بخشی از مقاله
چکیده
هستهی مرکزی برنامه ریزیمنابع سازمان و مدیریت دانش کاملاً مشابه هستند، هر دو آنها دانشِ مناسب - کالا، سرمایه - را در زمان مناسب به افراد مناسب - جایگاه - ارسال میکنند. منطقی است که باور کنیم افزایش دادن سیستم مدیریت دانش به شرکت هاکمک میکند که بهتر به اهداف خود دست یابند. این مقاله مفهوم نقطه منطقی ساختاری سه بعدی، از سیستم مدیریت دانش و برنامهریزی منابع سازمان را در سطح روش شناسی مقایسه میکند. و دریابدمیکه هر دو آنها در بُعد زمان، بُعد منطقی و بُعد دانش بسیار به هم شبیه هستند. این مسئله زمینه های روششناسی را در برنامه ریزی، پیاده سازی وکاربرد همزمان پایه گذاری کرده است. و سپس مدلی دانش محور برای سیستم مدیریت چند عاملی برنامهریزی منابع سازمان را پیشنهاد میدهد .در نهایت، این مقاله فرآیند را از برنامهریزی تا پیاده سازی سیستم ترکیبی برنامهریزی منابع سازمان و مدیریت دانش با اثر متقابل و برخورد چند عاملی را در سه مفهوم شرح داده است، که عبارتند از تفکر، نرم افزار و سیستم مدیریت.
واژههای کلیدی :چند عاملی، برنامه ریزی منابع سازمان، مدیریت دانش، مدل سیستم
مقدمه
مدیریت دانش یک فرایند مدیریت اطلاعات اصلی محسوب می شود و نقطه ی تلاقی برنامهریزی منابع سازمان - ERP - و مدیریت دانش وجه مشترک آنها در مورد دانش است . - Frank, 2002 - هم مدیریت دانش و هم ERP بهبود کارایی در تمام بخش های سازمان را دنبال می کنند تا کارایی حداکثری را با استفاده از اشتراک گذاری دانش واز طریق کانال فرآیندهای تجاری در تمام سازمان بدست آورند تا زنجیره تامین ارزش افزوده را توسعه دهند.ایجاد تکنیک ها و ابزارهای توسعه سیستم مدیریت دانش در مقایسه با مدیریت دانش کسب و کار از اصلی ترین نتایج میباشد، و این نقطه راحت تری درمدیریت دانش کسب و کاراست که برای پیاده سازی آسان تر است . - Xuwei, GuXinjian, Dong, Yuanfu, 2003 - بطوریکه بیشتر شرکت ها سیستم مدیریت دانش را بعنوان نقطه آغازین فعالیت های مدیریت دانش ایجاد می کنند در حال حاضر، چگونگی ایجاد سیستم مدیریت دانش بر پایه ی ERP که بطور گسترده ای در سیستم های اطلاعاتی کسب و کار مورد استفاده است، به یک مشکل مبرم در بیشتر تجارت ها تبدیل شده است.
پیادهسازی مدیریت منابع سازمان
پیاده سازی سیستمهای ERP منتج به ارتباطات و انسجام نفوذناپذیر فرآیندهای کسب وکار می شود که اثربخشی و رقابتپذیری سازمان را افزایش می دهد. با استفاده از سیستم های ERP شرکت های تولیدی قادر می شوند که فرآیندهای کسب وکار و واحدهای عملیاتی سازمان را یکپارچه سازند و جریان اطلاعات را همگون سازند. این انسجام، دانش جدید خلق می کند که شرکت ها را قادر می سازد به موقع بینشی را در مورد بازار جدید به دست بیاورند، به سرعت تغییرات بازار را تعدیل کنند، و خیلی سریع به نیازمندی های مشتریان پاسخ گویند. با آراستن سازمان با مدیریت دانش صحیح،سیستمهای ERP همچنین شرکت ها را قادر می سازند که فرآیندهای سازمانی شان را در ورای مرزهای سازمانی با مشتریان، تامین کنندگان و شرکای تجاری توسعه دهند که این قدرت مدیریت دانش در پیاده سازی سیستم ERP است - ربیعی، حسینی، خواجوی، ٌَََ - .
مدیریت دانش
مدیریت دانش سازمانی یکی از مهمترین عوامل موفقیت شرکتها در شرایط رقابتی و عصر اطلاعات است. اهمیت این موضوع به حدی است که امروزه شماری از سازمان ها دانش خود را اندازهگیری ، میکنند و به منزلهی سرمایه فکری سازمان و نیز شاخصی برای درجهبندی شرکتها در گزارشهای خود منعکس میکنند - موسوی، ٌََُ - . این مؤسسهها استقرار مدیریت دانش در سازمان را، به عنوان بخشی از ، راهبرد سازمان، ضروری میدانند - حسن زاده، ٌََِ - از زمان پیدایش کلی دانش تا کنون تعاریف گوناگونی برای این مفهوم ارایه شده که هریک ابعادی از موضوع را نمایش می دهد . دامنهی تعاریف ارایه شده درباره دانش از کاربردی تا مفهومی و فلسفی و از نظر هدف، از محدود تا گسترده را شامل می شود . برخی تعاریف مربوط به دانش به شرح زیر است:دانش سازمانی به اطلاعات پردازش شده از جریانهای عادی و مراحلی که قابلیت اقدام دارند و نیز دانش به دست آمده ی سیستمهای سازمانی، مراحل، تولیدات، قوانین و فرهنگ اطلاق میشود - علامه، - .دانش شامل حقایق و باورها، مفاهیم و اندیشهها، قضاوتها و انتظارات، متدلوژی - روششناسی - یا علم اصول و نحوه ی انجام فنون است - افرازه، ٌََُ - .
سیستم مدیریت دانش چند عاملی
مدیریت دانش - KM - مدیریت یک شرکت است به میزان منابع دانش آن، که شامل شناسایی دانش خاص، کسب، توسعه، ذخیره سازی، انتقال، اشتراک، استفاده و ارزیابی می شود تا از این طریق اشتراک گذاری دانش ضمنی و دانش آشکار کسب و کار را توسعه دهد و ظرفیت نوآوری تکنولوژیک را بهبود بخشد . - Jianhua, 2006 - سیستم مدیریت دانش وسیله ای است برای مدیریت دانش؛ دانش کمک می کند تا تکنیک های مدیریت را جمع آوری، سازماندهی و منتشر کند. مدیریت دانش سیستمی است که دانش را برای فرد فرد متخصصین بطور کامل و درحالتی سیستماتیک در دسترس قرار می دهد - . - Qinglong, Chao, Yong, 2007
مدیریت دانش همچنین می تواند از طریق دانش مردم برای مدیریت آنها موثر واقع شود و شرایطی را برای کارمندان بوجود آورد تا مکانیزم هایی خلاق و نوآورانه ارائه کنند که منجر به بیشینه ساختن ظرفیت فکری کسب و کار شود تا از این طریق بتوانند سرعت و کیفیت تصمیم گیری را بهبود بخشند.عامل یا نماینده عموما به مرتبه ای در محیطی خاص اطلاق می شود که می تواند نسبت به محیط خود را تطبیق داده و به اندازه ای انعطاف پذیر و خود گردان است که می تواند با محاسبه مجموعه ای از اهداف برای رسیدن به برنامه کنار بیاید .این مسئله خود گردانی، گروه گرائی، واکنش پذیری، استدلال و انگیزش و غیره را دارا می باشد. هرچند به دلیل برخی محدودیت های منابع سیستمی و ظرفیت عامل، دستیابی به برخی اهداف نیز محدود می شوند از این رو افراد تلاش می کنند تا چگونگی همکاری خودگردان بین عوامل را برای تکمیل وظایف پیچیده مورد مطالعه قرار دهند.
این سیستم ها غالبا چند عاملی هستند.اکنون، بسیاری از دانشمندان ترکیب عامل و سیستم های مدیریت دانش را پیشنهاد کردهاند. سیستم مدیریت دانش به سمت مدل سیستم تفکر علمی هدایت میکند. سیستم مدیریت دانش به سیستمی هدایت می کند که تفکر علمی را مدل سازی می کنند و در زمینه ی استراتژی ها و روشهای هوش مصنوعی برای حمایت تکنیکی فعالیت می کنند. مدل زنجیره ی دانش برای خط اصلی سیستم مدیریت دانش بکار می آید و سیستم مدیریت دانش مبتنی بر زیر ساخت ها را ایجاد می کند. تکنولوژی عامل در سیستم مدیریت دانش چند بعدی اعمال میشود. بعلاوه، تعداد زیادی از مدارک مدیریت دانش که