بخشی از مقاله

چکیده

دین اسلام به عنوان یک ایدئولوژی، ارائه دهنده کامل ترین نوع سبک زندگی است واحکام ودستورات آن برای تمام حوزه های فردی، اجتماعی است. سازمان بهداشت جهانی سبک زندگی را دارای مولفه های دانسته است که دین مبین اسلام در 1400سال پیش این مولفه ها را به صورت کامل برای مسلمانان بیان کرده است. اسلام برای سلامتی افراد چه در بعد جسمیوچه بعد روحی اهمیت قائل است وراهکارهایی نیز برای پیشگیری ودرمان بیماریهای جسمیوروحی به مسلمانان آموزش داده است واصول سته سلامتی که در طب سنتی رواج دارد را تائید وبه طور گسترده آنها را بیان کرده است. هدف از این پژوهش بررسی اصول سلامتی اسلام بر سلامت افراد از جهت جسمیوروحی است. روش این پژوهش با روش تحلیلی واستنادی واستفاده از منابع کتابخانه ای وجستجو در پایگاه های علمیبوده است.

.1مقدمه

سبک زندگی عنوانی است شناخته شده؛ لکن از زوایای متعدد به آن نگاه میشود. مؤلفههای شناخته شده سبک زندگی در دنیای علمی امروز از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی، عبارتاند از: فعالیتهای فیزیکی، اوقات فراغت، خواب و بیداری، روابط اجتماعی، روابط خانوادگی، معنویت، ایمنی و آرامش، تغذیه که هر کدام به منزله بزرگراهی از راههای زندگی افراد شمرده میشوند. سبک زندگی، شیوهاینسبتاً ثابت است که فرد اهداف خود را به وسیله آن پی میگیرند، در جامعه اسلامی ممکن است این مسئله نیز مطرح شود که سبک زندگی افراد و گروهها، چه قدر با آموزههای اسلامی منطبق است؟ آیا میشود افراد و گروهها را از این جهت درجهبندی کرد؟

اسلام به عنوان کامل ترین دین برای همه ابعاد زندگی انسان دستورات جامعی دارد. پیامبر اسلام - ص - خود را پیامبر مبعوث شده برای تکمیل مکارم اخلاقی معرفی میکند. در واقع فرد دین دار با پذیرش و عمل به دستورات و آموزه های دینی سبک زندگی ای را میپذیرد که تامین کننده سلامت جسم و روان اوست. از این رو آموزه های دینی به عنوان اساسی ترین مولفه مؤثر بر رفتار مورد توجه بسیاری از جمله روانشناسان وپزشکان قرار گرفته اند، پایبندی افراد جامعه به دین نقش مهمیدر تحقق جامعه سالم و سلامت جسم و روان افراد جامعه دارد. این یافته ها نشان میدهد که هرچه دین داری در زندگی افراد نقش بیشتری داشته باشد، مشکلات جسمی، اضطراب، افسردگی و ناسازگاری اجتماعی کاهش مییابد. آن چه مشخص شده این است که از بین مولفه های دینداری، التزام دینی بالاترین نقش را در تامین سلامت روان وجسم افرادرا بر عهده دارد.

اسلام به عنوان آخرین دین، در تمام حوزه ها دارای مجموعه دستورات ورهنمودها است؛ ولی به دلیل گستردگی دامنه علوم، فقط اصول ومبانی کلی را بیان کرده است واستنباط وتلاش برای برداشت ومسائل جزیی را برعهده ما گذاشته است. یکی از مسائل مهم که اسلام به آن تاکید کرده مساله سلامتی در بعد جسمیو روحی است. توجه به مسئله سلامتی از دیرباز دغدغه اندیشمندان ودانشمندان بوده است.

رهبر معظم انقلاب در اهمیت سبک زندگی میفرمایند »عدهیی فکر میکنند چون غربیها از لحاظ علمیبر ما برتری دارند، پس ما باید فرهنگ و عقاید و آداب معاشرت و آداب زندگی و روابط اجتماعی و سیاسیمان را از آنها یاد بگیریم؛ این اشتباه است« دین اسلام خود مجموعه دستورات وفرامینی دارد که افراد با انجام این فرامین، سلامتی جسمیوروحی خود را حفظ میکنند. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که آیا اسلام شیوه ومتدی برای پیروانش قرار داده که افراد با تبیعت از آن سلامتی خود را تضمین کنند؟ به نظر میرسد اسلام در تمام مسائل یک سبک ویژه ومنحصر به فرد دارد که وجه تمایز آن با دیگر سبک ها است. ما در این پژوهش به سبک زندگی اسلام در بعد سلامت جسمیوروحی وشیوه های اسلام برای بهبود سلامتی را تبیین میکنیم.

یکی از موضوعاتی که در طب سنتی مورد بحث قرار گرفته، اصول سته ضروریه است که دین اسلام نیز آن را تائید وکامل کرده است که با پیروی از این نوع سبک زندگی، انسان سلامتی خود چه در بعد جسمانی وچه در بعد روحی وروانی تضمین میکند. چرا که این سته ضروریه هم به مسائل جسمیتوجه دارند وهم به مسائل روحی وما با قبول این فرض که طب سنتی نیز طبی بوده که مربوط به پیامبران گذشته بوده، اسلام طب جدید ی را اختراع نکرده، بلکه همان طب را کامل کرده است.

.2پیشینه تحقیق

متاسفانه در بحث سبک زندگی اسلامیکسی به این قسمت از سبک زندگی اسلامینپرداخته در حالی که علمای گذشته ما به این سبک پرداخته اند. مرحوم نراقی در اهمیت تأثیر ویژگی های جسمیاشخاص بر افعال اخلاقی آنها میفرمایند »:للمزاج مدخلیه تامه فی الصفات، فبعض الامزجه مستعد لبعض الاخلاق وبعضها مقتض لخلافها.«

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید