بخشی از مقاله

چکیده

هدف از این پروژه ایجاد لایه هایی از هیدروژل ها بر روی کالای پنبه ای جهت تولید زخم پوش ها برای رهایش هدفمند داروی ضد سرطانی کورکومین می باشد. ساختار زخم پوش های تک لایه و دو لایه توسط میکروسکوپ الکترونی SEM مورد بررسی قرار گرفت و میزان رهایش دارو در زمان های مختلف توسط دستگاه - Uv-vis - تعیین شد و خاصیت آنتی باکتریال هم توسط تست بر روی دو باکتری streptococcus وE.coli تعیین شد. پروژه حاضر نشان می دهد که دو لایه کردن هیدروژل ها در زخم پوش ها باعث افزایش تورم و تقویت ساختار هیدروژل شده و با رهایش دارو با نرخ کنترل شده برای کنترل عفونت ها همراه است لذا از هیدروژل های Amps و آکریلیک اسید با کراس لینکر های گلوتارآلدهید و متیلن بیس آکریل آمید حاوی دارو می توان به عنوان زخم پوش های آنتی باکتریال با قابلیت رهایش دارو استفاده کرد.

کلید واژه- زخم پوش، بی بافت پنبه ای، رهایش دارو، کورکومین، هیدروژل.

-1 مقدمه

بهبود زخم شامل چندین فرآیند پیچیده زیستی برای بازسازی یکپارچگی بافت می شود. چهار مرحله مهم زخم شامل هموستاز، التهاب، تکثیر و بازسازی مجدد بافت است. [1] یک پانسمان ایده آل باید از بافت زخم از عفونت باکتری محافظت کند، به عنوان یک عامل ضد التهابی عمل کند و باعث گسترش تکثیر سلولی برای حمایت از بازسازی آسیب دیده بافت باشد.[2] دانشمندی به نام Winter نشان داد، اگر محیط زخم مرطوب نگهداشته شود، سرعت بهبود زخم دو تا سه برابر شده و از دانهدانه شدن زخم جلوگیری میشود [3] .لیومر بهعنوان اولین پانسمان غیر چسبنده دولایه، معرفی شد.لایه اول آن را توری کتانی آغشته به پارافین و لایه دوم را گل حنا تشکیل میداد که دارای قابلیت تخلیه ترشحات بود. در پانسمانهای چندلایه، معمولاً یک لایه برای یکپارچگی مکانیکی و لایه دیگر برای جذب ترشحات زخم در نظر گرفته میشود . [4 ]

این مهم است که یک پوشش نه تنها عملکرد خوبی داشته باشد، بلکه ازلحاظ هزینه هم خیلی گران نباشد و راه مؤثر بالینی داشته باشد تأثیر هزینه با ارزیابی دقیق بالینی و تشخیص و انتخاب راه مناسب درمان، به دست میآید . [5 ]کورکومین یک ماده زرد رنگ است و عامل فعال زردچوبه است.اثر داروی کورکومین شامل بهبود زخم، آنتی اکسیدان، خواص ضد التهابی و ضد عفونی کننده است. کورکومین دارای قابلیت دسترسی بیولوژیک و ثبات درون بدن به دلیل داشتن ماهیتهیدروفوبیت آن است. همچنین در آب غیر قابل حل است که استفاده از آن را برای چنین درمان هایی محدود می کند 7]،.[6 در این پروژه از هیدروژل های Amps و آکریلیک اسید با کراس لینکر های گلوتارآلدهید و متیلن بیس آکریل آمید حاوی دارو مورد استفاده قرار میگیرد و رفتار رهایش دارو از پارچه حاوی این هیدروزل ها بررسی می شود.

-2 تجربیات

1؛-2  مواد

آکریلیک اسید با وزن مولکولی 72 gr/mol از شرکت مرک آلمان ، گلوتورآلدهید از شرکت مرک آلمان ، پتاسیم پرسولفات ، سدیم هیدروکسید ، و متیلن بیس آکریل آمید مرک آلمان و مونومر Amps از شرکت سیگما آلدریچ و داروی کورکومین از شرکت مرک و پارچه ی بی بافت سلولزی مورد استفاده قرار گرفت.

2؛-2  روش کار

ابتدا مقدار 1/4 گرم سود - NaOH - وزن شد و 2/5 سی سی آب مقطر به آن افزوده شد سپس بشر را تکان داده شد تا سود در آب حل شود سپس به علت افزایش دما آن را در حمام آب سرد گذاشته شد تا به دمای محیط برسد، 2/5سی سی آکریلیک اسید را به آن افزوده شد و تشکیل نمک را مشاهده شد سپس 3 سی سی آب مقطر را برای حل شدن نمک افزوده شد و مجددا برای کاهش دما در حمام آب سرد گذاشته شد سپس متیلن بیس آکریل آمید به مقدار 0/1 گرم به عنوان کراس لینک به آن افزوده شد ولی باوجود حرارت دادن کراس لینک حل می شد ولی بعد از رسیدن به دمای محیط برای اضافه کردن آغازگر به ژل تبدیل می شد و نتیجه ی مطلوب برای آغشته سازی به دست نمی آمد.

از این رو کراس لینک را به گلوتارآلدهید تغییر دادیم سپس مقدار 0/4گرم را به محلول افزودیم - با بررسی میزان تورم این مقدار مناسب بود - سپس پتاسیم پرسولفات - آغازگر - به مقدار 0/025 گرم به محلول افزودیم در آخر ، پارچه بی بافت سلولزی که در ابعاد 10x10 سانتی متر مربع برش دادیم را به آن آغشته کردیم سپس در oven با دمای 70 درجه سانتی گراد به مدت 45 دقیقه قرار دادیم. سپس با یک پلیمر دیگر به نام amps مشابه مراحل بالا را انجام دادیم با این تفاوت که برای کراس لینک علاوه بر گلوتارآلدهید از متیلن بیس آکریل آمید هم استفاده کردیم.

ابتدا 2 گرم amps را وزن کرده و 2/5 سی سی آب مقطر به آن افزودیم و تکان دادن حل شد سپس مقدار 0/1 گرم متیلن بیس آکریل آمید را به آن افزودیم و با استفاده از heater تا حداکثر دمای 70 درجه ی سانتی گراد برای حل شدن به آن حرارت دادیم سپس زمان دادیم تا به دمای محیط برسد و بعد مقدار 0/025 گرم پتاسیم پرسولفات - آغازگر - به آن افزودیم وسپس مانند مراحل بالا آغشته سازی و پخت را انجام دادیم. برای تهیه نمونه ی دو لایه ، لایه ی اول را مانند مراحل بالا انجام دادیم و سپس لایه ی دوم را مانند قبل با مونومر amps را یکبار با کراس لینک متیلن بیس آکریل آمید و بار دیگر با گلوتارآلدهید انجام دادیم. سپس جابه جایی لایه ها را انجام دادیم.

3؛-2آزمون ها

از نمونه های انتخابی توسط دستگاه Sputter couter ساخت شرکت Bal-tec سوییس مدل SCD00S توسط فلز طلا پوشش داده شده است و از هر نمونه توسط میکروسکوپ الکترونی SEM ساخت کشور EFI مدل Quanta 200 با بزرگنمایی هایمختلف تصویر میکروسکوپی تهیه شده است.جهت اندازه گیری رهایش دارو از دستگاه اسپکتروفوتومتری - uv-vis - درطول موج 430 نانو متر استفاده شده است.میزان مشخصی از پارچه در 10 میلی لیتر محلول بافر فسفات گذاشته شده و در داخل انکوباتور قرار گرفته شده است تا به دمای 37 درجه ی سانتی گراد برسد و دارو به داخل بافر فسفات آزاد شود و در زمان های معین مقداری از محلول را برداشته و میزان رهایش اندازه گیری شده است. بررسی خاصیت ضد باکتریایی هم در برابر باکتری های گرم مثبت streptococcus و گرم منفی E.coli ، انجام گردید.

-3 بحث و نتایج

-1-3 رهایش دارو

با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری میزان جذب داروی کورکومین رهایش یافته در زمان های مختلف بدست آمد .همانطور که مشاهده می کنید در نمونه های فوق نرخ رهایش در ابتدا به صورت انفجاری افزایش یافته است که این افزایش وابسته به میزان تورم است که هرچه میزان تورم بیشتر باشد رهایش انفجاری اولیه نیز بیشتر خواهد بود این رهایش به کنترل عفونت ها در جراحی ها کمک میکند چون دارو را به سرعت به منطقه مورد نظر می رساند، سپس یک رهایش کنترل شده ی دارو ی کورکومین به محل زخم مشاهده می شود.. با لود دارو در لایه ی اول زخم پوش به علت بستر پلیمری که باید دارو از آن عبور کند نرخ رهایش آهسته تر شده است و با لود دارو در لایه ی دوم زخم پوش ها دارو سریع تر وارد پنجره ی درمانی می شود.

2؛-3آنتی باکتریال

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید