بخشی از مقاله
چکیده
منطق فازي شهودي بستري مطمئن را به منظور بیان عدم قطعیت ها ارائه می دهد که می توان مسائل تصمیم گیري چند معیاره 1 - MADM - را توسط این منطق توضیح داد.روش جمع موزون 2 - SAW - ساده ترین و در عین حال مناسب ترین روش هاي MADM می باشد . امروزه،یکی از مسائل اساسی درمدیریت زنجیره تامین، انتخاب و ارزیابی تامین کنندگان یک کالا یا خدمات است . همواره معیارهایی مانند زمان و کیفیت تحویل و نیز هزینه هاي لجستیک و تامین کالا براي هر کدام از حلقه هاي یک زنجیره تامین در جهت انتخاب و یا رتبه بندي تامین کنندگان وجود دارد و رویکردهاي متفاوتی براي حل این گونه مسائل ارائه گردیده است .در این مقاله، روش SAW در محیط فازي شهودي براي نخستین بار ارائه گردیده است.مدل ارائه شده در یک مسئله رتبه بندي و انتخاب تامین کننده به طور کامل شرح داده شده است.
واژههاي کلیدي:منطق فازي شهودي- تصمیم گیري چند معیاره-زنجیره تامین-روش SAW
-1مقدمه
از آنجا که اتخاذ تصمیم صحیح و به موقع می تواند تاثیر بسزایی در رسیدن به هدف باشد ضرورت وجود یک تکنینک که بتواند انسان را در این زمینه یاري کند ،حائز اهمیت می باشد.روش SAW یکی از قدیمی ترین روش هاي به کار گیري شده در MADM است. مولین - 2006 - 3 در پژوهشی با استفاده از روش SAW به بررسی ریسک هاي مدیریتی تاثیرگزار در پروژه هاپرداخته است. کهرمان4 و همکاران - 2009 - به منظور رتبه بندي چندین انرژي از این تکنیک استفاده نموده اند. تحقیقی نیز توسط ام.بولنت دورمیوسوگل5 و همکارانش - - 2002 در زمینه رتبه بندي روش هاي تولید سنتی انجامگرفته است. پار مارتنسون - 2000 - 6 رتبه بندي روش هاي طراحی محصول را با استفاده از این تکنیک انجام داد است]۴.[بررسیهایی انجام شده نشان می دهد که تحقیق در مورد بیان روش SAW در منطق فازي شهودي بدیع بوده وتا کنون درمورد آن تحقیقی صورت نگرفته است.
-2روش تحقیق
ابتدا تکنیک هاي به کار رفته شده در مقاله توضیح داده می شود، سپس مدل مورد نظر ارائه می گردد.در ادامه مدل بر روي یک مثال عددي توضیح داده شده و در نهایت نتیجه گیري صورت می گیرد.اطلاعات مورد نیاز با استفاده از کتب،مقالات و پایگاه هاي علمی جمع آوري شده است.
-2 -1 منطق فازي شهودي
در دنیاي واقعی شرایطی وجود دارد که اطلاعات و آگاهی ما کافی و روشن نمی باشد، بدین منظور براي توصیف شرایط مبهم می توان از منطق فازي استفاده نمود. این تئوري براي ارزیابی در مو قعیت هایی که داده هاي قطعی اندکی موجود باشد،مورد استفاده قرار می گیرد. منطق کلاسیک هر چیزي را براساس یک سیستم دوتایی نشان میدهد - درست یا غلط، صفر یا یک، سیاه یا سفید - ولی منطق فازي درستی هر چیزي را با یک عدد که مقدار آن بین صفر و یک است نشان میدهد. مثلا اگر رنگ سیاه را عدد صفر و رنگ سفید را عدد یک نشان دهیم، آن گاه رنگ خاکستري عددي نزدیک به صفر خواهد بود.
در سال 1965 دکتر لطفیزاده نظریه سیستمهاي فازي را معرفی کرد. - p - a,b ,c یک عدد فاز ي مثلثی می باشد.هر عدد فازي داراي درجه عضویت - A - x می باشد. - A - x بیانگر میزان عضویت عنصر x به مجموعه فازي Aاست]۴.[منطق فازي شهودي براي نخستین بار توسط آتاناسف - 1983 - معرفی شد، پس از آن مقالات زیادي در مفهوم منطق فازي شهودي و اعمال روي آن ها توسط شخص آتاناسف و سایرین نوشته شده است.در منطق کلاسیک ریاضی ارزش و یا میزان صحت یک گزاره با 1 به معناي درست و صفر به معناي نادرست تعریف می شود.در منطق فازي این ارزش مقدار حقیقی است که از بازه 1}و{0انتخاب می شود.این ارزش یا میزان صحت را می توان - - درجه صحت - - نامید .آتا ناسف یک مقدار حقیقی دیگر از فاصله 1}و{0 تحت عنوان - - درجه عدم صحت - - به این تعریف افزود. بنا به گزاره دو مقدار - - p و - - p نسبت داده می شود به طوري کهفرض کنیم تابع ارزش از مجموعه گزاره ها ، S به صورت زیر تعریف می شود:
بنا براین تابع ]١,٠][١,٠V : S [ تابع ارزش است که - درجه صحت - و - درجه عدم صحت - هر یک از گزاره هاي مجموعهS را به ما میدهد.توجه کنید که منطق فازي حالت خاصی از منطق فازي شهودي است که در آن ١ - p - - p - یعنی]١:[A - x - سومین پارامتر اعداد فازي شهودي می باشد،که آن را اندیس یا درجه تردید 1اعداد فاز شهودي - IF index - می نامند. واضح است که براي هر x X داریم : هر چقدر مقدار ١A - x - ٠بیشتر باشد یعنی میزان اعتماداز اطلاعات بدست آمده بیشتر و هر چقدر این مقدار کمتر باشد یعنی میزان اعتماد از اطلاعات بدست آمده کمتر است.شکل 2-9 عدد فازي شهودي - a - - a, a, a - ;a ,ua که بر روي اعداد حقیقی تعریف شده است نشان می دهد:اگر - a - - a, a, a - ;a ,ua یک عدد فازي شهودي تعریف شده روي اعداد حقیقی باشد،تابع عضویت و تابع عدم عضویت به شکل زیر تعرف می گردد]۶:[