بخشی از مقاله

چکیده

تابلوی هوشمند یکی از رسانههای الکترونیکی و چند حسی میباشد که در سال 2005 اختراع شد این وسیله با تعامل با رایانه و دیتا پروژکتور یک مثلث تعاملی از رسانه الکترونیکی ایجاد میکنند که دارای ویژگیهای متن، صوت، فیلم، گرافیک و غیره می-باشد. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی میباشد. ابزار پژوهش آزمون محقق ساخته برای سنجش مفاهیم ریاضی دانش آموزان بود. پایایی این آزمون 83 درصد میباشد. و برای تعیین روایی از نظر کارشناسان بهره گرفته شد.

جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان پایه سوم راهنمایی شهر روانسر در سال تحصیلی 91 - 92 میباشد. که از بین آنها تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. برای انجام پژوهش از دو گروه آزمایش و کنترل استفاده شد. گروه آزمایش با استفاده از تابلوی هوشمند آموزش داده شدند و گروه کنترل نیز با استفاده از تابلوهای سنتی آموزش داده شدند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد بین استفاده از تابلوهای هوشمند و یادگیری مفاهیم ریاضی رابطه آماری معناداری وجود دارد.

مقدمه

کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان معاصر با سرعت فزاینده ای در حال گسترش است و همه ابعاد زندگی از جمله، تعلیم و تربیت را در شکل های متفاوت آن دچار دگرگونی کرده است. بعضی از کشورها برای دستیابی به تعلیم و تربیت مطلوب، در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات سرمایه گذاری کرده اند و می خواهند، فناوری را برای دست یابی به بهترین و جدیدترین روشها بکارگیرند تا مزیت های برای تعلیم و تربیت داشته باشند

رسانه ترجمه واژه انگلیسی «Medium» است. این واژه در لغت به معنای واسطه، وسیله، یا ماده وسط یا رابط دو چیز، حد فاصل و سرانجام وسیله نقل و انتقال آمده است - ذوفن، - 1386 در زمینه رسانه ها عنوان می کنند: کلمه رسانه به صورت گوناگونی تعریف شده است. بعضی از معلمان آن را وسایل کمکی سمعی و بصری به شمار می آورند و بعضی دیگر آن را به کتابخانه و فناوری اطلاعات مربوط می سازند. در تعریفی که در سال های اخیر طرفداران بسیاری را به خود جلب کرده است. رسانه ها وسایل یا ابزار ها معرفی شده است.

رسانه آموزشی به وسایل و ابزارهایی گفته می شود که انتقال پیام آموزشی را از فرستنده به گیرنده انجام می دهد. بر اساس این تعریف ، هیچ آموزشی را نمی توان تصور کرد که بدون وجود رسانه تحقق یابد؛ زیرا رسانه، وسیله یا کانال انتقال پیام از فرستنده به گیرنده یا فراگیر است

با توجه به نقش و تاثیر کلی رسانه های آموزشی در آموزش و یادگیری یکی از دلایل عمده استفاده و بکارگیری رسانه های آموزشی در فرایند آموزش و یادگیری نقشی است که حواس مختلف در یادگیری دارا هستند. اساسی ترین هدف فناوری آموزشی یادگیری بهتر و عمیق تر است و یکی از راه های وصول به این هدف، به کارگیری کامل حواس می باشد. نتایج تحقیقات نشان داده است که حواس مختلف نقش واحدی را در یادگیری دارا نیستند.

·    % 75 یادگیری از طریق کاربرد " حس بینایی " صورت می گیرد .

·    % 13 یادگیری از طریق کاربرد " حس شنوایی " صورت می گیرد .

·    % 6 یادگیری از طریق کاربرد " حس لامسه " صورت می گیرد .

·    % 3 یادگیری از طریق کاربرد " حس بویایی " صورت می گیرد .

·    % 3 یادگیری از طریق کاربرد " حس چشایی" صورت می گیرد

ملاحظه می شود که اگر چه قسمت اعظم یادگیری انسان - %75 - از طریق کاربرد حس بینایی و مجموعاً % 12 از طریق لامسه، بویایی و چشایی صورت می گیرد، که روی هم % 87 را تشکیل می دهند. با این حال در بسیاری موراد معلمان به کاربرد بیش از حد حس شنوایی تاکید فراوان دارند.

نمودار .1 نقش حواس مختلف در یادگیری

نتایج بررسی های مکرر حاکی از این امر است که هر چه حس های بیشتری از شاگردان به کار گرفته شود، این امر سبب تثبیت یادگیری و بقای آموخته ها - یادداری - به مدت طولانی تر می شود. این امر بهره گیری از رسانه های متعدد و متنوع در فرایند یاددهی - یادگیری را مورد تاکید قرار می دهد - امیرتیموری،. - 1386 تجربه آموزشی به معنای درگیر کردن دانش آموز در فرایند یادگیری و یادگیری فعال است. برای نمونه، استفاده از رسانه ای آموزشی مانند رایانه در فرایند یادگیری در کلاس درس از آموزش به شیوه سخنرانی تاثیر گذارتر است.

تابلوهای هوشمند به مثابه یک رسانه آموزشی نوین که تخته سفید تعاملی یا تخته سفید الکترونیکی3 نیز نامیده می شوند. در دهه اخیر مورد توجه پژوهشگران و موسسات آموزشی قرار گرفته اند. تابلو هوشمند یکی از آخرین فناوری های روز است که ترکیبی از فناوری های الکترونیک، نرم افزار و اینترنت می باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید