بخشی از مقاله
چکیده
واضح نبودن استراتژی و عدم فهم آن توسط کارکنان از جمله فاکتورهایی است که در اکثر پژوهشهای صورت گرفته در زمینه اجرای استراتژی به عنوان مانع معرفی شده است. همچنین برخی پژوهشها به درگیر نشدن کارکنان و فقدان پشتیبانی آنها در اجرای استراتژی اشاره کرده اند. بنابراین یافتن روشی برای شفاف سازی و تفهیم استراتژی به کارکنان سازمان ضروری به نظر میرسد. علاوه بر این میبایست روشی انگیزاننده بیابیم تا مشارکت و پشتیبانی کارکنان را به دست آوریم.
در این مقاله استفاده از شهودی سازی دانش به عنوان روشی برای تفهیم اهداف استراتژیک به کارکنان و حل چالش اجرای استراتژی پیشنهاد می شود. شهودی سازی دانش روشی برای انتقال دانش در سازمان و خلق بینش جدید است. همچنین برانگیزاننده، برقرار کننده ارتباط، جلبکننده توجه و فعال کننده کارکنان است. علاوه بر این با استفاده از شهودی سازی های تکمیلی میتوان دیدگاه مدیران ارشد را به هم نزدیک نمود و آنها را در اتخاذ تصمیمات استراتژیک کمک کرد.
مقدمه
امروزه سازمانهای زیادی را میبینیم که چندین دوره برنامه ریزی استراتژیک انجام داده اند، سند تدوین شده استراتژیک دارند، مدیران ارشد آنها در فرآیند استراتژیک مشارکت دارند، بخش برنامه ریزی استراتژیک دارند و .... با این حال در پیاده سازی استراتژیهای خود موفق نیستند! با افزایش عدم قطعیتهای محیطی، فشارهای بازار، استرسهای درونی و .... هر روز تلاشهای بیشتری برای پاسخ به این پرسش که سازمانها برای موفقیت استراتژی خود چه باید بکنند، انجام میگیرد.
انجمن مدیریت آمریکا ًًٌِ مدیر ارشد استراتژیک در سرتاسر دنیا را مورد سوال قرار داد. تنها َ درصد آنها ادعا کردند که اجرای استراتژی سازمانشان کاملا موفقیت آمیز بوده است . - Association American management, 2007 - در این بین برخی محققان نگاه قدیمی خود را به مدیریت استراتژیک تغییر داده و تعاریف جدید را برای آن عنوان میکنند. در دیدگاه جدید مدیریت استراتژیک یک عمل اجتماعی - - Canhada, D., Rese, N., 2011 و یا یک عامل مبتنی بر دانش - Bryson, J. M., Crosby, B. C., Bryson, J. K., 2009 - در نظر گرفته می شود.
دانش به عنوان یک منبع استراتژیک مدت مدیدی است که در سازمان ها مطرح است - Gupta, J., Sharma, S ., 2004 - اما اهمیت آن در مدیریت استراتژیک باعث شده که در دیدگاه جدید مدیریت استراتژیک را "روشی برای دانستن " تعریف کنند . - Bryson, J. M., Crosby, B. C., Bryson, J. K., 2009 - به این ترتیب هر تصمیم استراتژیک دانش جدیدی است که کلیه افراد سازمان باید آن را درک کرده و از آن اطلاع داشته باشند. به این منظور دانش جدید باید انتقال یابد تا با استفاده از دانشهای قبلی مورد تفسیر قرار گرفته و بینش جدیدی در فرد ایجاد شود.
با این حال انتقال دانش به راحتی صورت نمیگیرد. انتقال دانش همواره یکی از چالشهای مدیریت دانش بوده است. در این مقاله شهودی سازی دانش به عنوان روشی موثر برای انتقال دانش معرفی شده است. در ادامه پس از بررسی اهمیت تفهیم استراتژی به کارکنان برای اجرای موفق استراتژی، مروری بر تعاریف مدیریت استراتژیک خواهیم داشت. پس از آن شهودی سازی دانش به عنوان روش موثر برای انتقال دانش معرفی شده و روش ها و کاربردهای آن مورد بررسی قرار میگیرد.