بخشی از مقاله
چکیده
امروزه اقتصاد کشور براساس صادرات فراورده ھای سوختی نفتی بوده که ھمین مورد عامل مهم در کسب درآمد برای کشور می باشد.از طرفی با تحولات عظیم اقتصادی دھه ھای پیشین و افزایش صادرات، جایگاه محصولات غیر نفتی نقش بسزایی در افزایش تولید ملی و به موجب آن باعث افزایش درآمد سرانه می شود.
در این تحقیق سعی شده است که صادرات محصولات شرکت مینو را با الگو برداری از کشورھای موفق در صادرات ،افزایش داد و موانع مختلف را که باعث رشد و توسعه بازرگانی خارجی که یک ضرورت است را شناسایی کرد و در صادرات سایر محصولات غیر نفتی معرفی کرد.نتایج این تحقیق نشان می دھد که شناسایی عوامل موثر در بازاریابی و صادرات موجب افزایش محصولات غیر نفتی می شود و به توسعه اقتصادی یک کشور می توان کمک کرد.
کلمات کلیدي
صادرات غیر نفتی،بازرگانی خارجی،تولید ملی،درآمد سرانه
-1مقدمه
بی تردید،دستیابی به توسعه اقتصادي نیازمند برخورداري از نظام اقتصادي و تولید برون گرا است.به این مفهوم که ضمن رفع نیاز داخلی،توسعه صادرات ارزش افزوده کالا ها و خدمات مازاد بر مصرف داخلی به عنوان هدفی راهبردي پیگیري شود.براي رسیدن به یک جامعه که در آن فقر و بیکاري نباشد و عقب ماندگی هاي اقتصادي از بین رفته باشد،نیازمند رشد اقتصادي بالا هستیم.
از طرف دیگر همزمان با رشد اقتصادي،نیازمند عدالت و توانمندسازي تمامی مردم در اداره زندگی خود می باشیم.به رغم اینکه این معنا در برنامه هاي توسعه اقتصادي کشور مورد تورم قرار گرفته،اما در عمل،ساز و کار هاي لازم به طور کامل در پیشبرد مقاصد صادرات غیر نفتی فراهم نشده است. - تقوي،.1380 -
مفاهیم صادرات مواد غیر نفتی از جمله محصولات تولیدي شرکت مینو در کشور را نمی توان مستقل از دیگر مولفه هاي اقتصادي،بررسی کرد،چون این مولفه ها به عنوان عوامل ضروري در اقتصاد یک کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است. همواره صادرات شرکت تولیدي مینو و سایر محصولات غیر نفتی موانعی را بر سر راه خود می بینند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
اول-تحریم هاي غرب و کارشکنی هاي آنها در مسیر پیشرفت ملت ایران دوم-زندگی مصرفی و فرهنگ غیر تولیدي در اغلب مردم وجود دارد سوم-عقب ماندگی دویست ساله دوران قاجار و پهلوي چهارم-الگوهایی که براي رونق و پیشرفت اقتصادي انتخاب شده است نتوانسته است که آن جهش لازم را بوجود آورد - نادري-.1371 -
-2اهمیت مساله
نکته مهم که در اهمیت صادرات باید مدنظر قرار گیرد این است که با توجه به اینکه متاسفانه در کشورهاي در حال توسعه مانند ایران به دلیل سطح پائین تولیدات صنعتی و کارخانهاي تولید کنندگان نمیتوانند از صرفه هاي اقتصادي ناشی از مقیاس بوجود آمده از تولید انبوه بهره مند شوند به عنوان مثال کارخانجات تولید کفشی که تجهیزات آن از اروپا وارد میشود و تجهیزات آن براي تولید روزانه پنج هزار جفت کفش طراحی شده اما هنگامی که وارد کشور میشوند بدلیل نبود تقاضا و فروش کافی این کارخانه تنها با ظرفیت هزار جفت کفش در روز فعالیت میکند که این امر سبب افزایش هزینه تمام شده هر جفت کفش خواهد شد.
اما چنانچه این تولید کننده بتواند با بازاریابی و صادرات سه هزار جفت کفش در روز صادر نماید، میتواند بدون نیاز به افزایش حتی یک ریال سرمایه، تولید و فروش را چهار برابر نموده و از مزایاي آن منتفع گردد. این افزایش تولید همچنین سبب رشد و افزایش اشتغال خواهد شد که بسیار مطلوب است. بدیهی است با افزایش صادرات که افزایش تولید را در پی خواهد داشت، وجود صرفه هاي ناشی از مقیاس سبب کاهش بهاي تمام شده محصولات خواهد شد.
مساله بسیار مهمی که ضرورت انجام صادرات را دو چندان میکند. بحث فرهنگی است هر کشوري به همراه صادرات کالاها و خدمات بخشی از فرهنگ خود را به سایر کشورها صادر میکند به ویژه اگر صادرات بودن سطح انتظارات مصرف کنندگان خارجی، افزایش کیفیت و نوآوري همراه با کاهش بهاي تمام شده محصولات خود را عملی سازند.
که این امر سبب افزایش کیفیت بهره وري و قدرت رقابتی تولیدات داخلی با کاهش بهاي تمام شده خواهد شد و در نهایت مصرف کنندگان داخلی نیز از این مزایا به نحو مناسبی بهره مند خواهند شد. رشد قابل توجه کیفیت و تنوع محصولات لبنی و مواد غذایی در چند سال اخیر در کشور گواهی روشن بر صدق این ادعاست .
لازم به ذکر است که افزایش صادرات علاوه بر مزایاي فوق الذکر مزایا و منافع بی شمار دیگري همراه خواهد داشت که به دلیل جلوگیري از طولانی شدن کلام، از ذکر آن صرف نظر میکنیم. پایان سخن اینکه رشد صادرات در هر کشور میتواند مزایاي بسیار گستردهاي براي اقتصاد و شهروندان کشور به دنبال داشته باشد که ما حصل آن رشد اقتصادي و افزایش سطح تولیدات، افزایش اشتغال و رفع بیکاري، افزایش در آمد سرانه و بهبود وضع معیشتی جامعه، کاهش کسري تجاري کشور، تقویت پول ملی، بهبود کیفیت و تنوع تولیدات داخلی، صدور ارزشهاي فرهنگی ایرانی و اسلامی و ... خواهد بود تا آنجا که به صادرات به عنوان موتور محرکه اقتصاد لقب داده اند.
-3روش پژوهش
اولین گام در راه دستیابی به هدف تحقیق جمع آوري اطلاعات و دریافن واقعیت هاست - آسایش و مشیري،. - 1381:142در این تحقیق براي بدست آوردن اطلاعات مورد نظر یک بخش کتاب خانه ایی می باشد و با استفاده از نظر خبرگان اطلاعات مورد جمع آوري شده است.پس از انجام مطالعات کتابخانه اي و نظرات خبرگان به منظور تکمیل اطلاعات،میزان صادرات شرکت مینو طی پنج سال اخیر جمع آوري شده است و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
-4نقش فعالیت هاي ترغیبی و تشویقی در بازاریابی
عوامل ترغیبی و تشویقی طیف وسیعی از فعالیت هارا شامل می شود،که این فعالیت ها شامل تبلیغات،فروش حضوري،پیشبرد فروش و روابط عمومی است.که از این موارد ذکر شده با توجه به نظر خبرگان و پرسش نامه هاي مطرح شده و تجزیه و تحلیل آنها،تبلیغات و آگهی از اهمیت بیشتري نسبت به سایر مولفه ها برخوردار می باشد.
-5شیوه بازاریابی
-1-5طراحی و بسته بندي که شامل موارد زیر است:
-انطباق بسته بندي با محصول -انطباق بسته بندي با کانال هاي توزیع
-انطباق بسته بندي با شرایط بازار و سلیقه خریداران
-2-5حمل و نقل
-3-5تبلیغات
٧-مهمترین مشکلات صادرات غیرنفتی کشور در یک کار پژوھشی انجام گرفته،عمده چالش ھای موجود در مسیر توسعه صادرات غیر نفتی به شرح زیر معرفی شده اند:
-کمبود اطلاعات تجاری در خصوص بازارھای مختلف در کشورھای مختلف -کیفیت نسبتا پایین برخی از محصولات صادراتی و عدم تداوم در ارائه محصولات کیفی -فقدان یا ضعف برخی نهاد ھا و تشکل ھا در این مورد می توان افزایش فروش را از طریق مجلات،روزنامه ها،کاتالوگ ها و... بوجود آورد.از طرفی دیگر با برقراري ارتباط به عنوان خدمات پس از فروش میتوان از نظرات خریداران مطلع شد و شرایط بهبود محصول از دیدگاه واردکنندگان را مدنظر قرار داد.
-4-5بازار هاي متمرکز فروش
-5-5پایانه هاي صادراتی
از عوامل مهم دیگر در افزایش صادرات محصولات شرکت مینو وجود دارد،مربوط به پایانه هاي صادراتی در هر منطقه می باشد.
-6 موانع موجود در صادرات غیر نفتی
۶-١-کیفیت نامناسب بسته بندی - وفاداری،١٣٧٩ - ۶-٢-قیمت نسبتا بالای برخی از محصولات صادراتی ۶-٣-توجه نسبتا کم به ارائه خدمات پس از فروش - زفر ۴٢٠٠ - ۶-۴-فقدان یا حذف تشکلها و اتحادیه ھای صادراتی - ھومبی،٢٠٠٢ -
٧-نتیجه گیري
جهت رسیدن به اهداف کلان در توسعه و افزایش صادرات غیر نفتی ابتدا شرکت هاي صادر کننده با تحلیل و بررسی فرصت ها و تهدیدات پیش رو در کشور شرایط موجود و آینده را پیش بینی کنند.از سوي دیگر لازمه بازاریابی مناسب در بازار هاي هدف علاوه بر بهره مندي از تبلیغات و بسته بندي اثرگذار،داشتن کالاهاي رقابت پذیر در بازارهاي جهانی است.
از طرفی از طریق ارتباطات موثر و دائمی با خریداران نظرات و پیشنهادات آنها را با توجه به فرهنگ مربوطه در نظر بگیرند.
-پیشنهادات اجرایی در جهت افزایش اهداف بلند مدت در توسعه صادرات غیر نفتی:
-افزایش کیفیت بسته بندی محصولات ایرانی
-ایجاد شرایط تشویقی خرید
-طراحی جدید با توجه به سنین روانی
-ایجاد نوآوری پیوسته در محصول