بخشی از مقاله

چکیده

جرم شناسی علم تقریبا جدیدی است که مرتبط با علوم دیگر بوده و به بررسی عوامل جرم زا، طرق مبارزه برای پیشگیری از بزه و اجرای روش های اصلاحی تربیتی و یا درمانی برای جلوگیری از تکرار جرم می پردازد. شناخت انحرافاتی که مقدمه ارتکاب بزه است از محور های اساسی جرم شناسی می باشد و اعمال ناشی از انحرافت جنسی که گاه جرم و گاه انحراف تلقی می شود می تواند بستر ورود به حیطه مجرمانه را فراهم سازد. انحراف جنسی در واقع گروهی متنوع از بیماری ها و ناهنجاری های روحی روانی است که مبتلایان آنها، رفتارهای جنس مغایر با مدل های پذیرفته شده و ارزش ها و معیار های مقبول جامعه دارند.

انحراف جنسی از دیدگاه جامعه شناسی به منزله یک آسیب اجتماعی تلقی می گردد. از نظر حقوقی و قضائی نیز غالب انحرافات جنسی به عنوان عمل مجرمانه شناخته شده اند و با مرتکبین این اعمال برخورد قضائی به عمل می آبد که باید برخورد مناسب ، پیشگیرانه و مصلحانه که بر خواسته از یک نظام قضائی پویا و عدالت محور است همواره در این خصوص مدنظر قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی جرم شناسی انحراف و اختلالات جنسی با روش توصیفی- تحلیلی صورت میگیرد.

مقدمه

میل جنسی یکی از مهمترین گرایشها و نیازهای زیستی انسان است و بقای نسل، حیات و آرامش روحی انسان به این میل و غریزه بستگی دارد .اگر این غریزه در مسیر حقیقی خود قرار گیرد، سعادت دنیا و آخرت انسان تأمین می شود، ولی اگر به انحراف کشیده شود، مشکلات و آسیبهای جبران ناپذیر روانی، اخلاقی و اجتماعی را برای انسان به وجود می آورد. ازاین رو، انحراف ها و نابهنجاریهای جنسی، از مهمترین آسیبهای اخلاقی در تاریخ بوده است .امروزه نیز با گسترش و تنوع یافتن ارتباطات و وسایل ارتباطی، این آسیب اخلاقی، چه در شیوه و چه در کمیت رو به افزایش است.

هرچند بروز این آفت در کشورهای غربی نسبت به جوامع اسلامی قابل مقایسه نیست، از آنجا که کارآمدترین حربه جهان غرب برای تضعیف اقتدار ملی سایر جوامع، ترویج انحرافات اخلاقی و جنسی از طریق تهاجم فرهنگی و براندازی نرم است، پژوهشهایی با چنین موضوعاتی لازم و ضروری به نظر می رسد. - مروتی ، سهراب و همکاران ، - 93 اسلام که دین فطرت و رحمت است ، برای مهار این غریزه و قرار گرفتن آن در مسیر واقع ی خود، علل و عوامل پیدایش انحراف در این حوزه اخلاقی را مورد تأکید قرار داده که بی توجهی به این عوامل، کیفرهای دردناکی را متوجه فرد و جامعه خواهد ساخت و فرد و جامعه را از مسیر حقیقی و واقعی خود بازمی دارد .به همین دلیل، لازم است تدابیر مناسبی برای رویارویی با این مشکل در حال گسترش اندیشیده شود . - همان -

مفهوم شناسی

معجم مقاییس اللغه در مورد واژه» انحراف… چنین می نویسد :سه حرف اصلی آن» ح، ر، ف… هستند و» انحراف… یعنی عدول از حد و اندازه چیزی و انحراف از چیزی گفته می شود منحرف شد از آن - ابن فارس، - 1404 که آیه چهل و ششم از سوره نساء نیز به آن اشاره دارد. راغب اصفهانی نیز در مفردات بیان می دارد :حرفالشّیء یعنی، لبه و جانب چیز ی و انحرف عن کذا وتحرّف و احترف یعنی منحرف شد و از آن عدول کرد - راغب اصفهانی، - 1375 در تعریف انحراف جنسی، تعریفی دقیق و مورد پذیرش همگان در دست نیست و جامعه- شناسان، زیست شناسان، علمای علم اخلاق  روان شناسان با یکدیگر توافق کامل و کلی ندارند.

جامعه شناسان چنانچه روش های لذت یا ارضای جنسی مورد قبول و تصویب جامعه نباشد، آن را انحراف جنسی می دانند .زیست شناسان در روابط جنسی فقط به تولید مثل و بقای نوع توجه دارند و هر آمیزشی که در راه نیل به این هدف نباشد، از نظر آنها انحراف جنسی محسوب می شود .از نظر اخلاقی نیز به هر نوع ارضای جنسی که مورد نکوهش قرار گیرد و بلافاصله احساس ندامت به فرد دست دهد، انحراف جنسی گفته می شود و کسی که برخلاف تکلیف رفتار کند مرتکب خلاف اخلاق شود، دچار ندامت و پشیمانی می گردد و از عذاب وجدان رنج می برد و خود را خوشبخت و سعادتمند نمی یابد - ستوده، - 1378 روانشناسان، انحراف جنسی را عبارت از آن دانسته اند که فرد از حالت تعادل روانی و رفتاری خارج شود که این امر، خود ناشی از به هم خوردن وحدت درون است که جامعه شناسان آن را نوعی رفتار تبهکارانه خلاف موازین اجتماعی مورد قبول دانسته اند که وجودش را برای دوام نظام اجتماعی و عدالت، زیانبخش می دانند.

شهوت رانی و انواع آن

همانگونه که جسم آدمی مبتلا به بیماریهای مختلفی میشود و ضرورت دارد تا برای آن به تدبیر و چاره اندیشی پرداخت؛ برای روح آدمی نیز بیماریهایی وجود دارد که هرگاه از آن آگاهی نیابیم و به درمانش اهتمام نورزیم، جان را زنگار آلودگیها فرا میگیرد و انسان در ورطه تباهی خواهد افتاد. امیر المؤمنین علی - ع - میفرماید: »هیچ درد و بیماریای مثل درد و بیماری جان نیست.« مطابق آیات و روایات، یکی از مهمترین بیماریهایی که جان آدمی را میآزارد و فرسوده میکند شهوت است. شهوات و امیال نفسانی، مطلق اشتهاهایی کاذب را شامل میشود. و رسول گرامی اسلام - ص - میفرماید: »الشهوه دا و عصیانها دواء« و امیر المؤمنین علی - ع - میفرماید: »قرین الشهوه مریضالنفّس معلول العقل.« یعنی کسی که شهوتران است جانش بیمار و عقلش نیز بیمار و علیل است.

در روایات متعددی از معصومین - ع - تأکید شده است: آنانی که اسیر شهوت هستند آزادی خویش را از دست دادهاند. و چون شهوت انسان را به اسارت خویش درآورد، لاجرم او را ذلیل میسازد. از اینرو امیر المؤمنین علی - ع - میفرماید: »افضل الناس من احیا عقله و امات شهوته.« یعنی بهترین مردم کسانی هستند که عقل خود را زنده کردند و شهوات را از بین بردند. تا هنگامی که شهوات بر آدمی امیر باشد، انسان در دستان وی اسیر است. هم از اینرو است که از وجود مقدس امیر المؤمنین علی - ع - نقل شده است که میفرماید:»عبد الشهوه اذل منعبد الرّق.« یعنی اسارت شهوت بدترین نوع اسارت است. - ابراهیمیان، ش120، 1376، - 101 شهوت رانی می تواند در تمامی ابعاد زندگی فردی و جمعی انسان روی دهد؛ و بر کار سایر قسمت های بدن و حتی عملکرد روح و تعادل روان نیز تأثیرگذار باشد و آن را مخل و تخریب و معطل نماید.

امام صادق - ع - میفرماید: »من غلب علیه غضبه و شهوته فهو فی یّحز البهائم.« یعنی هرچه شهوات و غضب بر انسان غالب تر باشد فاصله انسان از انسانیت وی بیشتر و به همان اندازه به حیوانیت نزدیکتر میشود؛ چنانکهمثلاً آنهایی را که به دنبال پست و مقام تن به هر ذلتی میدهند و به پستی و فرومایگی در میغلتند دیگر نمیتوان انسان نامید. نعمتهای دنیایی برای این گروه از مردم زینتی است که شیطان برای آنها قرار میدهد. اما گروهی دیگر از مردم نعمت های دنیایی را نه به عنوان هدف، بلکه به منزله وسیله قرب به حق در مینگرند. برای این گروه از مردم، نعمت های دنیوی وسیلهای برای کمال است و از این متاع دنیایی برای آنان زینتی است که از سوی خداوند اعطا میشود. - همان، - 102

بند اول: شهوت رانی و انحراف زنای با محارم

انحراف زنای با محارم سابقه تاریخی دارد و در ادوار اولیه تاریخ مجامعت با محارم منعی نداشته و به شدت در بین بعضی اقوام رایج بوده است؛ لیکن از لحاظ روانکاوی، فروید علت پیدایش این انحراف را این طور توجیه نموده است: کودک در اولین مرحله تظاهرات جنسی یکی از محارم خود را انتخاب می نماید، پسر بدون تردید مادر و بعد خواهر را بعنوان جفت جنسی برمی گزیند و دختر نخست پدر و پس از او برادر را برای این هدف انتخاب می نماید. حال اگر سیر مراحل جنسی کودک بطور عادی سپری شود طفل بنا بر رسوم و مقررات اجتماعی عشق به محارم را واپس می زند؛ ولی در صورتیکه این میل در این مرحله تثبیت شد انحراف ازدواج با محارم و احساس شهوتی نسبت به فامیل های نزدیک در او متجلی می شود. شهوت رانی و انحراف نزدیکی با محارم را علاوه بر علت روانی می توان زائیده عوامل زیر دانست:

-1 فقدان تربیت صحیح خانواده.

-2 متداول بودن اعتیاد به مسکرات و مشروبات الکلی در میان افراد خانواده.

-3 جدا بودن خواهر و برادر و سایر اقوام نزدیک در زمان طفولیت و بهم پیوستن آنان پس از دوره بلوغ.

-4 متراکم شدن زندگی افراد مختلف یک خانواده یا فامیل در یک اطاق بعلت فقر.

-5 محرومیتهای جنسی. - کاکوئی، ش58، 1349، - 99

بند دوم: شهوت رانی و انحراف دنیاپرستی

در غلتیدن به انحراف، اسارت در دام زینت های شیطانی، نتیجه اجتنابناپذیر شهوت به دنیا و چشم فرو بستن از درک حقایق معنوی و زینت های الهی است. شیطان به خداوند قسم یاده کرده و عرض کرد:قال» ربّ بما اغویتنی لا زننّی لهم فی الارض و لا غونّهمی اجمعین.« - سوره حجر، آیه - 39 یعنی خدایا به عزت تو قسم، چون مرا اغوا کردی - این سخن شیطان خود دلالتی است بر گمراهی و بیادبی شیطان - من نیز دنیا را برای بندگان تو زینت میدهم و آنان را منحرف میکنم. - ابراهیمیان، همان، - 102

بند سوم:شهوت رانی و انحراف شهوت نسبت به اطفال مبتلایان به انحراف عشق و شهوت نسبت به اطفال دو دستهاند:

-1منحرفین پیر و مسن؛ این نوع افرادی هستند که به منظور ارتکاب هدف جنسی خود کمتر با اعمال خطرناک و مجرمانه دست می زنند و به بازی کردن با نقاط حساس بدن بچهها اکتفا می نمایند. در این نوع منحرفین غرایز جنسی بصورت خفیف وجود دارد و چون اغلب آنها به علت کهولت سنی و عدم توانائی انجام عمل جنسی از زنان خود طرد می شوند؛ لذا به این انحراف قبیح روی میآورند.

-2منحرفین جوان؛ این نوع از منحرفین که مبتلایان واقعی به شمار می روند در انجام هدف جنسی خود از ارتکاب هرگونه جرمی رویگردان نمیباشند و در ظاهر افرادی خجول و محجوب هستند؛ اما هنگامی که به منظور انجام هدف انحرافی خود با اطفال روبرو می شوند تغییر ماهیت داده و با لطائف الحیل به اغفال آنان می پردازند. یکی از علل پیدایش این انحراف »عقده حقارت« شناخته شده است و به منظور جلوگیری از اعمال اینگونه منحرفین لازم است به اطفال آموزشهای لازم داده شود و به نحوی تربیت شوند که در مواجهه با منحرفین مزبور گول ظاهر آنان را نخورده و قربانی خدعه و نیرنگ آنها نشوند. - کاکوئی، همان، - 97

بند چهارم:شهوت رانی و تمایل جنسی به حیوانات

بعضی افراد هستند که به جای تماس عادی جنسی با جنس مخالف با حیوانات تماس جنسی می گیرند و وسیله اطفاء غریزه جنسی خود را فراهم می نمایند. اینافراد معمولاً از طبقات بی سواد اجتماع می باشند که دارای ضعف قوای مغزی و فساد اخلاق بوده و حیوانات را مورد آزار و شکنجه قرار می دهند و بعضی از آنها مایلند اعمال سادیستی خود را روی افراد انسان به مرحله اجراء درآورند؛ ولی ترس و وحشتی که از عاقبت این اعمال احساس می کنند موجب می شود از هدف اصلی منحرف شده و حیوانات را وسیله اجرای انحراف خود قرار دهند. عدهای از منحرفین این دسته علاوه بر عمل جنسی حیوانات را خفه نموده یا با ضرباتی شدید می کشند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید