بخشی از مقاله
چکیده
توده گرانیتوئیدي مهرآباد درشمال غربی نائین واقع شده است.ترکیب سنگ شناسی آن گرانودیوریت تا تونالیت می باشد.کانی هاي اصلی توده عبارتند از پلاژیوکلاز،آلکالی فلدسپار،کوارتزاست .آمفیبول مهمترین کانیهاي فرومنیزین در این توده نفوذي می باشد و بر اساس داده هاي ریز پردازش، از نوع کلسیک وترکیب آن هورنبلندمنیزیم دار می باشد.ترکیب پلاژیوکلاز ازالیگوکلازتا لابرادوریت است.مطالعات زمین دما فشار سنجی آمفیبول – پلاژیوکلاز نشانگر میانگین فشار حدود 1/5 کیلوبار ودماي723 درجه سانتی گراد جایگیري می باشد.این شرایط با عمق حدود2/5تا9/5 کیلومتري از سطح زمین تطابق دارد.
کلید واژه: گرانیتوئید مهرآباد، زمین دماسنجی،زمین فشار سنجی
مقدمه
منطقه مورد مطالعه در نزدیک روستاي مهرآباد وعلی آباد در 65 کیلومتري شهراب و75 کیلومتري نائین واقع می باشد کارهاي مطالعاتی زیادي برروي ناحیه نائین- اردستان انجام شده است.از جمله مهمترین تحقیقات انجام شده در منطقه می توان به مطالعات زمین شناسی بر روي اوفیولیت هاي نائین و توده هاي نفوذي سهیل پاکو وگلشکنان توسط داودزاده اشاره کرد.وي که براساس ترکیب شیمیایی، گرانیتوئیدهاي منطقه را کالکوآلکالن می داند همچنین اکبري مطالعه پتروگرافی وپترولوژي توده هاي نفوذي سهیل پاکوه و گلشکنان مورد مطالعه وبررسی قرار نموده است.
د ر این مقاله سعی شده براساس ترکیب شیمیایی کانی هاي آمفیبول و پلاژیوکلاز شرایط فیزیکی جایگیري توده نفوذي منطقه مهرآباد شامل فشار وحرارت حاکم بر آن را ارزیابی گردد. منطقه مورد مطالعه بعنوان بخشی از کمربند آتشفشانی ارومیه دختر محسوب می گردد. توده نفوذي با ترکیب گرانودیوریت تاتونالیت باسن الیگومیوسن می باشد. این توده گرانیتوئیدي در سنگهاي آتشفشانی ائوسن رسوبی آهکی کرتاسه نفوذ جایگزین شده است]توده نفوذي منطقه با رنگ سفید متمایل به خاکستري وبر جستگی پیشتر نسبت به سایر سنگها قابل تشخیص است.
روش مطالعه
مطالعات صحرایی ونمونه برداري از تودة نفوذي منطقه مهرآباد در تابستان سال1387 انجام شد.پس از تهیه مقاطع نازك ومطالعه نازك ومطالعه آنها با میکروسکوپ پلاریزان تعداد 5 نمونه جهت تجزیه شیمیایی به روشICP_MS ومطالعات ریزپردازشی انتخاب گردید. کانی هاي آمفیبول،فلدسپار و اوپاك در نمونه هاي انتخابی با ریزپردازشSX100 شرکت فرانسه ودر شرای مورد برداشت نقطه اي قرار گرفته است - نتایج تجزیه هاي شیمیایی قابل ارائه می باشد - .تفکیک مقادیر آهن فرو وفریک در فرمول کانی هاي فرومنیزین با کمک روش هاي پیشنهادي دروپ ولیک انجام می گردد.
پتروگرافی
بر اساس مطالعات میکروسکوپی ترکیب مدال گرانیتوئیدشهراب بیشتر دیوریت تا تونالیت می باشد. مهمترین کانی هاي تشکیل دهنده آن پلاژیوکلاز،ارتوز، آمفیبول، کوارتز و کانیهاي ثانوي اپیدوت، کلریت،کلسیت است . کانیهاي اوپاك در این توده نفوذي براساس مطالعات ریز پردازش مگنیتیت است. پلاژیوکلاز فراوان ترین کانی توده نفوذي می باشد. اغلب شکل دار تانیمه شکل دار دارند وماکل پلی سنتتیک وکارلسباد دارند واغلب در نور پلاریزه از خود زونینگ عادي نشان می دهند.
آمفیبول مهمترین کانی فرومنیزین در این سنگ ها شناخته می شود که به عنوان کانی ماگمایی اولیه به صورت بلورهاي شکل دار تا نیمه شکل دار وداراي پلئوکروئیسم سبز زیتونی تا قهوه اي رنگ پریده در مقاطع نازك دیده می شوند. برخی از آمفیبول ها از خود ماکل نشان می دهد.
شیمی کانی
پلاژیوکلاز موجود در تودة نفوذي منطقه آورده شده است.ترکیب شیمیایی پلاژیوکلازها در تودة گرانیتوئیدي از مرکز به حاشیه داراي دامنه تغییرات محتواي آنورتیت27/7 تا 37/8 % می باشد.همچنین از نظر ترکیب شیمیایی الیگوکلاز تا لابرادوریت است براي تعیین نوع آمفیبول محاسبات در روش نورمالیز کردن با مجموع 13 کاتیون وبراساس 23 اکسیژن صورت گرفته است آمفیبول موجود در نفوذي مهرآباد با توجه به رده بندي لیک وهمکاران در گروه آمفیبول هاي کلسیک قرار می گیرند.