بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
بیش از 90 درصد تجارت ایران از طریق دریا انجام میشود.
ناوگان کشتیهای تجاری و نفتکش ایران بزرگترین ناوگان در منطقه و چهارمین ناوگان بزرگ در دنیاست.
بیش از 90 درصد صادرات نفت و فرآوردههای نفتی ایران از طریق دریا صورت میگیرد.
برخورداری از این ناوگان مجهز امکان کسب درآمد برای ایران از طریق اجاره دادن کشتی و نفتکش را مهیا کردهاست.
اسلاید 2 :
تحریم زیرساختهای ارتباطی
زيرساختهاي مالی و بانکی: شبکه سویفت (SWIFT)
شركت اروپایی مديريت كننده سويفت در 17 مارس 2012 ، خدمات خود به نهادهاي مالي ايراني را قطع نمود. شامل:
خدمات به روز رسانی نرم افزارهای بانکهای ایرانی
استفاده از شبکه سویفت برای انتقال پیام
ماهوارههاي ارتباطي و مخابراتي:
تحریم رئیس سازمان صداو سیما توسط آمریکا و اروپا در فوریه 2013
تحریم سازمان صداو سیما توسط آمریکا ( فوریه 2013) و اتحادیه اروپا (مارس 2013)
در پی آن فعالیت شبکههای برونمرزی ایرانی مانند العالم، پرستیوی و هیسپانتیوی با مشکل مواجه شد
دسترسي به اينترنت و خدمات تحت وب: با هدف آزادی بیان تحریم نشده است
اسلاید 3 :
جمع بندی وضعیت تحریمها
حوزه جدیدی از تحریمها که از دید تحریمکنندگان مغفول مانده باشد وجود نداد و لذا تحریمهای آتی محدود در حوزههای هفتگانه فوق خواهد بود. توسعه تحریمهای آتی در برخی موارد با افزودن مرحله جدیدی به تحریمها (افزودن سطر جدید به جداول) و در برخی موارد از طریق تشدید نظارت بر تحریمهای وضع شده و افزایش جریمههای آنها خواهد بود.
روند پیشروی آمریکا و اتحادیه اروپا نشان میدهد که هرچند اروپا تا حدود شش سال قبل، عملاً مشارکتی در تحریمها علیه ایران نداشت، اما طی سالهای اخیر با سرعت بالایی در این مسیر پیشروی کرده و در حال حاضر حتی در برخی حوزهها (نظیر حمل و نقل) از آمریکا پیشی گرفته است.
در حال حاضر تحریمهای اتحادیه اروپا درونسرزمینی بوده و حوزه شمول آنها محدود به کشورهای اروپایی است، اما تحریمهای آمریکا برونسرزمینی بوده و شامل کلیه کشورها و شرکتهایی که با ایران تعامل تجاری، صنعتی، مالی و... داشته باشند میشود. یکی از روندهای قابل پیشبینی برای تحریمهای آتی، برونسرزمینی شدن تحریمهای اتحادیه اروپا است که فشار بر ایران را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد.
اسلاید 4 :
جمع بندی وضعیت تحریمها
یکی از روندهای قابل شناسایی در کلیه حوزههای تحریم (تجاری، مالی، حمل و نقل، نفت و گاز) آن است که در ابتدا تحریمها مشمول افرادی میشد که مستقیماً با ایران تعامل داشته باشند. تحریمهای بعدی، هر گونه تعامل غیرمستقیم در این حوزهها، شامل بیمه معاملات و حمل و نقل، تسهیلگری و واسطهگری، بازاریابی و ضمانت قراردادها در حوزه تحریم شده و... را نیز شامل میشد.
روند تحریمهای مالی آمریکا و اتحادیه اروپا به این صورت بوده که از یک سو نهادهای مالی مشمول تحریم توسعه داده شدهاند و از سوی دیگر محدودیتهای وضع شده برای نهادهای مذکور تشدید شدهاند. همچنین تحریمهای بانکی در ابتدا شامل تراکنشهای دلاری و یورویی بود، ولی تدریجاً کلیه تراکنشها را شامل شد. آخرین تحریم مالی (تحریم استفاده از ریال در معاملات بینالمللی) نیز به منظور پیشگیری از تسویه تجارت خارجی ایران با پولهای ملی طرفین تجاری وضع شده است.
تحریمهای حوزه حمل و نقل عمدتاً معطوف به حمل و نقل دریایی و هوایی بوده. هرگونه تعامل و کمک در این حوزهها، شامل فروش تجهیزات و فناوری، اجاره کشتی و هواپیما، ارائه خدمات بیمهای و ردهبندی، تسهیلگری و ضمانت در قراردادها و... مشمول تحریم قرار گرفته است. احتمال توسعه تحریمهای حمل و نقل به ترانزیت ریلی و جادهای نیز وجود دارد که به دلیل حجم اندک این بخش در کل حمل و نقل کشور، هنوز در دستور کار تحریمکنندگان قرار نگرفته است.
اسلاید 5 :
در حوزه نفت و گاز، تحریمها شامل سرمایهگذاریهای توسعهای، همکاری صنعتی و فناوری، خرید مواد خام، فروش انواع فرآورده و نیز تسهیلگری (تراکنش مالی، بیمه، بازاریابی، ...) برای موارد فوق میشود. تحریمهای اخیر، در زنجیره ارزش افزوده بخش نفت و گاز پیشروی کرده و شامل خرید فرآوردههای نفت و گاز از ایران نیز میشود. تحریمهای این حوزه کاملاً تدریجی بوده تا از وارد شدن شوک به بازار جهانی نفت جلوگیری شود.
در مجموع، در حوزههای مالی و بانکی، نفت و گاز، حمل و نقل، میتوان گفت کلیه مراحل متصور برای تحریم ایران توسط اروپا یا آمریکا (یا هر دو) طی شده است. لذا گامهای بعدی در این بخشها محدود به افزایش نظارت بر اجرای تحریمهای وضع شده و همچنین افزایش جریمههای تخلف از این تحریمها خواهد بود.
در حوزه تجاری- صنعتی، امکان افزایش تحریمها و محدود شدن تجارت در صنایع دیگروجود دارد. خصوصاً صنایعی که نقش مهمی در تأمین بودجه دولت داشته یا بخش مهمی از صادرات ایران را به خود اختصاص میدهند. تحریم تجارت محصولات معدنی (نظیر سنگ آهن، سیمان و...) در این راستا محتمل است.
اسلاید 6 :
تمرکز تحریمها بر نقاط ضعف اقتصاد ایران
تحریمهای نفت و گاز
وابستگی بودجه دولت به نفت
وابستگی نیازهای ارزی کشور به ارز نفتی
وابستگی صنعت و فناوری نفت و گاز
وابستگی به واردات فراورده
وابستگی در بیمه های کشتیرانی
تحریمهای تجاری و فناوری
وابستگی در کالاهای اساسی
سوء مدیریت شرکای تجاری
عدم استفاده از موقعیت ترانزیتی کشور
عدم استفاده از توان داخل در صنایع پیشرفته
اسلاید 7 :
تحریمهای مالی و بانکی
وابستگی به دلار و یورو در مبادلات تجاری
عدم شفافیت بازار ارز ایران
وابستگی به شبکه سویفت در پرداختهای بین المللی
پایین نگه داشتن نرخ ارز علیرغم تورم داخلی
تحریمهای حمل و نقل
وابستگی تجارت ایران به حمل و نقل دریایی
محدود بودن تعاملات ترانزیتی ایران با کشورهای منطقه
وابستگی حمل و نقل دریایی ایران به خدمات پشتیبان خارجی