بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سرمایه انسانی و عملکرد کارکنان معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضاییه شهر تهران انجام گرفت. جامعه آماري این تحقیق 220 نفر می باشد و حجم نمونه در این پژوهش با استفاده از جدول مورگان تعداد 147 نفر انتخاب شدهاند و جهت نمونهگیري از روش نمونه گیري تصادفی ساده استفاده شده است. روش پژوهش از حیث هدف کاربردي و از نظر نوع آن توصیفی-همبستگی میباشد.

ابزار جمع آوري اطلاعات مطالعات اسنادي و تحقیقات میدانی میباشد. ابزار سنجش دو پرسشنامه محقق ساخته سرمایه انسانی و عملکرد است. روایی محتوایی پرسشنامهها توسط اساتید و کارشناسان مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن از طریق ضریب آلفاي کرونباخ 0,974 به دست آمده است. دادههاي گردآوري شده به کمک نرمافزار آماري SPSS و با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنف و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سرمایه انسانی و عملکرد کارکنان معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضاییه شهر تهران رابطه مثبت معنی دار با شدت قوي وجود دارد.

مقدمه

با توجه به تغییرات چشمگیر در محیطهاي سازمانی اجتماعی و تشدید عرصه رقابت در جهان امروزي سازمانها بیش از گذشته به دنبال جذب و از آن مهمتر حفظ و توسعه افراد براي انجام فرآیندهاي جاري و آتی خویش هستند بر این اساس سازمانها به دنبال سرمایه جدیدي تحت عنوان سرمایه انسانی هستند، به جرات میتوان گفت که سرمایه انسانی عاملی است که بیش از هر عامل دیگري بر روي رشد و بقاي سازمان تأثیرگذار است. امروزه اهمیت سرمایه انسانی در تمام حوزهها گسترش یافته است به نحوي که تئوري رشد مدرن به تراکم سرمایه انسانی توجه میکند و حتی سرمایه انسانی به عنوان یک عامل تأثیر گذار در رشد و توسعه اقتصادي جوامع قلمداد میشود.

تلاشهاي زیادي جهت تعریف و بررسی سرمایه انسانی شده است. سرمایه انسانی به عنوان تواناییهایی که افراد دارند با ویژگیهاي جمعیت شناختی تعریف کرده است. با این وجود، ویژگیهایی چون جذابیتهاي فردي، سلامتی، هوش، سن، جنسیت، نژاد و وضعیت تأهل متغیرهایی هستند که به میزان گستردهاي مطرح میشود - مادسن1، . - 2008 تئودور  شولتز،2    پدر  تئوري  سرمایه  انسانی  معتقد  است  که  سرمایه  انسانی  فقط  از  طریق  انباشت آموزش و پرورش به وجود نمیآید و به نظر وي آموزش و پرورش یکی از انواع سرمایه گذاري در سرمایه انسانی است. - بالازاده، . - 1385

در سال 1954 لوئیس مفهوم توسعه اقتصادي را همراه بر تراکم نامحدود نیروي کار وارد ادبیات اقتصادي نمود. اما اصطلاح سرمایه انسانی به علت جنبههاي منفی آن - که به عنوان عامل تولیدي همانند ماشین آلات و ابزاري تولیدي مورد استفاده قرار میگرفت - تا زمان سیسیل پینگو1956 3 که براي اولین بار به ارائه آن پرداخت مورد مطالعه چندانی قرار نگرفت. بعد از آن اصطلاح سرمایه انسانی در پژوهشهاي جدید نئوکلاسیکها در پژوهشهاي مینسر4 مشاهده شد. وي در مقالهاي در مجله اقتصاد سیاسی در سال 1958 به بررسی سرمایهگذاري در سرمایه انسانی و توزیع درآمدهاي شخصی پرداخت سپس شولتز5 به توسعه این موضوع کمک شایانی نمود.

اما باید سرمایه انسانی را مدیون تلاشهاي گري بیکر6 دانست. او در سال 1963 با انتشار کتابی به همین نام سرمایه انسانی را وارد ادبیات اقتصادي نمود که کتاب او مرجع استاندارد بسیاري از پژوهشهاي انجام گرفته در این زمینه است. جریان تحقیقاتی دیگر، آموزش و تجربه را جزء سرمایه انسانی میداند. مطابق با گفته هونیک7 این عوامل نقش مهمی در تحریک فعالیتهاي کارآفرینی، خلاقیت و موفقیت مرتبط با سرمایهگذاريهاي کارآفرینی ایفاد می- نماید. به عنوان مثال دیگر8 تجربه و آموزش را در دو مقوله تقسیم مینماید.

خاص و کلی اگر تجربه به طور خاص به بخش تجاري    و فعالیت هاي کارآفرینی مرتط نباشد، تجربه عمومی تعریف میشود. تجربه عمومی معمولاً از طریق یادگیري مرزها در مشاغل قبلی به دست میآید. این تجربه منجر به یادگیري مهارت هایی میشوند که در محدوده گستردهاي از گزینههاي شغلی مفید است و یا در یک شغل خاص، به صورت ویژه درمیآید. گرچه تجربه کاري را میتوان ظرف مدت سالها ارزیابی کرد، اما می- توان آن را از طریق انتخاب مسیر شغلی، ترفیع به سطوح نظارتی یا مدیریتی مشخص کرد که منجر به تجاربی میشوند که در یافتن یک سرمایهگذاري جدید، استفاده ویژه تري خواهد داشت - مادسن، . - 2008

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید