بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
(تولید ناخالص خارجی): GNP
مرکز پژوهش های علمی وابسته به فرهنگستان علوم اجتماعی و پایگاه اینترنتی اقتصاد چین پیش بینی کردند که رشد ارزش تولید ناخالص ملی چین (جی دی پی) در سال جاری 9.8 و شاخص مصرف کننده (سی پی آی) 3.7 درصد و بدون تورم جدی پول باشد.
طبق این پیش بینی، در سال جاری میلادی، اقتصاد چین همچنان رشد سریعی خواهد داشت و تأثیر تقاضا و مصرف داخلی در رشد جی دی پی به 95 درصد خواهد رسید.
GDP (تولید ناخالص داخلی):
طی آمار منتشر شده از سوی اداره ملی آمار چین، در 9 ماه نخست سال جاری، تولید ناخالص داخلی این کشور به 35 تریلیارد و 349 میلیون یوان رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 7.7 درصد افزایش یافت. افزایش قیمت کالاهای مصرفی چین در این مدت کاهش یافته و حجم تجارت چین به 2 تریلیارد و 842 میلیارد و 500 میلیون یوان رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 6.2 درصد فزونی داشته است. افزون بر این، سرمایه گذاری در اموال غیر منقول با رشد 20.5 درصدی به 25 تریلیارد و 693 میلیارد و 300 میلیون یوان و ارزش خرده فروشی کالاهای مصرفی با رشد 14.1 درصدی به 14 تریلیارد و 942 میلیارد و 200 میلیون یوان رسید.
اسلاید 2 :
جمعیت کشور
طبق آخرین آماری که در تاریخ 16 اکتبر 2012 منتشر شده است جمعیت کشور چین بالغ بر 000/710/353/1 نفر است که %3/19 از جمعیت کل جهان را تشکیل می دهد.
موقعیت جغرافیایی چین
این کشور در نیم کره شمالی در قسمت شرقی قاره آسیا و ساحل غربی اقیانوس آرام قرار دارد. مختصات جغرافیایی آن 3500 شمالی و10500 شرقی است. این کشور هم مرز با دریای چین شرقی، خلیج کره، دریای زرد و بین کره شمالی و ویتنام است. مساحت آن ۹٬۵۹۶٬۹۶۰ کیلومتر مربع است که ۹٬3۶۲٬۴۱۰ کیلومتر مربع آن خشکی و 270٬۵۵۰ کیلومتر مربع آن از آب تشکیل شده است .این کشور سومین کشور پهناور دنیا پس از روسیه و کانادا است.
اسلاید 3 :
تاریخچه حکومت چین
چین تاریخ کهنی دارد. گاهی یکپارچه و گاهی به مانند چند کشور جدا از هم بوده است. همسایگان همواره به این سرزمین می تاخته اند من جمله مغول ها که در روزگار چنگیزخان بر چین چنگ انداختند. چین تاریخ کهنی دارد. گاهی یکپارچه و گاهی به مانند چند کشور جدا از هم بوده است. همسایگان همواره به این سرزمین می تاخته اند من جمله مغول ها که در روزگار چنگیزخان بر چین چنگ انداختند. رژیم چین پس از انقلاب مردمی از پادشاهی به جمهوری تبدیل شد. وقتی جمهوری چین در سال 1912 تأسیس شد، سون یات سن اولین رئیس جمهور چین در سال 1912 بود. او بعداً هم حزب ملی چین، کومین تانگ را تأسیس کرد و تا سال 1921 رهبر این حزب بود. سون یات در سال 1921 در گذشت. حزب کمونیست چین در سال 1921 میلادی تأسیس شد. از سال 1921 مبارزات مردم چین را رهبری می کرد و در نتیجه ضمن برانداختن چیرگی امپریالیسم، فئودالیسم و سرمایه داری بروکراتیک را سرکوب و جمهوری خلق چین را در سال 1949 تأسیس نمود. آنگاه ژاپنی ها بر این سرزمین تاختند. با پایان جنگ جهانی دوم تاخت و تاز ژاپنی ها متوقف شد ولی جنگ داخلی میان هواداران ژنرال چیانگ کای شک و مائو تسه تونگ بالا گرفت که سرانجام به پیروزی هواداران حزب کمونیست چین انجامید و از آن پس چین تا به امروز کمونیستی اداره می شود و هواداران چیان کایچک نیز که از ملی ها بودند به جزیره تایوان گریختند و تا به امروز به ایستادگی در برابر فشار جمهوری خلق چین ادامه داده اند.
اسلاید 4 :
از سال 1965، حزب کمونیست چین به دلیل فقدان تجربه کافی در جریان رهبری اقتصادی و نوسازی چین اشتباهاتی مرتکب شد. به تبع آن مبارزه قدرت (انقلاب فرهنگی چین) در سال های 1966 تا 1976 در حزب کمونیست چین شروع شد. چهره های میانه رو حزب اخراج شدند. پس از پایان انقلاب فرهنگی در اکتبر سال 1976، چین به دوره نوین توسعه تاریخی وارد شد. از آغاز سال 1979 حزب کمونیست چین سیاست های اصلاحات و درهای باز را که تنگ شیائوپنگ مطرح کرد، به اجرا گذارد. پس از اجرای سیاست های اصلاحات و درهای باز به این طرف، توسعه اقتصاد ملی و اجتماعی چین به دستاوردهای چشمگیری نائل آمده است. چهره کشور دستخوش تغییرات عظیمی شد. این دوران از لحاظ وضعیت، بهترین زمان پس از تأسیس جمهوری خلق و بهترین دوره برای مردم به لحاظ تأمین منافع آنان به شمار می رود. با وجود آنکه حزب کمونیست چین در سال 1921 میلادی تأسیس شد، عقاید سوسیالیستی در چین قبل آن هم رایج بوده است. عقاید سوسیالیستی در اواخر قرن 19 وار چین شد و در سال 1907، کمونیسم آنارشیستی شکل غالب عقاید سوسیالیستی در چین بود. پس از سرنگونی سلسله گینگ و تأسیس جمهوری چین فعالیت های کمونیستی در چین تشدید شد و بسیاری از گروه های چپ به عنوان متحد کومین تانگ پذیرفته شدند که این حزب سپس توسط سون یات سن که یک انقلابی جمهوری خواه بود، رهبری شد. کومین تانگ و سون یات سمن متحدان شوروی بودند و شوروی مشاورانی را برای آنها گسیل می داشت. حزب کمونیست چین در ابتدا با بسیاری از گروه های چپ کومین تانگ متحتد شد و در واقع پیمان اتحاد را با کل مجموعه کومین تانگ در «جبهه متحد اول چین» بست. با افزایش نفوذ حزب کمونیست چین رهنمود داده بود تا با کومین تانگ در ارتباط باشد.
اسلاید 5 :
با افزایش نفوذ حزب کمونیست چین و شوروی و ظهور مارکسیسم – لنینیسم در چین دچار زوال شد و آنارشیسم چینی تحت تأثیر حزب کمونیست چین کمرنگ شد. پس از مرگ سون یات سن و پس از کودتای چیانگ کای شک و کسب قدرت نظامیان، رهبری چین به رهبری نظامی تبدیل شد و کومین تانگ با مشکلاتی مواجه شد. چیانگ کای شک پس از مرگ سون یات سن، در آنچه در چین به عنوان ترور سفید معروف است تلاش کرد تا احزاب چپ را پاکسازی کند که این پاکسازی احزاب چپ موجود در کومین تانگ، حزب کمونیست چین، مشاوران روسی و رهبران نظامی را نیز در بر می گرفت. این عمل باعث شد جنگ داخلی چین رخ دهد. در نتیجه دو دولت کومین تانگ در یوهان و نانجینگ (به این ترتیب توسط جناح چپ و جناح راست) شکل گرفت و در نهایت رابطه حزب چپ کومین تانگ و حزب کمونیست چین دچار مشکل شد. سرانجام دولت یوهان سرنگون شد و همین سرنوشت با لشکرکشی شمالی چیانگ کای شک در انتظار رهبران نظامی بود. جنگ داخلی چین در 1926 با تصفیه کومینتانگ از اعضای چپ و حزب کمونیست توسط رهبر وقت آن، چیانگ کای شک، آغاز شد. سرانجام حزب کمونیست چین طی سال های 1937 تا 1945 میان رعایا در دوران جنگ دوم چین و ژاپن مقبولیت پیدا کرد و در همین حین کومین تانگ در اثر جنگ با ارتش امپراطوری ژاپن تحلیل رفت. در نتیجه کمونیست ها کنترل بخش قاره ای چین را به دست گرفتند و ناسیونالیستها به مناطق کوچکی در تایوان، پنگ هو و جزایر فوجیان عقب نشینی کردند. پس از تأسیس جمهوری خلق چین، تحت رهبری این حزب مردم ملیت های سراسر کشور ضمن حفظ استقلال و امنیت کشور، در تحقق گذر جامعه چین از جامعه دموکراتیک نوین به ساختار سوسیالیستی برنامه ریزی شده در مقیاس وسیعی مبادرت ورزیده و چین در امور اقتصادی و فرهنگی به پیشرفت های عظیم بی سابقه ای نائل آمده است.
اسلاید 6 :
حزب کمونیست چین و انقلاب
حزب کمونیست چین یک حزب سیاسی پرولتری بود که در آن دوران بر پایه تئوری انقلابی و سبک کار مارکسیستی ـ لنینیستی بنا شده بود. از نظر آنها پرولتاریا عظیم ترین طبقه تاریخ بشری است، که از نظر ایدئولوژیک و سیاسی، نیرومندترین طبقه انقلابی به شمار می آید. کمونیستها چنین اذعان داشتند که در جامعه کهن، این پرولتاریا بود که از ظالمانه ترین بهره کشی و ددمنشانه ترین ستم ها رنج می برد، آه در بساط نداشت، مالک وسائل تولید نبود و صرفاً از قبل فروش نیروی کار خود زنده بود. بدین جهت پرولتاریا بنا به موقعیت اقتصادی و سیاسی خود، عمیقترین نفرت ها را از طبقات استثمارگر به دل دارد و دارای وسیع ترین دید از موقعیت تاریخی خود می باشد. در آن زمان آنها معتقد بودند که پرولتاریای چین از یک ستم سه گانه رنج می برد: ستم امپریالیسم، ستم سرمایه داری و ستم فئودالیسم. اما این طبقه که بر سرنوشت جمعی خویش آگاه است در قالب حزب کمونیست منافع مشترک خویش را دنبال می کند. همچنان مائو در این رابطه اشاره دارد که “حزب کمونیست، حزبی سیاسی است که در جهت منافع ملت و خلق عمل نموده و مطلقاً هیچ هدف خصوصی را تعقیب نمی کند.”
اسلاید 7 :
در سال 1921 میلادی زمانی که حزب کمونیست چین تشکیل شد، چین با بحرانهای شدیدی روبرو بود. اضمحلال نظام امپراطوری چین در سال 1911 میلادی، دخالت و تجاوز خارجی(از سوی ژاپن، بریتانیا، فرانسه و ایالات متحده)، اثرات جنگ اول جهانی و انقلاب روسیه، و نیز فعالیت قدرتمندان محلی و فئودالها و نیز اثرات جنگ جهانی اول که باعث ویرانی و اضمحلال مراکز صنعتی چین در شهرهای بزرگ شده بود باعث وخامت و نابسامانی شدیدی در اوضاع کشور گردیده بود. در چنین شرایطی حزب کمونیست و جنبش های کارگری فعالیت خویش را آغاز کردند. حزب کمونیست چین در آغاز به منظور دست یافتن به پیروزی و جایگاه مردمی، اعلام کرد که «گومین دانگ»(حزب ملّی) باید از قدرت ساقط شود ولی هر گونه امیدواری به توطئه نظامی برای دستیابی به استقلال را امری واهی تلقی کرد. این حزب با وجود داشتن برنامه های مشخص، از گروه کوچکی از درس خوانده های سکولاریست از نوع کمونیستیش تشکیل شده بود و پایگاه توده ای(کارگری) نداشت. این حزب می کوشید هر چه زودتر با استفاده از هرج و مرج داخلی، موجودیت سیاسی خود را به دست آورد.
اسلاید 8 :
در سال 1921 میلادی آنها دارای 57 عضو و در سال 1923 میلادی دارای 432 عضو بودند. با وجود محدود بودن اعضا این حزب در اعتصابات کارگری در اوایل دهه 1920 میلادی نقش فعالی داشت و باعث ایجاد اعتصاب بزرگ هنگ کنگ در سال 1921 میلادی شد. اما آنها در سال 1923 میلادی از کارفرمایان چینی شکست خوردند چرا که بدون تجربه کافی، امنیت نظامی و تضمین حقوق کارگران امکان پیروزی جنبش کارگری ممکن نبود. همچنین آنها در مبارزاتشان بر علیه کارفرمایان(چه چینی و چه خارجی) رقیبی همچون (حزب ملی)«گومین دانگ» را نیز پیش رو داشتند. دولت شوروی که تا آن زمان حامی فعالیتهای «گومین دانگ» در چین بود می کوشید حزب کمونیست چین را به اتحاد با «گومین دانگ» ترغیب نماید. آنها به وضوح در بیانیه هایشان از گومین دانگ حمایت می کردند:« برای حزب ما این موفقیت فراهم شد که بتوانیم رهبری اولین انقلاب پرولتاریایی جهان را به عهده بگیریم … ما ایمان داریم که گومین دانگ موفق خواهد شد همین نقش را در شرق ایفا کند». (انقلاب چین، بهزاد شاهنده، ص 30) بدین ترتیب در اواخر سال 1924 میلادی که جنبش بزرگ دهقانی سراسر چین را در بر گرفته بود، گومین دانگ که تحت حمایت دولت شوروی سوسیالیستی قرار داشت از حزبی متشکل از چند سیاست مدار قدرت طلب به حزبی که مدعی قدرت در سراسر چین بود، تبدیل شده بود. در این زمان جناح راست حزب که متشکل از برخی از مالکین و سرمایه داران بودند، رو به افزایش نهاد و قدرت بیشتری گرفت. همین رشد جناح راست حزب گومین دانگ بود که در ادامه باعث اختلافات و تنش های بیشتر آنها با حزب کمونیست که پیرو حقوق کارگران و ضعفا بود، شد.
اسلاید 9 :
قدرت گرفتن حزب کمونیست
اما سالهای جنگ جهانی دوم باعث شد که حزب کمونیست پایگاه توده ای خود را تقویت کند آن هم بدین جهت بود که برخی از مالکین که روحیه ضد ژاپنی داشتند با مائو همراه شدند. مائو نیز سیاست توازن بین طبقات را در پیش گرفت و در مقابل از کارگران خواست که از فعالیتهای افراطی برعلیه کارفرمایان و مالکان بپرهیزند: « ما به کارگران توصیه می کنیم که فقط تقاضاهای منطقی خود را عنوان کنند و از هرگونه افراط کاری و تقاضاهایی که امکان برآورده شدن آنها توسط مدیران کارخانه ها مشکل است، پرهیز نمایند.» در این دوران مائو بر وحدت میان طبقات تاکید می کرد و بارها اظهار داشت که مالکین بزرگ و سرمایه داران، قشر مهمی از مخالفین ژاپن را تشکیل می دهند و آنها نیز مثل کارگران و روستاییان طالب اصلاحات دموکراتیک هستند. حزب کمونیست پس از راهپیمایی بزرگ در شهر ینن قدرت بیشتری یافت. اعضای این حزب که در راهپیمایی به 20 هزار نفر کاهش یافته بود به 401 هزار نفر در سال 1937 و به 1 میلیون و 200 هزار نفر در سال 1950 رسید. البته کادرهای اصلی رهبری حزب کمونیست که توانسته بودند از سال 1930 تا 1945 میلادی از قتل عام «گومین دانگ» رهایی یابند ، تنها 800 نفر بودند.
اسلاید 10 :
نوع و ارکان اصلی حکومت چین
جمهوری خلق چین یک کشور سوسیالیستی است. نظام سوسیالیسم نظام اصلی جمهوری خلق چین است. اهم سیستم مرکزی دولت اداره کننده چین را شش جایگاه تشکیل می دهد که عبارت اند از: کنگره ملی نمایندگان خلق و کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، رئیس جمهور، شورای دولتی چین، کمیسیون نظامی حزب کمونیست چین، دادگاه عالی خلق و دادستانی عالی خلق. سیستم حکومتی چین، جمهوری خلق و مبتنی بر حاکمیت مطلق حزب کمونیست است. بر اساس قانون اساسی کشور، حزب کمونیست بر عملکرد هفت ارگان مندرج در قانون اساسی نظارت کامل داشته و قانون اساسی این کشور، از زمان تأسیس جمهوری خلق چین تاکنون پنج بار اصلاح شده و متن نهایی آن در سال 1992 به تصویب رسیده است. از جمله مهمترین ارگانهای حکومتی کشور چین می توان به موارد ذیل اشاره نمود: کنگره ملی خلق (مجلس نمایندگان)ریاست جمهوری شورای دولتی حکومت های محلی (استان ها)دادگاه عالی خلق دادستانی عالی خلق کنفرانس مشورتی – سیاسی خلق گفتنی است که در کشور چین تفکیک کامل قوا وجود نداشته و تعدادی از مقامات دولتی و حزبی عضو مجلس نیز هستند.