بخشی از مقاله
چکیده
در این مقاله، مدلسازی نوینی برای مساله انتخاب تامینکننده ارایه شده است. این مساله با در نظر گرفتن شرایط چندمحصولی، چند دورهای، کمبود و موجودی به طور همزمان و نیز در نظر گرفتن تخفیف کل واحدمدلسازی شده است. در این مقاله دو رویکرد مختلف به منظور حل مسالهی برنامهریزی خطی چندهدفهی فازی انتخاب تامینکنندگان مورد بررسی قرار گرفته است. بیشتر تصمیمات گرفته شده در شرایط واقعی نه غیرجبرانیاند و نه کاملاً جبرانی، بنابراین رویکرد برنامهریزی فازی جبرانی به منظور غلبه بر این مشکل پیشنهاد شده است. نشان خواهیم داد که اگر این مساله دارای جواب بهینه باشد، آنگاه این جواب یک جواب موثر برای مساله چندهدفهی متناظر خواهد بود.
-1 مقدمه
مساله انتخاب تامینکنندگان یکی از مهمترین مسایلی است که در موفقیت زنجیرهتامین اثر میگذارد و در سالهای اخیر محققان بسیاری به آن پرداختهاند. در این میان استفاده از مدلهای ریاضی با استقبال مواجه بودهاند. به دلیل اهمیت مسالهی انتخاب تامینکننده و نزدیکسازی مساله به محیط دنیای واقعی، لزوم بهکارگیری یک مدلسازی دقیق ریاضی در این مقاله تاثیر بهسزایی دارد. در ادبیات موضوع مساله ارزیابی و انتخاب تامینکننده به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است و رویکردهای متعددی برای حل این مسایل ارایه شدهاست. ازاک و همکارانش [2] ، یک رویکرد فازی جبرانی را برای مساله انتخاب تامینکننده چندهدفه ارایه دادند.
خیمنز و همکارانش [1]، به بررسی مساله برنامهریزی خطی چندهدفه پرداختند. آنها فرض را بر این گذاشتند که تصمیم گیرنده برای هر هدف، یک آرمان فازی دارد. داش وو و همکارانش [3 ] ، مساله انتخاب تامینکننده را به صورت مدل جامع ریاضی ارایهدادند و در این مدل تعدد مشتری نیز در نظر گرفته شدهاست. در بخش 2، ما یک مدل جدید برنامهریزی خطی چندهدفه آمیخته با عدد صحیح را برای مساله انتخاب تامینکننده با در نظر گرفتن شرایط مختلف ارایه دادهایم و همچنین از رویکرد فازی جبرانی برای حل آن استفاده کردهایم. از بخش 3، رویکرد برنامهریزی خطی چندهدفه آرمانی فازی تعاملی جهت مقایسه با روش پیشنهادی آورده شدهاست و سر انجام نتیجهگیری مقاله در بخش 4 آورده شدهاست.
-2 مدلسازی مساله و ارایه روش حل
در این قسمت مساله انتخاب تامینکننده با در نظر گرفتن شرایط چندمحصولی، چند دورهای، کمبود و موجودی به طور همزمان و نیز در نظر گرفتن تخفیف کل واحدمدلسازی شده است. در این مقاله به بررسی همزمان چند هدف غیر همراستا میپردازیم. این اهداف عبارت هستند از کمینهکردن هزینه، کمینهکردن مقدار ضایعات - تعداد برگشتیها - و بیشینهکردن تعداد کالاهایی که در موعد مقرر تحویل داده میشوند.
2،1 مفروضات مسالهی پیشنهادی
· چندین کالا از هر تامینکننده میتواند خریداری شود.
· هر تامینکننده میتواند چندین کالا را تامین کند.
· فرایند خرید در این مساله در چند دوره زمانی در نظر گرفته شدهاست.
· ظرفیت هر تامینکننده برای هر یک از کالاها متناهی میباشد.
· کمبود و موجودی در هر دوره به جز دوره پایانی برای هر یک از کالاها مجاز میباشد.
· در تمامی دورهها و برای تمامی کالاها شرایط تخفیف در تخصیص سفارشات به تامینکنندهها در نظر گرفته شدهاست.
· تقاضای کالا در همه دورهها و برای تمام کالاها مشخص شدهاست.
· سطح برگشتی و تحویل به موقع کالاها، بیشینه سطح برگشتی قابل قبول و همچنین کمینه سطح تحویل به موقع قابل قبول برایکالاها، غیر دقیق و ناقطعی بوده و به صورت اعداد فازی در نظر گرفته شدهاند.