بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
وزیر خارجۀ اسبق آمریکا
نویسندۀ کتاب های بی شمار در عرصۀ مطالعات سیاست خارجی آمریکا و مسائل منطقه ای و بین المللی
در این کتاب، روندهای سیاست خارجی آمریکا و منافع این کشور را در دوره های مختلف ارزیابی کرده است.
در نهایت، چالش ها و تهدیدات پیش روی آمریکا را برشمرده است.
کیسینجر، در کتاب خود مسائل را براساس گرایش های فکری اش که مبتنی بر «منافع محوری» در سیاست خارجی است؛ دسته بندی و بررسی کرده است.
از این کتاب می توان اطلاعات مناسبی دربارۀ روند سیاست خارجی آمریکا از گذشته تا به حال، منافع و چالش های آن، دورنمای سیاست خارجی آمریکا در مورد مناطق و موضوعات مختلف و چالش های مناطق و کشورهای مختلف به دست آورد.
اسلاید 2 :
فصل نخست: آمریکا در اوج؛ امپراتور یا رهبر
فصل دوم: آمریکا و اروپا؛ جهان دموکراسی های درجه یک
فصل سوم: نیمکرۀ غربی؛ جهان دموکراسی های درجه دو
فصل چهارم: آسیا؛ جهان تعادل قوا
فصل پنجم: خاورمیانه و آفریقا؛ جهان های در حال انتقال
فصل ششم: جهانی شدن
فصل هفتم: صلح و عدالت
اسلاید 3 :
اسلاید 4 :
ایالات متحده، در آغاز هزارۀ جدید از برتری بالایی برخوردار است؛ که بزرگترین امپراتوری های گذشته نیز، همتا و نظیر آن نبوده اند.
آمریکا، در تمامی زمینه ها (جنگ افزار، تجارت، علوم و فناوری، آموزش عالی و فرهنگ عمومی) از برتری چشمگیری در جهان برخوردار است.
موقعیت ممتاز آمریکا، طی دهۀ پایانی قرن بیستم موجب شد؛ تا این کشور به جزء اجتناب ناپذیر ثبات بین المللی تبدیل شود. (میانجیگر و طرف تشکیل دهندۀ روند صلح در خاورمیانه)
ایالات متحده، خود را به عنوان منشا و مبدا نهادهای دموکراتیک در جهان پنداشته و به صورت فزاینده ای، خود را در جایگاه قاضی عدالت به هنگام برگزاری انتخابات در کشورهای خارجی قرار داده و در صورت برآورده نشدن معیارهایش، تحریم های اقتصادی یا دیگر فشارها را روا داشته است.
نتیجه: نظامیان آمریکایی در نقاط مختلف جهان مستقر شده اند.
اسلاید 5 :
آمریکا، بزرگترین بازار مصرف برای کالاهای صادراتی کشورهای خارجی است.
فرهنگ آمریکایی، بر ذائقۀ مردم سراسر جهان تاثیر می گذارد و حتی گاهی موارد نارضایتی ملی را نیز، در کشورها تعیین می کند.
چشم انداز آیندۀ تحولات بین المللی، بیانگر نوعی دوگانگی در دیدگاه های کشورها در مورد قدرت آمریکاست.
برخی از کشورها به
قدرت آن احترام گذاشته
و به آن گردن می نهند.
گاه توصیه های آمریکا موجب
بروز خشم و عصبانیت شده
و کشورها در مورد اهداف
بلندمدتِ آمریکا، دچار نوعی
سردرگمی خواهند شد.
اسلاید 6 :
شگفت آن که، این برتری آمریکا اغلب از سوی مردم این کشور، با بی اعتنایی مواجه شده است.
براساس محتوای رسانه های جمعی و مباحث مطرح شده در کنگره (به عنوان دو شاخص مهم)، علاقۀ مردم آمریکا به مباحث سیاست خارجی همواره اندک بوده است.
ترکیب دو عامل از خود راضی بودن و موفقیت های بدست آمده که با پایان جنگ سرد همزمان شده است، نو عی تقدیر و سرنوشت برای آمریکا ایجاد کرده است که خود را در افسانه ای دوگانه، نشان می دهد. (دو مورد صفحۀ قبل)
اسلاید 7 :
ماهیت در حال تغییر شرایط بین المللی
برای آمریکایی ها، فهم و درک شرایط کنونی باید با به رسمیت شناختن این نکته آغاز شود که آشفتگی های موجود در جهان و ناآرامی ها موقّتی نیست که ایالات متحده از وجود آنها سود ببرد.
این آشفتگی ها، بیانگر تحول گریزناپذیر نظم بین المللی است؛ که از پیدایش تغییرات در ساختار داخلی کشورهای بزرگ و مهم جهان، دموکراتیزه شدن سیاست، جهانی شدن اقتصاد و روند سریع ارتباطات نشات گرفته است.
اسلاید 8 :
اسلاید 9 :
اصل عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها به نفع مفهوم «مداخلۀ جهانی بشر دوستانه» یا «صلاحیت جهانی»، نه تنها از سوی ایالات متحده؛ بلکه از جانب کشورهای متعدد اروپای غربی، کنار گذاشته شده است.
کشورهای مهم به این نکته آگاه اند که به دلیل وسعت کشورشان می توانند در نظام بین المللی نقش مهمی ایفا کنند و در عین حال در پی تشکیل گروه های مختلف و شکل گیری واحدهای بزرگتری هستند. (تاکنون، اتحادیۀ اروپا بیانگر این سیاست به کامل ترین شکل ممکن بوده است.)
اسلاید 10 :
در گذشته تغییراتی با اهمیت کمتر موجب بروز جنگ های عظیمی شده است.
در نظام کنونی بین المللی نیز جنگ های بسیاری رخ داده است؛ ولی در این جنگ ها هیچ یک از قدرت های بزرگ علیه دیگر وارد منازعه نشده اند.
عصر سلاح های هسته ای، اهمیت و نقش قدرت را تغییر داد.
تا آغاز عصر سلاح های هسته ای، اختلافات ارضی یا اختلافات بر سر منابع معدنی موجب بروز جنگ ها می شد. فتوحات و متصرفات نیز، سبب افزایش قدرت و نفوذ کشورها می شد.
در عصر نوین، قلمرو سرزمینی اهمیت خود را به عنوان یکی از مولفه های قدرت ملی به میزان بسیاری از دست داده است و پیشرفت های فنی، بیش از توسعۀ ارضی می تواند موجب افزایش قدرت کشور شود.
سلاح های هسته ای، احتمال وقوع جنگ را در بین کشورهای دارندۀ اینگونه سلاح ها کاهش داده است.