بخشی از پاورپوینت

 

اسلاید 1 :

مشاهده کودک در حال رشد که ابتدا می نشیند,بعد می ایستد امری است شگفت انگیز و بدن کودک به مرور زمان رشد می کند.

برخی از سلول ها تقسیم می شوند,برخی دیگر تقسیم شدن را متوقف می کنند و تعدادی نیز ثابت می مانند.

میزان رشد اندام های مختلف بستگی به رشد سلول های تشکیل دهنده ی آنها دارد که خود دارای سه شکل متفاوت است.

vبرخی از سلول ها مانند سلول های پوششی روده و خطوط چهره و خون به صورت مداوم از بین می روند.

vسلول های غدد و بخش هایی از کبد و کلیه مدت های طولانی زنده می مانند.

vاز سلول های عصبی,عضلانی و چربی تنها در طول دوره های خاصی از رشد شکل می گیرند.

اسلاید 2 :

بررسی میزان رسش

اندازه ظاهری قد و وزن کودکان شاخص دقیقی از رسش جسمانی آنان نیست,بلکه شاخص مناسب,طول قد,ضخامت و سختی استخوان های کودکان است.

رسش اسکلتی کودکان را می توان از طریق عکسبرداری با اشعه ایکس مورد بررسی قرار داد.

در اولین مرحله ی کودکی هر سال حدود 5تا 7/5 سانتی متر به قد و2تا 2/5 کیلو گرم به وزن کودکان افزوده می شود و در حالی که میزان بیشتری از ذخیره ی چربی در دختران وجود دارد و پسران از حجم عضلانی بالاتری برخوردار هستند.

اسلاید 3 :

عوامل موثر بر رشد جسمانی

عوامل ژنتیکی

رشد جسمانی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است.

غده ی هیپوفیز هورمون رشد و سایر هورمون های موثر بر رشد را ترشح می کند.

هورمون رشد یک هورمون عمومی است که تقریبا تمامی بخش های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.کمبود ترشح این هورمون قبل از بلوغ سبب دوارفیسم یا کوتولگی می شود و زیادی آن نیز ژیگانتیسم یا غول پیکری ایجاد می کند.هورمون رشد در حین خواب ترشح می شود که میزان خواب کودک می تواند بر رشد آن تاثیر بگذارد.

غدد دیگری که بر رشد انسان تاثیر می گذارند عبارت اند از:

ایپی فیز.هر نوع اختلال در این غده موجب رشد سریع و نا متناسب در دوره کودکی,تحریک پیش از موقع غدد تناسلی و حتی منجر به مرگ شود.

اسلاید 4 :

تیموس.این غده که به نام غده ی طفولیت شهرت دارد و همراه با رشد فرد کوچک می شود و اختلال در آن سبب ایجاد عقب ماندگی ذهنی و تعویق در رشد می گردد.

تیروئید.این غده در ناحیه گردن و در جلوی نای قرار گرفته و تیروکسین نام دارد و وظیفه اش حفظ تعادل متابولیسم بدن می باشد.

پاراتیروئید.این غده مشتمل بر چهار غده ی گوچک می باشد که در ناحیه گردن و پشت غده ی تیروئید قرار گرفته اند.هورمون آن پاراتورمون نام دارد و کار آن تنظیم میزان کلسیم و فسفر خون است.کمبود این هورمون سسب ایجاد حالت سستی و کسالت,کندی فکر و ذهن می شود.

لوزالمعده.غده ای است که هم برون ریز و هم درون ریز به عنوان یک غده درون ریز وظیفه ی کنترل قند بدن را به عهده دارد.یکی از هورمون های آن انسولین نام دارد که کمبود آن سبب ایجاد مرض قند و زیاد بودنش موجب به وجود آمدن گرسنگی و خستگی می شود.

غدد فوق کلیوی.این دو غده در بالای کلیه ها قرار گرفته اند و هر کدام دارای دو بخش خارجی(کرتکس)و داخلی(مدولا)هستند.

اسلاید 5 :

از بخش خارجی آنها هورمون کورتیزون ترشح می شوند که وظیفه آن حفظ توازن آب و سایر مواد شیمیایی در مایعات بدن است.

غدد جنسی.این غده هم دو کاره است که هم برون ریز است وهم درون ریز.از بیضه ها هورمون های آندروژن و تستوسترون ترشح می شود که موجب بروز صفات ثانویه,انگیزش جنسی ,ویژگی های ساختمانی بنی و رفتاری در مردان می گردد.

تخمدان ها نیز هورمون هایی چون استروژن که سبب پیدایش میل جنسی شده وفولیکولین که در رها ساختن تخمک و تنظیم عادت ماهانه دخالت دارد ترشح می کنند.

جنسیت

تفاوت دیگر زیستی که رشد کودک را تحت تاثیر قرار می دهد نوع جنسیت او است.رسش استخوانی دختران چند هفته زود تر از پسران اتفاق می افتد و دندان های همیشگی آنان زود تر از پسران در می آید.که این گونه تفاوت ها سبب بروز صورت های متفاوتی از توانایی های حرکتی در دختران و پسران می شود.

 

اسلاید 6 :

رشد رفتار های حرکتی در دختران سریع تر از پسران است.پسران در پرتاب کردن و ضربه زدن بر دختران پیشی می گیرند و مهارت های مربوط به عضلات درشت تر بهتری به خصوص با به کار گیری بالا تنه از خود نشان می دهند.

تغذیه

غذا سوخت بدن است و بدون مصرف آن امکان رشد وجود ندارد.پزشکان برخورداری از رژیم غذایی غنی شده را برای این گروه سنی توصیه می کنند.

محیط اجتماعی و عاطفی کودکان نیز در زمان صرف غذا اهمیت ویژه ای در ایجاد عادات غذایی آنان دارد.سوء تغذیه کودکان معمولا با عوامل دیگری چون فقر,آشفتگی خانواده,فقر محیطی,غفلت والدین از فرزند و نا امیدی از شرایط زندگی همراه است.

آب و هوا و ارتفاع از سطح دریا

دمای هوا تاثیر کمی بر رشد کودکان دارد.بر خلاف باور عمومی,رشد کودکان در محیط های آب و هوایی گرم بیشتر از مناطق معتدل نیست.

اسلاید 7 :

افرادی که در ارتفاعات زندگی می کنند سوء تغذیه نیز دارند.در این گروه از مردم,حجم سینه ها و ریه ها نیز بیشتر است.

بیماری ها

میزان رشد کودکان دارای مشکلات قلبی ممکن است نسبت به هم سالانشان دو سال تاخیر داشته باشند که البته بعد از انجام عمل قلب مشکلات آنان رفع می شود.بیماری های مزمن کودکان مانند دیابت,کرم های روده و یا اسهال خونی نیز تاثیر نا مطلوبی بر رشد آنان دارد.در مقابل بیماری های ناشی از باکتری ها و ویروس ها تاثیر نا چیزی بر رشد دارد و یا بی تاثیر است.

غفلت

محرومیت عاطفی عامل دیگری است که می تواند بر رشد کودکان تاثیر بگذارد.مراقبت بدون محبت یا غفلت زیاد می تواند موجب توقف رشد حتی در کودکانی که تغذیه طبیعی دارند بشود.کودکان در این شرایط کوتاه قدتر می شوند و رسش استخوانی کمتری از خود نشان می دهند.نگرش والدین به جنسیتی خاص نیز ممکن است سبب غفلت از کودک با جنس مخالف شود.

اسلاید 8 :

چاقی

چاقی دلایل متعددی دارد که در کل می توان آن را به دو نوع غیر قابل تغییر و قابل تغییر تقسیم نمود.در گروه اول عوامل زیست شناختی یعنی سنخ بدنی والدین و میزان سوخت وساز قرار می گیرد که به فرزند منتقل می شود و در گروه دوم نیز شامل عواملی چون وضعیت اجتماعی –اقتصادی,میزان فعالیت بدنی و یا رژیم غذایی است که قابل تغییر هستند.به طور کلی میزان مرگ ومیر در افراد چاق بیشتر است.

رشد مغز

مهم ترین جنبه رشد جسمانی برای روان شناسان رشد,به نظر می رسد که رشد مغز باشد.رشد مغز و کارکرد آن بستگی به عوامل متعددی دارد:

  • تعداد,اندازه و ساختار نورون ها
  • شاخه های دندریت ها
  • قوس ها و پیوند های بین نورون ها
  • پوشش میلین و محل قرار گرفتن نورون ها

اسلاید 9 :

سوخت ساز این عضو بسیار مهم در حول و حوش چهار سالگی به دلیل تشکیل سیناپس های زیاد به اوج خود می رسد که منجرب به صرف انرژی بیشتری می گردد.میزان رشد هر یک از دو نیم کره ی مخ با دیگری متفاوت است و همین امر سبب می شود تا غلبه طرفی مغز به وجود آید.بین مغز دختران و پسران از نظر ساخت و کنش تفاوت دیده می شود اما به طور کلی بیشتر نیم کره ی چپ در هر دو جنس از سنین 3تا6سالگی انجام می گیرد و پس از آن از میزان رشد آن کم می شود.نیم کره ی راست که در ابتدا از سرعت رشد کم تری برخوردار است در سنین8تا10سالگی دچار جهش نموی می شود.

رشد حرکتی

رشد حرکات درشت

این رشد همراه با افزایش طول قد و فعالیت های بدنی,کودکان لاغرتر شده واز سنگینی بالا تنه شان کم می شود و به نحوی که مرکز ثقل آنان در پایین تنه قرار می گیرد و باعث می شود تا آنان کمتر به زمین بخورند.

اسلاید 10 :

در این رشد تجربه مهارت های جدید مانند پرتاب کردن و گرفتن توپ,راندن سه چرخه و تاب خوردن بر میله را کسب می کنند.

رشد حرکات ظریف

تفاوت های فردی گسترده ای در بین کودکان از نظر رشد مهارت های ظریف وجود دارد و در حالی که ممکن است یک کودک در چهار سالگی قادر به بستن بند کفش خود باشد و یا غذایش را با چنگال بردارد.

بازی با لگو,مکعب ها و شماره گیری تلفن تمرینی برای رشد مهارت های ظریف حرکتی است.

آسیب های جسمانی

شکل های زیادی از آسیب های جسمانی وجود دارد که می تواند موجب بروز اختلال هایی در رشد طبیعی کودکان بشود.در زمره ی این موارد می توان از بد رفتاری والدین یاد کرد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید