بخشی از مقاله

چکیده

یکی از عوامل مهم در مکانیزه کردن مراحل تولید تا فرآوري محصولات کشاورزي کاشت مکانیزه است. از سوي دیگر دانههاي ریز مثل بذور سبزیها و دانههاي روغنی،اکثراً اصلاح شده و یا پوششدار میباشند و نسبت به سایر دانهها مانند غلات بسیار گران هستند. در نتیجه در کاشت مکانیزه، در اثر شکستگی دانه، کاشت بذر اضافی، نکاشت و یا کاشت غیر یکنواخت نه تنها هزینه اضافی به بار میآورند، بلکه عملکرد کلی محصول را نیز تحت تاثیر قرار میدهند.

بررسی گزارشات پژوهشی مربوط به مطالعاتی در مورد طراحی، ساخت و یا معرفی ماشین مناسب کاشت دانههاي ریز نشان می دهد که هیچ کدام از ماشینهاي کاشت موجود در کشور مناسب کاشت دانههاي ریز نمیباشند و در برخی موارد درصد شکستگی زیادي گزارش شده است. بررسیهاي انجام یافته روي کارندههاي نیوماتیک صفحهاي خلایی موجود در کشور نشان میدهد که اشکال اصلی آنها در ناتوانی کاشت دانههاي ریز موزع آنها می باشد.

در این راستا در تحقیق حاضر بذرانداز نیوماتیکی ساخته و به دقیق کارهاي نیوماتیک موجود در کشور اضافه شده و سپس مورد آزمایش قرار گرفت ... براي انجام آزمایش نیاز به وسایل خاصی بود که تهیه گردید. نتایج کلی آزمایش بذرانداز نشان می دهد که بذرانداز دمشی نه تنها میزان صدمات وارده بر بذور را کاهش می دهد، بلکه به علت باز شدن سوراخهاي گرفته شده توسط بذور شکسته، درصد پرشدگی را بهبود داده و در حالت کلی عملکرد موزع را بهبود میبخشد.

مقدمه

در کشور ما، کارندههایی که براي کاشت دانههاي ریز مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از: -1 خطیکارهاي مکانیکی که همان غلات کارها بوده و با اعمال تغییراتی براي کاشت دانه هاي ریز نیز استفاده می شوند. -2 دقیقکارهاي نیوماتیک. به منظور ارزیابی ریزدانهکارهاي متداول و معرفی مناسبترین آنها در کشت مکانیزة کلزا، طرح ملی تحقیقاتی در مراکز تحقیقات کشاورزي و منابع طبیعی استانهاي آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، فارس، خوزستان و گلستان انجام شد.  ریزدانه کارها عبارت بودند از :

-1 : - 1382 بذرکار مکانیکی نادري

-2 بذرکار برزگر همدان

-3 بذرکار نیوماتیک.

جمع بندي آزمایشات پنج استان نشان میدهد که بذرکار ماشین برزگر همدان در میان این سه نوع کارنده براي کاشت کلزا مناسبتر است. بذرکار نیوماتیک نسبت به دو تاي دیگر عملکرد چندان خوبی نداشته است. درصد شکستگی دانهها در برخی آزمایشهانسبتاً بالا گزارش شده است، به گونهاي که درصد شکستگی بذرکار نیوماتیک نوده % 13/66 و بذرکار همدانی و نادري به ترتیب 6% و 9/6% گزارش شده است - امیر شقاقی، . - 1382 این در حالی است که طبق تحقیقات قبلی، بذرکارهاي نیوماتیک نسبت به بذرکارهاي مکانیکی آسیب کمتري بر دانه ها وارد میسازند.

عملکرد بد بذرکار نیوماتیک نسبت به بذرکارهاي مکانیکی، برخلاف نتایج تحقیقات انجام یافته در کشورهاي خارجی می باشد. عملکرد بد بذرکار نیوماتیک می تواند به چند دلیل باشد که یکی از آنها نبود بذرانداز مناسب است. بررسیها نشان میدهد که مطالعات اساسی در مورد بذراندازهاي دمشی انجام نگرفته است. سیل و همکاران - Sial et al ., 1984 - روشی براي پرتاب دانه در بذرکارهاي خلایی باغبانی پیشنهاد کردندکه در آن، باد تحت زاویهاي خاص با توجه به شکل شیپوره - nozzle - بر دانه اعمال می شد.

در بذرکار هیدرونیوماتیک ساخت زولین و همکاران - Zulin et al., 1991 - از هوا براي پرتاب بذور آماده استفاده شد، ولی عملکرد مناسبی نداشت. مطالعه در مورد پرتاب دانه در بذرکارها بسیارکم میباشد. لیکن در ریزدانهکارهاي صفحهاي جدید ساخت کمپانیهاي بزرگ بذرانداز دمشی وجود دارد. در این تحقیق یک نمونه بذرانداز دمشی طراحی، ساخته شده و سپس براي تعیین اثر آن بر عملکرد کارنده بر روي موزع نصب شد و مورد آزمایش قرار گرفت.

مواد و روشها

براي انجام آزمایش و تأمین هواي مکشی موزع و سرعت هاي دورانی مختلف صفحه موزع نیاز به وسایل خاصی بود که فراهم گردید. براي تأمین هواي مکشی موزع، سیستم دمندة خود کارنده - ساخت شرکت بهکشت - مناسب تشخیص داده شد. این سیستم توسط محور تواندهی تراکتور John Deere مدل3140 بکار انداخته شد. براي تأمین هواي دمشی مورد نیاز بذرانداز از سمپاش پشتی اتومایزر Solo مدل 432 با قدرت اسمی hp 5 - ساخت کشور آلمان - استفاده شد.

براي تأمین نیروي دورانی محور موزع، از موتور الکتریکی، مدل C90S-4 استفاده شد. براي تأمین سرعت هاي دورانی مختلف مورد نیاز، با توجه به قابلیت هاي دستگاه مبدل - Inverter - مدل LS900-4005 - ساخت کشور تایوان - مناسب تشخیص داده شد. دستگاه مبدل علاوه بر تأمین سرعتهاي دورانی مختلف، داراي امکاناتی براي برنامهریزي تغییر شتاب، شروع و خاتمه دوران، معکوس کردن جهت دوران و ... میباشد.    

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید