بخشی از مقاله
چکیده:
با بررسی عوامل به کار رفته در جهت تقویت آرایه ها و عناصر محیطی ، شاهد انواع مختلف و متنوعی می باشیم . یکی از این موارد که اکنون به عنوان یک بایسته در محیط های داخلی و خارجی و به تعداد زیاد قابل مشاهده است ، علاوه بر نقشی که می توان آن را نمادین و یا غیرنمادین دانست ، به عنوان عوامل اطلاع رسانی در همه محیط ها مطرح می باشند .در این مقاله در بدو امر به مطالعه و ارائه گونه های مختلف سازه های اطلاع رسانی محیطی و بررسی تطبیقی این عوامل از دیدگاه تقویت شاخصه های مطرح در محیط های مختلف از جهت و رویکرد تقویت و تکامل صفات روحی، فرهنگی و سنتی و همچنین ارتقاء مولفه های مدرن گرایانه در محیط های مختلف ،پرداخته شده است . در ادامه و در قالب یک بررسی تطبیقی ،گونه های مختلف ارائه شده از منظر عناصر به کار رفته با هم مقایسه شده ، جهات مثبت وکاربردی و احیانا غیرمثبت ،کم ارزش و یحتمل فاقد ارزش ، مورد ارزیابی قرارگرفته است . در نهایت در این مقاله سعی شده به منظور ارائه یک طراحی موفق و هدفمند به شاخصه هایی پرداخته شود که راه گشای پژوهشگران و طراحان در امر انجام یک طراحی هدفمند و آگاهانه قرار گیرد . این امر به معنای رسیدن به محتوایی است که می تواند شکلی موجه ودرخور تامل از تابلوهای اطلاع رسانی را ارائه نماید .
-1 مقدمه :
انسان در مسیر زندگانی و عرصه حیات خویش با وجود کسب کمال و دریافت آگاهی های گوناگون ، درحیطه های مختلف ، همواره نیازمند دریافت وکسب مولفه هایی است که به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه درپی نیل به آن است .این فرآیند، شکلی از احتیاج وی به رفع نیازهاست . نیازهایی که برخی مادی و برخی معنوی است و در این میان یکی از اصلی ترین گونه های این مجموعه تاثیرگذار بنیادی ، پرداختن به مجموعه عناصری است که در قاب چشم نشسته و از طریق احساس بصری ، ذهن و ادراک را متاثر ساخته و اعلی ترین نوع نیاز را مرتفع سازد . این رها ورد به این معناست که ما در طول زندگانی نیازمند این مهم هستیم که زیبایی را ببینیم و این نیاز بسیار اساسی و مهم ما را ملزم می سازد که همواره در جستجوی آن بوده ودر پی آرایه های مختلف برای تکمیل و جلوه بخشی به آن عمل نماییم . آنچه مسلم است این ساختار و مجموعه درکنار عوامل دیگر و بر اساس نگرش های مختلف مفهوم درطراحی شکل گرفته وتکامل یافته است . از جانب دیگر گونه مهم و ثانویه مسئولیت طراحان در این بخش شناخت حیطه های سه بعدی وحجم پذیری آن است که قالبی متفاوت و متمایز به این گونه ساختارها داده ودر رهاورد حضور در عناصر محیطی جلوه خاص خود را ایفا می کند . این نقش علاوه برگونه های مختلف جلوه بخشی در محیط، می تواند عاملی در جهت تقویت فرهنگ و هویت درآن محیط باشد . این امر در راستای نخستین کنفرانس ملی تبلیغات محیطی در ایران 3 آذر ماه 1394 ارتباط تصویری کامل شده ، حضور یافته در محیط و به صورتی متمایز، عمل می نماید . این ضابطه به معنای مفهوم ومعنای کامل یک حرکت بصری درکنار یک خواستگاه عملکردی است . سوال مطروحه دراین ارتباط این است که چگونه می توان پیکره ساختاری عوامل مختلف تبلیغات شهری را نه تنها به عنوان یک پایه و عامل نگهدارنده ، بلکه به عنوان یک آرایه تاثیرگذار در جهت تکامل و جلوه بخشی به فضای محیطی استفاده نمود ؟
گونه های مختلف ارائه محتوی :
در ابتدا باید از دیدگاه و منظر اندیشمندان حیطه ارتباطات ، مبحث ارائه و انتقال تفکر را مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم :
ارائه: این کلمه به معنای »نشان دادن« و »به معرض دید گذاشتن« است و به معنای »تحویل دادن« یا »تقدیم کردن.« در بسیاری از نوشتههای معاصر، ارائه کردن - یا ارائه دادن - و عرضه کردن را به معنای مترادف به کار میبرند که البته صحیح نیست.
معنا شناسی چیست و کدام معنا مورد بررسی معنا شناس قرار می گیرد و اساسا معنا شناس چه کاری انجام می دهد؟
- دکتر محمد رضا شعیری در این ارتباط چنین بیان می دارند: در ابتدا من دو واژه معنی و معنا را از هم جدا می کنم. معنی، در واقع آنچه که در سنت معنی شناسی لحاظ می کرد ، معنی ای بود تک واژه ای و به روابط بین واژه ای می پرداخت ومعنی را به صورت منقطع بررسی می کرد. در ایران، معنی شناسها این کار را هنوز انجام می دهند. معنی را مد نظر قرار می دهند. معنی را به صورت واژه ای و واژه ها را به صورت منقطع و خارج از جمله بررسی می کنند و بعد در نهایت به روابط واژه در یک جمله می پردازند. این همان حداکثر کاری است که معنی شناس می کند.
ارائه دیداری اطلاعات
انسان در دوران کهن توانسته ، با خلق نخستین تصاویر به بیان دانستههای خود بپردازد. این توانایی در تصویرسازی سبب ایجاد پایههای اولیه دانش بوده است . توسعه و پیشرفت بعدی دانش با تاثیرپذیری از فرایندهای دیداری در قالب نشانهها و علائم شکل گرفته، و سپس با اختراع خطوط اولیه چون خط هیروگلیف، این شاخصهای تصویری به نگارش و تثبیت دانش یاری رساندهاند. بهرهگیری آدمی از عناصر دیداری در طول تاریخ ادامه داشته و تا دوران معاصر نیز استفاده مطلوبی از آن بهعمل آمده است. در سالهای اخیر استفاده فنی از راهبردهای دیداری به شیوهای نظاممند در ساختار رشتههای متعدد علمی وارد شده و روشهای آموزش و پژوهش را متاثر ساخته است .یکی از راهبردهای موثر دستیابی به اطلاعات مفید، استفاده از فنون مصورسازی اطلاعات میباشد .این راهبرد سودمند از حدود دو دهه قبل به شیوه علمی در مطالعات مربوط به حوزه اطلاعات وارد شده است. در بهرهگیری از ابزارهای ارتباطی کاربرد تصاویر بیشتر نمایان شده، و با گذشت زمان و ظهور پیشرفتهای علمی و فنآوری، بهرهگیری از آن در شاخههای متعدد علمی وارد شده است. در واقع با توسعه و پیشرفت فنآوری نوین ارتباطی و ابزارهای تصویرسازی رایانهای، حیطهای از فرآیندهای پردازش دیداری پا به عرصه وجود نهاده که تبلور آن را میتوان با رویکردی اثر بخش، در حوزه مطالعات مربوط به مصورسازی مشاهده کرد. بر این اساس حجم قابل ملاحظهای از منابع اطلاعاتی در این زمینه به رشته تحریر درآمده و ابعاد مختلف این فعالیت علمی و مبتنی بر سازههای فنی تصویرسازی رایانهای را پوشش داده است .
بازنمایی و ارائه تصویری اطلاعات
نخستین کنفرانس ملی تبلیغات محیطی در ایران 3 آذر ماه 1394
شیوههای متعدد نمایش دیداری اطلاعات که با عنوان مصورسازی اطلاعات شناخته میشود، که این امر یکی از شاخههای علوم رایانه است که در مباحث نوین مربوط به کاربردهای اطلاعات به صورت گسترده مورد توجه قرار گرفته است. مصورسازی اطلاعات یک روش رایانهای برای نمایش داده[3]میباشد که عبارت است از پردازش اطلاعات در قالب دیداری، که کاربر را قادر میسازد تا اطلاعات را مشاهده، مرور، دریافت و درک نماید .با استفاده از پدیده مصورسازی اطلاعات میتوان در کمترین زمان اطلاعات را منتقل و درک کرد . چن - 1999، ص - 1اظهار میدارد که مصورسازی اطلاعات در برگیرنده بخش عظیمی از ساختارهای بازنمایی است، و برخی از آنان به خوبی شناخته شده هستند، و برخی جدید میباشند. بهعلاوه، همواره روشهای جدید ارائه و بازنمایی اطلاعات ابداع شده است .پولانکو - 1999 - بیان میکند که مصورسازی به صورت یک مفهوم کلی در دو محدوده علمی قابل تعریف میباشد: مصورسازی علمی، و مصورسازی اطلاعات .این تمایز به صورت تجربی در ساختار متفاوت آنها نسبت به ورود داده ها، و یا دادههای خامی که به شکل تصویری درآمدهاند، قابل مشاهده است. بر اساس نظر وی باید توضیح داد که تفاوت میان مصورسازی علمی و مصورسازی اطلاعات آن است که مصورسازی علمی عمدتا در راستای کاربردپذیر ساختن داده های فیزیکی است، در حالی که مصورسازی اطلاعات به شیوههای تصویرسازی عملی داده های انتزاعی می پردازد. مونزنر - 2002 - نیز شرح میدهد که حوزه موضوعی رایانهمحورِ، مصورسازی اطلاعات در باره ایجاد ابزارهایی است که جهت بهرهبرداری نظامهای دیداری انسان در راستای کمک به کاوش کاربران یا شرح و توضیح داده بهکار میرود. سدیگ و دیگران - - 2003 در ارتباط با هدف و غایت این فعالیت می گویند که یکی از اهداف اصلی مصورسازی اطلاعات، پشتیبانی از تفکر انسانی از طریق استفاده مناسب از ابزارهای تصویری ویژه است .
چنین ابزارهای تصویری حواس انسان را پرورش میدهد و با پدیدآوردن ساختار و الگوهایی درون دانش مدون، به دانش انتزاعی یاری میرساند .از سوی دیگر والتر و دیگران - - 2004 بیان می کنند که مصورسازی اطلاعات یکی از حوزههای علوم رایانه است که با نوآوری در ارائه مقادیر زیاد اطلاعات ارتباط دارد. پوتز - - 2005 نیز توضیح می دهد که کشف الگوها و یافتن شباهتها بهصورت دیداری یکی از تواناییهایی انسانی است. نظامهای مصورسازی اطلاعات از این توانایی جهت فشردهسازی مقادیر عظیم اطلاعات متنی از طریق ارائه دیداری قابل کنترل، بهرهبرداری میکنند. در واقع باید اظهار داشت که مصورسازی اطلاعات فرآیندی پویا و کاربردی است که در افزایش قدرت درک و دریافت اطلاعات تاثیری بهسزا دارد .این فعالیت برای بالا بردن میزان یادگیری و بهرهمندی از اطلاعات، بر اساس شیوه های نمایشی گوناگون بهکار گرفته میشود. تلاشهای عمدهای که در طراحی نظامهای مصورسازی صورت پذیرفته، در راستای تقویت قدرت درک کاربران و تاثیرگذاری بیشتر بر فعالیت آموزشی و پژوهشی آنان بوده است. همچنین باید بیان کرد که راهبردهای بهکار گرفته شده در زمینه درک دیداری و بهرهمندی از کاربرد نشانهها، نمادها و تصاویر، به همراه مطالعه در اثر بخشی این عناصر دیداری، از زمره مسائلی است که در مصورسازی اطلاعات مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. بر این اساس تلاش میشود که با نمایش تصویری اطلاعات قدرت درک و یادگیری کاربر افزایش یافته، میزان قابل توجه اطلاعات به شکل فشرده، با حجم کمتر، و به شیوه مصور ارایه شود.
افزایش توان کاربردی در یادگیری و درک بهینه مخاطب
با کاربرد روشهای بهینهسازی در ارائه تصویری اطلاعات، نفوذ مفاهیم آن افزایش مییابد . بیان دیداری برای انتقال منظور بر اساس الگوهای از پیش تعیینشده، نقشی تاثیرگذار دارد. بر مبنای سودمندی فرآیندهای ارائه دیداری میتوان اطلاعات را با قالب های تصویری به نمایش گذاشت. در واقع بهرهگیری از راهبردهای دیداری برای بازنمایی و ارائه تصویری اطلاعات یکی از ابزارهای موثر و اثربخش برای انتقال و درک آن به شمار میآید. این فرآیند موثر در بیشتر فعالیتهای زندگی ما وارد شده است. امروزه در آموزشهای کلاسیک و علمی به راهبردهای دیداری توجه ویژه میشود . همچنانکه یادگیری دیداری موثرتر است، به همان نسبت تفکر و شیوه نگرش دیداری نیز از اهمیت زیادی برخوردار میباشد .یکی از مقاصد اصلی مصورسازی، ایجاد شرایط بهتر اندیشه و تحلیل اطلاعات در