بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

فتنه شناسی

اسلاید 2 :

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيم
امام جعفرصادق(ع):

«علی العاقل ان یکون عارفاً بزمانه»

برهرخردمند لازم است زمان خویش رابشناسد.
(اصولالکافی، باب الصمت و حفظ اللسان)

«العالم بزمانه لا تهجم علیه اللوابس»

هرکس عالم به زمانش باشد مورد هجوم حوادث ناگوار واشتباهات قرار نمی گیرد.
(اصول الکافی، باب العقل و الجهل)

اسلاید 3 :

تدبیر

اسلاید 4 :

امام خمینی ره می فرماید:
قوای مسلح از هر قشری که هستند درحالی که باید دارای دید سیاسی باشند و هرگز کورکورانه عمل نکنند، نباید در اموری که سیاست بازان در آن دخالت دارند داخل شوند.

صحیفه نور جلد 14 ص 16

اسلاید 5 :

تدبیر
پاسداري از دين و انقلاب - که امروز اين معنا در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مجسّم است - صرفاً يک حرکت نظامي نيست؛ پاسداري، يک فرهنگ است؛ جنبه عقيدتي و سياسي و فداکاري و مجاهدت دارد. البته جنبه نظامي هم دارد؛ يعني بازوي نظامي انقلاب بوده است و خواهد بود. 7/17/ 1381

اسلاید 6 :

تدبیر

اسلاید 7 :

واژه فتنه
اصل واژه فتنه به معنای گداختن طلا در آتش به منظور جدا کردن خالصی ها و ناخالصی هاست.
فتنه در زبان فارسی به معنای امتحان کردن، آزمودن، گمراه کردن، ضلالت، اختلاف میان مردم، آشوب، محنت و عذاب است.
این واژه در قرآن نیز دارای معانی متعدد است آزمایش؛ عذاب و یا اسباب عذاب؛ ایجاد فساد و نفاق؛ بلا و شرک به خدا.
فتنه به معنای آزمایش و امتحان الهی
  « احسب الناس ان یترکوا ان یقولوا آمنا وهم لا یفتنون ﴿عنکبوت/2﴾ آيا مردم گمان كردند همين كه بگويند: (ايمان آورديم‏) به حال خود رها مى‏شوند و آزمايش نخواهند شد؟!
«در قرآن کریم فتنه با بیست گونه استعمال، شصت بار تکرار شده و کمتر از یک چهارم آن به طور مشخص معنای آزمایش دارد.» گاه فتنه به معنای آزمایش و گاه به معنای اسباب آزمایش به کار رفته است.

اسلاید 8 :

قرآن کریم سه چیز را فتنه و وسیله آزمایش معرفی می کند:

۱- اموال و فرزندان
وَ اعْلَمُوا أَنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ [انفال/۲۸]؛
إإِنَّما أَمْوالُکُمْ وَ أَوْلادُکُمْ فِتْنَةٌ [تغابن / ۱۵]؛ جز این نیست که اموال و اولاد شما وسیله آزمایشند.
۲- شرّ و نیکی
وَ نَبْلُونَّکُمْ بِالشَرَّ وَ الْخَیرِ فِتْنَةً [انبیاء/۳۵]؛ و با خیر و شرّ شما را امتحان می کنیم.
۳- بعضی وسیله آزمایش بعضی دیگر
وَ جَعَلْنا بَعْضَکُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَةً [فرقان/۲۰]؛ بعضی از شما را وسیله آزمایش بعضی دیگر قرار دادیم.
وَ کَذلِکَ فَتَنّا بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ [انعام/۵۳]؛ و این چنین بعضی از آنها را با بعضی دیگر آزمودیم.
وَ ما جَعَلْنا أَصْحابَ النّارِ إِلّا مَلائِکَةً وَ ما جَعَلْنا عِدَّتَهُمْ إِلّا فِتْنَةً [مدّثر/۳۱]؛ مأموران دوزخ را جز فرشتگان قرار ندادیم و تعداد آنها را جز برای آزمایش کافران معین نکردیم.
وَ ما أُنْزِلَ عَلَى الْمَلَکَینِ بِبابِلَ هارُوتَ وَ مارُوتَ وَ ما یعَلِّمانِ مِنْ أَحَدٍ حَتّى یقُولا إِنَّما نَحْنُ فِتْنَةٌ [بقره / ۱۰۲]؛ و آنچه را به دو فرشته هاروت و ماروت در بابل نازل شده یاد می دادند و آن دو ملک به هیچ کس چیزی نیاموختند؛ مگر آن که به او می گفتند که کار ما فتنه و امتحان است.

اسلاید 9 :

فتنه به معنای اغفال، تفرقه افکنی و ایجاد نفاق
 در آیاتی از قرآن، از فریب و اغفال عده ای توسط دیگران سخن می گوید که موجب ایجاد نفاق و تفرقه و فساد در جامعه می شود. فتنه در این جایگاه از سوی پنج گروه القاء می شود:
۱- شیطان
یا بَنی آدَمَ لا یفْتِنَنَّکُمُ الشَّیطانُ کَما أَخْرَجَ أَبَوَیکُمْ مِنَ الْجَنَّةِ [اعراف / ۲۷]؛ ای پسران آدم! شیطان فریبتان ندهد، چنانکه پدر و مادر شما را از بهشت بیرون کرد.
۲- منافقین
وَ َلأَوْضَعُوا خِلالَکُمْ یبْغُونَکُمُ الْفِتْنَةُ [توبه / ۴۷]؛ و در میان شما به سرعت فتنه انگیزی ( و ایجاد تفرقه و نفاق ) می کردند .
۳- بدعت گذاران
وَاحْذَرْهُمْ أَنْ یفْتِنُوکَ عَنْ بَعْضِ ما أَنْزَلَ اللهُ إِلَیکَ [مائده/۴۹]؛ بر حذر باش که مبادا تو را از بعضی احکامی که خدا بر تو نازل کرده، منحرف سازند.
۴- شبه هگران
فَأَمَّا الَّذینَ فی قُلُوبِهِمْ زَیغٌ فَیتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ [آل عمران/۷]؛ آنان که در دل هایشان انحراف است، تنها آیات متشابه را پیروی می کنند تا به این وسیله فتنه به پا کنند.
۵- ستمگران
إِنَّ الَّذینَ فَتَنُوا الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ [بروج/۱۰]؛ محققاً این ستمگران و همه ستمگران روزگار هستند که مؤمنین و مؤمنات را گرفتار می کنند.

اسلاید 10 :

فتنه؛ شدیدتر و بزرگ تر از قتل
الْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ [بقره / ۱۹۱]؛ فتنه آنان از کشتار شما شدیدتر است.
وَ الْفِتْنَةُ أَکْبَرُ مِنَ الْقَتْلِ [بقره / ۲۱۷]؛ فتنه جرمش از قتل بزرگ تر است.

امر قرآن به مبارزه با فتنه
 خداوند در دو آیه دستور به کشتار فتنه گران می دهد تا دین از آثار فتنه های آنها محفوظ بماند:
وَ قاتِلُوهُمْ حَتّى لا تَکُونَ فِتْنَةٌ [بقره / ۱۹۳ و انفال / ۳۹]؛ و با آنان کارزار کنید تا دیگر فتنه ای نباشد.

فراگیری آثار فتنه
درباره فراگیری آثار فتنه در میان اجتماع، قرآن به مؤمنین هشدار می دهد:
وَ اتَّقُوا فِتْنَةً لا تُصیبَنَّ الَّذینَ ظَلَمُوا مِنْکُمْ خَاصَّةً [انفال/۲۵]؛ بپرهیزید از فتنه ای که تنها دامن ستمکاران از شما را نمی گیرد.

دو دعای قرآنی پیرامون فتنه
رَبَّنا لا تَجْعَلْنا فِتْنَةً لِلَّذینَ کَفَرُوا وَ اغْفِرْ لَنا رَبَّنا إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزیزُ الْحَکیمُ [ممتحنه / ۵]؛ پروردگارا! ما را مایه امتحان و فتنه کسانی که کافر شدند قرار مده و ما را بیامرز که تو، آری، تو تنها عزیز و حکیمی.
رَبَّنا لا تَجْعَلْنا فِتْنَةً لِلْقَوْمِ الظّالِمینَ [یونس / ۸۵]؛ خداوندا! ما را دستخوش فتنه (و بلای) مردم ستمکار قرار مده …

اسلاید 11 :

اجتناب ناپذیر بودن فتنه در جامعه اسلامی
اصل فتنه در روند حرکت جامعه، حتمی است و مومنان باید آمادگی لازم را برای مقابله با آن داشته باشند.چه زمان معصومین و چه زمان غیبت.
  « احسب الناس ان یترکوا ان یقولوا آمنا وهم لا یفتنون ﴿عنکبوت/2﴾
پيامبر اكرم(ص):
«سَتَكوُنُ فتن يصبح الرَّجُل فيها مُؤمِناً و يمسي كافراً، الّا مَن احياهُ الله بِالعِلم.
به زودي فتنه هايي خواهد آمد كه بر اثر آنها انسان شب را باايمان به صبح رمي رساند و روزش را با كفر به شب مي رساند، مگر كسي كه خداوند او را به علم(بصيرت) زنده كرده باشد.» (ميزان الحكمه،ج9،ص4526)
«لاتَكرَهوُا الفِتنَةَ في آخِرِ الزَّمانِ، فَانِّها تُبيرُالمُنافِقين. در آخرالزمان فتنه ها را ناخوش نداشته باشيد، زيرا آن فتنه ها منافقين را نابودمي سازد.» (كنزالعمّال،ص3117)

ویژگی های افرادی که احتمال و امکان دارد فتنه ایجاد کنند
شهرت (مذهبی یا سیاسی)
محبوبیت و مقبولیت نسبی در جامعه
زاویه گرفتن از ولایت

اسلاید 12 :

فتنه در احادیث:

پيامبر اكرم(ص):
«سَتَكوُنُ فتن يصبح الرَّجُل فيها مُؤمِناً و يمسي كافراً، الّا مَن احياهُ الله بِالعِلم:
به زودي فتنه هايي خواهد آمد كه بر اثر آنها انسان شب را باايمان به صبح مي رساند و روزش را با كفر به شب مي رساند، مگر كسي كه خداوند او را به علم(بصيرت) زنده كرده باشد.» (ميزان الحكمه،ج9،ص4526)
«لاتَكرَهوُا الفِتنَةَ في آخِرِ الزَّمانِ، فَانِّها تُبيرُالمُنافِقين:
در آخرالزمان فتنه ها را ناخوش نداشته باشيد، زيرا آن فتنه ها منافقين را نابودمي سازد.» (كنزالعمّال،ص3117)

اسلاید 13 :

قسمتي از خطبه 151 نهج البلاغه:
افکار و انديشه‏ها به هنگام هجوم فتنه‏ها پراکنده و عقايد پس از آشکار شدنشان به شک و ترديد دچار مي‏گردد، آن کس که به مقابله با فتنه‏ها برخيزد کمرش را مي‏شکند، و کسي که در فرو نشاندن آن تلاش مي‏کند، او را درهم مي‏کوبد.
فتنه‏ها با تلخي خواسته‏ها وارد مي‏شود، و خونهاي تازه را مي‏دوشد، نشانه‏هاي دين را خراب، و يقين را از بين مي‏برد، فتنه‏هايي که افراد زيرک از آن بگريزند، وافراد پليد در تدبير آن بكوشند. آن فتنه ها پر رعد و برق و پرزحمت است، در آن پيوندهاي خويشاوندي قطع شده و از اسلام جدا مي گردند، فتنه ها چنان ويرانگرند كه تندرست ها بيمار و مسكن گزيدگان كوچ مي كنند، در آن ميان كشته اي است كه خونش به رايگان ريخته و افراد ترسويي كه طالب امانند، با سوگندها آنان را فريب مي دهند و با تظاهر به ايمان آنها را گمراه مي كنند.

اسلاید 14 :

علل پيدايش فتنه از ديدگاه امام علي (ع)
1- پيروى از هوا و هوس ها 2- بدعت گذارى در دين
«انما بدء وقوع الفتن اهواء تتبع و احكام تبتدع» نقطه شروع فتنه ها متابعت از هواهاي نفساني و بدعت گذاري در دين است. در اين هنگام با كتاب خدا مخالفت شده و پيروي از كساني مي شود كه مرد خدا نيستند . خطبه 50

«أنَّ کُلَّ فِتْنَةٍ بَدْؤُهَا حُبُّ الدُّنْیَا؛ شروع هر فتنه ای حبّ دنیاست».

ويژگي هاي فتنه از ديدگاه امام علي (ع)

1- امتزاج و التقاط حق و باطل (خ 50)
2- شبهه ناك بودن (خ 92)

يكي از ياران امام علي (ع) (ربيع بن خيثم) به حضرت گفت: مي ترسم جنگ صفين مشروع نباشد. امام سوال فرمود چرا؟ گفت: ما با اهل قبله مي جنگيم و اينها نماز و قرآن مي خوانند، من دلم نمي آيد به اينها تير بزنم. من را جايي بفرست كه جاي ترديد و شك نباشد .

اسلاید 15 :

3- بي خبر و ناشناخته بودن:
فتنه ها حين روي آوردن ناشناخته هستند و هنگامي كه بر طرف شوند شناخته مي شوند.

4- رشد سريع : امام علي (ع) در خطبه 151 مي فرمايد: شروع فتنه و پاگيري آن چون رشد پسر بچه ها است ولي در قدم هاي بعدي همچون سنگ، صلب مي شود و آنگاه ظالمين آن را به تيول خود درآورده و به يكديگرارث مي دهند. ظالميني كه اولي آنها رهبر بعدي آنها و پسينيان دنباله رو پيشينيان هستند براي دنياي پست از يكديگر سبقت گرفته و چون سگان بر سر مردارهاي متعفن با هم مي ستيزند.

5- قدرت تخريب:
فتنه ها چون گردبادها مي چرخند از همه جا عبور مي كنند در برخي شهرها حادثه مي آفرينند و از برخي شهرها مي گذرند. در فتنه ها عواطف خيلي افراد بر منطق شان پيشي گرفته و تبعيت از اميال و بدعت در دين نيز عقال عقل را از پاي آن برداشته و شتر كينه توز و كف بر آب آورده فتنه هر چه را بر سر راه، تر يا خشك منهدم مي سازد. 

6- سبعيت: اصحاب فتنه چون الاغ هاي وحشي (در سربالايي) يكديگر را گاز مي گيرند. (خ 151)

7- فريبندگي: قلب هاي پر استقامتي به انحراف كشيده مي شوند و مردان سليم النفسي به گمراهي مي افتند. لذا فتنه بسياري از كساني كه گمان تزلزل در آنان نمي رود را مي فريبد و آنها را به پندارهاي شبه منطقي ولي در واقع واهي دنباله رو شياطين مي نمايد و چه بسا طناب هاي محكم (وابستگي هاي انقلابي و ولايي) كه متزلزل مي شود و سرانجام ظلمتي كور صورت مسائل را مي پوشاند. (خ 151)

اسلاید 16 :

روش برخورد با فتنه
الف- پيشگيري: اي مردم امواج فتنه را به وسيله كشتي هاي نجات (جريان امامت و ولايت) بشكافيد. (خ 5)
ب- روش مقابله و شيوه مناسب براي مبارزه: «كن في الفتنه كابن اللبون لا ظهر فيركب و لاضرع فيحلب» (از كلمات قصار نهج البلاغه)
در برخورد با فتنه مانند بچه شتر دو ساله اي باش كه نه پشت و كوهاني دارد تا از او سواري گیرند و نه پستان شيري دارد كه او را بدوشند.
امام علي (ع) فرمودند: «لايحمل هذاالعلم الا اهل البصر و الصبر و العلم بمواضع الحق»: (خ 173) اين پرچم را كسي نمي تواند به دست گيرد مگر افراد بصير و صبور و عالم به مواضع حق و حقيقت.

اسلاید 17 :

سعي كنيد كه شما پرچم فتنه ها و نشانه هاي بدعت ها نباشيد و آنچه را كه پيوند امّت اسلامي بدان استوار و پايه هاي طاعت بر آن پايدار است بر خود لازم شماريد و برخدا ستمديده وارد شويد نه ستمگر و از گرفتار شدن به دام هاي شيطان و از قرار گرفتن در وادي دشمني ها بپرهيزيد و لقمه هاي حرام به شكم خود راه ندهيد، شما برابر ديدگان خداوند قرار داريد كه گناهان را حرام كرد و راه اطاعت و بندگي را آسان فرمود. (خ 152)

اسلاید 18 :

ویژگی های جریان فتنه :
مشتبه ساز حق وباطل
آغاز نا شناخته وپوشیده
فضای گرد بادی(تاریک وغبار آلود)
آسیب زننده آگاهی
شخصیت محوری به جای حق محوری
بستر های اجتماعی فتنه :
دین داری غیرعالمانه
شبهه افکنی و شایعات بی مبنا

اسلاید 19 :

شگردهای فتنه گران :
استفاده از شیوهای نرم (ترکیب مبارزه نرم وسخت)
استخدام مهره های موجه ومقدس
استفاده از شعارهای خوب وجذ اب
سخن گفتن از اصول متعالی و آرمانی
نفی گذشته افتخار آمیز
تحریک احساسات
جلب حمایت بیگانگان
ایجاد سازمان مردم نهاد
طرح فاصله میان مردم وحکومت
درآمیختن حق و باطل

اسلاید 20 :

فتنه يعني حادثه اي غبار آلود كه انسان نتواند دوست را از دشمن تشخيص دهد ودريابد كه اين فتنه از كجا تحريك مي شود.
فتنه هارا بايد با روشنگري خاموش كرد زيرا هر جا روشنگري باشد دست فتنه انگيز كوتاه مي شود

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید