بخشی از مقاله
چکیده برخورد نادرست با محیط زیست و استفاده نادرست از آن توسط انسان بدون توجه به آینده نیاز بیش از حد به پایداری و طراحی پایدار را مطرح میکند. طراحی پایدار که به آن طراحی محیطی نیز گفته میشود یک فلسفه طراحی فیزیکی است که دارای اهداف پایداری اقتصادی، اجتماعی، و محیطی است.هدف طراحی پایدار رهاشدن از اثرات منفی محیطی به صورت کامل از طریق طراحی آگاهانه و حساس میباشد.در این مقاله ضمن تعریف طراحی پایدار و اصول آن، پروسه طراحی پایداردر ساختمان و منظر را مشخص گردیده است.
-1 مقدمه
دهخدا پایداری را به معنای بادوام بودن، ماندنی و جاودان آورده است، به طور کلی پایداری را میتوان به آنچه در آینده تداوم مییابد تعریف کرد. در لغت نامه وبستر پایداری به صورت »استفاده از منابع به شکلی که به آنها آسیب نرساند و آنها را به اتمام نرساند« معنا شده است. طراحی پایدار نیازمند دوری از منابع غیرقابل تجدید، کاهش اثرات محیطی و رابطه با انسانها با ایجاد محیط طبیعی می باشد.
طراحی پایدار یک واکنش کلی به بحرانهای محیطی جهانی، سرعت رشد فعالیتهای اقتصادی و جمعیت انسانی، تخلیه منابع طبیعی، آسیب به اکوسیستم می باشد. در معماری طراحی پایدار یک طراحی که تنها توسط معمار صورت گیرد نیست، بلکه یک طراحی مشارکتی است که از طریق همکاری تیم طراحی، معماران، مهندسان و کارفرما در تمام مراحل طراحی از قبیل انتخاب سایت، فراهم کردن اطلاعات طراحی، انتخاب مصالح و تهیه و اجرای پروژه فراهم میشود.
.2اصول طراحی پایدار:
اصول طراحی پایدار بر این نکته استوار است که ساختمان جزئی کوچک از طبیعت پیرامونی است و باید به عنوان بخشی از اکوسیستم عمل کند و در چرخه حیات قرار گیرد.
- شناخت مکان: طراحی پایدار با شناختی از مکان مطرح میشود زیرا اگر ما به مسائل ظریف مکانی حساسیت داشته باشیم میتوانیم بدون تخریب در آن ساکن شویم مانند جهت نور یک ساختمان که به طراحی کمک کرده و دسترسیها را نیز آسان میکند.
- ارتباط با طبیعت: در طراحی سایت که چه درون شهر و چه در محیط طبیعیتر باشد، طراحی هماهنگ با طبیعت بازگشت به زندگی محیطی را در خود دارد و فضایی طبیعی ایجاد میکند.
- شناخت فرآیندهای طبیعی: در طبیعت اتلاقی وجود ندارد. ما با طراحی که بتواند خود را در چرخه طبیعت قرار دهد طراحی را به زندگی بازگشت میدهیم.
- شناخت تأثیرات محیطی: طراحی پایدار کوششی جهت داشتن شناختی از تأثیرات محیطی با ارزیابی سایت است. تأثیرات منفی محیطی میتواند با کارایی انرژی تجدیدپذیر، تکنولوژی ساختارها و انتخاب مصالح پایدار تخفیف پیدا کند.
- شناخت مردم: شناخت مردم باید گستره وسیعی از فرهنگها، نسلها، مذاهب و عادات مردمی که آن را بکار می برند و یا در آن ساکن میشوند را مورد توجه قرار دهد و این نیازمند حساسیت به نیازهای مردم و جامعه است - محمودی،1386،. - 6
.3قدمهای اولیه برای شروع طراحی پایدار:
طراحی پایدار علم دقیقی نیست و اصول مشخصی ندارد تا طراحان همیشه بر مبنای یک اصول واضح عمل کنند بلکه نوعی تفکر یا بینش است که در راستای یک پیشرفت نسبی عمل میکند هر پروژهای با مراحل زیر شروع میشود:
-1مشخص کردن اهداف که انگیزه اصلی در رسیدن به پایداری است.
-2 تعیین استراتژیهای عملی و امکانپذیر که سطوح احتمالی پیشرفت را برای تمام نمودهای پروژه تعیین میکند.
-3 انتخاب روشها برای رسیدن به اهداف، که در این مرحله طراحان میتوانند از دانشها و یافتههای خود، ابزارهای ارزیابی و چرخه استراتژی اکو طراحی در مقابل طرح اولیه، جهت یافتن تقرب به استانداردها استفاده کنند.
چارچوب اصلی طراحی پایدار:
چارچوب اصلی طراحی پایدار دارای 3 اصل اهداف، استراتژیها و روشها میباشد.
-1اهداف:
1-1 اولین هدف شامل صرفه جویی در منابع است که از طریق کاهش استفاده مجدد و بازیافت منابع طبیعی امکانپذیر است.
1-2 هدف دوم شامل طراحی چرخه زندگی است که یک روش شناسی را برای تحلیل مراحل ساختمان ایجاد میکند و بر محیط اثر می گذارد.
1-3 هدف سوم طراحی انسانی است که روی رابطه بین انسان و طبیعت تأکید دارد.