بخشی از مقاله
چکیده :
کنترل و مدیریت مصارف و مصارف ویژه تعمیرات عبارتست از رویکردی که مدیریت نت سازمان ها را قادر می سازد تا از منابع در اختیار تعمیرات - تجهیزات، مواد، قطعات، پول و سرمایه، نیروی انسانی و . . . - در جهت نیل به اهداف سازمان استفاده بهینه نمایند. از کل زمان تقویمی - TC - تنها بخشی از زمان در اختیار تولید میباشد که کل زمانهای توقفات برنامه ریزی شده، اضطراری، تاخیرات، آماده سازی ها و غیره از آن کم شده و تولید در زمان مستقیم کاری با فرمول P = IO * IU * Pdw انجام گیرد.
IO بعنوان شاخص عملیاتی و IU بعنوان شاخص مطلوبیت هر دو به توقفات خواسته و ناخواسته مرتبط بوده و شامل بخش مهمی از هزینه های فرآیند تعمیرات و بهای تمام شده محصول نهایی میباشند. بمنظور پایش مستمر و ماهیانه مقادیر مصرف و مصارف ویژه تعمیراتی و هزینه های مرتبط در 4 آیتم مواد مصرفی و نفرساعت های تعمیراتی، قطعات یدکی و پیمانکاران تعمیراتی، به ازاء هر مرکز هزینه بر اساس متد دانشی ایلوا، جداول کنترل فرآیند تعمیرات طراحی و ضمن مقایسه و محاسبه بیسیک های واقعی مصارف هر ماه با حجم تولید و بیسیک پیشنهادی سازنده در حوزه تعمیرات، اقدام به کنترل و مدیریت مصارف ویژه و هزینه های تعمیرات می گردد.
مقدمه :
نظام بهره برداری صحیح از تجهیزات و سایر منابع، بمنظور تولید مّیک و کیفی محصولات با حداقل هزینه ها، در راستای رضایتمندی مشتریان و سودآوری - کسب مزیت رقابتی - در یک سازمان پیچیده همچون شرکت فولاد مبارکه،قطعاً توام با مدیریت سیستماتیک مصارف، مصارف ویژه و هزینه ها خصوصا مصارف و هزینه های تعمیرات امکان پذیرخواهد بود. کارآمدی نظام نگهداری و تعمیرات بهینه از تجهیزات، قطعات یدکی، مواد مصرفی و نفر ساعات مصرفی تعمیرات، ضمن بکارگیری صحیح روش ها و اصول آموزشی، توام با رعایت متدهای فرآیند نت و استانداردهای مربوطه، اساس پیشبرد اهداف و تعالی سازمان فولاد مبارکه در این حوزه میباشد.
در راستای تحقّق اهداف یاد شده بایستیمصارف، مصارف ویژه و نهایتاً هزینه فرآیندهای تولید و تعمیرات به موازات یکدیگر مطابق چرخه دمینگ - PDCA - بطور مستمر و ماهیانه توسط هر قسمت مرکز هزینه ای، بر اساس متد روش های کنترل فنی ایلوا پایش و مدیریت گردند. اینکار بطور خاص و بعنوان تجربه ای نوین در بخش دفتر فنی تعمیرات واحدهای ناحیه انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با طراحی جداول آماری ماهیانه شامل:
" تولیدات یا خدمات -توقّفات تجهیزات – گروه مصارف تعمیرات" و گراف های تحلیلی به تفکیک تمامی مراکز هزینه تعمیرات واحدهای تولیدی یا خدماتی، طی سالهای اخیر انجام گرفته است. با تجربیات حاصله، یک رویکرد تحلیلی و کارشناسی شده جهت شفاف نمودن و کنترل موثر مصارف و مصارف ویژه تعمیرات، بمنظور مدیریت بر فرآیند نگهداری و تعمیرات و هزینه های مرتبط با آن جهت بودجه بندی سالیانه تعمیرات ارائه می گردد. برخیتعاریف اولیّه و مفاهیم پرکاربرد در کنترل مصارف و مدیریت هزینه های نت:
-1 تولید - : - Product هر عملی که در اقتصاد باعث ایجاد ارزش افزوده روی کالا گردد تولید نامیده میشود. به عبارت دیگر تبدیل مادّه خام به مادّه مطلوب که سبب افزایش ارزش مادّه خام به مادّه با ارزش میشود، را تولید مینامند.
-2 ارزش افزوده - : - Value ارزش تولیدات یک بنگاه به کسر ارزش نهاده های خریداری شده از دیگر بنگاهها را ارزش افزوده می گوینداساساً. ارزش افزوده، به حاصل جمع درآمد عوامل - یعنی دستمزد، سود، بهره و اجاره - در هر زمینه اقتصادی گفته میشود.
-3 درآمد : - Earning - منابع مالی کسب شده ناشی از فروش کالا، محصول و یا ارائه خدمات به مشتریان را درآمد گویند.
-4 سود : - Profit - مازاد درآمد کسب شده بر هزینه های واقع شده در یک دوره مالی یک موسسه، سود نامیده میشود.
-5 زیان : - Loss - چنانچه هزینه های واقع شده در یک دوره مالی بیش از درآمد کسب شده باشد، آن موسسه زیان کرده است.
-6 هزینه : - Cost - دارایی های صرف شده که برای تحصیل درآمد مورد نیاز می باشد را هزینه گویند. بعنوان مثال: هزینه حقوق کارمندان، آب، برق، تلفن، تبلیغات، هزینه استهلاک تجهیزات و ساختمان همگی بخشی از هزینه های یک سازمان میباشند. مبالغی - هزینه هایی - که تولیدکنندگان که برای تولید صرف میکنند، هزینه تولید نامیده میشود.
-7 قلم هزینه: ردیف واحد یا نوع هزینه ای که در فرآیند تولید محصول استفاده می گردد.
-8 گروه هزینه: مجموع ردیف های واحد و یا مجموع انواع هزینه های مرتبط در یک دسته بندی ویژه را گروه هزینه گویند. - مجموع گروههای هزینه در مراکز هزینه فولاد مبارکه 10 گروه میباشد -
-9 مرکز هزینه:به کوچکترین واحد اقتصادی که در آن یک فعّالیت انجام میشود مرکز هزینه گفته می شود. - بعبارتی مجموع اقلام هزینه ای که در فرآیند تولید یک محصول، استفاده می گردد -
-10 ساختار مراکز هزینه : تقسیم بندی مرکز هزینه به دو بخش بودجه و درآمد را گویند.
-11 تعریف استاندارد - : - Standardآنچه طبق قرارداد، سنّت، یا قوانین نمونهای برای سرمشق به کار میرود و اجرای آن قبول عام یابد. و به تعبیری دیگر،وضع قوانین و مقرّارت برای تعیین کیفیت و مشخصات مطلوب یک کالا یا خدمات را استاندارد می گویند. پایه مان معادل واژه استاندارد به معنای آنچه باید در کارها و امور بعنوان پایه و اساس قرار بگیرد.
-12 استانداردهای پایه - : - Basic Standard مصرف ویژه اقلام هزینه جهت تولید یک واحد محصول نهایی - Marginal Product - مطابق دستورالعمل های استاندارد.شایان ذکر است استانداردهای پایه در هر واحد بر اساس نیازهای آن واحد تعیین گردیده است.
– 13 سیستم هزینه یابی: مجموع هزینه های فرآیند تولید محصول بمنظور تعیین قیمت محصول نهایی.
-14 هزینه استاندارد خدمات:هزینه یک واحد خدمات تهیّه شده یا ارائه شده.
-15 هزینه استاندارد تولیدات: هزینه ی یک واحد محصول تولید شده مطابق دستورالعمل های استاندارد سازنده.
-16 هزینه استاندارد تعمیرات: هزینه ی یک نفر ساعت تعمیرات ارائه شده به مراکز هزینه بهره بردار را گویند .
-17 سیستم: مجموعه ای از اجزاء مرتبط که برای رسیدن به هدف خاصی سازماندهی شده اند.
-18 مدیریت: علم و هنر با و بوسیله دیگران کار کردن - در راستای اهداف سازمان - را مدیریت گویند. -19 هزینه: دارایی های صرف شده که برای تحصیل درآمد مورد نیاز میباشد را هزینه گویند.
شرح مقاله و روش تحقیق :
گام ها یا روند فعالیت های عملیاتی مدیریت مصارف ویژه تعمیرات :
- رجوع به مدارک اولیه ایلوا و دستورالعمل روشهای کنترل فنی ناحیه انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه و سپس دسته بندی و بروز رسانی کلیه تکنیکال دیتاهای تعمیرات و استخراج بیسیک استانداردهای نامی کنترل فرآیند تعمیرات.