بخشی از مقاله
چکیده
نمایشگاه خودرو ارائه کننده وجهی از پیشرفت های علمی و صنعتی معاصر می باشد که قابل مقایسه و مطالعه با دیگر وجوه علمی و صنعتی در عرصه های جهانی است. هدف اصلی این نمایشگاه به نمایش گذاشتن تکنیک های پیشرفته طراحی و نوآوری، هنر، زمان، سرعت، تکنولوژی، راحتی و ایمنی در صنعت خودروسازی است. همچنین از آنجا که صنعت خودروسازی آمیخته با تکنولوژی روز می باشد بنابراین فضای نمایشگاهی که ارایه دهنده آن میباشد از نظر طراحی معماری شایسته است با رویکردی همگام با پیشرفت تکنولوژی طراحی گردد. طراحی بر اساس مکتب فوتوریسم در تلاش است تا جنبه های گوناگون زندگی ماشینی را پرتوان و نیرومند و در عین حال خشن تصویر کند.روش تحقیق بصورت تحلیلی توصیفی و پدیدار شناسانه می باشد.این پژوهش به اهمیت و تاثیر مبانی مکتب فوتوریسم بر معماری نمایشگاه اتومبیل و چگونگی آن می پردازد.
. 1 مقدمه و هدف
صنعت اتومبیل سازی و طراحی خودرو همواره روابطی تنگاتنگ با طراحی معماری داشته اند، هرچند که غالبا تاثیر معماری بر صنعت اتومبیل سازی بیشتر بوده است. اما در دهه های اخیر پیشرفت های تکنولوژیک و زیبایی شناسانه در اتومبیل سازی نیز از زوایای مختلفی نظیر متریال، فرم و سرعت تولید الهام بخش گرایشات معماری، خصوصا طراحی داخلی بوده است. با توجه به اینکه صنعت خودرو سازی تحت تاثیر پیشرفت تکنولوژی است بنابر این نمایشگاه عرضه کننده این صنعت نیز باید همراستا با این صنعت در جهت نمایش پیشرفت تکنولوژی در عرصه معماری حرکت نماید که این موضوع می تواند طراحی بر اساس مکتب فوتوریسم را مطرح نماید، این خود بیان کننده تاثیر زمان بر حجم، و نمایش ایستای فرم های پویا و در حال گسترش است.
که با درک مبانی مکتب فوتوریسم و معماری نمایشگاهی به این مهم دست خواهیم یافت. هدف ایجاد دیدگاه و شناخت المان های سازنده عنوان این پژوهش است. که از سه المان اصلی شکل گرفته است، -1 نمایشگاه -2 صنعت خودرو -3 مکتب فوتوریسم. که هر یک بر شیوه سامان دهی و شکل نهایی کالبد پروژه تاثیر خواهد داشت. بنابراین ضروری مینماید تا با پیگیری تکامل هر یک از این سه به صورت موازی با یکدیگر، سعی در ایجاد حسی از آنچه که بایست در آینده باشد در انسان ایجاد شود، تا بنای طراحی شده بنایی باشد که روح نوآورانه و خلاقانه خود جای داده باشد.
. 2 ادبیات تحقیق
- 1-2 نمایشگاه
نمایشگاه فضایی است مناسب برای ارائه کالا اعم از صنعتی، تجاری و بالاخره فرهنگی و هنری، که هر یک از موارد مصالح و ابزارهای مورد نیاز خود را می طلبد. این مصالح و ابزار در اختیار اندیشه ای است که هدف صاحب کالا را برآورده کند و بنابر بر نیاز به معرفی بهینه کالاهای مورد نظر تاکید دارد. فضاهای نمایشگاهی را با واسطه ی خاصیت ذاتی و وجودی شان ، به عنوان بخشی از محصول خروجی و طبیعی انقلابات علمی و صنعتی که از قرون شانزدهم و هفدهم در غرب آغاز شد می توان تعریف نمود. اصلی ترین نقش فضای نمایشگاهی این بود که آخرین دستاوردهای تکنولوژیک در زمینه ی نوع مواد ، مصالح ، مصنوعات و محصولات و تجهیزات صنعتی که در نتیجه پیشرفت تکنولوژی در هر دوره به دست آمده است را برای تجارت و استفاده در اختیار بازار قرار دهد.
از این منظر ، طراحی و ساخت فضای نمایشگاهی به عنوان اولین فرصت برای تجلی بخشی به توان تکنولوژیک مطرح می گردد و مکانی برای بازیاب امکانات و توان تکنولوژیک در تولید مواد و مصالح و شیوه های ساخت در خود این فضاها شکل می گیرد. این فرایند ، کالبدی را فراهم میکند که مناسب و در خور یافته های تکنولوژیک در سایر رشته های علمی و صنعتی باشد و آرمانشهر انسان تکنیک محور را متجلی سازد.[5]
به بیان دیگر ، انقلابات علمی و صنعتی درادامه تکامل خویش در هر یک از حوزه های مرتب با زندگی بشر تأثیرات بسیار روشن و مشخص باقی گذاردند و در زمینه علوم ، فلسفه ، سیاست ، اقتصاد ، نگرش به طبیعت و محی اثرات تعیین کننده و تحول عمیقی راایجاد کردند.اگر چه انسان تکنیک محور محصول انقلاب صنعتی ، از طریق تولید مصالح و مواد جدید صنعتی به دنبال بیان پیشرفت ها و توانایی های شخص اش نیز بود ، لیکن اصلی ترین چیزی که برای وی اهمیت داشت در وهله ی اول توانایی در کاهش تهدیدات بالقوه و بالفعل طبیعت و سپس تسل کامل بر آن بود.
در این راه تکنولوژی پشتیبان و حامی اصلی به شمار می آمد و فق از راه پیشرفت در آن می شد بر طبیعت غلبه کرد و در موضعی بالاتر از آن قرار گرفت. در نتیجه ساخت و تولید مصالح جدید ، طراحی فضاهای نوین نمایشگاهی تلاشی همسو در این راستا ارزیابی می شود. تغییرات روزافزودن تکنیک، ظهور کالاهای جدید، متنوع بودن کالاها، عدم آشنایی مصرفکننده توام با رقابت شدید و نامطلوب تولیدکنندگان و... از مهمترین علل لزوم برگزاری نمایشگاه است.[7]
-1-1-2 نمایشگاه خودرو
هدف نمایشگاه خودرو خلق مرکزی جهت گردآوری مجموعه ای از اتومبیل های تاریخ صنعت خودرو و نمایش آخرین تکنولوژی ها در این صنعت می باشد.نمایشگاه های خودرو در کشور علاوه بر بالا بردن آگاهی متقاضیان برای خرید خودرو، سبب افزایش فضای رقابتی در بین تولید کنندگان داخلی میشود و در نهایت منجر به تولید محصولی با کیفیت و همگام با تکنولوژی روز میگردد.
-2-2 فوتوریسم
فوتوریسم یا فیوچریسم از ریشه فوتور یا فیوچر future1 به معنی آینده گرایی، در ابتدا نظریه ای ادبی بود. فوتوریستها عاشق حرکت، سرعت، سروصدا، هیاهو، صنعت، ماشین، آلودگی و شهرها بودند و این چیزها بود که آنها را به هیجان میآورد . در واقع از میان همه ی جنبش ها یی که در واکنش به مدرنیته بوجود آمده اند، فوتوریسم را می توان عجیب ترین و افراطی ترین آنها دانست .