بخشی از مقاله

چکیده

هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر یادگیری و ساختار بر عملکرد است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان شرکت مهرام می باشند که تعداد آنها 500 نفر بوده و با استفاده از نمونه گیری و فرمول کوکران 217 نفر بعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که با پخش کردن این پرسشنامه ها بین جامعه آماری داده های خود را جمع آوری گردید. برای سنجش متغیرهای تحقیق از گویه های مطرح شده در مقالات - یان هوانگ و همکاران، - 2011 و - ویراواردنا و همکاران، - 2006 استفاده شد . این پرسشنامه شامل 41 گویه است. .داده های جمع آوری شده از پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل رگرسیونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج حاصل از بررسی فرضیات تحقیق نشان داد که یادگیری و ساختار بر عملکرد تاثیر گذار است.

مقدمه
در سال های اخیر مفهوم یادگیری سازمانی، یکی از مهمترین مفاهیمی است که در رابطه با کارآفرینی، در ادبیات مدیریت مطرح گردیده است. یادگیری سازمانی، رشد و توسعه سازمان ها از طریق کسب دانش جدید و درک بهتر محیط را امکان پذیر می سازد. برای اولین بار واژه یادگیری سازمانی را مطرح کردند. آنان معتقد بودند که تلاش سازمان ها در پاسخ به تغییرات در محیط خارجی خود برای تطابق اهداف سازمان با شرایط جدید به کنکاش برای یافتن رویه هایی که سازمان را برای رسیدن به اثربخشی بیشتر یاری می کند، منجر می شود. نیاز جامعه، فلسفه وجودی سازمان هاست و هر سازمان به منظور تحقق هدف خاصی به وجود می آید. به منظور تأمین این نیازها سازمان باید هرچه بهتر و کاراتر وظایف خود را از طریق کارکنان به انجام برساند؛ بنابراین اثربخشی و کارایی در سازمان مورد توجه قرار می گیرد که تحقق هر دوی اینها در گرو مشارکت کاری افراد و توجه به عوامل سازمانی است. عوامل مختلفی بر عملکرد کارکنان تأثیرگذار است که یکی از عوامل سازمانی، ساختار می باشد. عملکرد خوب در سازمان مستلزم وجود ساختار خاصی در سازمان است - مجیدی و همکاران، . - 1390

ساختار صنعت و نیروی انسانی رکن اصلی در شرکت های صنعتی می باشند. ساختار مناسب نقش مهمی در بهره وری هر سازمان دارد و طرح ریزی صحیح هر ساختار، موجب بهبود عملکرد نیروی انسانی و بالا رفتن بهره وری در آن خواهد بود. در عصر حاضر برای بقا و حتی حفظ وضع موجود، باید جریان پویا و نوآوری را در ساختارهای سازمانی تداوم بخشید تا از رکود و نابودی سازمان جلوگیری شود. همه سازمان ها برای بقا نیازمند اندیشه های نو و نظرات بدیع و تازه اند - محمدی حسینی و همکاران، . - 1392 از طرفی سازمان های امروزی از جمله شرکت های مواد غذایی در محیطی پیچیده و متغیر به سر می برند. به گونه ای که دیگر همچون گذشته قادر به پیش بینی وضعیت آینده نیستند. چنین شرایطی محصول فناوری و اطلاعات است، تنها منبع قدرت و ماندگاری سازمان ها، یادگیری بهتر و سریع تر نسبت به رقباست. چرا که یادگیری، عامل، کلیدی و مورد نیاز سازمانی است که می خواهد در دنیای نوین اقتصادی و محیط رقابتی پا بر جا بماند - شریفی و اسلامیه، . - 1387 لذا در وضعیت کنونی یادگیری سازمانی یکی از مهمترین دلایل مزیت رقابتی در سازمان هاست.

مشکلی که وجود دارد با توجه به تحریم های بوجود آمده و منع صادرات مواد غذایی به بسیاری از کشورها و همچنین قطع روابط تجاری با کشورهای همسایه، شرکت های تولید کننده مواد غذایی در فروش محصولات خود سهم وسیعی از بازارهای خارجی را از دست داده اند، از سویی دیگر وجود کالاهای مشابه خارجی و تنوع محصولات در برندهای مختلف در داخل کشور، باعث گردیده تا مشتریان داخلی نیز طیف وسیعی از کالاها با برندهای گوناگون را برای انتخاب در اختیار داشته باشند که این مسائل فروش محصولات را برای شرکتهای تولید کننده در داخل کشور، دچار مشکل نموده است، به همین منظور شرکت ها برای بهبود روند فروش محصولات خود نیازمند ایجاد نوآوری در تولیدات خود و بهبود عملکرد شرکت می باشند؛ که در این زمینه یادگیری سازمانی و ساختار صنعت می تواند بسیار مثمرثمر باشد. لذا مدیران شرکت ها در شهرک صنعتی قزوین به دنبال ایجاد رویکردی در خلال ایجاد ساختار صنعتی مناسب برای تاثیرگذاری روی یادگیری سازمانی و در نهایت بهبود عملکرد نوآوری می باشند، به همین منظور در این تحقیق به این سوال پاسخ داده خواهد شد که آیا بهبود ساختار صنعت و یادگیری سازمانی می تواند باعث عملکرد نوآوری در شرکت های مواد غذایی گردد؟

