بخشی از مقاله
مقدمه
صحبت از ماندگارترين اثر تاريخي است، همان اثري كه هوز بوي تازگي از آن استشمام ميشود. سخت از پيام و گفتار خداوندي است، همان گفتاري كه جزء جزء آن، درياي خروشاني از معارفت است. سخت از تنها مكتوب تحريفناپذير خلقت است، همان مكتوبي كه جانها را سيراب و روحها را به تعالي ميرسند.
فاش گويم آنچه در دل مضر است اين كتابي نيست چيز ديگر است
چون كه در جان رفت جان ديگر شود جان چو ديگر شد، جهان ديگر شود
اللهم اجعل القرآن وسيله لنا الب اشرف منازل الكرامه
اي خدا، قرآن را وسيله ما براي رسيدن به بالاترين منزلتهاي كرامت بگردان
روي سخن ما در اين تحقيق، با نسل پوياي ما است كه در بحران انتخاب قرار گرفته و در جستجوي بهترين الگو تكاپو ميكند و هر نوي را ميآزمايد و كنار ميگذارد و بر پايه لكل جديد لذه، هماره در پي نوي ديگر است و اين آزمون را بارها و بارها تكرار ميكند و همچنان طي شده را درمينوردد.
قرآن را! قرآن را! كه ريشههاي تمام معارف بشري در آن نهفته است.
قرآن را! قرآن را! كه بهترين وسيلهي آرامش و از برترين مصاديق ذكر خداست.
قرآن را! قرآن را! كه مايه كرامت فردي و اجتماعي ما مسلمانان است و همه چيز ما به عمل به آن و پيروي از قرآن ناطق، ائمه اهل بيت بستگي دارد.
جايگاه و عظمت قرآن
پيامبر اكرم(ص): قرآن از همه چيز، جز خدا برتر است. پس هر كه قرآن را پاس دارد، خدا را پاس داشته و هر كه قرآن را پاس ندارد، احترام خدا را سبك شمرده است.
امام صادق(ع): عزيز جبار، كتاب خود را بر شما نازل كرد. او راستگو و نيكي كننده است. در آن كتاب، اخبار شما و كساني كه پيش از ما بود و پس از شما خواهد بود و اخبار آسمان و زمين آمده است، كه اگر كسي ميآمد و از اينها به شما خبر ميداد، در شگفت ميشديد.
پيامبر اكرم(ص): علم قرآن را بياموزيد و غرايب آن را فرا گيريد. غرايب آن احكام واجب و حدود آن است. چه قرآن بر پنج وجه نازل شده است: حلال، حرام، محكم، متشابه و امثال.
پس به حلال عمل كنيد و حرام را فرو گذاريد. محكم را بكار ببنديد و متشابه را رها كنيد و از امثال عبرت بگريد.
قرآن، آب حيات انسان است. اين آب هم، تشنه و طالب انسان است، همانطور كه انسانه تشنه اوست، به همان اندازه كه ما علاقهمند به قرآنيم، چندين برابر قرآن عاشق ماست.
قرآن، سفره رحمت رحيميه است كه فقط براي انسان گسترده شده است. طعام اين سفره، غذاي انسان است كه با ارتزاق آن متخلق به اخلاق ربوي ميگردد و متصف به صفات ملكوتي ميشود و مدينه فاضله تحصيل ميكند و هيچ كس از كنار اين سفره بيبهره برنميخيزد.
شفاعت قرآن
در روايت آمده كه رسولب خدا(ص) فرمودند: هيچ شفيعي نه پيغمبر و نه ملك و نه غير از اينها، در روز قيامت بلند مرتبهتر از قرآن نيست.
منقول است كه حضرت علي(ع) فرمودند: قرآن را فرا گيريد كه بهترين گفتههاست و در آن بيانديشيد و تفقه كنيد كه بهار دلهاست و از نور آن شفا جوئيد كه شفاي دلهاي بيمار است و آن را به نيكوترين وجه، تلاوت كنيد كه سودبخشترين سرگذشتهاست.
عمومي بودن فهم قرآن
جهاني بودن زبان قرآن كريم و اشتراك فرهنگ آن، در اجتماع دلپذير سلمان فارسي، صهب رومي، بلال حبشي، اويس قرني، عمار و ابوذر غفاري در ساحت مقدس پيامبر جهاني، كه شعار ازسلت الي الابيض و الاسود و الاخمر، او شهره آفاق شد، متجلب است.
قرآن مصون از دستبرد و تحريف
مضمون عبارت شيخ صدوق، در كتاب اعتقادات اينچنين آمده است:
آنچه هم اكنون در دست مردم است، بدون هيچ كم و كاستي همان قرآني است كه بر پيامبر(ص) نازل شده است. پيش از اين نبوده و هر كس به ما عقيده تحريف را نسبت دهد، كاذب است.
اعجاز قرآن در بلاغت
معني بلاغت، رسيدن است. اگر گوينده طوري كلام را بيان كند كه معني به قلب سامع رسيده و جايگير شود و مقصودي كه دارد عقل و وجدان مستمع را مسخر نمايد، آن سخن، بليغ است و شكي نيست كه قرآن در بلاغت به حد اعجاز رسيده، زيرا چنان مملكت وحشي، بتپرست، دزد، غارتگر و ظالم را در مدت بسيار كم، صالح و خداپرست و متحد نمود كه قايل شدند تمام دنيا را در تعليم و تاديب نمايند، با آنكه همه آنها متمدنتر و به مراتب بسيار عالمتر و در سياست و حكمت و صناعت و كليه لوازم زندگي بشري از آنها به درجاتي اشرف بودند.
معلوم است كه بيان الهي چنان در قلوب عرب موثر واقع شده كه آنها را به كلي استحاله كرده و تغيير ماهيت داد و ساير معجزات انبياء(ع)، قطعاً به اين اندازه، امتها را خاضع ننموده است.
روشهاي ويژه قرآن در بيان معارف
• استفاده گسترده از تمثيل براي تنزل دادن معارف سنگين و متعالي؛
• داوري قاطع نسبت به اقوال و آرايي كه از ديگران نقل ميكنند.
• پيوند دادن مسائل جهانشنساي با خداشناسي؛
• گزينش صحنههاي درسآموز تاريخي در تبيين قصهها؛
• بيان مصداق و پرهيز از كليگويي؛
• تكرار مطالب، چون قرآن در مقام هدايت است، لازم است در هر مناسبت يا زباني خاص ادا شود تا ويژگي موعظه داشته باشد.
• يكي از ظرافتهاي ادبي و هنري در بيان قرآني، تغيير ناگهاني سياق است تا خواننده را متوقف كرده و به تامل وادارد.
كيفيت نزول قرآن
حارث بن هشام از پيامبر اكرم(ص) پرسيد: وحي چگونه بر شما نازل ميشود؟
ايشان فرمودند: گاه صدايي مانند صداي زنگ به گوش من ميرسد و وحيي كه بدين صورت بر من نازل ميشود، سخت بر من گران و سنگين است. سپس اين صداها قطع ميشود و آنچه را جبرئيل ميگويد، فرا ميگيرم. گاهي نيز جبرئيل به صورت مرد بر من فرود ميآيد و سپس با من سخن ميگويد و من گفتههاي او را حفظ ميكنم.
راههاي ارتباط پيامبر اكرم(ص) با عالم غيب عبارتند از:
1. الهام به قلب؛
2. توسط فرشته وحي؛
3. از طريق شنيدن صدا. به اين ترتيب كه خداوند امواج صوتي را در فضا و اجسام ميآفريده و از اين طريق با پيامبرش سخت ميگفته كه از ديگران مخفي و پنهان بوده است.
4. خواب.
اولين و آخرين آيات و سورههاي نازل شده
قرآن در مدت بيست و سه سال يعني در طول مدت نبوت رسول اكرم(ص)، نازل گرديده است و مشهور آن است كه اولين سوره نازل شده، «اقرا باسم ربك» است، ولي معلوم نيست آخرين چيزي كه نازل گرديد، كدام آيه است و اصحاب پيغمبر در آن اختلافنظر دارند. گويتا هر كس آخرين آيهاي كه از پيغمبر شنيده است را آخرين آيه نازل شده پيامبر نام برده است.
ولي از آنجا كه آيه «اليوم اكملت لكم دينكم» كه سوره مائده است به اتفاق در حجهالوداع يعني دو ماه و نيم قبل از رحلت نازل شده و نيز سوره «اذا جاء نصرالله و الفتح» دلالت ميكند، بر اينكه خدا پيامبر اكرم(ص) خبر رحلت او را ميدهد، بايد سوره مائده و «اذا جاء» از آخرين سورهها باشد، اما آخرين آيه كريمه «واتقوا يوما» و نازل شدن چيزي بعد از آن معلوم نيست. احاديثي در اين خصوص وجود دارد.
مقداري از سورههاي قرآن را كه قبل از هجرت پيغمبر نازل گرديده، مكي و مقداري كه بعد از هجرت نازل شده، مدني ميگويند. خواه در شهر مكه و مدينه نازل شده يا در سفرها و قراي ديگر.
امام صادق(ع) فرمودند: «بسم الله الرحمن الرحيم، اقرا باسمك الذي ...» اولي آياني است كه بر نبي اكرم(ص) نازل شده است.
سورهها و آيات مكي و مدني
معنا و ملاك مكي و مدني بودن سورهها
دوران رسالت پيامبر اكرم(ص) به دو بخش تقسيم ميشود:
دوره اول كه سيزده سال است و در مكه با تبليغ سپري شد. دوره دوم كه ده سال است و پس از هجرت به مدينه آغاز شد كه حضرت در اين دوره به تكميل دين پرداختند.
آنچه از قرآن در دوره اول نازل شد، آيات و سورههاي مكي نامند، خواه در خود مكه نازل شده باشد يا نه.
و آيات و سورههايي كه در عرض 10 سال بعد، نازل گشته مدني نام دارد، خواه در خود مدينه نازل شده باشد يا در جاهاي ديگر.
بيشتر قرآن در مكه و در عرض سيزده سال نازل شده است.
غالب اين آيات قرآني كه با نداي «يا ايها الناس» شروع ميشود، مدني و آياتي كه با خطاب «يا ايها الذين آمنوا» آغاز ميشود، مدني است.
فايده دانستن مكي و مدني بودن آيات
• زمان نزول آيات را معلوم ميدارد.
• اگر دو آيه در يك موضوع باشد، يكي در مكه و ديگر در مدينه، آيه مدني ناسخ و آيه مكي منسوخ است.
• شناسايي تاريخ تشريع و مكان تشريع و سبب نزول، حكمت آن تشريع را معلوم ميدارد.
نحوه جمعآوري قرآن در زمانهاي مختلف
قرآن در زمان پيامبر اكرم(ص) به صورت كامل در اوراق متعدد نوشته شده بود و در خانه حضرت نگهداري ميشد. در زمان ابوبكر، هياتي مامور شد تا قرآن را جمعآوري كند و بين دو لوح قرار دهد. در زمان عثمان هم به علت توسعه سرزمينهاي اسلامي و بروز اختلافاتي در قرائت قرآن، همه نسخههاي پراكنده قرآن جمعآوري شد و دستور داده شد از روي يك نسخه به تكثير فراوان قرآن بپردازند. اين نسخه به مصحف امام نامگذاري شد و از همين نسخه نمونههايي به بلاد اسلامي فرستاده شد.
نامها و ويژگيهاي تركيب قرآن
قرآن كريم به اسامي متعدد و عناوين متعددي ناميده ميشود و از اين اسامي در قرآن كريم ياد شده است. ميان اين اسامي چند نام داراي شهرت بيشتري است كه مورد اتفاق اكثر دانشمندان علوم قرآني است و ميتوان آنها را به عنوان اسامي و نامهاي قرآن تلقي كرد كه عبارتند از:
«قرآن، فرقان، كتاب، ذكر و تنزيل»
اهميت فراوان فراگيري قرآن
امام صادق(ع): شايسته است كه مومن، قبل از مرگ، قرآن را بياموزد و يا در حال فراگيري آن باشد.
حضرت علي(ع) فرمودند: حق فرزند بر پدر اين است كه نام نيكو بر او بگذارد، خوب تربيتش كند و قرآن تعليمش نمايد.
پيامبر اكرم(ص): هر كس به فرزندش قرآن بياموزد، خداوند متعال در قيامت به پدر و مادر، تاج پادشاهي ميبخشد و بر او دو جامهاي ميپوشاند كه هيچ كس مانند آنها را نديده است.
سهل بن سعد ميگويد: زني نزد پيامبر اكرم(ص) آمد و گفت: كه من خود را به خدا و رسولش بخشيدم. حضرف فرمود: به زن نياز ندارد.
مردي به رسول خدا گفت: او را به ازدواج من درآور.
حضرت فرمود: چيزي داري به وي بدهي؟ مرد گفت: خير.
حضرت فرمود: حتي انگشتري از فلز؟ مرد معذرت خواست.
حضر پرسيد: از قرآن چه ميداني؟ مرد پاسخ داد: فلان سوره و فلان سوره و هينطور سورههايي را كه حفظ كرده بود، برشمرد.
حضرت فرمود آيا ميتواني از حفظ بخواني؟ گفت: آري.
پيامبر فرمود تو را به ازدواج او درميآورم در برابر آنچه از قرآن به وي ميآموزي.
فضيلت و اهميت قرائت قرآن
در روايات آمده كه رسول خدا(ص) فرمود: برترين عبادت امت من خواندن قرآن است.
حضرت علي(ع) فرمودند: چه خوب است كه هه سخن ذكر خدا و قرائت قرآن باشد كه چون از پيامبر پرسيدند: در نزد خدا كم عمل برتر است؟ گفت: قرائت قرآن و اينكه تو در حالي بميري كه زبانت به ذكر خدا مشغول است.
پيامبر اكرم(ص): همانا خواننده آيهاي از كتاب خدا، بهتر است از آنچه زير عرش است تا پايينترين جاهاي زمين.
امام صادق(ع): بزرگان امت من، قاريان و حافظان قرآن و شبزندهدارانند.
حضرت علي(ع) فرمودند: هر كس به تلاوت قرآن انس گيرد، جدايي برادران او را به وحشت نمياندازد.