بخشی از مقاله
چکیده
درحالحاضر تکنولوژی عنصرکلیدی توسعه اقتصادی، صنعتی و تجاری است و سرمایهگذاری در ایجاد،گسترش و دریافت تکنولوژیهای جدید، به عنوان موتور توسعه و جهانیسازی بنگاههای اقتصادی به رسمیت شناخته شده و در اشتغال و کارآفرینی شرکتهای پروژه محور موثر است. لذا دراین پژوهش تاثیر تکنولوژی بر کارآفرینی در استان کرمانشاه مورد بررسی قرارگرفت. فرضیات در اینجا، تکنولوژی ساخت و تولید با ابداع تعاملی، تکنولوژی ساخت و تولید با ابداع حمایتی، ابداع تعاملی و مزیت رقابتی پایدار، ابداع حمایتی و مزیت رقابتی پایدار
اینکه بین مزیت رقابتی پایدار حاصل از ابداعات و کارآفرینی تاثیر مثبت و معنیداری وجود دارد، مورد بررسی واقع شده است.
تحقیق با روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری کلیه شرکتهای پروژه محور ساختمانی استان کرمانشاه بوده که با تکنیک پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفتهاند و از نرمافزارهای spss , Amose برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد. نتایج نشان میدهد که تکنولوژی نوین بر کارآفرینی تاثیر داشته و در بالا بردن کیفیت خدمات ، صرفهجویی در هزینهها و سرعت بخشیدن به امور به طور مستقیم و غیر مستقیم موثر است.
-1 مقدمه
نرخ شتاب یافته تغییر تکنولوژی اثر عمیقی بر جامعه و استانداردهای زندگی میگذارد. بنگاههای کوچک و متوسط پروژه محور به عنوان خالق بکارگیری نوآوریها و عامل محرک نظام اقتصادی در حرکت به سوی نظام اقتصادی دانشمدار شناخته شدهاند .مسلماً با توجه به پیچیده شدن سازمانها و رشد تکنولوژی، آنان تلاش میکنند دریابند که چگونه سازمانهای خود را کارآفرین و خلاق سازند تا باعث رشد و موفقیت در رقابت بازار شوند.
در محیطهای پروژه محور، شرکتهای کوچک مداوم رو به جلو و به طور مؤثر از منابع کمیاب و محدود محیط برای حرکت شرکت در نوآوری مبتنی بر بازار استفاده میکنند. قابلیتهای که شرکت را قادر به دست آوردن مزیت رقابتی آگاهانه و سیستماتیک توسعه توسط انتخابهای و اقدامات رهبران کارآفرینی است که شرکت را متمایز میکند. شرکتهای خدمات پروژه محور کارآفرینی رفتارهای ساخت و تولید را در تلاش خود برای ارائه ارزش برتر به مشتریانشان بکار میگیرند.
-2 بیان مساله پژوهش
امروزه تکنولوژی عنصر کلیدی توسعه اقتصادی، صنعتی و تجاری است و سرمایهگذاری در ایجاد، گسترش و دریافت تکنولوژیهای جدید، سالهاست که به عنوان موتور توسعه و جهانیسازی بنگاههای اقتصادی به رسمیت شناخته شده است. تکنولوژی نوین میتوانند کارآیی و اثر بخشی را افزایش داده و زمان تولید و عرضه محصولات به بازار را کوتاه کند و پیشرو بودن در عرصه کسب و کار را تضمین کند.
علاوه بر موضوعات عمومی مؤثر بر نوآوری و تکنولوژی در سازمانها، شرکتهای عمرانی پروژهمحور به طور اعم و شرکتهای پیمانکاری ساختمانی به طور اخص دارای ویژگیهای خاص خود می باشند که در این پژوهش مورد توجه قرار میگیرند. در اینجا سعی شد مهمترین تئوریها و تحقیقات مرتبط با تکنولوژی و نوآوری و عوامل مؤثر بر آن با تأکید بر شرکتهای کارآفرین پروژه محور مورد بحث و بررسی قرارگیرد.
-3 اهمیت و ضرورت انجام پژوهش
موفقیت شرکتهای کوچک و متوسط به این بستگی دارد که بتوانند خلاءهای موجود در بازار را پر کرده، مشتریگرا بوده و به مدیریت کیفی اهمیت دهند. نوآوری، پیچیده بوده و این به سبب تغییر نیازهای مشتریان، فشارهای رقابتی و تغییرات سریع تکنولوژی میباشد و کارآفرینان ماهر و واجد شرایط که دارای پروژههای دقیق و حساب شده هستند، موفقتر عمل خواهند کرد و خود را با تغییرات پرشتاب محیطی منطبق کرده و نسبت به عوامل اقتصادی و سیاسی سریعتر واکنش نشان میدهند
نقش کارآفرینی در هدایت فرصتهای نوآورانه در زمینه تئوری رقابت درون سیستمی وخدمات ارائه شده توسط شرکتهای ساختمانی نیاز به توجه بیشتری دارد. در زمینه شرکتهای پروژهمحور، مدیران برای ایجاد ترکیب منابع جدید و استراتژیک استقرار نتایج، نیاز بیشتری به این دانش دارند و مدیران باید به تکنولوژی جدید در تولیدات و اجرا به صورت تیمی و پروژهای توجه نمایند.
-4 پیشینه و سوابق پژوهش
رشد و توسعه یک کشور و تجارب کشورهای تازه توسعه یافته نشان می-دهد که کارآفرینی، یکی از راههای برون رفت از توسعه نیافتگی است. از همین رو سعی شد کتابها و مقالات مختلف که الگوهای موثر در تکنولوژی نوین شرکتها را در زمینه کارآفرینی کار کردهاند، مورد بررسی قرار داده که اشاره مختصری به آن آمده است.
کتاب" کارآفرینی، تعاریف، نظرات و الگوها" نوشتهی محمود احمدپور داریانی در سال 1387، که به بررسی بنگاهها در ساختار اقتصادی کشورها و شناخت فعالیتهای نوآورانه، محرکها و موانع نوآوری در بنگاههای کارآفرین پرداخته و به مطالعه موانع نوآوری و عوامل انگیزشی برای نوآوری در صنایع کوچک ایران اشاره دارد. همچنین مقاله "تأثیر کارآفرینی دانش در نوآوری" نوشتهی محمود دانیالی دهحوضی، سیدحسن حاتمی نسب و اسماعیل زارعی،در سال 1390، که این مقاله مفهوم جدیدی به نام کارآفرینی به عنوان یک توانمندی در رفتار نوآورانه را شناسایی و سازمان را در موقعیت مزیت رقابتی، مورد بررسی قرار میدهد. مقاله "مدیریتتوسعه:
نظریهها، روشها، و برنامههای کاربردی درکارآفرینی، نوآوری، و حس-گیری" نویسندگان، هوانگ کان هارانگ، دومینگو ریبیرو، سوریانو انریکه، در سال2014، که به بررسی موضوعات کارافرینی، نوآوری و حس تولید و ساخت و تعامل آنها با یکدیگر میپردازد.
تحقیقات کارآفرینی متعددی در دهه گذشته به دست آمده و مفهوم کارآفرینی و تکنولوژی نوین به عنوان نمودی از رفتار شرکت میباشد که با استفاده از ابعاد نوآوری، فعالیت و ریسکپذیری عملیاتی در سطح بنگاههای کارآفرین بوده و بیان میکند که چگونه شرکت با استفاده از فرصتهای بازار، با دردستگرفتن ابتکار عمل در بازار دارای مزیت رقابتی میشوند.
-5 تعریف مفاهیم و مسائل پژوهش
-1-5 نوآوری: کانتر در تعریف نوآوری را فرآیند گردآوری هر نوع ایده جدید و مفید برای حل مسئله میخواند و معتقداست که نوآوری شامل شکل گرفتن و ایده، پذیرش و اجرای آن است. شومپیتر نقش پر تحرک نوآوری در صحنه تولید را برجسته ساخته است. او نوآوری را به منزله استقرار کارکردهای نوآورانه در تولید میداند.
-2-5 ابداع تعاملی: استفاده از ابزار، سیستم، سیاست، برنامه، فرایند، محصول یا خدمات جدیدی که ممکن است در داخل شرکت ایجاد شده باشد یا از بیرون شرکت خریداری شده باشد و در سازگاری و انطباق شرکت با تولیدات جدید و اجرای کار موثر بوده و به ایجاد ارزش مستقیم تجربه شده توسط مشتری گفته میشود.
-3-5 ابداع حمایتی: به ایجاد ارزش غیر مستقیم در پایان کار اطلاق شده و نوآوری در اجرای کار بدون اینکه مستقیاًم لمس شود در اشتغال و خرید مشتریان مؤثر است.
