بخشی از مقاله

چکیده

بهرام اکبرزادهمتخلّص به رسوا، معلّم وشاعر دشتستانی در ساال 1325 در روساتای «زیاراه» از توابع شهرستان دشتستان در استان بوشهر دیده به جهان گشاود. وی اشاعارمتناوّعی در قالاب غزل، قصیده، مثنوی، رباعی، دوبیتی، شعر نیمایی داشته و در سرودن اشاعارمحلّای نیاز چیاره دست بوده است. برخی از سروده هایش در کتابی به نام «تازیانه بهرام» که برگرفتاه از یکای از شعرهای ایشان است گردآوری و به همت دکتر جعفر حمیدی منتشر شده است.

بیشتر شهرت این شاعر بزرگ دشتستانی به خااطر اشاعار سیاسای- اجتمااعی اوسات کاه باه بحرانهای اجتماعی و اوضاع سیاسی اواخار عصار پهلاوی را در دهاه هاای 50 – 40 هجاری پرداخته است. مهمترین مضامین اشعار اجتماعی وی شامل عشق به آزادی وآزادگای بارای بار افراشتن پرچم عدالت وانسانیت برای هم نوعان خود می باشد. رسوا در بیان مسائل و مشکالت اجتماعی وهمچنین آالم وآرزوهای مردم خاود فاردی شاجاع وبی پروا بود. او با استفاده از استعاره وکنایه وآداب ورسوم ورنگ وبوی محلای وهمچناین باا بهره گیری از قالب طنز وشوخ طبعی به بیان اندیشه هاای سیاسای واجتمااعی خاود پرداختاه است. در دو شروده مورد بحث یعنی "سی چنه" و "مکلو" از سبک اساتفهام ونادا بهاره بارده است.

مقدمه

بشریت در طول تاریخ همواره شاهد افرادی بوده است که سکوت در برابر اوضاع جامعه و خفقان حاکم بر آن را جایز ندانسته و برای دفاع از جامعه و مرز و بوم خود با هر چاه که در اختیار داشته به پا خواسته و در راه آزادی قیام نموده اند. در خطه جناوب و پایش از انقالب چه بسیار افرادی که با باه خطار اناداختن جاان خاود و عزیزانشاان در برابار استبداد داخلی و استعمار خارجی برخاسته و خواهان آزادی وطن از چنگال ظلم و ساتم حاکم بر مردم شده و رنج زندان و شکنجه و تبعید را تحمل نماوده ولایکن آنچناان کاه شایسته است شناخته نشده اند.

هدف از نگارش این مقاله معرفی بهرام اکبرزاده به عنوان یاک شااعر محلای معاصار بوشهر و آشنایی با اندیشه های سیاسی واجتماعی وی مای باشاد. لاذا انگیازه ماا بارای انتخاب این موضوع این است که بدانیم آیا بهرام کاه در مهمتارین اشاعار سیاسای خاود گویشی محلی دارد میتواند فراتر از محدوده اقلیم محلی خاود قادم باردارد؟ آیاا او مای تواند اندیشه های ملی را با گویش محلی تلفیق کرده و به هدف بزرگ خود که مبارزه باا ظلم و ستم و رهایی مردم از استبداد حکام و مسئولین است دست یابد؟ و آیا بهرام برای رسیدن به این هدف و بیان اندیشه های خود سبک خاصی دارد؟

این تحقیق به چهار قسمت اصلی تقسیم شده کاه هار قسامت خاود دارای مباحاث فرعی می باشد. پس از مقدمه، در قسمت اول به زنادگی ناماه و آثاار رساوا، ساپس در قسمت دوم به جهت گیری سیاسی رسوا، در قسمت ساوم باه اندیشاه هاای سیاسای و اجتماعی رسوا و در پایان به روش و اسلوب شعرهای سیاسی و اجتماعی رسوا باا تکیاه بر روش توصیفی تحلیلی پرداختیم. در خصوص پیشینه تحقیق باید گفت که پیرامون ایان شااعر معاصار بجاز مجموعاه اشعار ایشان که به همت دکتر حمیدی عضو هیأت علمی دانشاگاه تهاران تحات عناوان «تازیانه بهرام» منتشر شده و در این مسیر راهگشای ما بوده است، منابع اختصاصای قابال ذکری نیافتیم لذا مجبور شدیم اطالعات الزم پیراماون زنادگی و فعالیتهاای اجتمااعی و سیاسی و ادبی وی را از طریق گفتگو و مصاحبه باا اطرافیاان و شااهدان عینای از قبیال همسر و فرزندان و شاگردان جمع آوری نماییم.

أ- زندگی نامه وآثار

بهرام اکبرزاده در سال 1325 ه. ش در خانواده ای نسابتا مرفاه، مسالمان و اهال ادب در روستای «زيراه» از توابع شهرستان دشتستان در استان بوشهر دیده به جهان گشاود. پادر ایشان از افراد برجسته زمان خود بود چنانکاه سایروس انصااری در ساایت اتحااد خبار چنین از او یاد میکند: «حاج رضا اکبری - خانواده اکبرزاده در باین ماردم باه اکباری نیاز مشهور است - شخصی با سواد، آگاه به مسایل و امور سیاسی و اجتمااعی دوران خاود و در زمینه تاریخ و ادبیات و شاعر داناش بسایار و در خاور تاوجهی داشات. وی عالقاه بسیاری به کتابخوانی و مطالعه داشت که کتاب های ارزشامند بسایاری در آن نگهاداری می کرد ... عالقمندی بسیار او به شعر به ویژه اشعار حافظ و سعدی و فردوسای باعاث می شد تا همواره مجالس شب شعر در منزل او برقرار باشد.

وی بسیاری از اشعار حافظ و سعدی و فردوسی را از برداشت و در معنی و تفسایر نماودن شاعر تسالط و مهاارت بسیاری داشت و خود با داشتن طبعی شاعرانه و ادیبانه شاعرهای بسایاری باه ویاژه باه صورت دوبیتی سروده و تخلص او در اشعارش یغما بوده است» - انصاری، 1391اتّحا،اد خبر - . بهرام دوران شش ساله ابتدایی را در دبستان سعدی سعد آبااد گذراناد و بارای اداماه تحصیل در کالس اول دبیرستان به دبیرستان فرخی برازجان رفت و سالهای دوم و ساوم را در دبیرستان حاج قوام شیراز تحصیل نماود.

بهارام در ساالهای اولیاه تحصایل توجاه چندانی به فراگیری علم از خود نشان نمی داد و دائما از کالساهای درسای خصوصاا در دوره ابتدایی به شکلهای مختلف شانه خالی می کرد و برای خشم وعتاب پادر باه دامناه رودخانه و یا قبرستان «میرهداف» پناه می برد و شب را در آنجاا باه صابح مای رساانید. - خانم موسوی، - 1395/09/15 بهرام پس از اخذ مدرک دوره دبیرستان به تهران رفت و در دبیرستان ملای ساعیدیان به تدریس مشغول شد. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید