بخشی از مقاله
چکیده
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه استراتژیهای رقابتی با عملکرد شرکت می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان بخش ستادی اداره بیمه سلامت شهرستان زابل است که با استفاده از جدول مورگان تعداد 136 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدهاند. روش گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و توزیع پرسشنامه می باشد. آزمون فرضیات از روش آزمون همبستگی، رگرسیون چندگانه و آزمون فریدمن انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد بین استراتژی تمرکز، رهبری هزینه, تمایز با عملکرد شرکت ارتباط مستقیم و معناداری دارد.
1 مقدمه
استراتژی رقابتی، عبارت است از یک سبک یا نگرش رقابتی که در مذاکره برای تقسیم یک منبع ثابت، مانند پول و امکانات، مورد استفاده قرار میگیرد. استراتژی رقابتی ارائه دهنده چارچوبی غنی برای شناسایی عوامل زیربنایی رقابت در صنایع بوده است و به شرکتها کمک می کند تا به موفقیتی منحصر به فرد دست یابند. استراتژی رقابتی، ابزارهایی را برای شناخت توان و میزان ناهمگنی صنایع و شرکتها به دست می دهد از دیدگاه پورتر، برای غلبه بر حریفان قدرتمند در بازار رقابت باید به سلاحی مجهز شد که احتمال شکست را به حداقل برساند. او اضافه می کند که استراتژی های رقابتی به سازمان این امکان را می دهد که از سه زاویه متفاوت از مزیت های رقابتی خود بهره گیرند. این زوایا عبارتند از : رهبری هزینه ها، متمایز ساختن محصولات یا خدمات، تمرکز بر محصول یا خدمت خاص. وی پیشنهاد می کند که استراتژی رقابتی یک استراتژی کسب و کار است که نیروهای اصلی و اساسی را تعیین می کند که بر موقعیت رقابتی و بهبود عملکرد مالی و غیرمالی اثر گذار هستند استراتژیها، برنامه ها و نوع تفکر حاکم بر سازمان یکی از عوامل مؤفقیت عملکرد سازمانها می باشند و هرچقدر این عوامل برای کارکنان نهادینه تر شود و مورد تفهیم و باور قرار گیردد، سازمانها به اهداف مالی و غیر مالی خود نزدیکتر می شوند - کاشانی، . - 1389 از دیدگاه تامسون و استریکلند استراتژی اساساً یک فعالیت کار آفرینی است که با مخاطره و خلاقیت همراه است و سعی در شکار فرصت های رقابتی بازار دارد؛ همچنین سلسله ای از اقدامات و برنامه ها برای دستیابی به هدف یا نتیجه ای خاص دارد. از مشهورترین استراتژیهای رقابتی استراتژی رقابتی پورتر است. در این پژوهش جهت سنجش استراتژی های رقابتی از مدل پورتر - 1980 - استفاده می شود یعنی استراتژی رهبری هزینه، تمرکز و استراتژی تمایز. متأسفانه در اداره بیمه سلامت، استراتژیها، اهداف و مأموریتها به خوبی تدوین نشده است. شرکتهای بازرگانی باید بدانند با فشار کاری به کارکنان و اجرای راهکارهای سنتی نمی تواند به مؤفقیتهای چشم گیر دست پیدا کنند. این تحقیق با تبیین مبانی استراتژیک و استراتژیهای رقابتی، به بررسی این موضوع می پردازد استراتژیهای رقابتی تا چه میزان می تواند بر عملکرد شرکت تأثیرگذار باشد و پیشنهاداتی در جهت ارتقای عملکرد شرکتها با تأکید بر استراتژیهای رقابتی ارائه خواهد داد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تأثیر استراتژیهای رقابتی بر عملکرد اداره بیمه سلامت شهرستان زابل می باشد.
.2 پیشینه پژوهش
پور صادق و یزدانی - 1394 - به بررسی تأثیر قابلیت تفکر استراتژیک مدیران ارشد بر موفقیت شرکتهای کوچک و متوسط پرداختند. از اینرو، از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها و ماهیت آن توصیفی همبستگی بوده است. نتایج نشان داد که قابلیت تفکر استراتژیک مدیران ارشد بر موفقیت شرکتهای کوچک و متوسط تأثیربسزایی دارد هر چند که در عمل چندان از آن بهره نمی گیرند. گریتز - 2015 - 2 به بررسی رابطه بین سطح تفکر استراتژیک در بین کارمندان سازمان و هوش هیجانی مدیران سطح بالای شرکت پرداخته است. جمع آوری داده ها از روش میدانی و توزیع پرسشنامه بوده و روش آماری از طریق آزمون همبستگی بوده است. نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معناداری بین کارمندان سازمان و هوش هیجانی مدیران سطح بالای شرکت وجود دارد. مین هوا و همکاران - 2014 - 1 تحقیقی تحت عنوان "ساختار سازمانی چه تاثیری بر روی عملکرد سازمان از طریق یادگیری و ابداع در استرالیا و چین دارد؟" انجام داده اند. آنها در تحقیق خود دریافتند که برخی از ساختارهای سازمانی به نظر می رسد که بر بخش های خاصی از بازار بهتر عمل می کنند، ولی نمی توان گفت بهترین روشی برای سازمان دهی ساختار سازمانی وجود دارد.
.3 مدل مفهومی پژوهش
برای تدوین فرضیات تحقیق، هر پژوهشگری نیازمند مدل مفهومی است تا بر اساس آن ضمن شناسایی متغیرهای فرضیات، روابط بین این متغیرها و تعاریف مفهومی آنها را تبیین نماید .
مدل مفهومی تحقیق:
.4 فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی
استراتژیهای رقابتی بر عملکرد اداره بیمه سلامت شهرستان زابل تأثیرگذار است.
فرضیات فرعی:
- 1 بکارگیری استراتژی تمرکز بر عملکرد اداره بیمه سلامت شهرستان زابل تأثیرگذار است.
- 2 بکارگیری استراتژی تمایز بر عملکرد اداره بیمه سلامت شهرستان زابل تأثیرگذار است.
- 3 بکارگیری استراتژی رهبری هزینه بر عملکرد اداره بیمه سلامت شهرستان زابل تأثیرگذار است.