بخشی از مقاله
چکیده
محدوده مورد مطالعه در استان سیستان و بلوچستان و در فاصله 60 کیلومتري جنوب زاهدان واقع شده است. در قسمتهاي آلتره شده اکسید آهن و ژیپس مشاهده میشود. وجود اکسید آهن و گوگرد نشاندهنده کانیزایی سولفیدي در محدوده مورد مطالعه میباشد. بدلیل وجود کانیزایی سولفیدي، شدت آلتراسیون بالا و وجود گسل در محدوده مورد مطالعه روش ژئوالکتریک یک روش مناسب براي مطالعات تفصیلی در این محدوده میباشد. شبه مقاطع حاصل از روش ژئوالکتریک وجود کانیزایی سولفیدي را در عمق تایید میکند. ناپیوستگی آنومالی بارپذیري در پروفیل 1 مربوط به وجود گسل در مسیر این پروفیل میباشد. همچنین افزایش مقاومت ویژه در عمق را میتوان به وجود تودههاي نفوذي درعمق دانست.افزایش بارپذیري در پروفیل 2 در فاصله 220 تا 280 متر میتواند دلیل بر وجود کانیزایی سولفیدي در عمق باشد. همچنین افزایش مقاومت ویژه در فاصله 60 تا 120 متر در مسیر این پروفیل بدلیل آلتراسیون آرژیلیکی می باشد.
مقدمه
اولین مطالعات IP/Rs در ایران به سال 1946 بر میگردد. تقریبا بر روي تمامی معادن فلزي شناخته شده در ایران روش IP/Rs انجام شده است. در اکثر یافتههاي جدید ژئوفیزیک نقش موثري در اکتشاف و نمایش ذخایر پنهان در عمق را دارد. با بکار گیري و تفسیر دادههاي ژئوفیزیک به همراه اطلاعات زمینشناسی، کانیسازي، آلتراسیون و ژئوشیمی میتوان نقاط مناسبی براي حفاري پیشنهاد نمود .[1]روشهاي ژئوالکتریک از متدهاي متنوع و گوناگونی تشکیل شده که در آنها از میدانهاي موجود طبیعی زمین و همچنین از تزریق میدانهاي مصنوعی استفاده میشود. روشهاي ژئوالکتریک کاربرد زیادي در اکتشافات معدنی و بخصوص کانسارهاي فلزي دارد [2] و .[3]با توجه به شواهد زیر، روش ژئوفیزیک پلاریزاسیون القایی و مقاومتسنجی درمحدوده اکتشافی مورد نظر مناسب است:
-1 کانی سولفیدي پیریت در محدوده مورد مطالعه مشاهده میشود که می تواند باعث ناهنجاري در روش پلاریزاسیون القایی شود.
-2 شدت آلتراسیون در منطقه بالاست و این امر باعث کاهش مقاومت ویژه سنگها میگردد.
-3 تودههاي نفوذي پنهان که میتوانند سبب تغییرات مقاومت ویژه سنگها گردد.
-4 مناطق برشی، شکستگیهاي پیسنگی گسلها براحتی با تغییرات ناگهانی مقاومت ویژه سنگها شناسایی میشوند.[1]
موقعیت جغرافیائی محدوده مورد مطالعه
محدوده مورد بررسی در محدوده معدنی اسپیدسنگ واقع درمنطقه دربیابان استان سیستان و بلوچستان واقع شده است.موقعیت این محدوده و راههاي دسترسی به آن در شکل 1 مشخص شده است. به منظور دسترسی به محدوده مورد مطالعه میتوان از طریق جاده آسفالته خاش و سپس جاده فرعی بائیان و یا از طریق جاده آسفالته میرجاوه و سپس راه فرعی از خان محمد چاه به سمت دربیابان به سمت محدوده مورد بررسی، استفاده نمود .[4]
زمینشناسی اقتصادي محدوده مورد مطالعه
تاثیر تودههاي نفوذي باعث تغییرات و فعل و انفعالات شیمیایی در محدوده مورد مطالعه شده است. قسمتهاي آلتره شده داراي مقدار زیادي اکسیدهاي آهن و ژیپس می باشد. اکسیدهاي آهن و گوگرد موجود در محدوده مورد مطالعه - شکل 2 و - 3دلیلی بر وجود کانسارهاي سولفیدي میباشد. در واقع کانیهاي سولفیدي در سطح اکسید شده و در سطح به اکسیدهاي آهن ثانویه همانند هماتیت، گو.تیت و ژاروسیت تبدیل شده است. و ژیپس موجود در منطقه را نیز میتوان مربوط به اثر گوگرد بر کلسیت حاصل از دگرسانیها دانست. بنابراین با توجه به وجود آهن و گوگرد موجود در منطقه می توان وجود کانسارهاي سولفیدي از جمله پیریت را نیز محتمل دانست.