پیشینه تحقیق:

- 2012 - Joo and Ready در تحقیق خود موضوع تأثیر شخصیت فعال،عملکرد در جهت هدف، فرهنگ یادگیری سازمانی و کیفیت مبادله رهبر عضو بر به دنبال بررسی تاثیر ویژگی های فردی - شخصیت فعال،عملکرد در جهت هدف - و ویژگی های زمینه ای - فرهنگ یادگیری سازمانی و کیفیت مبادله رهبر-عضو - بر رضایت شغلی کارکنان بودند و با انجام پژوهش و تجزیه و تحلیل عاملی در جامعه 232 نفری از کارکنان کارخانه جهانی فورچون به این نتیجه رسیدند که تمام ساختارهای ذکر شده اثر قابل توجهی بر رضایت شغلی دارند. - 2010 - chung et al، در پژوهشی تحت عنوان " قابلیت های یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی: نقش واسطه ای دانش" به بررسی و تحلیل رابطه بین یادگیری سازمانی و نوآوری پرداخته اند. نتایج نشان داد که قابلیت های یادگیری سازمانی به طور مثبت و معنی داری با نوآوری سازمانی در ارتباطند. به بیان دیگر قابلیت یادگیری سازمانی یکی از عوامل اساسی و حیاتی و همچنین تسهیل گر برای سازمان محسوب می شود که منجر به رشد و نوآوری می گردد. بنابراین گسترش فرهنگ یادگیری بین افراد سازمان منجر به تولید و حفظ سیستم های دانشی و همچنین ایده های نو و خلاق در سازمان می شود که »و اوری را در پی دارد. - 2010 - Yu Yuan et al در تحقیقی به بررسی اثرات یادگیری بر نوآوری پرداختند. آنها در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که یادگیری سازمانی اثرات مثبت و مستقیمی بر روی عملکرد نوآوری در سازمان می باشد. بدین ترتیب که یادگیری سازمانی با توسعه قابلیت های دانش جدید عملکرد سازمانی را افزایش می دهد. - 2007 - Arag¼n-Correa et al معتقدند که یادگیری های بازار محور و همچنین یادگیری های دورنی - یادگیری سازمانی - از عوامل اساسی هستند که بر روی نوآوری سازمانی اثرگذار هستند.

البته به اعتقاد آنها نوآوری حاصل شده از یادگیری سازمانی بر روی عملکرد سازمانی نیز اثر گذاشته و آنرا افزایش می دهد. - 2006 - Weerawardena et al در تحقیقی تحت عنوان "تاثیر ساختار صنعت بر نوآوری و عملکرد برند با نقش میانجی یادگیری سازمان" ارائه نمودند. نتایج تحقیق نشان داد که ساختار صنعت بر یادگیری متمرکز بر بازار و یادگیری متمرکز بر رابطه تاثیر مثبت و مستقیم دارد. این در حالی است که تاثیر ساختار صنعت بر یادگیری درون متمرکز رد شده است. به علاوه دو بعد یادگیری یعنی یادگیری متمرکز بر بازار و یادگیری درون متمرکز بر نوآوری سازمانی تاثیرگذار بوده و تاثیر یادگیری متمرکز بر رابطه بر نوآوری سازمانی نفی شده است. در نهایت نیز لازم به ذکر است نوآوری سازمانی بر عمکرد برند تاثیر مثبت و معنادار دارد. حاجی پور و نظرپور کاشانی - - 1389 در پژوهشی با هدف اولویت بندی انواع فرهنگ سازمانی - طبق مدل کوئین - بر مبنای میزان اثر گذاری آن ها بر یادگیری سازمانی، ابتدا انواع فرهنگ سازمانی طبق مدل کوئین که عبارتند از فرهنگ سلسله مراتبی، عقلایی، توسعه ای و گروهی را معرفی کرده و سپس چگونگی اولویت بندی انواع فرهنگ سازمانی بر مبنای تاثیر آنها بر میزان یادگیری سازمانی را با توزیع 200 پرسشنامه در شرکت سرمایه گذاری غدیرو تحلیل داده های مستخرج از آن ها، بررسی کردند و با ارائه مدل مفهومی زیر در نهایت به این نتیجه رسیدند که فرهنگ گروهی بیشترین و فرهنگ عقلایی به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر یادگیری سازمانی دارد.

چهارچوب نظری تحقیق:

متغیر مستقل: در این تحقیق ساختار صنعت، یادگیری متمرکز بر بازار، یادگیری درون متمرکز و یادگیری متمرکز بر رابطه به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده اند.

متغیر وابسته: در این تحقیق عملکردهای نوآورانه و مالی به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شده اند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید