بخشی از مقاله
سويا
سويا گياهي است با نام علمي clycin max و نام انگليسي soybean و از خانواده papilionaceae يكساله و خودگشن كه مقام نخست در تامين روغن گياهي در جهان را داراست. اين گياه بومي آسيا به خصوص منطقه منچوري چين و ژاپن است.
سويا يكي از مهمترين گياهان روغني پروتئيني به شمار ميرود و بذر سويا بر مبناي وزن خشك به طور متوسط داراي 40درصد پروتئين و 20درصد روغن ميباشد. از كنجاله آن به طور گستردهاي براي تعذيه دام و طيور استفاده ميشود. استان گلستان با سطح كشت حدود 60 هزار هكتار سويا، مهمترين منطقه كشت اين گياه در ايران ميباشد. لذا توليد ارقام جديد كه از ميزان عملكرد بالايي
برخوردار است، احساس ميشود. يكي از راههاي اصلاح عملكرد گونههاي خودگشن مانند سويا، استفاده از روش دورگگيري و انتخاب در نسلهاي در حال تفكيك و توليد لاينهاي خالص ميباشد.
در بسياري از مراكز تحقيقاتي جهان با اين روش توانستهاند ارقام جديدي كه همچون كلارك 63، آمسوي، هاراسوي و غيره را بدست آوردند و لاينهاي خالص اين آزمايشات حاصل برنامه دو رگگيري در ايستگاه تحقيقات كشاورزي گرگان است.
تاريخچه
سويا يكي از گياهان مهم روغني ميباشد كه سابقاً به منظور تامين علوفه كشت ميشده است، اما بعدها با شناختي كه از بذر و تركيبات آن بدست آمده، به صورت يكي از گياهان روغني درآمده است. اين گياه حدود 1100 سال قبل از ميلاد، اهلي شده كه بوسيله اصلاح طبيعي و مصنوعي به شكل امروزه درآمده است. مبداء اوليه آن، شمال شرقي كشور چين ميباشد. در حال حاضر عمدتاً در كشورهاي آمريكا، چين و برزيل كشت ميشود.
سويا براي اولين بار در سالهاي 1310.1316 از چين توسط مهندس مهدوي، رييس وقت دانشكده كشاورزي كرج، به ايران آورده شد. همچنين در سالهاي 1318.1319 هم انواع مختلفي از سويا از آلمان وارد كشور شد و مورد آزمايش قرار گرفت. بعدها در سال 1346 بوسيله شركت سهامي خاص توسعه كشت دانههاي روغني رواج پيدا كرد و امروزه به صورت كشت شناخته شده در كشورمان ايران رايج است.
گياهشناسي
سويا گياهي است از خانواده Papilionaceae و از تيره لگومينوز و با نام علمي Glycin max ميباشد. گياهي است يكساله با ريشههاي راست و عميق و انشعابات جانبي زياد كه روي آنها غدهها يا گرههاي تثبيت كننده ازت قرار دارد. ساقه سويا معمولاً راست و انشعابات آن به نوع تيپ رشدي آن بستگي دارد. ارتفاع ساقهها بين 40 تا 200 سانتيمتر ميباشد و اصولاً پوشيده از كرك ميباشد. كركها به رنگ قهوهاي، خاكستري و كوتاه هستند. برگها در روي ساقه بطور متناوب قرار گرفته و هر برگ مركب معمولاً از سه برگچه نسبتاً بزرگ تشكيل شده است. برگ مركب سويا در روي يك دمبرگ بلند قرار دارد. گل در سويا به صورت خوشه كوچكي ميباشد كه از محل محور برگ بوجود ميآيد. هر خوشه از 3 تا 5 گل تشكيل شده است و تعداد زيادي از اين گلها، قبل از ميوهدهي ريزش ميكنند. گلها به رنگ سفيد يا ارغواني هستند كه رنگ ارغواني از نظر ژنتيكي غالب به رنگ سفيد ميباشد. همچنين هر گل سويا 6 تا 7 ميليمتر طول دارد. هر گل از 5 كاسبرگ، 5 گلبرگ، 10 پرچم و 1 مادگي تشكيل شده است. ميوه به صورت غلاف ميباشد كه معمولاً داراي 2 تا 3 بذر ميباشند كه بعضي از ارقام تا 5 بذر هم ممكن است داشته باشند.
مورفولوژي سويا :
سويا در نوشته هاي چين آمده است كه از حدود 2800سال قبل از ميلاد مسيح در چين جزء 5 گياه عمده بوده است . ( برنج ، گندم ، ارزن ، جو ، سويا )
سويا از خانواده لگومينوز است 42=x2=n2 كرومزوم دارد ، يكساله است و به صورت اهلي يافت شده است . اهلي شدن آن را به امپراتور شين هوا در سال 1700 سال قبل از ميلاد مسيح
نسبت داده اند و جد مشترك آنها Glycin Soya بوده است . كه نام سويا يا سوژا از آن مشتق شده است . تابع آب و هواي گرم است به نور و آب فراوان نياز دارد . طول ساقه به 180 سانتي متر مي رسد و دو بخش رويشي و زايشي آن بدين شرح است :
مورفولوژي رويشي :
گياهي است با ارتفاع متوسط تا بلند 75تا180 سانتي متر شاخه بندي به صورت انشعابات زياد
و پراكنده و يا احتمالا به صورت تكشاخه در برخي ارقام مشاهده مي شود انشعابات از ساقه اصلي منشاء مي گيرد ميزان انشعاب بستگي به عوامل محيطي و ژنتيكي از قبيل : طول روز ، فاصله بوته ها از هم ، حاصلخيزي و تراكم دارد .
برگهاي سويا به سه نوع ديده مي شوند : Cotyle done
1. اولين جفت بر لپه اي يا كوتيل دوني است
2. برگهاي بعدي ساده مي باشند
3. برگهاي بعدي سه برچه اي يا شبدري ظاهر مي شوند كه تا انتها برگها بدين صورت مشاهده مي شوند .
روي برگها كرك و موي زيادي مشاهده مي شود . طول كركها 1 ميلي متر فاصله آنها از هم 1 ميلي متر و تقريبا 10درصد سطح برگ را شامل مي شوند . سطح زيرين برگ داراي روزنه بيشتري از سطح برگ است .
مورفولوژي زايشي سويا :
گلدهي و شروع آن در سويا به دو صورت مشاهده مي شود كه شروع مرحله زايش بر حسب رقم و شرايط محيطي مانند طول روز و دما فرق مي كند ولي به طور كلي دو نوع طبيعت رشد در سويا وجود دارد.
طبيعت محدود الرشد يا Determminat كه گلدهي از بالا به پائين صورت ادامه مي يابد .
با شروع گلدهي رشد رويشي متوقف مي شود . سويا رقم گرگان 3يانخ رقمي دير رس و دترمينيت است و رنگ گل آن صورتي است .
طبيعت نامحدود الرشد :indeterminat
در اين وضعيت گلدهي از گره هاي پائين شروع شده به گره هاي بالا ادامه مي يابد بعضي همزمان با رشد رويشي گلدهي ادامه مي يابد . رقمي مثل ويليامز با گل هاي سفيد كه زود رس است جزء اين مورد است هر چه به طرف بالاتر رويم از تعداد گلها كاسته مي شود .
بطور كلي گلها در سويا كوچك به رنگهاي سفيد يا صورتي و به صورت خوشه اي ظاهر مي شود محل ظهور گلها محل اتصال برگ به ساقه است ودر خوشه ممكن است گلها به تعداد 8تا35 عدد وجود داشته باشد . دوره گلدهي تحت تاثير عوامل محيطي مثل دما و طول روز بين 3تا5 هفته طول مي كشد و گلها به صورت خود گشتي بوده، دگر گشتي در سويا بسيار كم است بطور معمول در طول دوره گلدهي تعدا برگهايي كه تشكيل مي شوند 3تا4برابر گلهايي است كه به غلاف تبديل مي شوند يعني 20تا80% گلها ريزش مي كنند . معمولا زودترين گل و ديرترين گل تشكيل شده تمايل به ريزش دارد تعداد غلافهايي كه تشكيل مي شود بستگي به توان و قدرت گياه در زمان گلدهي دارد تعدا غلافها متغير است و ممكن است به 400 عدد برسد غلافها كركدار مستقيم و كمي خميده اند به رنگ سياه ، خاكستري و روشن مي باشند .
معمولا در هر غلاف 2تا3بذر و به ندرت 4 بذر دارد . ميوه به صورت نيام يا دو شكاف باز مي شوند و در يك گل آذين ممكن است 2تا20غلاف تشكيل شود وزن هزار دانه آن 20-50گرم و متوسط آن 150گرم است بطور متوسط دانه هاي سويا 14تا20% روغن و 30تا40% پروتئين دارد .
از نظر دوره رشد 90تا160روز بسته به نوع رقم طول دوره رشد دارد طريقه هايي كه براي توليد روغن كشت مي شوند داراي دانه هايي به رنگ زرد روشن ، واريته مصرف علوفه دانه هاي سياه تا قرمز و دانه هايي كه مصرف خوراكي دارند سبز زيتوني هستند .
مزاياي كشت سويا
كشت سويا مزاياي زير را دارد :
• ريشه هاي سويا ازت هوا را تثبيت مي كند . مقداري از اين ازت هوا در خاك باقي مي ماند و زراعت بعدي به ازت كمتري نياز خواهد داشت .
• كشت سويا در تناوب زراعي ، بيماريها و آفات را كاهش مي دهد .
• كشت سويا پس از برداشت زراعت اول مي تواند ايجاد اشتغال نموده و درآمد زا باشد .
• به دليل وجود پروتئين قابل توجه در دانه سويا امكان تهيه انواع غذاهاي سالم و مقوي از اين دانه روغني وجود دارد .
• كشت و برداشت آن به ماشين آلات مخصوص نياز ندارد .
تركيبات دانه
دانه سويا در مجموع داراي60 درصد پروتئين و روغن بوده كه نشاندهنده ارزش غذايي بالاي سويا ميباشد. ميزان پروتئين دانه سويا از 35 تا 50 درصد تغيير ميكند كه مقدار متوسط آن 40درصد ميباشد. سويا همچنين داراي كلسيم، آهن و ويتامينهاي مختلف ميباشد كه در تغذيه انسان و دام اهميت دارند. كنجاله حاصل از دانه روغنكشي شده هم حدود 40 تا 50 درصد پروتئين دارد كه در تغذيه دام مورد اهميت است.
تيپ رشد
سويا از نظر تيپ رشدي به سه نوع رشد نامحدود (indeterminate)، رشد محدود (determinate) و رشد نيمه محدود (semideterminate) تقسيم ميشود. تيپهاي رشد نامحدود، هنگامي شروع به گل دادن ميكنند كه هنوز نيمي از گرههاي ساقه اصلي تشكيل نشدهاند، به همين سبب تكامل اندامهاي رويشي و زايشي گياه در بخش قابل ملاحظهاي از دوره زندگي آن با هم انجام ميگيرد. در اين تيپ تشكيل غلاف و دانه از قسمت پايين بوته آغاز ميشود و همزمان با تشكيل گرههاي جديد در راس ساقه به طرف بالا ادامه مييابد، ولي در اين تيپها همانند ديگر تيپها كليه دامنهها همزمان ميرسند، در نوع رشد محدود گلدهي هنگامي آغاز ميشود كه گره انتهايي ساقه اصلي تشكيل شده و يا در آستانه تشكيل شدن باشد. تكامل غلاف و دانه در سراسر طول يك بوته به طور همزمان صورت ميگيرد. در تيپ نيمه محدود گلدهي هنگامي شروع ميشود كه همانند تيپ رشد نامحدود، نيمي از گرههاي ساقه اصلي تشكيل شده باشد، ولي رشد اصلي در اين تيپ زودتر از تيپ رشد نامحدود پايان مييابد.
شرايط اقليمي
سويا اساساً گياه خاص مناطق گرم ميباشد. ظرفيت عملكرد سويا در نواحي گرمسيري، شبيه مناطق معتدل ميباشد. تاثير عوامل زراعي و محيطي بر محصول بسيار بيشتر از اثري است كه عوامل ژنتيكي دارند.
سويا بسيار حساس به طول روز بوده و گياهي روز كوتاه محسوب ميشود، ولي امروزه ارقامي به دست آمدهاند كه حساسيت كمتري نسبت به طول روز دارند. از نظر زمان رسيدگي، 12 گروه در سويا وجود دارد كه به ترتيب از زودرسي به ديررسي عبارتند از: 10.9.8.7.6.5.4.3.2.10.00. واريتههاي گروه 1.0.00 را در نواحي شمالي آمريكا و كانادا كه طول روز بلندتري دارند، كشت ميكنند و گروههاي ديررستر، در مناطق نزديك به استوا زراعت ميشوند. در ايران، واريتههاي موجود در گروههاي 6.5.4.3 بسته به نواحي مختلف داراي تطابقپذيري بيشتري هستند. دما از عوامل مهم ديگر در سويا ميباشد. ميزان مطلوب آن براي بيشتر ارقام دماي 32-30 درجه سانتيگراد بر اساس دماي متوسط روزانه است.
براي توليد عملكرد بالا، 750-500 ميليمتر بارندگي لازم است. هرچند كه سويا ميتواند قبل از گلدهي شرايط خشك را تحمل كند، اما هنگامي كه جوانهها تشكيل شده باشند تا زمان پرشدن غلافها، رطوبت كافي ضروري است.
زراعت
تاريخ كاشت
زمان كاشت سويا به حرارت، رطوبت و نوع كشت بستگي دارد و از آنجا كه سويا گياهي است حساس به طول روز و با كوتاه شدن روزها، سريعتر به گل رفته و رشد زايشي را زودتر شروع ميكند و براي اينكه گياه سويا از يك پتانسيل زايشي مطلوب برخوردار باشد، بايد داراي يك دوره رويشي كافي برخوردار باشد كه معمولاً بر اساس منابع در حدود 45 روز ميباشد. بنابراين تاريخ كاشت ارقام سويا بايد طوري انتخاب شود كه در اثر كاهش دورههاي رشد و نمو گياه كمتر خسارت ببيند. به همين جهت در كشت بهاره (كشت اول)بايد بعد از اطمينان از خطر رفع سرماي بهاره اقدام به كشت با استفاده از ارقامي ديررسي مانند گرگان سه نمود. دماي 15 درجه سانتيگراد براي كشت مناسب است. علاوه بر دماي مناسب، رطوبت نيز بايستي براي جوانهزدن كافي باشد كه ميتوان با آبياري قبل از كاشت يا بارندگي به رطوبت مناسب دست يافت. بايد توجه داشت كه كشت زود هنگام ممكن است علاوه بر خطر سرما، باعث دير جوانهزدن بذر شده و احتمال بارش بارانهاي سيلآسا و ايجاد سله بر روي بذور جوانهزده، رشد بيشتر علفهاي هرز و در نتيجه غالب شدن علف هرز بر گياهچههاي سويا و همچنين توسعه بيماريهاي گياهچه شود.
در كشت تابستانه (كشت دوم) برخلاف كشت بهاره، بايد در اولين فرصت بعد از برداشت محصول قبلي و انجام آبياري و آمادهسازي زمين اقدام به كشت نمود. به همين جهت در كشت دوم، استفاده از ارقام متوسط رس مثل سحر و زودرس مانند ويليامز مناسب ميباشد.
البته همچنين به علت شرايط خاص آخر فصل (سرد شدن هوا و شروع بارندگيهاي پاييزه)، ارقام متوسط و زودرس به علت اينكه سريعتر مراحل رشدي را تكميل ميكنند، در حقيقت از شرايط نامناسب آخر فصل ميگريزند. در رابطه با انتخاب رقم، از آنجايي كه ارقام سويا داراي تيپهاي رشدي مختلفي هستند، لذا مساله تيپ رشد سويا نيز اهميت زيادي دارد، به طوري كه در
كشتهاي تاخيري كه معمولاً احتمال برخورد با تنشهاي محيطي از جمله تنش گرمايي و رطوبتي بيشتر ميباشد، بهتر است از رقمهاي داراي تيپ رشدي نامحدود و نيمه محدود (مشابه ويليامز و سحر) استفاده نمود. چون ارقام فوق، اين توانايي را دارند كه در صورت بروز تنشهاي احتمالي خسارت حاصله را جبران كنند، ولي در ارقام محدود مثل گرگان سه توانايي جبران خسارت كمتر ميباشد، در نتيجه عملكرد نهايي كاهش چشمگيري خواهد داشت.
تذكر: تاخير در كاشت سويا در تابستان، باعث كاهش طول دوره رشد و در نتيجه كاهش عملكر
د خواهد شد.
آمادهسازي زمين و روش كاشت
خاكي كه سويا در آن كشت ميشود، بايد داراي بافت متوسط و زهكشي مناسب باشد. سويا به شوري خاك حساس بوده و به مقدار فعاليت مطلوب باكتريهاي تثبيت كننده ازت اسيديته خاك بايد بين 8/6-6 باشد. آمادهسازي زمين سويا ميتواند از عمليات كامل زراعي (Tillage) تا بدون عمليات زراعي (No tillage) قابل تغيير باشد. در عمليات كامل زراعي، ابتدا زمين شخم خورده و پس از آن چند بار ديسك عمود بر هم، خاك كاملاً نرم شده و بستر كاشت آماه ميگردد. با شخم زدن تهويه خاك به خوبي صورت ميگيرد، رشد ريشهها تسهيل مييابد، اما داراي معايبي از قبيل هزينه زياد ، تخليه رطوبتي و تاخير در كاشت ميباشد. در كشت تابستانه كه تسريع در آمادهسازي زمين مهم است، حتي ميتوان بدون هيچ عمليات زراعي، بعد از برداشت محصول قبلي و خارج كردن بقاياي حاصل از آن (كاه و كلش) اقدام به كشت نمود. البته بهتر است در كشت تابستانه فقط شخم حذف شود و پس از ديسك زدن زمين، بذر را بكاريم. اين روش كاشت با عمليات كم (Low tillage) مينامند.
فاصله خطوط كشت و تراكم بوته روي رديف به نوع كشت (بهاره يا تابستانه)، تيپ رشد رقم و ديگر عوامل بستگي دارد. در كشت بهاره، فاصله خطوط 60-45 سانتيمتر و فاصله بوتهها روي رديف 10-5 سانتيمتر ميباشد. در ارقام ديررستر و چند شاخه فاصلههاي خطوط و بوتهها بيشتر از ارقام زودرستر و تكشاخه ميباشد (45-25 سانتيمتر). در كشت تابستانه، اين فاصلهها ميتوانند كمتر شوند و هرچه دوره رشد گياه كمتر شود، چه به واسطه تاخير در كاشت و چه به واسطه استفاده از ارقام زودرس، بايستي با استفاده از خطوط باريكتر، تعداد بوته در واحد سطح را افزايش داد تا به عملكرد بيشتري دست يافت. در صورت عدم استفاده از عمليات مكانيزه داشت از قبيل سلهشكني و مبارزه با علفهاي هرز و ايجاد جوي بين رديفها، ميتوان خطوط كاشت را در ارقام زودرس و تك شاخه با 20 سانتيمتر كاهش داد. عمق كاشت سويا با توجه به نوع خاك و رطوبت آن 3 تا 5 سانتيمتر ميتواند باشد و كشت عميقتر باعث تاخير در جوانهزني و احتمال پوسيدگي بذر خواهد شد.
كاشت
خاكي كه سويا در آن كشت ميشود، بايد داراي بافت متوسط و زهكشي مناسبي باشد. سويا به شوري خاك حساس بوده و به منظور فعاليت مطلوب باكتريهاي ثبيت كننده ازت، اسيديته خاك بايد بين 8/6-6 باشد. زمين مورد كشت سويا معمولاً توسط ديسك آماده ميشود و كلوخهها بايد كاملاً خرد گردند.
بهترين شرايط براي كاشت سويا از نظر رطوبت، هيرمكاري ميباشد و در صورتي كه رطوبت خاك جهت كاشت سويا مناسب نباشد، سويا از جوانهزني و سبز يكنواختي برخوردار نخواهد بود و اين مساله سبب بوجود آمدن مشكلات بعدي خواهد شد.
كاشت سويا با رديفكارهاي مخصوص سويا و يا رديفكارهاي پنوماتيك انجام ميشود. بذور سويا قبل از كاشت بايد با باكتري مخصوص Rhizobium japonicum تلقيح و بلافاصله بعد از آغشته شده به باكتري كاشته شود.
تذكر: براي هر هكتار سوياكاري، يك پاكت باكتري تحويل زارع ميگردد كه بايد آن با با شربت 5% آب و شكر مخلوط نموده و سپس بذور را با اين محلول آغشته نمايد.
در رابطه با تاريخ كاشت مناسب سويا لازم به ذكر است، به طور كلي سويا گياهي حساس به طول روز ميباشد و با كوتاهتر شدن روزها سريعتر به گل رفته و رشد زايشي را زودتر شروع ميكند. براي اينكه گياه سويا از يك پتانسيل زايشي مطلوب برخوردار باشد، بايد داراي يك دوره رويشي كافي باشد كه معمولاً بر اساس منابع در حدود 45 روز ميباشد. بنابراين تاريخ كاشت ارقام سويا بايد طوري انتخاب شود كه در اثر كاهش دورههاي رشد و نمو، گياه كمتر خسارت ببيند. به همين جهت براي كشتهاي زود (بهاره) بهتر است از ارقام ديررس مثل گرگان سه استفاده نمود و در كشتهاي دوم و تاخيري، ارقام متوسط رس مثل سحر و زود رس مثل ويليمامز مناسبتر است. همچنين به علت شرايط خاص آخر فصل (سرد شدن هوا و شروع بارندگيهاي پاييزه) ارقام متوسط رس و زودرس به علت اينكه سريعتر مراحل رشدي را تكميل ميكنند، در حقيقت از شرايط نامناسب آخر فصل ميگريزند.
