بخشی از مقاله
چکیده :
یکی از جایزه هاي بین المللی جایزه نوبل است که توسط آلفرد نوبل به وجود آمد و هر ساله به وسیله بنیاد نوبل و بر اساس درآمدهاي شخصی نوبل طبق وصیت نامه او پرداخت می شود .کشورهاي پیشرفته جهان از زمان تأسیس این بنیاد سهم زیادي از این جایزه مطرح بین المللی کسب کرده اند و این جایزه در افزایش وجهه علمی – فرهنگی آن کشورها تاثیر بسزایی داشته است .از آنجاي که معیارهاي بنیاد نوبل آرمان خواهی در جهت اهداف بشري است. به نظر می رسد نویسندگان ما در جهت این معیار گام برنداشته اند.از سوي دیگر علل دیگري هم سبب ناکامی ادبیات فارسی در کسب جایزه ادبی نوبل شده است که می توا ن به مواردي چون بحث ترجمه و نداشتن ترجمه مناسب ودرست – کم بودن انتشارات در ایران – کم کار بودن نویسندگان ایرانی -نبودن فرهنگ مطالعه در ایران - مسأله معیشت و نبودن هنر نویسندگی به عنوان یک شغل اشاره کرد.
کلید واژه ها : جایزه نوبل ، بنیاد نوبل ، برندگان جایزه نوبل ، ناکامی ادبیات فارسی ، نویسندگی ، ترجمه
مقدمه :
جهان امروز عرصه رقابت قدرت هاي بزرگ جهانی است ، رقابتی در جهت استثمار و استعمار کشورهاي دیگرتا بتوانند به وسیله آن به ثروت بیشتري دست یابند .و در این رقابت از تمام امکانات موجود خویش براي رسیدن به هدف خود استفاده می کنند . از جمله امکانات نظامی– اقتصادي و فرهنگی . تواناییهاي نظامی و اقتصادي ابزاري هستند با قدرت بیشتر که در قرن هاي گذشته از آن ها استفاده بیشتري می شده است ، اما قدرت فرهنگی ابزاري جدیدتر و موثرتر از سایر ابزار قدرتی هستند که در یک قرن گذشته حضور خود را آشکارتر کرده است .در میان ابزار فرهنگی ادبیات نقش و جایگاه خاص و مشخص تري دارد ، و با توجه به ظهور رسانه هاي همگانی چون رادیو و تلویزیون و اینترنت جایگاه خود را در جهان غرب محکم حفظ کرده است .
چرا که ادبیات منشا ظهور اندیشه ها و آرمان خواهی هاست که توسط نویسندگان نخبه آن سرزمین شکل می گیرد و در ادبیات تجلی پیدا می کند و می توانند بر فرهنگ سرزمین هاي دیگر اثر بگذارند وفرهنگ آن سرزمین را به سمت اهداف استعماري خود سوق دهند . اما روش هاي معرفی آثار این اندیشمندان و نویسندگان مختلف است . یکی از آن ها اعطاي جایزه هاي بین المللی است که یکی از این جایزه ها جایزه نوبل ادبی است که تاریخ 115 ساله دارد . در این 115 سال کشورهاي زیادي از قاره هاي مختلف جهان موفق به دریافت این جایزه شده اند و البته سهم کشورهاي پیشرفته بیشتر است چرا که به ارزش این جایزه ها در معرفی اندیشه هاي نخبگان خود پی برده اند .اما کشور ما ایران متأسفانه با داشتن پیشینه درخشان در زمینه ادبیات هنوز نتوانسته این جایزه را حتی براي یک دوره هم کسب کند . پس بررسی عملی این موضوع که چرا ادبیات مانتوانسته این جایزه را کسب کند مهم و اساسی است که دراین پژوهش به بررسی علل آن به صورت مفصل پرداخته شده است.
بیان مسأله :
جایزه نوبل پس از تأسیس بنیاد نوبل از اهمیت فراوانی برخوردار شده است که در حوزه ادبیات هم مهم است . ادبیات جهان امروز ساختار محکمی پیدا کرده است و کشورهاي جهان در صدد هستند جایزه نوبل را در جهت شناساندن ادبیات سرزمین خود به دنیا کسب کند . چرا که با کسب این جایزه مهم خوانندگان زیادي براي مطالعه آثار آن کشور از سراسر جهان اشتیاق پیدا می کنند . از این رو براي به دست آوردن این جایزه رقابت تنگاتنگی به راه افتاده است . وقتی خوانندگان زیادي از همه جهان داشته باشند خواسته و ناخواسته اندیشه هاي حاکم بر آثار پدید آورندگان آن کشور بر خواننده اثر می گذارد و یک گام کشور پدید آورنده به سمت جلو در جهت استثمار کشورهاي دیگر برمی دارد . از این رو می بینیم که کشورهاي قدرتمند سهم زیادي از این جایزه را در طول سال هاي پس از تاسیس بنیاد نوبل کسب کرده اند و بر فرهنگ کشورها ي ضعیف تر تأثیر گذاشته اند . پس کسب این جایزه براي کشور ما هم مهم به نظر می رسد . با توجه به این که تا کنون کشور ما نتوانسته این جایزه را کسب کند کشف علل آن مهم می باشد .
سابقه و ضرورت انجام تحقیق :
با توجه به تحقیقات در زمینه کشف علل ناکامی ایران در کسب این جایزه کار جدي صورت نگرفته است جز آثاري که در جهت معرفی برندگان نوبل بوده است که می توان به موارد زیر اشاره کرد :