بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
برای شروع مطالعه درباره یادگیری حرکتی ابتدا باید اصولی را درباره مهارت هایی که اصل و اساس این بررسی است بدانیم.
دو نکته مهم را درباره مهارت های حرکتی مورد بحث قرار خواهیم داد:
مهارت های حرکتی را با در نظر گرفتن وجه تمایز آنها از مهارت های دیگر تعریف خواهیم کرد.
4شیوه متفاوت طبقه بندی مهارت های حرکتی را مورد بحث قرار خواهیم داد.
اسلاید 2 :
در مطالب مربوط به یادگیری حرکتی چند واژه با واژه (مهارت های حرکتی) ارتباط دارند که عبارتتند از:
مهارت ها:skills
حرکات:movements
اعمال: actions
اسلاید 3 :
مهارت بر تکلیفی دلالت می کند که دارای هدف خاصی است.
مهارت قابلیتی است که با اطمینان معین و صرف حداقل انرژی یا زمان به نتیجه برسد.
به عنوان مثال میگوییم (ضرب) مهارتی اساسی و مهم در ریاضیات است یا نواختن پیانو مهارتی است که نیاز به تمرین دارد.
نواختن پیانو یک مهارت حرکتی محسوب می شود زیرا برای دستیابی به هدف نیاز به حرکت ارادی بدن و یا اندام دارد.
اسلاید 4 :
حرکات movements
این واژه ویژگی های رفتاری یک اندام خاص یا ترکیبی از اندام ها را نشان می دهد.
در این مفهوم، حرکات اجزای تشکیل دهنده ی مهارت هاست.
انواع مختلفی از ویژگی های رفتاری اندام وجود دارد که فرد را با موفقیت قادر به راه رفتن می سازد.
به عنوان مثال: هنگامی که در پیاده روی پوشیده از یخ راه می رویم، اندام های ما به نحوی متفاوت در جهات مشخصی حرکت می کنند. با اینکه ممکن است حرکات اصلی متفاوت باشند، ولی مهارت هایی که ما در هریک از این موقعیت های مختلف اجرا میکنیم، راه رفتن است.
اسلاید 5 :
اعمال actions
این واژه مترادف با مهارت ها و متضاد با حرکات به کار می رود.
اعمال پاسخ های هدفداری است که از حرکات بدن و یا اندام تشکیل شده است.
راه دیگر برای تعریف یک عمل، این است که آن را از خانواده حرکات بدانیم.
نکته مهم دیگر این است که، انواعی از حرکات عمل یکسانی را انجام می دهند و در نتیجه از این طریق به هدف یکسانی می رسند. به عنوان مثال بالا رفتن از تعدادی پله یک عمل است و هدف، رسیدن به بالای پلکان است. با این حال فرد می تواند برای رسیدن به این هدف، انواع مختلفی از حرکات را به کار ببرد.
اسلاید 6 :
روش های طبقه بندی تک بعدی
نظریه پردازان، فرآیند طبقه بندی مهارت های حرکتی را بر این مبنا انجام می دهند که ویژگی های مهارت شبیه مهارت های دیگر است. رایج ترین رویکرد، مهارت ها را بر حسب یک ویژگی مشترک طبقه بندی می کند. در سه روش اول از میان 4 روشی که در این قسمت مورد بحث قرار می دهیم، از این رویکرد استفاده می شود.
ویژگی مشترک هر روش به دو طبقه تقسیم می شود که به جای طبقات دو مقوله ای، دو انتهای یک پیوستار را تشکیل می دهند. این رویکرد پیوستاری، به جای الزام به قرار دادن ویژگی مهارت در یک طبقه خاص، امکان طبقه بندی مهارت را از لحاظ طبقه ای فراهم می کند که به ویژگی مهارت شبیه تر است.
به طور مثال : مفاهیم گرم و سرد دو طبقه از دما را نشان می دهد. با این که دو مفهوم را به عنوان دو طبقه متفاوت و مجزا در نظر می گیریم، می توانیم آنها را به عنوان کلمات توصیف کننده در دو انتهای مختلف یک پیوستار یک درجه حرارت نیز بنگریم، زیرا درجه گرمایی یا سرمایی وجود دارد که صرفا در یک طبقه یا طبقه ای دیگر قرار نمی گیرد.
اسلاید 7 :
اندازه دستگاه عضلانی مورد نیاز
ویژگی و خصوصیتی که اکثر مهارت های حرکتی را توصیف می کند، نوع گروه های عضلانی مورد نیاز برای اجرای مهارت است. اندازه گروه های عضلانی حرکت دهنده اصلی که برای انجام دادن مهارت هایی مثل راه رفتن و لی لی کردن لازم است با گروه های عضلانی مورد استفاده برای مهارت هایی مثل خیاطی یکسان نیست .
دانشمندان از این طریق روشی برای طبقه بندی مهارت های حرکتی بنا نهاده اند که دارای دو طبقه مهارت، معروف به مهارت های حرکتی درشت و ظریف است.
افراد برای نیل به مهارت های حرکتی درشت و انجام دادن این اعمال ،به استفاده از یک دستگاه عضلانی بزرگ نیاز دارند. این مهارت ها نسبت به مهارت های حرکتی ظریف، دقت حرکت کمتری را می طلبد.
مهارت های حرکتی مثل: راه رفتن،پرتاب کردن،جهیدن و ... جز این گروه هستند.
مهارت های حرکتی ظریف مستلزم کنترل بیشتر بر عضلات کوچک، خصوصا عضلات درگیر در هماهنگی دست با چشم است و به دقت زیاد در حرکت دست و انگشت نیاز دارد.
نوشتن با دست،تایپ کردن ،بستن دکمه و .... نمونه ای از این مهارت ها هستند.
فیزیوتراپیست ها بیشتر روی بیمارانی کار می کنند که به توانبخشی مهارت های حرکتی درشت نیازمندند و متخصصین کاردرمان عموما به بیمارانی رسیدگی می کنند که نیاز به یادگیری مهارت های حرکتی ظریف دارند.
اسلاید 8 :.
تمایز حرکات
علاوه بر طبقه بندی های قبل ،محققان مهارت های حرکتی را بر اساس نحوه تمایز حرکات ،در هنگام اجرای مهارت طبقه بندی می کنند.
اگر مهارتی مستلزم حرکتی متمایز ،با نقطه شروع و پایانی قابل تشخیص باشد ،آن را به عنوان یک مهارت حرکتی مجرد طبقه بندی می کنیم.
مثل زدن کلید چراغ،فشار دادن کلاچ اتومبیل،زدن کلید پیانو و .....
هریک از این مهارت ها به حرکتی مجزا نیاز دارد که در نقطه کاملا مشخصی شروع می شوند و پایان می یابند.
بعضی اوقات فرد،چندین حرکت را با هم در یک زنجیره یا مجموعه قرار می دهد. وقتی که این کار صورت می گیرد،مهارت را یک مهارت حرکتی رشته ای به حساب میاوریم.
راه انداختن یک اتومبیل معمولی دنده ای مثال خوبی است.زیرا راننده باید رشته ای از حرکات متفاوت و مجزا را انجام دهد.
در انتهای دیگر این پیوستار روش طبقه بندی ،مهارت های حرکتی مداوم یا پیوسته قرار دارد.این مهارت ها حرکاتی را در بر می گیرد که همیشه تکراری است.مهارت هایی از قبیل رانندگی،ردیابی ،شنا کردن و ....نمونه ای از این مهارت هاست.
اسلاید 9 :
ثبات محیط
یک روش طبقه بندی ،علاوه بر محیط های صنعتی از محیط های آموزشی و توانبخشی نیز منشا گرفته است. محققان این روش را بر اساس ثبات محیطی که مهارت در آن اجرا می شود ،بنا نهاده اند.
در این روش طبقه بندی، واژه شی به موارد زیر اطلاق می شود:
خصوصا به شیئ که شخص، عملی را بر روی آن انجام می دهد و یا
ویژگی های بافت یا موقعیتی که شخص در آن به اجرای مهارت می پردازد.
به طور مثال اگر شخصی به توپ ضربه بزند، بخش مهم محیط، خود توپ است، ولی در مهارت راه رفتن، شخصی که باید روی آن راه برود و ویژگی های بافت محیطی که فرد باید در آن عمل راه رفتن را انجام دهد ،از خصوصیات مهم محیط است.
طبق این طبقه بندی، درصورتی که محیط ثابت و پایدار باشد یعنی در حین اجرای مهارت تغییر نکند، مهارت را یک مهارت حرکتی بسته به حساب میاوریم .در این مهارت شی که عملی بر روی آن انجام می گیرد حین اجرای مهارت تغییری نمی کند. مثل برداشتن فنجان از روی میز یا راه رفتن در یک اتاق خلوت
در هریک از این مهارت ها اجراکننده می تواند زمانی که آماده انجام دادن عمل است،آن را آغاز و مهارت را مطابق میل خود اجرا کند.
اسلاید 10 :
مهارت حرکتی باز مهارتی است که شخص آن را در محیطی بی ثبات که شی یا بافت طی اجرای مهارت تغییر می کند، انجام می دهد. اجرا کننده باید برای اجرای موفقیت آمیز چنین مهارتی، متناسب با حرکت شی یا تغییر ویژگی های محیط عمل کند.
به عنوان مثال مهارت هایی مثل رانندگی با اتومبیل، قدم گذاشتن بر روی پله برقی، پیاده روی در جنگل، ضربه زدن به یک توپ تنیس متحرک و... جز مهارت های حرکتی باز به شمار می آید.
افراد هر یک از این مهارت ها را در محیطی اجرا می کنند که از نظر زمانی و یا فضایی متغییر است.
راه رفتن هم می تواند یک مهارت باز باشد و هم یک مهارت بسته.
وقتی که راه رفتن در محیطی خلوت صورت می گیرد مهارتی بسته است ولی وقتی که شخص باید در محیطی شلوغ و بی نظم راه برود، راه رفتن مهارتی باز است.
چگونگی اختلاف مهارت های باز و بسته را از لحاظ نیازهای اجرایی که برای فرد وجود دارد در نظر می گیریم.