در رابطه با انتخاب رقم، از آنجايي كه ارقام سويا داراي تيپهاي رشدي مختلف هستند، لذا مساله تيپ رشد سويا نيز اهميت زيادي دارد، به طوري كه در كشتهاي تاخيري كه معمولاً احتمال برخورد با تنشهاي محيطي از جمله تنش گرمايي و رطوبتي بيشتر ميباشد، بهتر است از رقمهاي داراي تيپ رشد نامحدود و نيمه محدود (مشابه ويليامز و سحر) استفاده نمود، چون ارقام فوق، اين توانايي را دارند كه در صورت بروز تنشهاي احتمالي خسارت حاصله را جبران كنند، ولي در ارقا
م رشد محدود مثل گرگان سه توانايي جبران خسارت كمتر ميباشد. در نتيجه عملكرد نهايي كاهش چشمگيري خواهد داشت.
تراكم بوته و ميزان بذر مناسب سويا بستگي به رقم و تاريخ كاشت آن دارد و معمولاً ارقام تك شاخه با تراكم بيشتري كاشته ميشوند. در كشتهاي دوم و ديرتر نيز بهتر است فواصل خطوط كمتر شود تا ضمن جلوگيري از تبخير از سطح خاك با پوشاندن سريع، از رشد علفهاي هرز نيز جلوگيري به عمل آيد. بر اين اساس معمولاً فواصل خطوط مناسب در كشتهاي بهاره 60-45 سانتيمتر و در كشتهاي تابستانه و دير 45-25 سانتيمتر ميباشد. ميزان بذر مورد نياز بر اساس وزن هزار دانه و تيپ شاخهبندي ارقام 75-60 كيلوگرم در هكتار درنظر گرفته ميشود. بذر سويا بر اساس رطوبت خاك و درجه حرارت هوا بعد از 7-5 روز جوانه شده و سبز ميشود.
فاصله خطوط كشت و تراكم بوته روي رديف به نوع كشت (بهاره يا تابستانه، به تيپ رشد رقم و ديگر عوامل بستكي دارد. در كشت بهاره فاصله خطوط 60-45 سانتيمتر و فاصله بوتهها روي رديف 10-5 سانتيمتر مناسب است. در ارقام ديررستر و چند شاخه فاصلههاي خطوط و بوتهها بيشتر از ارقام زودرس و تك شاخه ميباشد (45-25 سانتيمتر). در كشت تابستاه اين فاصلهها ميتوانند كمتر شوند و هرچه دوره رشد گياه كمتر شود، چه به واسطه تاخير در كاشت و چه به واسطه استفاده از ارقام زودرس، بايستي با استفاده از خطوط باريكتر، تعداد بوته در واحد سطح را افزايش داد تا به عملكرد بيشتري دست يافت.در صورت عدم استفاده از عمليات مكانيزه داشت از قبيل سلهشكني و مبارزه با علفهاي هرز و ايجاد جوي بين رديفها، ميتوان خطوط كاشت را در ارقام زودرس و تك شاخه با 20 سانتيمتر كاهش داد. عمق كاشت سويا با توجه به نوع خاك و رطوبت آن، 3 تا 5 سانتيمتر ميتوالند باشد و كشت عميقتر باعث تاخير در جوانهزني و احتمال پوسيدگي بذر خواهد شد.
خاك مناسب و نياز غذايي
خاك حاصلخيز و غيرشور، pH بين 6 ت 7 براي سويا ضروري است. كمبود مواد آلي در خاك، pH قليايي و شوري باعث كاهش عملكرد خواهد شد. سويا با همزيستي باكتري، ازت مورد نياز خود را تثبيت ميكند و نيازي به كود ازته ندارد. بايد توجه داشت كه قبل از كاشت، بذر را با باكتري آغشته نموده تا تثبيت ازت به خوبي صورت گيرد. كود فسفره و پتاسه با توجه به ميزان آنها در خاك و مواد آلي ميتواند حداكثر به ترتيب تا 150.200 كيلو در هكتار، قبل از كاشت به خاك اضافه گردد. سويا
به عناصر ديگر از جمله گوگرد، منگنز، روي و آهن نيز احتياج دارد كه با توجه به آزمون خاك بايستي به خاك اضافه گردد يا در مراحل مختلف رشدي به صورت محلول پاشي استفاده گردد.
آبياري
زراعت سويا احتياج به آبياري دارد و به جز مناطق پرباران، زراعت ديم آن امكانپذير نميباشد. حساسترين زمانهاي آبياري در سويا مراحل اوليه كاشت به منظور تامين رطوبت جوانهزني و رشد اوليه گياهچه و همچنين مراحل تشكيل غلافها تا پر شدن دانه ميباشد. كمبود آب در اين مراحل باعث كاهش شديد عملكرد خواهد شد. آبياري زياد نيز باعث كمبود اكسيژن در خاك، كاهش رشد ريشه، كاهش فعاليت باكتريهاي تثبيت كننده ازت و توسعه بعضي از بيماريها ميشود كه در نتيجه از عملكرد كاسته ميشود.
تنك كردن :
تراكم زياد بوته ها كنار هم باعث مي شود كه نور كمتري به گياه برسد و همچنين مواد غذائي كمتري به گياهان برسد و شيوع بيماري هاي گياهي زيادي را باعث مي شود و باعث كاهش عملكرد مي شود.
واكاري :
در صورتيكه محصولي كه ما كاشتيم در برخي از نقاط زمين بوته ها سبز نشده باشند مي توانيم از جاهاي پر پشت و پر تراكم به جاهاي كم تراكم يا لخت نشاء كنيم .
تناوب :
سويا به عنوان يك گياه وجيني در اول هر تناوب قرار مي گيرد و رعايت تناوب براي جلوگيري از توسعه علف هاي هرز ، آفات و بيماري صورت مي گيرد بخصوص در مورد بيماريهايي مثل ماكروفوسيت يا پوسيدگي ذغالي كه در صورت وقوع بايد حداقل 5-4سال از كشت سويا يا گياهاني كه به اين بيماري حساس هستند خودداري كرد .
كنترل علفهاي هرز و سلهشكني
به منظور ايجاد فضاي رشد مناسب براي سويا در استفاده بهتر از نور، آب و مواد غذايي، بايد علفهاي هرز را كنترل نمود. علفهاي هرز را ميتوان با وجين دستي، استفاده از كولتيواتور بوسيله تراكتور و مبارزه شيميايي كنترل كرد. در وجين دستي و كولتيواتور علاوه بر از بين بردن علفهاي هرز، سلهشكني نيز انجام ميگيرد. براي مبارزه شيميايي ميتوان از علفكشهاي قبل و بعد از كاشت استفاده نمود. در استفاده از علفكشهاي قبل از كاشت، بايستي دقت نمود كه علفكش پس از مصرف، سريع با خاك نرم به خوبي مخلوط شود و از علفكشهاي بعد از كاشت زماني بايد استفاده نمود كه بيشترين اثر را روي علفهاي هرز و كمترين خسارت را به سويا وارد كند. از علفهاي هرز مهم سويا ميتوان اويارسلام، خرفه، تاج خروس، تاجريزي، سلمك و گاو پنبه را
نام برد.
داشت
سويا به علت همزيستي با باكتريهاي تثبيت كننده ازت، نيازي به كود ازته نخواهد داشت و در صورتي كه شرايط براي تثبيت فراهم باشد، ازت مورد نياز خود را تامين ميكند. البته قبل از كاشت بايد كود فسفره و كود پتاسه به خاك اضافه شود كه تعيين مقدار دقيق آن بر اساس آزمون خاك صورت ميگيرد و حداكثر 200 كيلوگرم در هكتار كود فسفر و 150 كيلوگرم در هكتار كود پتاسه مورد نياز است.
براي مبارزه با علفهاي هرز، قبل از كاشت ميتوان از علفكشهايي مانند ترفلان و يا سونالان به ميزان 5/3-5/2 ليتر در هكتار بر اساس نوع خاك استفاده نمود. در خاكهاي با بافت سنگينتر، ميزان علفكش مصرفي بيشتر خواهد شد.
معمولاً در سوياهايي كه در خردادماه سبز ميكنند، احتمال خسارت كرم طوقهبر (اگروتيس) زياد ميباشد و در صورت مشاهده آثار خسارت بايد از طعمه مسموم آغشته به سوين استفاده نمود.
در مرحله 6-4برگي، براي تهويه و سلهشكني خاك و همچنين مبارزه با علفهاي هرز بايد از كولتيواتور (پنجه غازي) در بين رديفها استفاده نمود.
نياز آبي و دور آبياري سويا به طوركلي بستگي به رقم و شرايط آب و هوايي منطقه مورد كشت دارد، اما در سه مرحله گلدهي، غلافدهي و پرشدن دانه، آبياري سويا اهميت و حساسيت بيشتري داشته و در صورت بروز تنش، خسارت شديدي به عملكرد خواهد شد. ريشه سويا تا عمق 150 سانتيمتري خاك رشد كرده و در مناطقي كه سفره آب بالاست (كردكوي)، ميتوان آن را بدون آبياري كشت نمود.
آفات و بيماريها
آفات و بيماريها در تمام مراحل رشد و نمو سويا به آن خسارت ميزنند. از جمله آفات مهم سويا، تمريپس، عسلك، كرمهاي طوقهبر، برگخوار و دانهخوار ميباشد. شدت آفات با توجه به منطقه، فصل كشت و شرايط اقليمي، متفاوت ميباشد كه براي مبارزه با آنها بايد از حشرهكشهاي
مناسب و به موقع استفاده نمود.
بيماريها نيز داراي تنوع شدت در مناطق و فصول كشت و همچنين شرايط آب و هواي ميباشند. بيماريها كمتر توسط سموم كنترل ميشوند و براي مبارزه با آنها بايستي از تناوبهاي زراعي مناسب، اصول بهزراعي و ارقام مقاوم استفاده نمود. از عمده بيماريهاي سويا ميتوان از پيتيوم، فيتوفترا، فوزاريوم، ريزوكتونيا، ماكروفومينا (پوسيدگي زغالي) و همچنين بعضي از بيماريهاي ويروسي نام برد.
پوسيدگي زغالي
يكي از مهمترين بيماريهاي شايع سويا است كه سبب خسارت شديدي به مزارع سويا شده و عملكرد را شديداً كاهش ميدهد و عمدتاً در مراحل آخر رشدي گياه خود را نشان داده و با خشكانيدن بوتهها، سبب رسيدگي زودتر و كاذب گياه ميشود، به شكلي كه غلافها ظاهراً رسيده به نظر ميرسند، ولي دانهها پر نشده و وزن دانه شديداً كاهش مييابد.
قارچ عامل اين بيماري، Macrophomina phaseoli ميباشد و متاسفانه در منابع رقم مقاوم و يا متحمل به آن معرفي نشده است. مشخص شده كه با توجه به اين كه قارچ در خاك باقي ميماند، در صورت بروز تنش خشكي معمولاً اين قارچ فعال شده و آثار خسارت ظاهر ميشود. براي مبارزه با اين بيماري بايد از بروز تنش خشكي در سويا جلوگيري نمود. همچنين سويا داراي
انواع بيماريهاي قارچي باكتريايي و ويروسي ميباشد.
بوتهميري فيتوفترايي، لكه برگيها، سوختگيهاي برگي، سفيدك سطحي و بيماري لكه ارغواني در اين منطقه بيشتر شايع ميباشند و از بيماريهاي باكتريايي معمولاً سوختگيهاي باكتريايي، خشكيدگي و پژمردگي باكتريايي مشاهده ميشود و از انواع بيماريهاي ويروسي ميتوان ويروس موزائيك سويا را نام برد كه براي مبارزه با آن بايد با ناقلين آن از جمله شتهها مبارزه كرد.
از جمله عوارضي كه در بعضي از سالها خسارت قابل توجهي به محصول سويا وارد مينمايد، عارضه اختلال در غلافبندي است. اگرچه هنوز دليل اصلي بروز اين عارضه مشخص نشده، ولي نتايج مطالعات انجام شده در استان، نشان ميدهد كه با انتخاب رقمهاي مناسب، رعايت تاريخ كاشت، مديريت صحيح مزرعه از نظر آفات، آبياري و كنترل علفهاي هرز ميتوان امكان بروز اين عارضه را به حداقل رساند.
برداشت
ارقام مختلف سويا بر اساس گروه رسيدگي آنها معمولاً از اوايل مهر تا اواخر آبان آماده برداشت ميشوند. رطوبت مناسب سويا جهت برداشت در حدود 13 درصد است. رطوبت بيشتر بذر هنگام برداشت، سبب وارد آمدن خسارت و مشكلات نگهداري خواهد شد و رطوبت كمتر از 13 درصد نيز سبب شكافتن غلاف و ريزش بذور به زمين و همچنين شكستن دانهها خواهد شد. ريزش كامل
برگها در زمان رسيدن گياه، نشان ميدهد كه محصول در مدت يك هفته آماده برداشت ميباشد. ارقامي نيز وجود دارند كه هنگام برداشت، برگهاي آنها نميريزند.