بخشی از مقاله
چکیده
عرضه و تقاضای انرژی در جهان به یکی از مهمترین مسائل روز تبدیل شده است. انرژیهای فسیلی مانند نفت و گاز روزی به پایان خواهند رسید. این امر سبب شده است که کشورهای درحال توسعه صنعتی، با جدّیت هر چه تمامتر، استفاده از سایر انرژیهای موجود در طبیعت و به خصوص انرژیهای نو را مورد توجه قرار دهند. در این بین انرژی بادی نظیر سایر منابع انرژی تجدیدپذیر از نظر جغرافیایی گسترده و در عین حال به صورت پراکنده و غیرمتمرکز و تقریباً همیشه در دسترس است. این پژوهش با مطالعهی ویژگیهای باد و رفتار آن در ساختمان، سعی در استخراج روشهایاستفاده از انرژی باد بوسیله راهکارهای نوین ساختمانی جهت صرفهجویی در مصرف انرژی ساختمان مجتمعهای مسکونی را دارد. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی است، ابتدا رفتار باد و چگونگی ایجاد آن در فضا و تأثیر آن در معماری با مطالعه معماری بومی ایران مورد بررسی قرار داده است. در ادامه با جستجو در کتب و مقالات مرتبط و تحلیل نمونه های موجود، استفاده از جریان هوا در معماری، نقش تکنولوژی های نو بر چگونگی بهرهگیری از نیروی باد را تحلیل نموده است و راهکارهای نوین بکارگیری آن در مجتمعهای مسکونی را ارائه میدهد.
واژههای کلیدی: بهینهسازی مصرف انرژی، جریان هوا، راهکارهای نوین
مقدمه
"توسعه و گسترش انرژیهای تجدیدپذیر باعث کمک به تحقق اهداف توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی کشور می شود که از عوامل اساسی در رسیدن به توسعه پایدار در هر کشوری هستند. استفاده از انرژیهای نو می تواند باعث کاهش وابستگی به منافع فسیلی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای که تأثیر اساسی بر گرمایش جهانی دارند، شود." - - www.alef.ir سرزمین ایران از حیث پتانسیلِ انواع انرژیهای تجدیدپذیر بویژه انرژی خورشید و انرژی بادی، از پتانسیل بسیار بالایی برخوردار است. " در کشور ایران بیش از 30 درصد مصرف انرژی کل را بخش خانگی به خود اختصاص داده است. همچنین بخش مسکونی و تجاری مهمترین بخش مصرف کننده انرژی کشور هستند که این مسائل مذکور، بر اهمیت موضوع در بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمانهای مسکونی تأکید داشته است که شرط لازم در جهت سالم و پویا کردن فضاها و اتلاف بیش از حد انرژی، لزوم استفاده از راهکارهایهای نوین در عرصه سکونتگاههای کشور می باشد" - تقوی، نصیر، رمضانی نعمتسرا، محدثه، - 2:1393 بدین جهت پژوهشگران، همراه با تجزیه و تحلیل، در صدد ارائه راهکارهای مناسب و توصیه های اصولی، جهت ساخت و ساز صحیح در بخشمسکونی می باشند.
روش تحقیق
در مسیر فرایند ارائه مقاله، ابتداییترین مرحله، شناخت عوامل مربوط به انرژی باد و چگونگی عوامل موثر در بهرهگیری مفید از این انرژی است. در این مرحله، از مطالعات کتابخانهای و اینترنتی و مقالات مرتبط با موضوع بهره گرفته شده است. در مرحله دوم با جمعبندی یافتههای بخش شناخت، به تحلیل مطالعات اولیه پرداخته خواهد شد. این پژوهش رفتار باد و چگونگی ایجاد آن در فضا و تأثیر آن در معماری با مطالعه معماری بومی ایران را مورد بررسی قرار داده است. در ادامه با جستجو در کتب و مقالات مرتبط، استفاده از جریان هوا در معماری، نقش تکنولوژی های نو بر چگونگی بهرهگیری از نیروی باد را تحلیل نموده و راهکارهای نوین بکارگیری آن در مجتمعهای مسکونی را ارائه میدهد.
.1 بررسی انرژی باد در ایران
1؛:1 تعریف انرژی باد و مزایای آن در اقلیمهای مختلف دکتر ایرج هرسینی- مدیر دفتر مهندسی و نماینده مجری طرح توسعه نیروگاههای بادی- انرژی بادی را اینگونه تعریف می کند: تابش خورشید برروی زمین به صورت یکنواخت انجام نمیشود، درواقع برخی ازمناطق سردترند واختلاف دما باعث میشود که هوا جابهجا شود، که این جریان هوا برروی سطح زمین را باد میگویند. به طور کلی، عامل به وجودآورنده باد، خورشید است؛ هوای گرم سبکتر از هوای سرد است. زمانی که خورشید بخشی از زمین را گرم می کند، سبب بالا رفتن هوای آن قسمت شده و هوای سرد مناطق دیگر برای پر کردن این خلاء، به آن قسمت سرازیر می شود. مزایا: فراوانی، تجدیدپذیر بودن، گستردگی تولید، پاک بودن، اشتغالزا بودن، کاهشدهندهی گازهای سمی و گلخانهای در فضا، عدم تولید دیاکسیدکربن، عدم وابستگی به کشورهای دیگر برای بهرهبرداری، کمک به اقتصاد مناطق روستایی، ارزیابی جهت و شدت باد غالب، مؤثر در کاهش انتقال صدا، بو و آلودگی هوا، عدم نیاز به زمین زیاد برای نصب، عدم نیاز به آب