بخشی از مقاله

چکیده

مدیریت کارمدار لزوم نیل بر هدف هاي سازمانی را تشخیص می دهد ولی در عین حال رعایت شخصیت افراد را لازم می داند . مدیر کوشش می کند فعالیت ها طوري اجرا شود که سبب رضاي خاطر و غناي معنوي افراد باشد . در نظر مدیر ، برونی یا درونی بودن وسایل تشویق یا تنبیه بستگی به مسائل و موقعیت هاي مختلف دارد . وي ملاك هاي مناسب بودن افراد براي کار و کاردانی و شایستگی افراد را به میزانی معتدل و مناسب رعایت می کند .

برا این اساس در این مقاله به بررسی سبکهاي مدیریتی موجود در نامه حضرت علی - ع - به مالک اشتر بر اساس مدل اقتضایی فیدلر پرداخته شد و 39 جمله از آن استخراج گردید و هرجمله بر اساس مشابهت با هر یک از سبک هاي این مدل نمره گذاري شد.

در پایان نمرات با آمار توصیفی و آزمون خی-2 بررسی شد و نتایج نشان داد که از مجموع 39 مورد استخراج شده ،6 مورد - 15/4درصد - بیانگر سبک مدیریتی رابطه مدارقوي - وظیفه مدار ضعیف، 13 مورد 33/3 - درصد - بیانگر سبک رابطه مدار قوي - وظیفه مدار قوي که به عبارتی همان مدیریت بینابینی است که از ویژگیهاي رهبري می باشد بوده است و نیز 20 در صد موارد 51/3 - درصد - بیانگر سبک رابطه مدار ضعیف و وظیفه مدار قوي است اما هیچ موردي که بیانگر سبک وظیفه مدار ضعیف و رابطه مدار ضعیف باشد مشاهده نشد.

مقدمه و بیان مساله

هر سازمان براي نیل به اهداف خاصی طراحی شده و با توجه به ساختارش نیازمند نوعی مدیریت است . پدیده مدیریت و رهبري مربوط به روزگار اخیر نیست بلکه از دیر باز بشر متوجه شده است که براي رسیدن به هدف لازم است با بسیج امکانات و با رهبري این امکانات به سوي آن هدف مشخص اقدام نماید . مدیر و رهبر آموزشی باید خود را افراد شایسته اي نشان دهند که در توسعه و بهبود برنامه ها موثرند و لیاقت و کاردانی آنان در کیفیت کار آموزشگاه دخالت قطعی دارد . مقبول بودن و احترام داشتن به شیوه کار رهبر بستگی دارد. از سوئی دیگر شیوه کار مدیر نیز تابعی از سبک مدیریت و رهبري اوست . به شکلی که انتخاب راه اعمال مدیریت و به کارگیري امکانات مادي و نیروي انسانی سازمان متاثر از سبک مدیریت او می باشد

امروزه مدیریت از چنان اهمیتی برخوردار است که صاحبنظران بر این باورند که تحقق اهداف و ایجاد تحول در امور ، با مدیریت صحیح و علمی امکان پذیر است . به کمک مدیران توانمند و آکاه به اصول ، نظریه ها و سبک هاي مدیریت و واجد مهارت هاي مدیریتی می توان چهره سازمان هاي اداري ، صنعتی ، بازرگانی ، آموزشی و ... را دگرگون ساخت و از منابع طبیعی ، سرمایه ، تکنولوژي و نیروي انسانی حداکثر بهره را برد و با برنامه ریزي و سازماندهی در هر یک از سازمان هاي مختلف نظم و هماهنگی ایجاد نمود و تحقق اهداف و دستگاه هاي متفاوت را ممکن ساخت

توجه به اهمیت مدیریت از دیدگاه حضرت علی - ع - هم به دور نمانده و ایشان در این زمینه ضمن اینکه مدیریت را محور و قطب می دانند، بگونه اي که سایر مسائل حول این محور قرار دارد، می فرمایند: » تدبیر و مدیریت خود سرمایه اندك را افزون می کند، اما مدیریت و تدبیر سوء و ضعیف سرمایه انبوه را نیز نابود و زائل می سازد.« بنابراین رفتار رهبر در هر زمانی از حساسیت خاصی برخوردار بوده و تئوري هاي مختلفی نیز بر این اساس شکل گرفته است.

یکی از این تئوري ها، تئوري وضعیتی است که به جاي شخصیت رهبر ، به رفتار رهبر می پردازد. با استفاده از نتایج تحقیقات ایالت » اوهایو « درباره رهبري و مدل سه بعدي اثر بخشی رهبري متعلق به » ویلیام ردن« 3 ، دوبعد رفتار رهبري یعنی ، رفتار وظیفه و رفتار رابطه ، درهم ادغام شده و چهار سبک رهبري را تشکیل می دهد. رهبران برحسب چهارسبک زیر طبقه بندي می شوند :

رفتار وظیفه قوي و رفتار رابطه ضعیف - Q1 - ، رفتار وظیفه قوي و رفتار رابطه قوي - Q2 - ، رفتار رابطه قوي و رفتار وظیفه ضعیف - Q3 - ، رفتار رابطه ضعیف و رفتار وظیفه ضعیف - Q4 -

. تیپ شناسی این سبکها در شکل 9-8 نشان داده شده است . هرکدام از این سبکها بر طبق وضعیت معینی می تواند اثر بخش باشد

بر همین اساس در این مقاله سبک رهبري موجود در نامه حضرت علی - ع - خطاب به مالک اشتر، بر اساس اهداف زیر مورد بررسی قرار گرفت:

-    استخراج سبک هاي مدیریتی حضرت علی از نامه آن حضرت به مالک اشتر.

-    تعیین میانگین توافقی بین صاحبنظران مدیریتی در مورد این سبکهاي استخراج شده بر اساس تئوري وضعیتی

-    تعیین سبک مدیریتی بر اساس میانگین هاي بدست آمده، در نامه حضرت علی - ع - به مالک اشتر .

-    مقایسه میزان تکرار سبک هاي مدیریتی در این نامه، بر اساس میانگین هاي داده شده.

تعاریف نظري و عملیاتی

تعاریف نظري و عملیاتی مفهوم سبک: مفهوم سبک از نظر » دسلر « عبارت است از اینکه مدیر چه کار می کند و رفتارش چگونه است

سبک هاي مدیریتی : » هرسی و بلانچارد « ، سبک و شخصیت را مترادف دانسته و می گویند ، شخصیت یا سبک مدیریت یک فرد عبارت است از الگوي رفتاري که وي هنگام هدایت فعالیت هاي دیگران از خود نشان می دهد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید