بخشی از مقاله

چکیده

امروزه انرژي برق یکی از ارکان مهم توسعه اقتصادي جوامع است. از این رو بررسی تغییرات تقاضاي آن در بخشهاي مختلف اقتصادي، از جمله صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله از شاخص مجزاسازي فیشر - تکینیک ضربی - ، براي بررسی روند تغییرات شدت مصرف برق بخش صنعت ایران در طی دوره زمانی 1358-87، استفاده شده است. نتایج این مدل نشان میدهد که اثر ساختاري و تغییر در ترکیب فعالیتهاي صنعتی، نقش عمدهاي در افزایش شدت مصرف برق صنعت ایفا میکند. دلیل این مسئله را می توان در غیرموازي بودن سیاستهاي قیمتی نهادههاي تولید جستجوکرد.

به طوري که قیمت واقعی برق در مقایسه با دیگر نهاده هاي تولید،کاهش یافته و در نتیجه تا حدودي جایگزین سرمایه و کار در تولید شده است. با توجه به مقادیر اثرات ساختاري و شدت خالص، میتوان نتیجه گرفت که کارایی برق در صنعت ایران نسبتاً پایین میباشد و مقادیر این اثرات به عنوان پتانسیل هاي صرفه جویی برق صنعت معرفی میشود. عدم رقابتی بودن اقتصاد کشور سبب شده است که با افزایش قیمت برق و شرایط تورمی، با استفاده از انگیزههاي روانی، افزایش هزینهها به مصرف کنندگان ویا دیگر بنگاههاي واسطهاي انتقال داده شود و بخش تولید نسبت به تغییر قیمتها واکنش چندانی نشان ندهد.

-1مقدمه

امروزه انرژي برق یکی از ارکان مهم توسعه اقتصادي جوامع است. از این رو بررسی تغییرات تقاضاي آن در بخشهاي مختلف اقتصادي، از جمله صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است. اقتصاد و صنعت ارتباط مستقیمی با هم دارند و از طرف دیگر چرخ هاي صنعت نیز با انرژي برق به حرکت در می آید بنابراین می توان دریافت که تغییرات در عرضه و تقاضاي برق تا چه حد می تواند بر تغییر شاخص هاي کلان اقتصادي و اجتماعی اثرگذار باشد. یکی از شاخص هاي کلان اقتصادي، تولید ناخالص ملی - - GDP : Gross Domestic Product می باشد که قابلیت مقایسه کشورها را از نظر رشد اقتصادي فراهم می کند.

ارتباط میان شاخص GDP و مصرف برق در بخش صنعت بسیار قوي است. نسبت مصرف برق صنعت به GDP یا ارزش افزوده صنعت نشانگر شاخص شدت برق صنعت است و نسبت GDP به مصرف برق صنعت شاخص    تولیدي میباشد که منجر به تغییر موقعیت تولید میشود. اثر بهره وري را نشان می دهد. در واقع شدت مصرف برق صنعت    تولیدي نشانگر تغییر در مصرف انرژي به واسطه تغییر در عبارت است از میزان برق مصرف شده به ازاي هر واحد سطح تولید است و اثر شدت خالص مربوط به کارایی و ارزش افزوده بخش صنعت. بنابراین شاخص شدت مصرف بهرهوري مصرف انرژي، اثر تکنولوژي و تکنیک هاي مدیریتی برق، عکس شاخص بهره وري است. هر چه درصد رشد و ناشی از تغییر در شدت مصرف انرژي میباشد.  

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید