بخشی از مقاله

چکیده

هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر واقعی سود بر رفتار سرمایه گذاری شرکت ها می باشد. از آنجا که گزارشات مالی در پیش بینی وتصمیم گیری استفاده کنندگان ازاهمیت زیادی برخوردار است وهمچنین ازدیدگاه اطلاعاتی ،مفهوم سود نتیجه فعالیت های اقتصادی را بیان می کند ،ولی به عنوان یک معیار اساسی ،اندازه گیری نتایج عملیات واحد تجاری همچنان مورد تردید قرار دارد. زیرا که کیفیت بالای سود باعث می شود ارزش واقعی واحد تجاری به اطلاع سرمایه گذاران برسد و بازار سرمایه گسترش یابد ؛ لذا دراین مطالعه به بررسی تاثیر بکارگیری مدیریت واقعی سود بر ساختار سرمایه درشرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.

به منظور بررسی سنجش مدیریت واقعی سود، از سه متغیر جریان غیر عادی وجوه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی، هزینه های غیر عادی اختیاری، و هزینه های غیر عادی تولید استفاده شده است.نتایج حاصل از این مطالعه، نشان داد که بین جریان غیر عادی وجوه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی و هزینه های غیر عادی اختیاری با سرمایه گذاران ناکارا، رابطه معنادار وجود دارد. به این معنی که با اعمال بیشتر مدیریت واقعی سود میزان سرمایه گذاری ناکارای شرکت ها افزایش می یابد.

مقدمه
تصمیم گیری وقضاوت در مناسب ترین شیوه سرمایه گذاری با هدف پیشینه سازی ثروت سهامداران از جمله موضوعات بسیار مهم در حوزه مدیریت مالی است. برای دستیابی به هدف فوق افزایش عایدات حاصل از سرمایه گذاری ها و کمینه نمودن سرمایه، دو راهکار مناسب بدست می آید. بر همین اساس اطلاع از هزینه سرمایه همواره در تصمیمات شرکتی نقش اساسی داشته است. دستیابی به نرخ هزینه مناسب در تعیین ترکیب بهینه ساختار مالی شرکت ها و به ویژه در کسب بهترین نتایج حاصل از عملیات به شکل سودآوری و افزایش قیمت سهام از اهمیت خاصی برخوردار می باشد .

امروزه اطلاعات ابزاری مهم در تصمیم گیری های اقتصادی به شمار می آید و بدون شک، کیفیت تصمیم ها به صحت و دقت اطلاعات موجود بستگی دارد. صورت های مالی مهم ترین منبع اشخاص برون سازمانی به ویژه سرمایه گذاران در دستیابی به اطلاعات مفید درباره توان سودآوری واحدهای تجاری، توجه بسیاری از سرمایه گذاران را به خودجلب نموده است.

از طرفی اعمال قضاوت توسط مدیران در تهیه صورت های مالی، نگرانی هایی را در مورد قابلیت اتکا سود حسابداری ایجاد کرده است. چناچه مدیران از طریق اعمال اختیارات خود در زمینه گزینش های حسابداری در گزارشگری مالی انگیزه هایی برای گمراه کردن استفاده کنندگانصورت های مالی داشته باشند، احتمال دستکاری یا مدیریت سود وجود دارد .

مطالعات انجام شده در زمینه مدیریت سود، نشان دهنده وجود دو شیوه اصلیبرای مدیریت سود است. مدیران شرکت ها می توانند از طریق دستکاری اقلام تعهدی و همچنین دستکاری فعالیتهای واقعی، سود را مدیریت کنند

اغلب ادبی ات مدیریت سود، بر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی تاکید دارند. در حالی که مطالعات کمی در زمینه مدیریت سود واقعی و تاثیر آن بر عملکرد واحد تجاری صورت گرفته است. مدیریت سود واقعی با تغییر در زمان بندی یا ساختار فعالیت ها ی واقعی واحد تجاری همراه است. لذا پژوهشگران در مطالعات انجام شده در زمینه مدیریت سود واقعی، به دنبال شناسایی سطوح غیر عادی فعالی ت های واحد تجاری هستند

از این رو هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط بین دستکاری فعالیت ها ی واقعی و عملکرد آتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این بررسی معیارهای مدیریت سود واقعی با توجه به پژوهش کوهن و زاروین - 2010 - انتخاب شده است. رابطه بین معیارهای مدیریت سود واقعی و عملکرد آتی از طریق تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی حاکی از آن است که مدیریت سود از طریق دستکاری فعالیت های واقعی با عملکرد آتی رابطه معکوس دارد.

 مدیریت واقعی سود

شیپر - - 1989 در تحقیق خود عنوان کرد که مدیریت سود می تواند فعالیت های واقعی را نیز شامل گردد. این نوع مدیریت سود از طریق تغییر در فعالیت های عملیاتی با هدف گمراه کردن ذی نفعان انجام می شود. دست کاری فعالیت های واقعی بر جریان های نقدی و در پاره ای از موارد بر اقلام تعهدی تاثیر می گذارند

روی چودهری - 2006 - این گونه بیان می کند که اگر چه این گونه انحرافات در عملیات شرکت در رسیدن به اهداف گزارشگری مالی به مدیریت کمک می کند، لیکن ارزش شرکت را افزایش نمی دهد. روش های دست کاری فعالیت واقعی مانند کاهش قیمت فروش محصولات به منظور افزایش فروش و یا کاهش مخارج اختیاری در بحران های اقتصادی، از جمله روش های بهینه ای هستندکه به مدیران کمک می کند.

ولی اگر مدیران به صورت گسترده و غیر عادی به استفاده از روش های مذکور علاقه نشان دهند، در واقع آن ها به مدیریت واقعی سود تمایل دارند و وجود سرمایه گذاران خبره و آگاه دست کاری فعالیت های واقعی را محدود می کند. بنابراین اگرچه مدیران با انجام چنین فعالیت هایی می توانند به سود های مورد نظرشان در کوتاه مدت دست یابند لیکن آن ها در بلند مدت نخواهند توانست ارزش شرکت را افزایش دهند - ولی زاده لاریجانی،. - 1387 کوهن و زارویین دست کاری در فعالیت های واقعی را اعمال می دانند که مدیران انجام می دهند و ناشی از روند عادی فعالیت های واحد تجاری است 

این تعریف مطابق تعریف روی چودهری است که دست کاری فعالیت های واقعی را این گونه تعریف می کند: " اعمال مدیریتی که از فعالیت های عادی تجاری ناشی می شوند، و در رابطه با هدف اولیه ی برآورده سازی آستانه های خاص سود انجام می پذیرند

 پیشینه مطالعاتی

کیم و سان - - 2013، به بررسی تاثیر مدیریت سود فعالیت های واقعی بر بهای سرمایه پرداختند. آن ها به این نتیجه رسیدند که معیارهای هزینه سرمایه بطور مثبت با میزان مدیریت سود از طریق دستکاری فعالیت های واقعی پس از کنترل اثر مدیریت سود اقلام تعهدی همراه است. آن ها همچنین دریافتند که این ارتباط مثبت، حاصل از فرصت طلبی مدیران و نه خطاهای اندازه گیری در مدیریت سود است .

زانگ - - 2012 در پژوهش خود به بررسی جابجایی مدیریت سود اقلام تعهدی و فعالیت های واقعی پرداخت. و ی به ای ن نتیجه رسیدکه مدیران در طول سال مالی به مدیریت سود حاصل از فعالیت های واقعی می پردازند و بعد از دوره مالی، آن را به مدیریت سود اقلام تعهدی تبدیل می کنند. بررسی های بیشتر وی نشان داد که در حالی مدیران از هر دو روش مدیریت سود واقعی و تعهدی برای مدیریت سودهای گزارش شده استفاده می کنند که این دو روش جایگزینی برای یکدیگر هستند.

ژالو وهمکاران - 2011 - ، به بررسی تاثیر حفاظت از راه قبضه مالکیت بر مدیریت واقعی سود و عملکرد آتی می پردازند. نتایج پژوهش آن ها نشان داد شرکت هایی که کمتر تحت نظارت قبضه مالکیت قرار می گیرند، دارای سطوح بالاتر مدیریت واقعی سود هستند و چنین شرکت هایی، عملکرد عملیاتی آتی پایین تری دارند.

کوهن و زاروین - - 2010، در پژوهش های خود به این نتیجه رسیدند که در دوره عرضه عمومی سهام، مدیران انگیزه بالایی برای مدیریت سودهای اقلام تعهدی و فعالیت های واقعی پیدا می کنند.

گانی - 2010 - ، در می یابد که مدیریت سود فعالیت های واقعی رابطه مثبتی با سود دوره بعدو عملکرد جریان های نقدی برای شرکت هایی دارد که تنها معیار موفقیت و شکست را در درآمد و سود می بیند.

ماتسورا - - 2008، که این دو روش مدیریت سود بصورت متوالی اما مکمل هموارسازی سود است. بطور کلی بررسی ها نشان می دهدکه مدیران برای تصمیم گیری استراتژیک در ارتباط با هزینه های بالقوه از دو روش مدیریت سود استفاده می کنند.

کوهن و همکاران - - 2008، به بررسی تاثیر قانون ساربنز-آکسلی بر روی عملکرد مدیران برای مدیریت سود فعالیتهای واقعی و تعهدی پرداختند. آن ها به این نتیجه ریدند که مدیریت سود اقلام تعهدی پس از تصویب قانون ساربنز-آکسلی به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است و مدیران به جای مدیریت سود اقلام تعهدی که از بابت مصوبه های آن سازمان محدود شد، از مدیریت سود فعالیتهای واقعی استفاده می کنند .

میزیک و جاکوبسن - - 2007، با نمونهای ازشرکتهای بورس آمریکابه این نتیجه رسیدند که مدیران برای افزایش قیمت سهام هزینه های بازاریابی را افزایش می دهندکه این افزایش موقتی بوده و در بلند مدت موجب کاهش عملکرد بازار سهام خواهد شد.

رویچودری - - 2006، مدل های تجربی را توسعه داده که به پژوهشگران امکانجدا کردن سطح طبیعی فعالیت های عملیاتی واقعی از سطح غیر طبیعی آن داده که در جریان های نقدی حاصل از عملیات، هزینه های تولید و هزینه های اختیاری منعکس شده است. تحلیل وی نشان داد که هدف مدیران از مدیریت سود حاصل از فعالیت های واقعی، رسیدن به حاشیه سود معین و خاصی است .

تصمیم های سرمایه گذاری، وابسته به منافع مورد انتظار سرمایه گذاری است که این منافع نیز به تقاضای مورد انتظار محصول و رشد آتی بستگی دارد؛ رشد آتی بر مبنای اطلاعاتی شامل درآمد ها و سود تعیین می شود. ازاین رو فعالی ت های واقعی و مخارج سرمایه ای ممکن است به اشکال گوناگون با هم مرتبط باشند. برای مثال، اگر مدیران انتظار داشته باشند تقاضای آتی بالا باشد، ظرفیت تولید و موجودی کالا را افزایش خواهند داد. افزایش در ظرفیت تولید احتمالا افزایش در مخارج سرمایه ای را در پی خواهد داشت

علاوه بر این ، کتمان عملکرد واقعی طی دوره و نتایج مالی ارائه شده به صورت نادرست می تواند روندهای با اهمیت رشد درآمدها و سود را پنهان کند. از این رو، اغراق و بزرگ نمایی در ارائه درآمد ها و سود، منجر به تحریف رشد مورد انتظار افراد نا آگاه می گردد. صرف نظر از علت بیش سرمایه گذاری، گزارشگری واقعی و صادقانه می تواند مانع از بروز چنین حالتی شود.

در صورت ارائه نادرست اطلاعات مالی، شرکت ها بیش از آن چه باید، سرمایه گذاری می کنند و تلاش می نمایند تا انتظار های بازار سرمایه را برآورده کرده، یا به اهداف مرتبط با پاداش خود دست یابند. به عنوان نمونه، می توانند سرمایه گذاران، کارکنان، مشتریان و مجموعه وسیعی از گروه های مرتبط را تحت تاثیر قرار دهند، در حالی که با ارائه صادقانه اطلاعات مالی، سایر گروه ها می توانند در جهت محدود کردن سرمایه گذاری ها وارد عمل شوند 

 پیامدهای مدیریت واقعی سود - دست کاری فعایت های واقعی سود -

شیپر - - 1989 مدیریت سود را بدین صورت تعریف می کند: " دخالت عمدی در فرایند تمایل به دستیابی به قیمت بالای سهام و یا سطح مطلوبی از سود، مدیران شرکت برآن می دارد تا به مدیریت سود روی آورند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید