بخشی از مقاله
چکیده
کاربرد تب لت در کلاسهای شیمی راه نوینی را برای فرایند تدریس و یادگیری باز می کند که بر پایهی آن، نوآوری خاصی در کلاس حاصل میشود. نتایج این پژوهش به دو صورت کمی و کیفی پدیدار شناسانه مورد ارزیابی قرار گرفته است. تعداد نمونهها با فرض اشباع دادهها برای قسمت کیفی برابر با15 نفر، شامل 7 دختر و 8 پسر بوده و برای قسمت کمی نیز از دو کلاس پسرانه، استفاده شد.
تجزیه و تحلیل کیفی به کمک نرمافزار MAXQDA و به روش کلایزی انجام شد. طور کلی 94 کد از پروتکلها استخراج شد که شامل سه تم اصلی و 16 تم فرعی بود. در قسمت مطالعه کمی پژوهش با استفاده از یک طرح نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون، به مقایسه تأثیر استفاده از تب لت با روش مشارکتی در قیاس با روش رایج - سخنرانی معلم، بحث گروهی در کلاس و پرسش و پاسخ - میپردازد
. به این منظور دو کلاس درس پایه اول دبیرستان از شهر شهرکرد انتخاب گردید و با رعایت اصل انتساب تصادفی در هر یک از گروهها قرار گرفتند، سپس دانش آموزان گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه دو ساعته با هدایت معلم و در قالب گروههای چهار نفره به آموزش با تب لت پرداختند، دانش آموزان گروه کنترل نیز به همان میزان از جلسات و با استفاده از روش رایج در معرض آموزش قرار گرفتند. در این پژوهش علاوه بر موارد گفته شده به مزایا و معایب انواع تب لت موجود در بازار ایران نیز پرداخته شده است.
-1 مقدمه
بدون شک استفاده از فناوری در فرایند یاددهی- یادگیری برای دانش آموزان تأثیرات بسزایی را خواهد داشت زیرا تکنولوژی به خودی خود ایجاد انگیزه و امکان استفاده از فناوری و محتوای آموزشی را فراهم میکند.
بررسیهای انجام شده نشان میدهد که بهکارگیری موثر فناوری اطلاعات در نظام آموزش عمومی، در کاهش شکاف دیجیتالی موجود در داخل جامعه نقش ویژهای دارد؛ به عنوان مثال گزارش OECD در سال 2005 نشان میدهد که سابقه اقتصادی و معیشتی دانشآموزان رابطه محکمی با میزان دسترسی آنها به رایانه در منازل دارد. به عبارتی دسترسی به رایانه در منازل برای دانشآموزان فقیرتر بسیار کمتر از دانش آموزان غنی امکانپذیر بوده است. بنابراین فراهم آوردن امکان دسترسی به تب لتدر مدارس، خصوصاً در مناطق محروم، در حذف این تمایزات و کمک به توسعه عادلانه و پایدار کشورها نقش ویژهای دارد.
-2 تاریخچه استفاده از فناوری اطلاعات در امر آموزش
تحقیقات اولیه - - 2000-2002 روی فراگیرانی صورت گرفت. فراگیرانی که جزو سیستم آموزش سنتی نبودند. اما ظاهراً قبلاً فراگیر از دور شناخته میشدند. لیکن در تحقیقات اخیر واژه سیار با تمرکز بر روی وسایل سیار است مخصوصاً روی ویژگیهای شرایط آموزشی که این وسایل آنها را تسهیل میکند و فراگیرانی که با آن وسایل در تعاملاند. کیگان - - 2004 پیشنهاد میکند، که تمرکز این تعریف باید روی وسایل سیار باشد و اینگونه تعریف شود که ارائه آموزش و تعلیمات روی PDA، وسایل دستی، تلفنهای هوشمند و موبایل است
-3 ضرورت آموزش شیمی به کمک تب لت
با توجه به گسترش و پیشرفت یادگیری الکترونیکی در عرصههای علمی و فرآیند آموزش و استفاده روزافزون نهادها و مؤسسات آموزشی از این رویکرد که ساخته و زائیده رشد و توسعه فناوری اطلاعات در حوزه آموزش است بسیاری از مؤسسات ضمن بهرهگیری از مزایای این رویکرد در پی به حداقل رساندن و در نهایت حذف چالشها و معایب یادگیری الکترونیکی در نظام آموزشی و تسهیل فرایند یاددهی و یادگیری موثر هستند.
این امر باعث شده است تا پژوهشگران و رهبران نهادهای آموزشی در پی دستیابی به رویکردی فراتر از یادگیری الکترونیکی به منظور حذف برخی از معایب و چالشهای یادگیری الکترونیکی در آموزش و فرایند یاددهی و یادگیری توجه کنند و به بازخوانی و ارائه مدل هایی برای رفع این چالشها بپردازند.
یادگیری الکترونیکی سریع به عنوان رویکردی نوین در عرصه تحولات آموزش و به منظور فراهم ساختن محتوای الکترونیکی کارآمد، کم هزینه و با صرف زمان اندک و با بکار گرفتن و درگیر کردن فکر و خلاقیت متخصصان آموزشی و نیز دانشجویان و فراگیران ظهور کرد، تا جایی که میتوان گفت این رویکرد جدید توانسته است فرصت و البته پاسخی برای رفع چالشهای یادگیری الکترونیکی در عرصه فرایند آموزش و یادگیری باشد. آموزش الکترونیکی شیوه خودآموزی است که محدودیتهای زمان و مکان را در می نوردد. انعطافپذیری این شیوه آموزشی موجب گردیده که مواد آموزشی آن در حیطههای گوناگونی تدوین شوند
امروزه نقش فناوری اطلاعات در عرصههای مختلف بر هیچ کس پوشیده نیست و آموزش نیز یکی از مباحثی است که توسط فناوری اطلاعات دست خوش تغییرات زیادی شده است. در دنیای آموزش الکترونیکی، یادگیری سریعتر را با هزینه کمتر مقدور می سازد و دستیابی به فرایند آموزش را افزایش میدهد
-4 بهکارگیری فناوری تب لت
فن آوری های تب لت، معرفی نسل جدیدی از ابزارهای آموزشی است که با استفاده خلاقانه و توانایی دسترسی سریع به منابع آنلاین بسیار غنی، آنها را به دستگاههایی "انقلابی" که پتانسیل زیادی برای یادگیری ایجاد میکنند تبدیل میکنند.
-1-4 نیاز برای معلمان به درک کاملی از فن آوری
قبل از اجرای برنامه درسی و آموزش شیمی باید برای معلمان این اطمینان حاصل شود که دستگاهها با تواناییهای بالقوه خود تنها زمانی میتوانند کاربردی باشند که معلمان درک درستی از فناوریهای چندرسانهای و نیز تسلط کافی بر مبانی رایانه و کار با تب لت داشته باشند. البته باید تنها به تب لت ها به عنوان یک وسیله کمک آموزشی نگریست.
-2-4 ویژگیهای تب لتها در آموزش شیمی
امروزه تب لتها به شکلها و اندازههای مختلف و حتی با سیستم عاملهای گوناگون در دسترس مردم قرار دارند و هر روزه تکنولوژی آن بهروز تر و راههای ارتباطی با آن نیز گستردهتر میگردد. این تنوع در راههای ارتباطی سبب شده است کودکان راحت تر و سریع تر با این وسیله ارتباط بر قرار کنند