بخشی از مقاله
چشمه های اب گرم
مقدمه
آب ماده ای فراوان در کره زمین است. به شکل های مختلفی همچون دریا ، باران ، رودخانه و... دیده میشود. آب در چرخه خود، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود، اما از بین نمیرود. هر گونه حیات محتاج آب میباشد. انسان ها از آب آشامیدنی استفاده میکنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.
با رشد جمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله ، سبب نگرانی بسیاری از دولتها در سراسر دنیا شده است. گاهی بدلیل مشکلات کمبود آب ، این ماده را جیره بندی میکنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند.
ماده ای شگفت انگیز
فرمول شیمیایی آب
آب نوعی ماده مرکب است که از دو عنصر اکسیژن و هیدروژن ساخته شده است. آب را جزو دسته مخلوطها طبقهبندی نمیکنند، چون خواص آب نه به خواص هیدروژن شبیه است و نه به خواص اکسیژن. از ترکیب دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن، یک مولکول آب بوجود میآید. یک قطره آب دارای تعداد بی شماری مولکول آب میباشد.
معادله شیمیایی واکنش بین هیدروژن و اکسیژن و تشکیل آب از قرار زیر است:
هر مولکول آب دارای یک ناحیه مثبت و یک ناحیه منفی است که این دو ناحیه در دو طرف مولکول آب واقع شدهاند. شیمیدانها با کمک شواهد به این نتیجه رسیدهاند که مولکول آب شکل خطی ندارد، یعنی به این صورت نیست که دو اتم هیدروژن بصورت خطی در دو طرف یک اتم اکسیژن قرار گرفته باشند (HــOــH). بلکه مولکول آب حالت خمیده ای دارد که اتم های هیدروژن در سر مثبت مولکول و اتم های اکسیژن در سر منفی مولکول آب تجمع پیدا نموده اند.
اشکال متغیر
آب در اشکال متفاوتی بر روی زمین یافت میشود. تنها ماده ای است که در طبیعت به هر سه حالت جامد، مایع و گاز وجود دارد. ابرها در آسمان، موج دریا، کوه یخی، توده های یخی در دل کوه ها و منابع آبی زیرزمینی تنها چند شکل از آب میباشند. طی اعمال تبخیر، میعان، انجماد و ذوب، آب مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود. این پدیده تبدیل آب را چرخه بزرگ آب مینامند.
از آنجا که بارندگی در صنعت کشاورزی و همچنین برای خود بشر بسیار با اهمیت است، به اشکال مختلف بارندگی نام های به خصوصی اطلاق میشود. بارندگی معمولاً بصورت باران است. دیگر اشکال آن، تگرگ،برف، مه و شبنم میباشند. همچنین، از برخورد نور با قطرات باران، رنگین کمان پدید میآید.
آبهای روی سطح زمین، نقش های مهمی ایفا میکنند؛ رودخانهها آب مورد نیاز کشاورزی را فراهم میکنند و دریاها هم وسیله ای برای تجارت و مبادله کالاها محسوب میشوند. توده های یخی و آبشارها هم از دیگر اشکال آب هستند. فرسایش به وسیله ی آب، نقش مهمی در شکل محیط زیست ایفا میکند.
به علاوه، دره ها و دلتاهای حاصل از رسوبات رودخانهها، محلی برای سکنی گزیدن انسان ها بوده است. آب به داخل زمین هم نفوذ میکند و آبهای زیرزمینی را ایجاد میکند. آبهای زیرزمینی را میتوان با کندن چاه یا قنات استخراج نمود. البته آب های زیرزمینی به شکل چشمه یا چشمه آب گرم هم به سطح زمین میآیند.
آب املاح و مواد معدنی مختلفی دارد که بر حسب آن مواد، طعم و مزه اش بسیار تفاوت میکند. البته ما انسانها ، خود ، قادریم که آشامیدنی بودن آبی را ارزیابی کنیم؛ مثلاً از آب شور دریا و یا آبهای بدبوی باتلاق ها استفاده نمیکنیم. بلکه آبی می نوشیم که سالم بوده و مناسب نیازهای بدنمان باشد.
اهمیت آب در زندگی
آب خواص مهمی دارد که در زندگی ما بسیار با ارزشند. از جمله:
• حلال بسیار خوبی است.
• چگالی بالایی دارد و جالب این که وقتی یخ میزند یا حرارت میبیند، چگالی آن کاهش مییابد.
• گرمای تبخیر آب بالاست. یعنی برای تبدیل مقدار کمی آب به بخار، گرمای زیادی لازم است. این خاصیت برای بدن ما بسیار با اهمیت میباشد. گرمای اضافی بدن با تبخیر تنها مقدار کمی از آب بدن از طریق منافذ پوست تعریق کاسته میشود.
• نیروی کشش سطحی آن به طور شگفت انگیزی زیاد است. گهگاه شاهد نشستن حشرات روی سطح آب بودهایم. اگر به دقت به طرز قرار گرفتن حشره روی سطح آب نگاه کنید، متوجه میشوید که سطح آب زیر پای حشره، مانند یک تشک ابری فرو میرود؛ اما پاره نمیشود.
• آب مواد مختلف از جمله شکر و نمک را براحتی در خود حل میکند. بسیاری از واکنش های شیمیایی تنها در حضور آب انجام میشوند. البته پاره ای مواد با آب مخلوط نمیشوند، مثل لیپیدها و دیگر مواد هیدرات کربندار. غشاء سلولی که حاوی لیپیدها و پروتئین است، از این خاصیت آب
سود جسته و تعاملات محتویات سلولی با مواد شیمیایی خارج سلول را بدقت تحت کنترل دارد.
• یکی دیگر از خواص جالب آب، حالت جامد آن، یعنی یخ میباشد. هنگامی که آب بر اثر سرما به یخ تبدیل میشود، انبساط مییابد، بدین معنا که حجم بیشتری را اشغال میکند.
بنابراین، حجمی از یخ که همحجم آب اولیه است، جرم کمتری دارد. به این علت میگویند که چگالی یخ از آب کمتر است و همین مسئله باعث میشود که یخ روی آب شناور بماند. در حالی که در بیشتر موارد، چگالی ماده جامد از حالت مایع آن بیشتر است.
این ویژگی آب سبب میشود که بر خلاف بسیاری از مایعات، آب از سطح شروع به انجماد کند. این پدیده را بارها به هنگام شروع یخ زدن آب، درون فریزر منزلتان دیده اید؛ در زمستان با یخ زدن سطح آب دریاچهها، لایه عایقی از یخ ایجاد میشود که این لایه، از یخ زدن لایه های زیرین خود جلوگیری مینماید. در این شرایط ، ماهی ها و دیگر آبزیان میتوانند در مناطق گرمتر زیرین به حیات خود ادامه دهند.
• دیگر ویژگی غیر عادی آب، ظرفیت گرمایی بالای آن میباشد. ظرفیت گرمایی یک جسم، مقدار گرمایی است که به جسم میدهیم تا دمایش، 1 درجه سانتی گراد افزایش یابد. جالب است بدانید که مقدار گرمایی که لازم است تا دمای 1 گرم آب را 1 درجه سانتی گراد افزایش دهد، حدود 10 برابر مقدار گرمایی است که برای 1 گرم آهن لازم است.
آب در زندگی روزانه
وجود هر گونه حیات، متکی به وجود آب است. آب در بیشتر فرایندهای متابولیسمی بدن، نقش حیاتی دارد. هنگام گوارش غذا، مقادیر قابل توجهی آب مورد استفاده قرار میگیرد.تقریباً 70 درصد وزن بدن را آب تشکیل میدهد. برای عملکرد درست، بدن ، روزانه به 1 تا 7 لیتر آب نیاز دارد البته این میزان آب به مقدار فعالیت بدن ، دمای هوا ، رطوبت و دیگر عوامل بستگی دارد. آب از طریق ادرار ، مدفوع ، تعریق و همچنین از طریق بازدم به شکل بخار آب دفع میشود.
بدن انسان به آبی نیاز دارد که نمک یا ناخالصی های دیگر ( مثل باکتری یا دیگر عوامل بیماریزا و یا مواد شیمیایی) نداشته باشد. البته برخی مواد محلول در آب طعم و مزه آن را بهتر هم میکند. امروزه ، با توجه به رشد روز افزون جمعیت ، میزان سرانه آب آشامیدنی کاهش یافته است.
راه حل های تحت بررسی، تولید بیشتر آب ، بهبود توزیع و جلوگیری از هدر رفتن آن میباشد.
مصرف آشکار و نهان آب
تحقیقات آماری در بسیاری از کشورها نشان میدهد که میانگین مصرف روزانه آب برای هر نفر، حدود 300 لیتر است. در حالی که مصرف نهان آب برای هر نفر ، حدود 6000 لیتر و از قرار زیر میباشد:
آبیاری کشتزارها و تهیه و تولید مواد غذایی: 2600 لیتر
• تأمین انرژی: 2400 لیتر
• صنایع و معادن: 700 لیتر
• امور بازرگانی و خدمات: 34 لیتر
منبع کمیاب
در بسیاری از کشورها ، آب نوعی منبع استراتژیک محسوب میشود. بسیاری از جنگها از جمله جنگ 6 روزه در خاور میانه، بر سر به دست آوردن منابع آبی بیشتر صورت گرفت. البته کارشناسان، مشکلات بیشتری را هم پیش بینی میکنند که بدلیل رشد جمعیت، آلودگی آب ها و گرم شدن زمین حادث میشود.
آب آشامیدنی
آبهای آشامیدنی را از چشمه ها ، قنات ها و یا چاه ها استخراج میکنند. بنابراین ، برای تولید بیشتر آب ، میتوان چاههای بیشتری ساخت. باران و دریا هم از دیگر منابع آبی هستند که البته به عنوان آب آشامیدنی مناسب نیستند. این گونه آبها را باید تصفیه نمود. روش های معروف تصفیه آب ، تقطیر و جوشاندن میباشند.
آب ، فرهنگ و مذهب
در بیشتر ادیان از جمله اسلام، مسیحیت و یهودیت، آب ماده پاککننده محسوب میشود. برای مثال، در مسیحیت غسل تعمید را در کلیسا با آب انجام میدهند.
در بسیاری ادیان همچون اسلام نوعی مراسم عبادی وجود دارد که در آن ، مرده را با آب پاک شستشو میدهند (غسل). در دین اسلام هم تنها پس از وضو گرفتن (شستن بخشهایی از بدن با آب پاک) می توان فریضه نماز را بجا آورد.
در مذهب شینتو (مذهب ژاپنی) در تمام مراسم عبادی از آب برای پاکیزه ساختن بدن فرد یا مکان خاصی استفاده میشود.
شناخت محیط رشد:آب
اهمیت آب در تولید محصولات گیاهی غیر قابل انکار است. میزان آب موجود در هر منطقه معرف آن است که از نظر اقتصادی چه گیاهی را می توان کاشت و چه گیاهی را نمی توان. بسیاری از اعمال حیاتی گیاه توسط آب کنترل می شود. آب از مواد اصلی تشکیل دهنده یاخته زنده می
باشد و میزان آن در بافت های مختلف متفاوت بوده از 2% در بعضی بذور خشک تا 40% در بافت های چوبی در حال خواب و 95% در میوه های آبدار (مانند هندوانه) دیده می شود. آب هم حلال است و هم وسیله ای برای انتقال مواد در داخل گیاه کمبود آب در گیاه باعث توقف رشد، و ادامه این کمبود منجر به اختلالات برگشت ناپذیر می گردد و گاهی هم موجب مرگ گیاه می شود. این عمل در نواحی گرم و خشک و گیاهانی که بر اساس ویژگی گونه ای دارای تبخیر شدید می باشند، به سرعت اتفاق می افتد میزان مصرف آب در گیاهان مختلف متفاوت است برای مثال برای تولید هر گرم ماده خشک در سوزنی برگها 50 گرم آب و در سبزهای برگی 2500 گرم آب مصرف می شود بطورکلی، برای بیشتر گیاهان، این مقدار بین 300 تا 1000 گرم می باشد. وقتی گیاه در حال رشد است پیوسته آب از زمین جذب کرده و از برگ ها آن را تبخیر می کند. میزان تبخیر آب از سطح برگ بستگی به دما جریان هوا و عوامل دیگری مانند تعداد و چگونگی روزنه ها، رطوبت نسبی هوا و غیره دارد. خورشید ، انرژی لازم را برای تبخیر آب از سطح برگ تامین می کند. اگر بین جذب آب و تبخیر تعادل برقرار باشد تمام فرآیندهای گیاهی بطور طبیعی پیش می رود و گرنه یکی از دو حالت زیر پیش می آید :
الف : اگر مقدار جذب بیشتر از مقدار دفع باشد : این حالت ممکن است در اثر کم بودن شاخساره نسبت به ریشه، پیرایش (هرس) بی قاعده، حمله آفات و امراض و یا بالا بودن رطوبت نسبی هوا اتفاق بیفتد در این حالت فشار آب درون یاخته ها یا آوندها بالا می رود. علایم عمومی این حالت، درازی و باریکی و نرمی ساقه گیاه و خوابیدگی آن روی زمین و ترک خوردن میوه (به علت به هم خوردن رابطه سطح و حجم) است.
ب : مقدار دفع بیشتر از جذب باشد : این حالت ممکن است در اثر خشک بودن خاک، کمبود ریشه نسبت به شاخساره، یا در اثر جابجا کردن گیاه پیش بیاید. این حالت باعث تیرگی رنگ برگها و در صورت ادامه باعث پژمردگی آنها و خشک شدن گیاه می شود. کم آبی مزمن در بعضی از انواع هندوانه و گوجه فرنگی باعث پوسیدگی گلگاه می شود.
چشمه
هرگاه آبهای زیرزمینی از راههای طبیعی به خارج راه پیدا کنند چشمهها را تشکیل میدهند. بعضی از چشمهها برای چشمه با تمام سال و بعضیها برای مدت کوتاه و یا بطور متناوب جاری هستند.
دید کلی
مقدار آب چشمهها مخصوصا آنهایی که در تمام سال جاری میگردند در فصول سال متغیر میباشد و بستگی به آب و هوا و بخصوص شرایط زمین شناسی ناحیه دارد. غالب چشمهها دارای مواد معدنی محلول در آب بوده و این مواد محلول در آب پس از رسیدن به مظهر چشمه در کنارهای آن رسوب میکند. چشمههای آهکی ، گوگردی و غیره در اطراف چشمه رسوبی این مواد را بر جا میگذارند.
تشکیل چشمهها
معمولا چشمهها وقتی تشکیل میشوند که رسوبات نفوذپذیر مانند قلوه سنگ ، شن و ماسه ، ماسه سنگ ، کنگلومرا و غیره روی رسوبات غیر قابل نفوذ قرار گرفته باشد و همچنین آبهای زیرزمینی از محلهایی که دارای مقاومت کمتری بوده مانند درز ، شکاف و یا گسلها خارج میشوند. و البته نوع گسل و وضع زمین شناسی در تعیین این مسیر اهمیت خیلی زیادی دارد.
اکثر چشمهها در دامنه کوهها و یا در کف درهها تشکیل میشوند. گاهی اوقات ممکن است چشمههایی که دارای فشار خیلی زیادی هستند در کف دریاها ظاهر شوند و قبل از اینکه آب این چشمهها با آب شور دریا مخلوط میشود به سطح دریا میرسد. بدین طریق یک محوطه آب شیرین در داخل آب دریا بوجود میآید. در سواحل یونان در فاصله خلیج آراگوس (Argos) چنین آب شیرین به قطر 15 متر دیده میشود.
انواع چشمهها
چشمهها انواع مختلفی دارند که آنها را بطور کلی میتوان به 3 دسته تقسیم کرد.
چشمههایی که در جهت امتداد دامنه کوه به طرف پایین جریان دارند و دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
1. در این نوع چشمهها که بیشتر از انواع دیگر دیده میشود آب از طبقات سست رسوبی خارج میگردد. این طبقات رسوبی ممکن است به صورت افقی یا درای شیب کمی باشند.
2. نوع دیگر از این چشمهها ، چشمههای مطبق میباشد یعنی اینکه چشمه های متعددی در فصل مشترک دو سری از طبقات نفوذپذیر ظاهر میشوند.
3. چشمههایی که در آب آنها در اثر زیاد شدن و یا بالا آمدن سطح آب به خارج راه پیدا میکنند و اکثرا در محلهایی که ناودیس شکل بوده و در ضمن سنگهای زیرین غیر قابل نفوذ باشند بوجود میآیند. در اینجا آب تا سطح ناودیس بالا آمده و سپس به صورت چشمه ظاهر میگردد.
4. چشمههایی که در اثر وقوع گسل بوجود می آیند. در نتیجه وقوع گسلهای عمودی و یا کمی زاویهدار که باعث قرار گرفتن لایههای نفوذپذیر در مقابل لایههای نفوذ ناپذیر میشود. در جاهایی که طبقات دارای شیب هستند و اختلاف ارتفاع نیز کافی میباشد آب وارد گسل شده و از آن خارج میگردد.
5. چشمههایی که از درزها و یا شکافها خارج میگردند، در سنگهای غیر قابل نفوذ که دارای شکاف میباشند آب از بین این شکافها عبور کرده و از یک نقطه به صورت چشمه ظاهر میگردد.
• آنهایی که در اثر فشار ایستایی (Hydrostatic) به طرف بالا حرکت میکنند، یعنی در حقیقت از نوع آرتزین میباشند.
• بالاخره آنهایی که آب با سرعت و فشار زیاد به علت داشتن گاز به خارج فوران میکند مانند آبفشانها (Geysers).
چشمههای آب گرم (Thermal Springs)
تعداد زیادی از چشمههای آب گرم ، با فعالیتهای آتشفشانی در ارتباط دارند و در بسیاری موارد مقدار زیادی املاح و گازهای مختلف همراه با آب این چشمهها به سطح زمین آورده میشود. درجه حرارت این چشمهها متفاوت است و گاهی به حوالی 100 درجه سانتیگراد خواهد بود. در نواحی آتشفشانی ، به علت وجود آنومالی های حرارتی ، افزایش حرارت نسبت به عمق از میزان متوسط آن زیادتر است و بنابراین عمق چشمهها در این نو
احی کمتر خواهد بود. چشمههای آب گرم نیز تا مدتها بعد از فعالیتهای آتشفشانی جریان دارند.
چشمههای آب گرم غالبا در اطراف نواحی آتشفشانی و حتی در اطراف آتشفشانهای خاموش دیده میشوند. این چشمهها نشانهای از آخرین مرحله سرد شدن مواد ذوب در درون زمیناند که از آن بخار آب و گازهای کمو بیش گرم متصاعد میگردد. ترکیب عمده مواد متصاعد بخار آب بسیار گرم و پرفشار و گاز کربنیک است که در هنگام بالا آمدن تدریجا از گرمای آن کاسته میشود. اگر صعود همچنان ادامه یابد بخار آب تقطیر میشود و به صورت چشمههای آب گرم تظاهر میکند. دمای چشمههای آب گرم ع
موما 5 تا 10 درجه سانتیگراد گرمتر از آب محیط اطراف است
آبفشانها (Geyser)
آبفشانها چشمههای آبگرمی هستند که از آنها (در فواصل زمانی معین) آب داغ همره با بخار آب فوران مینماید آبفشانها بیشتر در مناطقی که بتازگی فعالیت آتشفشانی داشتهاند، مشاهده میشوند و از جمله این مناطق میتوان نواحی آتشفشانی ایسلند، ایتالیا و نیوزیلند را نام برد. درجه حرارت آب آبفشانها در نواحی مختلف از 80 تا 100 درجه سانتیگراد در تغییر است و ارتفاع فوران آب و بخار گاهی به 50 متر نیز میرسد.
مکانیسم آبفشانها بدین ترتیب است که در اعماق زمین ، مجاری و منافذ از آب پر شده و حرارت این آبها در حدود نقطه جوش آب در تحت فشار موجود میباشد. هنگامی که فشار به حد معینی میرسد، آب از طریق منافذ به بالا حرکت کرده و در نتیجه فشار کاهش مییابد و همین کاهش فشار باعث تبخیر مقدار زیادی آب شده و در نتیجه ، فشار حاصله همراه با آب داغ به بیرون فوران میکند و بدین ترتیب این سیکل مرتبا تکرار میگردد.
چشمه ها :
در این استان تعدادی چشمه های گوگردی و آب شیرین وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از
1- چشمه های گوگردی دامنه های شرقی دشت برازجان ( چشمه آب گرم دالکی ) که آب آن ها دارای ترکیبات گوگردی است . این چشمه ها به رودخانه دالکی می ریزند.
2- چشمه های آب گرم منطقه اهرم از جمله چشمه آب گرم آقا میراحمد که به علت عمق زیاد برای معالجه بیماری های پوستی بسیار مورد توجه است.
3- چشمه آب اباد اهرم
4- چشمه های آب شیرین ناحیه خائیز اهرم که تعداد آن ها نسبتا" زیاد بوده و دارای کیفیت بسیار خوبی هستند، چشمه زیبای بنیان پر آب ترین چشمه این ناحیه می باشد.
5- چشمه های منطقه فاریاب که از به هم پیوستن آب ان ها رود فاریاب و آبشار زیبای فاریاب تشکیل می شود مهم ترین چشمه این منطقه چشمه تنگ فاریاب سات که ا
هالی روستای فاریاب برای آبیاری باغ های خود از ان استفاده می کنند .
علاوه بر چشمه های فوق چشمه کوچک تر و کم آب تر در نواحی دشتستان و جم و ریز وجود دارد همچنین در نزدیکی روستای زیراه سعد آباد آثار یک رشته قنات قدیمی که به صورت یک آبشار حداکثر دو متری در دره حاصلخیز و زیبا که خود ایجاد کرده سقوط می کند . همراه با پوشش گیاهی آن منظره زیبایی را به وجود آورده است.
چشمه آب گرم یا چشمه گرمابی مکانی است که به صورت مداوم آب گرم یا داغ از زمین خارج میشود. به خاطر درصد بالای مواد حل شده معدنی آب بعضی از این چشمهها عدهای از آنها استفاده درمانی میکنند.
چشمه هاي آب گرم و معدني در نقاطي از زمين پديد مي آيند كه در آنها شرايط مورفولوژي ، تكتونيكي، ماگمايي و جوي فراهم آمده باشد. در ايران چشمه هاي معدني و گرم بسيار است و اين به سبب فعاليت گسترده آتشفشاني در سراسر اين مرزو بوم و تكرار چرخه هاي آن از زمانهاي بسيار دور تا عهد حاضر است .
آب معدني به آبي اطلاق ميشود كه بطور طبيعي از زمين خارج مي شودو باآبهاي معمولي ( آشاميدني) از نظر تعداد و نوع مواد معدني و گاز هاي محلول در آن فرق داشته باشد. در اغلب چشمه هاي معدني و گرم ، گازهاي زيادي مانند ئيدروژن سولفوره (H2O) ، دي اكسيد كربن و مواد راديواكتيو وجود دارد.
آبهاي معدني و گرم ايران به 11 نوع تقسيم شده است كه بر روي نقشه آبهاي
معدني و گرم ايران به رنگهاي استاندارد بين المللي (ZAH) نشان داده شده است.
استفاده از آبهاي معدني و گرم در ازمنه قديم مورد توجه بشر بوده است و ميتوان تاريخ شروع آنرا با تاريخ تمدن بشري همزمان دانست.
اغلب گازهاي موجود در آب اثر درماني دارند و استفاده صنعتي از آنها نيز در برخي از كشورها رايج است و ديگر آن كه پاره اي از اين آبها بصورت آشاميدني عرضه ميشود.
تاريخچه آبهاي معدني و گرم
مطالعه آبهاي معدني و گرم در ايران در سال 1306 شروع گرديد و در سال 1307 اولين چشمه آب معدني در آبعلي ( جاده هراز ) مورد استفاده قرار گرفته است .
در سال 1353 سازمان زمين شناسي كشور مطالعه و بررسي چشمه هاي معدني ايران را جزء برنامه كارهاي تحقيقاتي خود قرار داد و در حدود چهارصد چشمه آب معدني و گرم موجود در ايران را از نظر زمين شناسي و تكتونيك و منشاء مورد مطالعه قرار داد كه حاصل آن مطالعات بصورت نقشه آبهاي معدني و گرم با مقياس 000/500/2: 1 در سال 1369 توسط اين سازمان چاپ و نشر گرديده.
مطالعه دقيق تر بر روي قسمتي از آبهاي معدني و گرم ايران و تعيين خواص درماني آنها درسال 1340 توسط رشته آبشناسي دانشكده داروسازي دانشگاه تهران آغاز گشت و نتيجه اين مطالعات و بررسيها بصورت جزوه در آرشيو دانشكده داروسازي دانشگاه تهران موجود است.
و اما مطالعه برروي آبهاي گرم و معدني استان خراسان و تهيه نقشه رقومي استان كه در آن محل چشمه هاي آبهاي گرم و معدني استان مشخص بوده هر يك با جداول اطلاعاتي مربوطه لينك شده اند، در بخش GIS مركز مشهد انجام شده كه هم اكنون بصورت يك پروژه موجود مي باشد.
كه با كليك بر روي هر قسمت مي توان اطلاعات فوق را استخراج كرد. با مطالعه آبهاي معدني و گرم در ايران چنين نتيجه گرفته ميشود كه در اين سرزمين پهناور مجموعه اي از آبهاي معدني و گرم بسيار مفيد وجود دارد كه اغلب آنها بدون استفاده واقعي به رودخانه ها ريخته ميشودو به مصرف كشاورزي مي رسد . اميد است در آينده به اين نعمت خداداد ي كه ميتواند در سلامت جامعه و شكوفا شدن اقتصاد كشور تاثير داشته باشد ، توجه بيشتري شود.
چشمه هاي آب گرم آتشفشان سبلان و ديگر چشمه هاي آب گرم كشور، نمونه هايي از منابع انرژي زمين گرمايي هستند كه در سالهاي اخير مورد توجه بيشتري قرار گرفته اند . چشمه هاي معدني سرعين ، بيله دره ، هفت بلوك ، آتشگاه ، خلخال و زندان سليمان از مهمترين چشمه هاي آب گرم كشور مي باشند .
بعضی اوقات آب در اعماق زمین ، در کنار سنگ گرمی قرار گرفته و به آب جوش یا بخار تبدیل
می شود. درجه حرارت آب گرم می تواند تا 300 درجه فارنهایت (148 درجه سلزیوس) برسد. این مقدار حرارت بیش از حرارت آب جوش (212 درجه فارنهایت یا 100 درجه سانتیگراد) است. اگر آب جوش با هوا تماس نداشته باشد ، به بخار تبدیل نمی شود. زمانیکه آب گرم از طریق شکافهای زمین به بالا می آید به آن چشمه آب گرم می گویند. درتصویر، چشمه آب گرم پارک ملی یلوستون (Yellewstone) دیده
می شود. بعضی اوقات آب گرم به محض رسیدن به سطح زمین ، در هوا منفجر شده که به آن آبفشان
می گویند. در تصویر، آبفشان Old faithful دیده می شود.
حدود 10000 سال قبل ، سرخپوشان قدیمی در شمال آمریکا از چشمه های آب گرم برای آشپزی استفاده می کردند. مناطق اطراف این چشمه ها جزو مناطق بیطرف محسوب می شد. درنتیجه مبارزان قبایل جنگجو می بایست با صلح و دوستی درکنار هم استحمام کنند. تقریباً هریک از چشمه های آب گرم اصلی در ایالت متحده به نوعی مورد استفاده قبایل بومی آمریکا بوده است. چشمه های آب گرم کالیفرنیا ، مانند آبفشانهای ناحیة ناپا (Napa) ، برای قبایل آن منطقه مهم و مقدس بودند.
در سایر مناطق جهان ، مردم از چشمه های آب گرم برای استراحت و تمدد اعصاب استفاده
می کنند. رومیهای قدیم ، مکانهای مخصوصی را برای حمام آب گرم ساخته بودند ، و ژاپنی ها نیز قرنها از چشمه های آب گرم طبیعی برخوردار بوده اند.
استفاده از انرژی زمین گرمایی در دنیای امروز
امروزه مردم از آبهای زمین گرمایی در استخرهای شنا و چشمه های معدنی استفاده می کنند. همچنین این آبها می توانند گرمای ساختمانها را برای رشد گیاهان مناسب سازند.
درسان برناردنیو (San Bernardina) واقع در جنوب کالیفرنیا ، از آب گرم زیرزمینی برای گرم نمودن ساختمانها در زمستان استفاده می شود. آب گرم از طریق لوله های روکش دار به صدها ساختمان عمومی منتقل می شود. ساختمان شهرداری ، پناهگاه حیوانات ، خانه سالمندان ، آژانسهای املاک ، هتلها و مراکز همایش، بعضی از ساختمانهایی هستند که بدین طریق گرم می شوند. در کشور ایسلند، بیشتر ساختمانها و حتی استخرهای شنا در شهر ریکیاویک و سایر جاها به کمک آبهای زمین گرمایی گرم می شوند. در این کشور حداقل 25 آتشفشان فعال و تعداد زیادی چشمه آب گرم و آبفشان وجود دارد.
الکتریسیته (برق) زمین گرمایی
از آب گرم یا بخار حاصل از زیرزمین می توان برای تولید برق یا الکتریسیته در یک نیروگاه زمین گرمایی استفاده نمود.
در ایالت کالیفرنیا ، 14 ناحیه وجود دارد که از انرژی زمین گرمایی آن می توانیم برای تولید برق استفاده کنیم. در تصویر ، نواحی قرمز رنگ روی نقشه، مراکز زمین گرمایی شناخته شده را نشان میدهد. بعضی از آنها بدلیل کوچک بودن ، پایین بودن درجه حرارت آب و جدا بودن منابع زمین گرمایی از یکدیگر ، هنوز مورد بهره برداری قرار نگرفته اند.
مراکز اصلی زمین گرمایی در ایالت کالیفرنیا عبارتند از :
- ناحیه گیزر (Geysers) در شمال سانفرانسیسکو
- گوشه شمال غربی ایالت کالیفرنیا نزدیک پارک ملی Lassen volcanic
- ناحیه دریاچه ماموت – محل یک آتشفشان بسیار بزرگ قدیمی
- ناحیه چشمه های آب گرم Coso در بخش اینیو (Inyo)
- دره امپریال در جنوب کالیفرنیا
بخار و آب گرم حاصل از بعضی از نواحی آنقدر زیاد است که می توان از آن برای تولید برق استفاده نمود. بدین منظور چاههای عمیقی حفر شده و لوله هایی تا محل آب گرم فرستاده می شود، درست مثل استفاده از نی در نوشابه . آب و بخار گرم توسط این لوله ها از اعماق زمین به بالا آورده می شود. در تصویر،
لوله های یک نیروگاه زمین گرمایی را می بینید. این نیروگاه واحد شماره 18 ناحیه گیزر در ایالت کالیفرنیا است.
یک نیروگاه زمین گرمایی درست مثل یک نیروگاه معمولی است با فرق اینکه در این نوع نیروگاه برای گرم نمودن آب و تبدیل آن به بخار هیچگونه سوختی سوزانده نمی شود. در واقع در یک نیروگاه زمین گرمایی ، گرمای مورد نیاز برای حرارت دادن آب و تبدیل آن به بخار از زمین تأمین می شود. سپس بخار تولید شده به یک توربین مخصوص منتقل می شود. تیغه های توربین شروع به چرخش نموده و میله آنرا که به یک ژنراتور متصل است چرخانده و تولید برق می کند. در مرحله آخر بخار حاصله در برج خنک کننده سرد می شود. در تصویر بالا ، دودهای سفید رنگی که از نیروگاه خارج می شوند در واقع دود نیستند. آنها در اصل بخارهایی هستند که در مرحله سرد شدن از نیروگاه
خارج می شوند. آب سرد شده را می توان جهت گرم شدن مجدد به اعماق زمین پمپاژ نمود.
در نیروگاه زمین گرمایی ، آب گرم از یک طرف وارد توربین شده و از طرف دیگر آن خارج می شود. دوران توربین باعث چرخش ژنراتور گردیده و برق تولید شده به ترانسفورماتور (مبدل) منتقل می شود. سپس این برق از طریق شبکه های انتقال توسط سیمهایی به خانه ، مدرسه ، مراکز اداری و تجاری میرسند. در رابطه با خطوط انتقال برق در فصل 7 صحبت شد. درحدود نیمی از برق زم
ین گرمایی جهان از نیروگاههای زمین گرمایی واقع در ایالت کالیفرنیا تأمین می شود. این نیروگاهها ، برق مورد نیاز حدود دو میلیون خانه را تأمین می کنند.
زمین گرمایی / پمپاژ گرمای حاصل از منابع زیرزمینی
هر قدر بیشتر به اعماق زمین برویم به میزان گرما افزوده می شود. میزان گرمای لایه فوقانی زمین زیاد نمی باشد. تقریباً در سرتاسر سیاره ما ، میزان گرما تا عمق 10 فوت یکسان است (بین 50 تا 60 درجه فارنهایت یا 10 تا 16 درجه سانتیگراد). اگر تاکنون به زیرزمین ساختمانی یا غار زیرزمینی رفته باشید ، حتماً متوجه شده اید که این مکانها تقریباً همیشه سرد هستند.
سیستم پمپ منبع زمین گرمایی ، گرمای حاصل از لایه های فوقانی زمین را (10 تا 1
6 درجه سانتیگراد) از طریق لوله هایی به ساختمان منتقل کرده و داخل آنرا گرم یا سرد می کنند. این لوله ها در نزدیک ساختمان درون زمین قرار می گیرند. در داخل این لوله ها سیالی ، مشابه با ضد یخی که در رادیاتور ماشین می ریزند ، وجود دارد.
در زمستان ، گرمای حاصل از منابع زمین گرمایی از مبدل گرمایی عبور کرده و هوای گرم را به مراکز اداری و تجاری ، و خانه ها منتقل می کند. در خلال آب و هوای گرم ، این فرآیند برعکس است ، بدین ترتیب که هوای گرم داخل ساختمان از مبدل گرمایی عبور نموده و به داخل زمین نسبتاً سردتر منتقل
می شود. در خلال تابستان از این گرما می توان برای گرم نمودن آب نیز استفاده کرد.
وقتی چشمه های آب گرم یک قمر را میچرخاند
انکلادوس، قمر یخی کوچک زحل، نوعی حرکت دورانی دارد که مواد کمچگال را در قطبین سیاره متمرکز میکن
نتایج بررسیهای سیارهشناسان نشان میدهد جهتگیری انکلادوس، قمر یخی زحل، نسبت به محور دوران خود تغییر کرده است و این قمر آنقدر چرخیده تا منطقه کمچگالی را در قطب جنوب پدید آورد. این فرآیند بازجهتگیری میتواند دادههای ارسالی فضاپیمای کاسینی را توضیح دهد. کاسینی فوارهها و جتهایی از یخ را در قطب جنوب این قمر به تصویر کشیده بود که نشان میداد چشمههایی از آب جوشان در سطح این قمر وجود دارد.
فرانسیس نیمو، استادیار علوم زمینشناسی دانشگاه کالیفرنیا در سانتاکروز در مورد این تصویر کاسینی میگوید: وقتی تصاویرکاسینی را دریافت کردیم، بسیار شگفتزده شدیم که این نقطه داغ چیست و چرا در قطب جنوب قمر واقع شدهاست. حدس اولیه ما این بود که اینها چشمههای آبگرم هستند و از آغاز در قطب سیاره قرار نداشتهاند. بنابراین سعی کردیم بفهمیم چه شده است که این چشمهها سر از قطب جنوب این قمر درآوردهاند.
نیمو و همکارش، رابرت پاپالاردو از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، پیشنهاد کردهاند فرآیندی بازچرخشی در داخل قمر در جریان است که در آن، مادهای داغ با چگالی پایین به سطح انکلادوس فوران میکند. بهنظر آنها این فرآیند در دیگر قمرهای کوچک منظومه شمسی نیز مانند میراندا (قمر اورانوس) وجود دارد.
این دو پژوهشگر در مقاله خود که در آخریم شماره نشریه نیچر منتشر شدهاست، اثرات یک حباب با چگالی پایین را در زیر سطح انکلادوس محاسبه کردهاند و نشان دادهاند که این حباب، قمر را آنقدر دوران میدهد تا در یکی از قطبین سیاره قرار بگیرد. سیارات، قمرها و دیگر اجسام گردان، زمانی بیشترین پایداری دورانی را دارند که بیشتر جرمشان در نزدیکی استوا متمرکز شدهباشد. هرگونه توزیع جدید جرم در این اجسام سبب میشود حرکت دورانی جسم بهشکلی تغییر کند که مواد چگالتر در نزدیکی استوا متمرکز شوند و نواحی کمچگال در قطبین که بیشترین فاصله را از استوا دارند، قرار بگیرند. این حرکت دورانی حول محور دوران وضعی انجام میشود.
وجود این ماده داغ و کمچگال همچنین میتواند شار حرارتی بسیار زیاد و عوارض سطحی دیده شده در قطب جنوب انکلادوس را توضیح دهد. این عوارض سطحی فقط شامل چشمههای فورانگر آبگرم نیستند، بلکه الگوهایی شبیه به اثر پنجه ببر نیز دیده میشوند که بهنظر میرسد مناطق تسلیمشده در برابر تنشهای تکتونیکی لایههای سطحی قمر هستند. قطب جنوب انکلادوس گرمتر از دیگر نقاط سطح قمر است و خطوط پنجهببری هم از دیگر نواحی اطراف داغترند. این بدان معنیاست که در زیر این سطح، مادهای داغ متمرکز شدهاست که خود، تاییدی بر پی
شنهاد نیمو و پاپالاردو است.
این دو پژوهشگر حدس میزنند گرمایش داخلی انکلادوس به مدار بیضوی کشیدهاش بهدور زحل مرتبط است. این قمر در طول حرکت بهدور زحل، تغییرات شدید نیروی گرانشی را تحمل میکند. نیروهای جزرومدی این قمر را تحت کشش و فشار قرار میدهند و بدینترتیب، انرژی مکانیکی را به انرژی گرمایی درون قمر تبدیل میکنند.
این حباب فورانی میتواند درون پوسته یخی یا هسته سنگی قمر قرار داشته باشد. درهر دو حالت، نیروهای جزرومدی آنرا گرم میکنند، ماده منبسط میشود، چگالیاش کاهش مییابد و به سطح قمر فوران میکند.
این فرآیند بازچرخشی رویدادهای دیگری را نیز پیشبینی میکند که با آزمودن آنها میتوان درستی این مدل را بررسی کرد. مثلا در حالت معمولی، نیمکرهای که رو به جهت حرکت قمر است، باید گودالهای برخوردی بیشتری نسبت به نیمکره تعقیبکننده داشتهباشد. اما اگر قمر دوران کرده باشد، توزیع گودالهای برخوردی هم باید نشانههایی از دوران را داشته باشد. همچنین وجود ماده کمچگال باید اثر اختلالی قابل مشاهدهای را در میدان گرانشی قمر برجای بگذارد.
دانشمندان امیدوارند با برنامهریزی دقیق ملاقاتهای بعدی کاسینی با قمر انکلادوس، این پیشبینیها را آزمایشکنند
شرح عکس: این طرح گرافیکی، ساختار داخلی انکلادوس را نمایش میدهد. ماده گرم و کمچگال از داخل قمر به سطح آن جریان مییابد. این ماده میتواند درون پوسته یخی (ماده زردرنگ) یا درون هسته سنگی قرار داشتهباشد (ماده قرمزرنگ). بهنظر میرسد این ماده کمچگال سبب شدهاست انکلادوس بهشکلی دوران کند که این ناحیه در قطب جنوب قرار بگیرد.
چشمه گرماب
در آستانه تنگه بين دو کوه گله و سفيد کوه در معبر و بستر آغازين سيمره چشمه گرماب چونان الماسي درخشان در دامن پر سخاوت زاگرس ميدرخشيد و محلي بود به شستن خستگيها و گرفتن شفا و تسکين آلام و پس از آن ادامه کوچ در حاشيه شرقي رود سيمره به سوي گرمسير.
بنا به تعريف هر گاه سطح ايستابي در منطقهاي محصور در لايهاي غيرقابل نفوذ بالاتر از سطح زمين باشد، هرگونه شکستگي يا شکاف در لايهها موجب خروج آب و پديده چشمه ميگردد. چشمهها از دير باز با شکل گيري تمدن انساني ارتباطي تنگاتنگ داشتهاند و آب آنها به مصارف مختلف شرب، شستشو، کشاورزي و... رسيده است.
چشمههاي آب گرم همانند چشمههاي طبيعي هستند که در تمام طول سال دماي آب آنها از دماي محيط بيشتر است و در اکثر موارد بوي تند گوگرد و ترشي مزه آب و يا گاهي کدورت آب از نشانههاي چشمههاي آب گرم است. دليل گرم بودن آب اين چشمهها ميتواند علاوه بر فعاليتهاي آتشفشاني اعماق زمين، واکنشهاي هستهاي و شيميايي، درجه گرماي زمين و يا حرکات زلزله باشد. در مناطق آتشفشاني، آب در حين عبور از کنار لايههاي مذاب و يا داغ در حال سرد شدن گرم ميشود و در مظهر چشمه دماي بالايي خواهد داشت. هر چه سرعت خروج آب و يا عمق منبع آب زيرزميني بيشتر باشد آب دماي بالاتري خواهد داشت. سرد شدن مواد مذاب دروني زمين (ماگما) ايجاد بخار آب کرده و در اثر فشار، بخار آب ايجاد شده به سمت بالا حرکت و بهصورت چشمههاي آب گرم در سطح زمين ظاهر ميشود.
آب گرم اين چشمهها علاوه بر خواص آب درماني ناشي از انرژي حرارتي بهعلت داشتن مواد معدني با غلظتي بيش از 700 ميلي گرم در ليتر شامل سولفات، کلسیم، بیکربنات منیزیم، سدیم و... در درمان بسیاری از بیماریهای مفصلی ـ عضلانی، پوستی و... تاثیر شگرف و معجزه آسایی دارند.
چشمه گرماب هرسین در میان چشمههای آب گرم از خصوصیات ویژه و فوق العادهای برخوردار است. این چشمه با دمای آب 49-47 درجه سانتیگراد یکی از گرمترین آبهای معدنی دنیاست.
در اواخر حکومت پهلوی در فاصله زمانی سالهای 50 تا 53 یک گروه آمریکایی به سرپرستی
دو مهندس به نامهای رنکو و مستر جری برای مطالعه ژئومرفولوژی منطقه جهت احداث سد بر روی قسمت ابتدایی رودخانه سیمره که از تلاقی دو رود گاماسیاب و قره سو از طرف غرب و رودهای گزرود و سرشاخههای چنار از طرف استان لرستان (شرق) در منطقه مستقر شدند. این گروه دو گمانه یا غار افقی در دو طرف رودخانه سیمره در دامان کوههای گله و سفید کوه و نیز یک گمانه عمودی در کف رود سیمره حفر کرده، نمونههایی از بافت خاک تا اعماق زیاد را جهت مطالعه در جعبههای لاک و مهر شده قرار داده و از منطقه خارج کردند. حجم و وزن بسیار زیاد این نمونهها باعث شایعات شد. شایعه وجود معادن اورانیوم و بعدها منیزیوم در این مناطق از همان اوان شکل گرفت. ولی در نقشههای مربوط به منابع معدنی ایران هیچ ذکری از موضوع نشده و ظاهراً همان مطالعات احداث سد بیشتر به واقعیت نزدیک است.
در مورد محل چشمه گرماب زیباترین تعبیر در کتاب فرهنگ فارسی دکتر محمد معین، صفحهٔ 1661 به چشم میخورد. «گاماساب از دشت اسدآباد و نهاوند در مقابل کنگاور جاری شده، دهلاقانی کوه را بریده، تشکیل تنگههای باریک متعدد در آن میدهد. بعد از آنکه رود دیناور ضمیمه آن میگردد، از پای کوه بیستون میگذرد و قبل از بیستون به جنوب منحرف میگردد و از درههای کوچکی عبور میکند. سپس سیاه آب یا قره سو ـ که از مشرق کرمانشاه میگذرد و پل تنگی
دارد که در جاده همدان به کرمانشاه واقع شده ـ بدان ملحق میشود. پس از آن از تنگههای گله عبور میکند. این تنگهها از حیث مناظر طبیعی زیباترین تنگههای ایران به شمار میرود. این رود (سیمره) در تاریخ قدیم به نام «اوکنی» (ou kni) معروف بود...» با توجه به تعبیر زیبای دکتر محمد معین از تنگه بین کوه گله و سفید کوه به عنوان زیباترین تنگه ایران، میتوان به جرات سهم بالایی از جاذبه و زیبایی آن را مدیون چسمه گرماب الماس زاگرس دانست.
دید کلی چشمه
مقدار آب چشمهها مخصوصا آنهایی که در تمام سال جاری میگردند در فصول سال متغیر میباشد و بستگی به آب و هوا و بخصوص شرایط زمین شناسی ناحیه دارد. غالب چشمهها دارای مواد معدنی محلول در آب بوده و این مواد محلول در آب پس از رسیدن به مظهر چشمه در کنارهای آن رسوب میکند. چشمههای آهکی ، گوگردی و غیره در اطراف چشمه رسوبی این مواد را بر جا میگذارند.
تشکیل چشمهها
معمولا چشمهها وقتی تشکیل میشوند که رسوبات نفوذپذیر مانند قلوه سنگ ، شن و ماسه ، ماسه سنگ، کنگلومرا و غیره روی رسوبات غیر قابل نفوذ قرار گرفته باشد و همچنین آبهای زیرزمینی از محلهایی که دارای مقاومت کمتری بوده مانند درز ، شکاف و یا گسلها خارج میشوند. و البته نوع گسل و وضع زمین شناسی در تعیین این مسیر اهمیت خیلی زیادی دارد.
اکثر چشمهها در دامنه کوهها و یا در کف درهها تشکیل میشوند. گاهی اوقات ممکن است چشمههایی که دارای فشار خیلی زیادی هستند در کف دریاها ظاهر شوند و قبل از اینکه آب این چشمهها با آب شور دریا مخلوط میشود به سطح دریا میرسد. بدین طریق یک محوطه آب شیرین در داخل آب دریا بوجود میآید. در سواحل یونان در فاصله خلیج آراگوس (Argos) چنین آب شیرین به قطر 15 متر دیده میشود.
انواع چشمهها
چشمهها انواع مختلفی دارند که آنها را بطور کلی میتوان به 3 دسته تقسیم کرد.
چشمههایی که در جهت امتداد دامنه کوه به طرف پایین جریان دارن
د و دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
1. در این نوع چشمهها که بیشتر از انواع دیگر دیده میشود آب از طبقات سست رسوبی خارج میگردد. این طبقات رسوبی ممکن است به صورت افقی یا درای شیب کمی باشند.
2. نوع دیگر از این چشمهها ، چشمههای مطبق میباشد یعنی اینکه چشمه های متعددی در فصل مشترک دو سری از طبقات نفوذپذیر ظاهر میشوند.
3. چشمههایی که در آب آنها در اثر زیاد شدن و یا بالا آمدن سطح آب به خارج راه پیدا میکنند و اکثرا در محلهایی که ناودیس شکل بوده و در ضمن سنگهای زیرین غیر قابل نفوذ باشند بوجود میآیند. در اینجا آب تا سطح ناودیس بالا آمده و سپس به صورت چشمه ظاهر میگر
د.
4. چشمههایی که در اثر وقوع گسل بوجود می آیند. در نتیجه وقوع گسلهای عمودی و یا کمی زاویهدار که باعث قرار گرفتن لایههای نفوذپذیر در مقابل لایههای نفوذ ناپذیر میشود. در جاهایی که طبقات دارای شیب هستند و اختلاف ارتفاع نیز کافی میباشد آب وارد گسل شده و از آن خارج میگردد.
5. چشمههایی که از درزها و یا شکافها خارج میگردند، در سنگهای غیر قابل نفوذ که دارای شکاف میباشند آب از بین این شکافها عبور کرده و از یک نقطه به صورت چشمه ظاهر میگردد.
• آنهایی که در اثر فشار ایستایی (Hydrostatic) به طرف بالا حرکت میکنند، یعنی در حقیقت از نوع آرتزین میباشند.
• بالاخره آنهایی که آب با سرعت و فشار زیاد به علت داشتن گاز به خارج فوران میکند مانند آبفشانها (Geysers).
چشمههای آب گرم (Thermal Springs)
تعداد زیادی از چشمههای آب گرم ، با فعالیتهای آتشفشانی در ارتباط دارند و در بسیاری موارد مقدار زیادی املاح و گازهای مختلف همراه با آب این چشمهها به سطح زمین آورده میشود. درجه حرارت این چشمهها متفاوت است و گاهی به حوالی 100 درجه سانتیگراد خواهد بود. در نواحی آتشفشانی ، به علت وجود آنومالی های حرارتی ، افزایش حرارت نسبت به عمق از میزان متوسط آن زیادتر است و بنابراین عمق چشمهها در این نواحی کمتر خواهد بود. چشمههای آب گرم نیز تا مدتها بعد از فعالیتهای آتشفشانی جریان دارند.
چشمههاي آبگرم در سراسر ايران و به ويژه در دامنة كوههاي البرز و زاگرس پراكندهاند و بسياري از آباديها به علت داشتن اينگونه چشمهها، شهرت و اهميت يافته و آبگرم نام گرفتهاند. برخي از اين آبها به علت در بر داشتن پارهاي مواد شيميايي، داراي رنگ، بو يا مزة خاصي ميشوند. برخي تركيبات گوگرد (سولفور و سولفات) به آب رنگ شيري يا آبي ميدهند، و آبي كه ئيدروژن سولفوره داشته باشد، بوي تخممرغ فاسد دارد. آبگرمهاي داراي تركيبات آهن، رنگ سرخ يا اُخرايي و مزة گس دارند. نمكهاي ديگر، مانند كلرور سديم (نمك طعام) و يدور سديم، آب را شور يا تلخ ميسازند
آب چشمههاي آبگرم بيشتر در گودالها يا حوضها و حوضچههاي طبيعي انباشته ميشود. گرداگرد اين گودالها يا حوضها را سنگچين ميكنند يا با ديوارهاي سنگي يا آجري محصور ميسازند و روي برخي حوضچهها، اطاقكي سرپوشيده بنا ميكنند. حوض مراد، در وَرتون اصفهان، نمونهاي از آبگرمهاي سرپوشيده است (جنيدي و ديگران، آبگرم ورتون اصفهان، 270) كه در دوران صفويه
ساخته شده است
در 30 كيلومتري جاده اصفهان به يزد در منطقه اي به نام سجزي جاده اي فرعي به طول 15 كيلومتر به سمت شمال و در امتداد خط راه آهن اصفهان تهران شما را به روستايي به نام ورتون مي رساند . در 12 كيلومتري شمال اين روستا مجموعه چشمه هاي آب گرم ورتون قرار گرفته
است كه توسط يك جاده شني مي توانيد اين 12 كيلومتر را طي كنيد . البته تا اين زمان ( آبان 1385 ) اين منطقه فاقد هرگونه امكانات رفاهي است