بخشی از مقاله

چکیده:

تولوئن با فرمول شیمیایی C7H8 یا C6H5-CH3 و با اسامی مترادف فنیل متان و متیل بنزن، مایع شفاف و بی رنگ بوده و در گروه هیدروکربن های آروماتیک با سرگروهی بنزن قرار دارد. نمونه برداری از خاک های آلوده به نفت اطراف پالایشگاه تهران صورت گرفت. جداسازی باکتری های تجزیه کننده ی تولوئن به وسیله ی کشت نمونه ها در محیط پایه ی نمکی نوترین براث و MSMآگار انجام شد. با کشت باکتری های ایزوله در غلظت های 0/1، /2، 0/3، و0/4 گرم برلیتر تولوئن توانایی رشد باکتری ها ارزیابی گردید. مهمترین باکتری های تجزیه کننده ی فرمالدئید جدا شده از خاک های آلوده به نفت پالایشگاه تهران باسیلوس لیکنی فورمیس ، سودوموناس استودزری، سودوموناس sp، باسیلوس sp، آکروباکتریوم کا تی بودند.همه ی باکتری های جدا شده قدرت تجزیه ی بالایی در حذف فرمالدئید از خود نشان دادند. یکی از بهترین و کم هزینه ترین روشهای تجزیه آلاینده های محیطی می باشد.چنین استنباط می شود که باکتری های تجزیه شده توانایی تحمل و رشد در حضور تولوئن را دارا هستند و میزان تجزیه باکتری های منفی نسبت به مثبت بیشتر است و در حداقل غلظت مهارکنندگی سودوموناس رتبه اول و باسیلوس رتبه دوم را به خود اختصاص دادند و حداقل غلظت مهارکنندگی باکتری ها به ترتیب 4,6 مول بر لیتر و 4,2 مول بر لیتر است.در کل میتوان گفت که تنوع باکتری ها ی جداسازی شده از خاک اطراف پالایشگاه تهران و همچنین کارایی تجزیه کنندگان از نظر زیستی بالا می باشد.

واژگان کلیدی: تولوئن، تجزیهی زیستی، سودوموناس، فلاووباکتریوم، پالایشگاه تهران،

مقدمه:

تولوئن با فرمول شیمیایی C7H8 یا C6H5-CH3 و با ا سامی مترادف فنیل متان و متیل بنزن، مایع شفاف و بی رنگ بوده و در گروه هیدروکربن های آروماتیک با سرگروهی بنزن قرار دارد.با جایگزین نمودن یک گروه متیل به یکی از هیدروژنهای بنزن میتوان تولوئن را تولید نمود. تولوئن به عنوان یک ماده شیمیایی حدوا سط و حلال، در صنعت از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است . - Anita and Wilfried , 2006 - و در صنایع نظامی برای ساخت تی ان تی یا تری نیترو تولوئن و در صنایع شیمیایی به عنوان حلال در ساخت رنگ، براق کننده های رنگ، لاک ناخن، لاک الکل، چسب پلاستیک، لاستیک، مواد چاپ کننده و چرم مصنوعی استفاده می شود - . - Hajimiragha 1989 نکته جالب اینکه تولوئن به عنوان داروی استنشاقی برای دفع سموم نیز می باشد.

تاکنون راههای متفاوتی مانند روش های شیمیایی، مکانیکی - فیزیکی - و بیولوژیکی - پاک سازی زی ستی - به منظور پاک سازی ترکیبات PAH و سایر آلاینده ها از محیط به کار گرفته شده است. دو روش اول علاوه بر هزینه بر بودن، آلاینده را بطور کامل تخریب نمی کنند و موجب انتقال آلودگی از محیطی به محیط دیگر می گردند - . - Haritash and Kaushik ,2009 زیست پالایی فرآیندی است که کمترین مقدار انرژی، ماده شیمیایی و زمان را لازم دارد و موجب تغییر شکل آلاینده از فرم خطرناک به فرم کم خطر یا بی خطر می گردد - . - Niel , 1995 روشهای زیستی دارای مزایایی نسبت به روشهای فیزیکی و شیمیایی در حذف نشت نفت هستند بطوریکه آنها تجزیه زیستی درونی بخش های نفت به وسیله میکروارگانیسمها را میسر میسازند - .

- Luis et al., 2000 and Vinas et al., 2002روش پاکسازی زیستی نسبت به سایر روش های پاک سازی مواد زائد خطرناک، ارزان تر و ایمن تر هستند و به جای انتقال آلاینده ها از محیطی به محیط دیگر، تخریب کامل آلاینده امکانپذیر می باشد - Evans. - Arun et al., 2011وهمکارانش در سال 1991 در مطالعهای که بر روی تجزیه بیهوازی تولوئن توسط باکتریهای دنیتریفیکاسیون انجام دادند، باکتری دنیتریفیکه کننده سوش T1را با روشهای مولکولی شناسایی کردند که قادر بود از تولوئن به عنوان تنها منبع کربن استفاده کرده و بیش از 50 درصد کربن تولوئن را به CO2 تبدیل کند - . - Evans, 1991et alدر زمینه پاکسازی زیستی, شیلدز وهمکاران - 1991 - لی و همکاران , - 1995 - لی و گیبسون - 1996 - ، طی پژوهشهای خود تاثیر مثبت حضور باکتری سودوموناس را در زدودن آلاینده های آلی گزارش کرده اند.

Munro و Lindsay با مطالعه ای که بر روی باکتریBacterium EX-DG 74 در سال 1996 انجام دادند نشان دادند که توانایی بالای این سویه در پاکسازی زیستی آلاینده های مختلف علاوه بر وجود آنزیمهای پراکسیدازی به علت فعالیت سیتوکروم P450 است. این پروتئین با فعالیت اکسیژنازی خود از عوامل مهم در تجزیه حلالهایی مانند تولوئن و سورفکتانتهایی نظیر اسید اولئیک و غیره محسوب میشود - . - Munro and Lindsay 1996

روش انجام آزمایش:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید