بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
.1 اصل عدم تقدم بر خدا و رسول
.2اصل آخرت گرایی
.3اصل وحدت و هماهنگی
.4 اصل اعمال مدیریت بر اساس اختیار نیروها
- اصل اعمال مدیریت بر اساس بصیرت نیروها
اسلاید 2 :
یکی از فلسفه های نزول تدریجی آیات به همین معنا بر می گردد، که مدیریت و رهبری الهی در جامعه بشری، نیازمند تربیت و هدایت فکری و قلبی است:
«و قََالَ الَّذینَ کَفَرُوا لَولَا نُزَّلَ عَلَیهِ القُرانُ جُملَةً وَاحِدةً کَذلِکَ لِنُثَبََتَ بِهِ فُؤادَکَ وَ رَتَّلنَاهُ تَرتیلاً» (فرقان/32)
«کفار اشکال می گیرند که اگر این فرد واقعاً از جانب خدا به نبوت مبعوث شده است، چرا قرآن یک باره بر او نازل نشد؟ چرا تکه تکه آمده است؟ »
تمام حوزه های قرآن تذکر مدیریتی دارد. در عین حال حوزه خاصی که از مباحث قرآن که به ویژه روی مدیریت اسلامی عنایت وافر دارد ، قصص قرآن است.
«وَکُلّاً نَّقُصُّ عَلَیکَ مِن أًنباءِ الرَّسُلِ مَا نُثَبَّتُ بِه فُؤادَکَ ...» (هود/120)
«هر یک از انبیاء که قصه و سیره اشان را با دقت برای تو، پی جویی می کنیم و اخبار مهم نهضتشان را به شما می رسانیم، در همه اینها مطالبی است که مایه تثبیت دل شماست»
اسلاید 3 :
الگوهاي بارز اطاعت پيامبران از امر خداوند و صبر معصومين و
.1ابراهيم(ع) و ذبح اسماعيل(ع)
.2ابراهيم(ع) و آتش نمرود
.3يونس(ع) و خروج بدون اِذن
.4لوط(ع) و فرمان خروج
.5موسي(ع) و فرمان خروج
.6پيامبر(ص) و سران قريش
.7علي(ع) و پيشنهاد ائتلاف
.8صبر فاطمه(ع)
.9صبر حسين(ع) و زينب كبري(س)
.10علي(ع) و صلح حديبيه
.11مالك اشتر و علي(ع)
.12قضاوت داوود(ع)
.13يوسف(ع) و همسر وزير.
اسلاید 4 :
این اصل، هم در حوزه بیان تئوریهاست، و هم در ارائه خط مشی ها، چه به صورت جزئی و چه به صورت کلی مطرح است.
هر جاکه خدا و پیامبر حکمی داده باشند، چه در حوزه عمل و چه در حوزه علم و نظر، باید تبعیت شود؛ یعنی؛ در همه حوزه های فعالیت انسانی ، «اصل عدم تقدم بر خدا» و سپس «عدم تقدم بر رسول» حاکم است:
«یَا ایَهالَّذینَ امَنُوا لاتُقَدَّمُوا بَینَ یَدَیِ اللهِ وَرَسُولِهِ وَ اتَّقُواللهَ إِنَّ اللهَ سَمیعٌ عَلیمٌ » (حجرات/1)
«ای مؤمنین ، (اصل حاکم در تمامی حوزه ها، این است که) شما چیزی را در برابر خدا و رسول خدا، مقدم نکنید»
اسلاید 5 :
بعنوان اصل شاخص و فراگير اولين اصل، اصل عدم تقدم بر خدا و رسول است. در اين حوزه، حتّي پيامبر هم مكلف است بلكه اولويت در تبعيت دارد:
- «فَاصبِر لِحكمِ رَبَّكَ وَ لاتَكُن كَصَاحِبِ الْحُوتِ» (قلم/48)
- «اي پيامبر بر ضابطه و حكم و دستوري كه خداوند دادهاست بايد صبركني مانند رفيق ماهي نباش.»
در آيات فراواني از زبان پيامبر تذكر دادهاست:
- «إِن أِتَّبِعُ إِلّا ما يُوحي اِلَيَّ» (یونس/15)
- «من از چيزي جز آنچه كه وحي ميگويد، تبعيت نميكنم.»
اسلاید 6 :
پيامبر تابع محض فرامين الهي است، در خطاب خداوند به حضرت موسي نيز همين معنا ديدهميشود:
- «اَنَا اخترتُك مَاسْتَمِعْ لِما يُوحي» (طه/13)
- «من تو را انتخاب كردم پس خوب به حرفهاي من گوش كن.»
به تعبير ديگر پيامبر بايد سخنان خداوند را به طور كامل فهم كرده و جاري سازد. اين آيات مستقيماً پيامبر را مؤظف به تبعيت معرفي ميكنند.
- «ولَو تَقَوَّلَ عَلَينَا بَعضَ الاقَاويلِ لأَخَذنَا مِنهُ بِاليَمينِ ثُُمَّ لَقَطَعنَا مِنهُ الوَتينَ فَمَا مِنكُم مِن اَحِدٍ عَنهُ حَاجِزينَ» (حاقه 47-44)
- «اگر اين پيامبر از جانب خود سخني را به قرآن اضافه نمايد يعني آنچه را كه ما به او نگفتيم بگويد تمام ارزشهاي اين پيامبر را از او گرفته و گردنش را ميزنيم.»
اسلاید 7 :
وقتي پيامبري كه از عصمت برخوردار است بايد اينطور بيقيد و شرط در چارچوب ضوابط الهي حركت كند، غيرمعصوم جاي خود را دارد و ميبايست بهگونهاي كه خدا و معصوم نظر دادهاند عمل و حركت كند و حق رأي هم ندارد:
«وماكان لِمومنٍ و لا مومنَهٍ اذا قَضَياللهُ وَ رُسُولُهُ أَمْراً اَنْ يَكونَ لَهُم الخيرَهُ مِن اَمْرِهِم» (احزاب/ 36)
- «هيچ مرد و زن مومنهاي حق ندارد وقتي كه خدا و رسول امر مهمي را قضاوت كرده و حكمي را صادر كردند نظر داده و چون و چرا داشتهباشند» زيرا ادب ايمان، اقتضاء تبعيت محض را از فرمان خداوند در حوزه مربوطه دارد. عقل در اينجا موضوع را ميتواند خوب فهميده و حكمش را اجرا كنند...
اسلاید 8 :
- «ومَن يعصِ اللهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلالاً مُبيناً» (احزاب/36)
- «هركس عصيان و سركشي كند در مقابل خدا و رسول به گمراهي بسيار آشكار دچار شدهاست.»
اطاعت مؤمنان از مقام عصمت يك ضرورت ديني است.
وحي حاكم بر عقل است و عقل در حوزههاي اطاعت مؤمنان از مقام عصمت يك ضرورت ديني است.
اسلاید 9 :
- «إِنَّمَاالمُومِنونَ الَّذینَ امَنُوابِاللهِ وَ رَسُولِه وَ إِذَا کَانُوا مَعَهُ عَلی أَمرٍ جامِعٍ لَم یَذهَبُوا حَتَی یَستَأذِنُوهُ إِنَُ الَّذینَ یَستَأذِنُونَکَ اُولئِکَ الَّذینَ یُؤمِنُونَ بِااللهِ وََ رَسُولِه فَاِذَا أَستَأ ذَنُوکَ لِبَعضِ شأنِهِم فَأذَن لِمَن شِئتَ مِنهُم وَاستَغفِر لَهُم اللهَ غَفُورٌ رَحیمٌ » (نور/162)
- «مؤمنان واقعی به خدا و رسول ، ایمان دارند، وقتی در یک امر اجتماعی همراه پیامبر قرار می گیرند و بنای بر مشارکت اجتماعی است، حق رها کردن آن مسئولیت اجتماعی را ندارند، مگر اینکه از رهبری اجازه بگیرند؛ کسانی که از شما اجازه می گیرند، کسانی هستند که واقعاً به خدا و رسول ایمان دارند؛ اگر برای بعضی امورشان اجازه خواستند، به هرکه خواهی اجازه بده...»
اسلاید 10 :
در مورد چگونگي تبعيت از خدا و رسول، تذكرات قابل توجه و مهمي در سوره نساء آيه 65 آمدهاست:
- «فَلاوَرَبَّك لايومِنُونَ حَتّي يُحَكَّموك فيما شَجَرَ بَينَهم ثُمَّ لايَجِدوا في اَنفُسِهِم حَرَجاً مِمّا قَضَيت وَ يُسَلّمُوا تَسليماً»
- «پس اين اعتقاداتي كه مردم مسلمان دارند باورها و تلقيهايي كه دارند به درد نمي خورد و اين گونه طي كردن راهقرآن به درد نميخورد به جان پروردگار تو قسم – اين كه خدا به جان خودش قسم ميخورد در قرآن كمنظير است- اينها ايمان ندارند مگر زماني كه ترا بعنوان حاكم و قاضي در مشكلات زندگيشان قراردهند.»