بخشی از مقاله

چکیده

تربیت جنسی کودکان از مسائل مهمی است که آینده کودك و اجتماع را می سازد.اسلام براي پیشگیري از پیدایش رفتار نابهنگام جنسی در کودکان و نیز درمان این رفتار در آنان پیش بینی هایی کرده است.اسلام تربیت جنسی را براي سامان دهی رشد رفتار جنسی در کودکان، لازم شمرده است. از طرف دیگر انحرافات جنسی کهعددمت و متنوع هستند، بعضاً ناشی از روش هاي غلط تربیتی است. بنابراین در متون اسلامی توصیه هاي مکرر به والدین درباره ي آنچه خود باید درمواقع خاص لحاظ کنند و همچنین آنچه در این باره باید به فرزندانشان بیاموزند و به طور کلی مسائل راجعبه تربیت جنسی وجود دارد. مهمترین نقش را در اجراي احسن این امر مادران برعهده دارند؛ چون بیشترین وابستگی کودکان به مادرانشان است و بیشترین تأثیرپذیري را از رفتار و گفتار و تربیت مادرانشان دارند.

حال در این میان اشتغال مادران که البته از حقوق مدنی ایشان است ممکن است موجب تعارضی در ایفاء وظایف مادري و تربیت درست فرزندان گردد.این مسئله در حالی است که جامعه به وجود بانوان در بعضی مشاغل مثل آموزش و پزشکی نیاز دارد، ولی در موارد دیگر چنین نیازي حس نمی شود.در مقاله پیش رو در صدد هستیم اولا تاثیر اشتغال مادران بر تربیت جنسی فرزندانشان را مطالعه کنیم و ثانیا به این سوال پاسخ دهیم که آیا اشتغال زنان در عرض وظیفه تربیتی ایشان به عنوان مادر قرار دارد یا در طول آن و آیا اساسا امکان تعارض میان این نقش ها وجود دارد یا خیر و در صورت تعارض راهکار چیست؟ بر اساس آموزه هاي اسلامی و الگوهاي موجود مهمترین نقش بانوان تربیت نسلی سالم است وجز در موارد نیاز، اشتغال آنان به خصوص در صورت تعارض با وظایف مهمتر ضروري نمی نماید.

کلیدواژه ها: حق اشتغال، نقش مادر در تربیت، محوریت خانواده.

مقدمه

حق اشتغال براي زنان همچون مردان از جمله حقوق مدنی است که نظام اسلامی و نیز نظام قانونی و قانون اساسی کشورمان براي ایشان قائل هستند. برخی مشاغل مثل قضاوت به موجب قانون برخی مثل اشتغال در نیروهاي مسلح به موجب حقوق موضوعه و برخی مشاغل به دلیل ممانعت زوج به دلیل منافات با شئونات خانوادگی براي بانوان ممنوع است و به این طریق محدودیتهایی وجود دارد لیکن حق اشتغال زنان قابل انکار نیست.

از طرفی مهمترین نقش زنان در جامعه تربیت فرزندان و نقش مادري ایشان است. از جمله مسائل مهم فرزندان تربیت جنسی آنان است که از بدو تولد آغاز میشود و انحراف از راه درست آن مشکلاتی براي جامعه فراهم میکند. مهمترین نقش در تربیت جنسی کودکان و نیز موثرترین نقش را مادر برعهده دارد.
مهمترین سؤالی که در این مقاله قصد داریم به دنبال پاسخی براي آن باشیم این است که با وجود وظیفه اي که براي مادران در خصوص تربیت فرزندان به طور عامخصوصاًو راجع به تربیت جنسی وجود دارد اشتغال به مشاغل گوناگون که ساعات زیادي را به خود اختصاص می دهد تعارض دارد یا خیر و آیا راهکار مناسب و پیشنهادي در این خصوص وجود دارد یا خیر.

از آنجا که رویکرد ما در این مقاله مطالعه اسلامی است، در بخش اول این نوشتار ابتدا حق اشتغال براي زنان را در نظام مقدس اسلام مطالعه میکنیم؛ بخش دوم را با بررسی نقش مادر در تربیت جنسی فرزندان پی می گیریم و در بخش نهایی تعارضی میان اشتغال مادر و تربیت جنسی کودك را بررسی خواهیم کرد و در جمعبندي مباحث اعتقاد نگارنده و پیشنهادهایی براي سؤال مذکور بیان خواهیم کرد.

حق اشتغال براي زنان در اسلام

در بخش ابتدایی مقاله حاضر به مطالعه ي امکان اشتغال براي زنان در جامعه به موجب مقررات اسلامی و نیز قوانین موضوعه کشورمان میپردازیم.

جایگاه اشتغال زن در اسلام

چنانکه می دانیم افراد بشري اعم از مرد و زن حقوق متعددي به لحاظ اجتماعی دارا هستند؛ یکی از این حقوق مهم حق اشتغال است که در مورد مردان قطعی و بلامنازع است، لیکن در مورد اشتغال زنان با مسائلی مواجهیم که از یک سو محدودیت هایی براي به کارگیري این قشر به وجود میآورد و از سوي دیگر این محدودیتها که متناسب ویژگیهاي جسمی و روانی زنان است و با ژرف نگري دین مبین اسلام براي حفظ آسایش زنان و تحکیم بنیان خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی دستاویزي براي مخالفان شده که به دلیل تفاوت این حق براي زن و مرد به انتقاد از احکام اسلامی بپردازند. در این گفتار ابتدا به بررسی جایگاه زن در اسلام و سپس به بررسی وضعیت حق اشتغال وي خواهیم پرداخت.

آ- جایگاه زن در اسلام

قرآن کریم درباره خلقت زن و مرد چنین میفرماید: »اي مردم! از پروردگارتان پروا دارید که شما را از نفس واحد آفرید و جفتش را نیز از او آفرید و از آن دو مردان و زنان بسیاري پراکند و از خدایی که به نام او از همدیگر درخواست میکنید پروا کنید و خویشاوندان را فراموش نکنید که خدا همواره بر شما نگهبان است.« - سوره نساء- آیه - 1

بنابراین به موجب نص صریح قرآن کریم که اصلیترین منبع دریافت گزارههاي اسلامی است خلقت زن و مرد از دو گوهر مستقل و جدا نیست بلکه هر دو از نفس واحده که ذات مقدس باري تعالی است سرچشمه گرفتهاند.

در میان احادیث راجع به مبدأ آفرینش نیز روایتی از محمدبن بابویه قمی وجود دارد که چنین نقل کرده است: زراره بن اعین از حضرت امام صادق - ع - پرسید: نزد ما مردمی هستند که میگویند خداوند حوا را از بخش نهایی ضلع چپ آدم آفرید. امام صادق - ع - فرمودند: خداوند از چنین نسبت، هم منزه است و هم برتر از آن است....

آیا خداوند توان آن را نداشت که همسر آدم را از غیر دندهي او خلق کند تا بهانه به دست شناعت کنندگان دهد که بگویند: بعضی از اجزاء آدم با بعضی دیگر نکاح نمود... سپس فرمودند: خداوند بعد از آفرینش آدم، حوا را به طور نوظهور پدید آورد... آدم بعد از آگاهی از خلقت وي از پروردگارش پرسید: این کیست که قرب و نگاه او مایه انس من شده است؟

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید