بخشی از مقاله
چکیده
فعالیتهای نگهداری و تعمیرات که در فرآیند های تولیدی سبب کاهش هزینههای ناشی از عدم فعالیت دستگاه، کاهش عمر مفید، سود از دست رفته به علت خرابی و ... میشوند، خود به دلیل استفاده از منابع محدود سازمانی هزینهزا میباشند. لذا در فرآیند های نگهداری و تعمیرات حذف فعالیتهای نت با توجه به ماندن در شرایط ایدهآل سیستم بسیار حایز اهمیت میباشد. از این رو استفاده از رویکرد تعمیرات و نگهداری بر اساس شرایط موجود - CBM - 1 با توجه به حذف فعالیتهای غیر ضروری نت مورد اهمیت فراوانی یافته است.
در این بررسی با رویکرد CBM و با هدف حداقل کردن هزینه فعالیتهای نت بر اساس اخذ تصمیمات بهینه در مراحل مختلف برنامهریزی و همچنین حداکثر کردن قابلیت اطمینان2 و دسترسی سیستم3 تولیدی با کمک مدل پویای احتمالی مورد نظر میباشد.دلازم به توجه است که شرایط سیستم یا بر اساس خروجی حسگرهای CBM و یا بر اساس احتمالات به دست آمده از سیستم برای مراحل آتی برنامهریزی قابل پیشبینی میباشد.
-1 مقدمه
افزایش بهرهوری سازمان که ضامن بقای آن در بازارهای متغیر و سریع امروزی میباشد، تا آن حد به تصمیمات مدیریتی وابسته است که برخی از متفکران تصمیم گیری و مدیریت را مترادف یکدیگر دانستهاند.[1] از اصلیترین عوامل موثر در افزایش بهرهوری یک سازمان افزایش ظرفیت تولید بدون افزایش ظرفیت اسمیسیستم با افزایش قابلیت دسترسی تجهیزات تولیدی به کمک استراتژیهای نگهداری و تعمیرات میباشد. CBM با حذف فعالیتهای غیر ضروری نگهداری و تعمیرات در مقایسه با انواع روشهای نگهداری و تعمیرات میتواند قابلیت دسترسی سیستم را با صرف هزینه کمتر ارتقا دهد.
فرآیند CBM توسط مدلهای احتمالی6 مختلفی بررسی شده است که در روشهای موجود بر حداقل کردن هزینه و افزایش دسترسی سیستم توجه شده است. در این مدلها به خصوص در مدلهای پویا توجه چندانی به قابلیت اطمینان سیستم نشده است. جاردین یک مدل پویای احتمالی را که تنها به آیتم هزینه ای توجه میکند، ارایه میکند که در راستای مقاله کاملا مدل باز شده و بررسی میگردد.[2] جانب ودوستان او با کمک مدل ریاضی ارایه شده سعی در بهینه کردن برنامه 7PM مینماید که چندان توجهی به قابلیت اطمینان نشده است.
[3] چنب و دیگران در یک سیستم CBM که فاکتورهای مختلفی را توسط سیستم رایانهای دریافت کرده و وضعیتهای تجهیزات را شبیهسازی مینماید و بر اساس شرایط شبیهسازی شده به کمک مدل برنامهریزی خطی تصمیم بهینه اتخاذ مینماید.[4] برونگر و همکارانش با استفاده از یک مدل ریاضی و CBM سعی در اتخاذ تصمیم بهینه مینماید [5] که باز هم مسئله قابلیت اطمینان بررسی نشده است.
در این مقاله مدلی با رویکرد CBM ارایه شده است و بر اساس برنامهریزی پویا به دنبال اخذ یک تصمیم چند هدفه میباشد. اهداف بررسی شده در مدل به شرح زیر میباشد:
-1 کاهش هزینه فعالیتهای نگهداری و تعمیرات.
-2 افزایش زمان دسترسی سیستم - کاهش زمان فعالیتهای نت - .
-3 افزایش قابلیت اطمینان سیستم.
در این مدل علاوه بر آیتم هزینه به آیتمهای قابلیت دسترسی و اطمینان نیز توجه میشود که گاها در سیستمهای تولیدی از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. به خصوص در صنایعی که هزینه از کار افتادگی تجهیزات زیاد است این مدل کاربرد زیادتری خواهد داشت. لازم به توجه است که در مدل ارایه شده هزینهای که به صورت سود از دست رفته سازمان به خاطر عدم تولید بر سیستم وارد میشود را به صورت مجزا در آیتم قابلیت دسترسی، بررسی مینماییم، که این مورد در اغلب مدلهای پویا در خلال هزینههای تغییر وضعیت به صورت 8Cija بررسی شده است.
علاوه بر این در این مدل آیتم هزینه رفتن به حالت خرابی تجهیز که گاها بسیار نامطلوب است را به صورت مجزا تحت عنوان 9Ria بررسی مینماییم. که این مورد نیز در مدلهای پویای مشابه بررسی نشده است. در ادامه به ارایه مدل پویای مرجع[2] پرداخته و سپس به حالت ساده مدل جدید در حالت یک تجهیز میپردازیم. در ادامه مدل چند ماشین چند حالت به صورت پویا ارایه میشود. در انتها به کاربرد عملی مدل اشاره شده و نهایتا نتیجهگیری و بررسی مزایا و نقصهای مدل ارایه میشود.
-2 شرح مدل
-1-2 بررسی مدل موجود و حالت ساده مدل جدید
در این مقاله ابتدا به شرح مدلهای مشابه - مدلهای پویا - پرداخته و سپس مدل مذکور را ارایه مینماییم. لذا برای بررسی مدلهای مورد مطالعه ابتدا به شرح مفاهیم و مفروضات مسئله میپردازیم.
-1-1-2 مفاهیم:
- مرحله: هریک از مراحل تصمیم گیری که در آن باید اقدامیانتخاب شده و رخ دهد را مرحله مینامیم - N مرحله - .
- وضعیت: شامل وضعیتهای ممکنه برای سیستم - یک تجهیز - میباشد. که بنا به اهمیت و هزینههای سیستم متفاوت است که وضعیت - - 1 بهترین و وضعیت - - m حالت خراب تجهیز را بیان میکند. m - وضعیت -
- اقدام: مجموعه فعالیتهای نت که در وضعیتهای مختلف سیستم قابل اخذ میباشد - A اقدام - .
- :Pija احتمال گذار از وضعیت i به وضعیت j تحت اقدام i, j=1,2,…,m - .a و - a=1,2,…,A
- : Cia هزینه مورد نیاز برای اقدام a زمانی که سیستم در وضعیت i است. i=1,2,…,m - و - a=1,2,…,A
- :Tia زمان مورد نیاز برای اقدام a زمانی که سیستم در وضعیت i است. i=1,2,…,m - و - a=1,2,…,A
- : Ria قابلیت اطمینان سیستم زمانی که در وضعیت i است و اقدام a را اخذ مینماید. - Pija که j وضعیتی است که سیستم در بدترین وضعیت ممکن قرار دارد - i=1,2,…,m - و - a=1,2,…,K