-4-5 مزیت رقابتی پایدار: ارتباط مستقیم با ارزشهای مورد نظر مشتری دارد به نحوی که در یک طیف مقایسه ای هر چه قدر ارزشهای عرضه شده یک سازمان به ارزشهای مورد نظر مشتری نزدیکتر یا با آن منطبقتر باشد میتوان گفت که سازمان، نسبت به رقبای خود در یک یا چند معیار رقابتی دارای برتری و مزیت است. مهمترین ویژگیهای مزیت رقابتی دوام، آسیبناپذیری و ارزش آن میباشد.
-5-5 تاثیر نوآوری بر کارآفرینی شرکتهای پروژه محور
شناختهای کارآفرینی به معنای ساختار دانشی میباشد که مردم برای ارزیابی، قضاوت، یا تصمیمهای مربوط به ارزیابی فرصتها، موقعیتهای مخاطرهآمیز و نتایج از آن استفاده میکنند. کارآفرین ارتباط دهنده دانش و علوم با صنعت و بازار است.
از آنجا که بازار ساختمانسازی در ایران رونق یافته و افراد بدون مسکن در ایران زیاد است ، سرمایهگذاری در پروژههای ساختمانی میتواند در اشتغال مؤثر بوده و باعث کاهش بیکاری و رونق اقتصادی گردد. بازار کار مرتبط با تکنولوژی نوین ساخت را در ایران میتوان به دو قسمت تقسیم کرد: یکی در ارتباط مستقیم مانند سازههای فضا کار و یا کابل و دکل و کارهای مرتبط اشاره کرد. موضوع دوم مرتبط با بازار کار را میتوان در دفاتر مشاوره سبک سازی ساختمانها و طراحی داخلی و مشابه آن فعالیت کنند.
-6-5 تاثیر تکنولوژی ساخت و تولید بر ابداع تعاملی
تکنولوژی با محصولات، تولیدات و خدمات و یا بازاریابی جلوهگری میکند. سبک زندگی همه مردم دنیا طی نوآوریهای جدید تغییر کرده است. شرکتهای خدمات پروژه محور در برخورد با پروژههای متعدد، که شامل مشخصات مختلف مشتری، مورد نیاز برای ترکیب منابع چه به صورت محسوس یا نامحسوس به ارائه ارزش برای مشتری از طریق اتمام به موقع پروژه میپردازند و کارآفرینی رفتارهای ساخت و تولید را در تلاش خود برای ارائه ارزش برتر به مشتریانشان بکار میگیرند .
-7-5 تاثیر تکنولوژی ساخت تولید بر ابداع حمایتی
تکامل تکنولوژی محصول و تولید و بهرهبری از فناوری نوین میتواند علاوه بر خلق مزیت رقابتی یا کاهش هزینههای سازمان و یا ایجاد حوزههای جدید کسب و کار و دامنههای غیر مستقیم آن تکنولوژی به خلق ثروت بپردازد. [10] مهندسان ساختمان باید به قدرت تخیل بالا و درک دقیق رفتار سازهها و نه فقط محاسبات دقیق آنها دست یابند، آنگاه این قابلیت را پیدا خواهند کرد که بخوبی درک کنند چگونه یک بنای خاص میتواند با طراحی صحیح و مناسب هم به معیارها و خواستههای طراحی معماری پاسخ دهد و هم اصول پایداری سازه را بدرستی رعایت نماید.
-8-5 تاثیر ابداع تعاملی بر مزیت رقابتی حاصل از ابداعات
کارآفرین به کمک هوشیاری کارآفرینانه خود فرصتهای سودآوری شناسایی شده و بهرهبرداری نشده بنگاه میتواند از آنها استفاده کند و از این طریق بازار را به سمت شرایط تعادل هدایت مینماید.[5] مدیریت تکنولوژی مدرن با ایجاد مراکز توسعه و نوآوری در جهت خلق ثروتهای سازمانی، عامل ارزیابی تولید ثروت است و مشتری محوری وتفکر سیستمی و پروژه محوری رویه اساسی این مدیریت است و در میزان ایجاد خلق ثروت موثر است .[6] قابلیتهای فنی باعث توسعه و موفقیت شرکتهای پروژه محور عمرانی است.
-9-5 تاثیر ابداعحمایتی بر مزیت رقابتی حاصل از ابداعات
علاوه بر بررسی تهدیدات و فرصتهای پیش رو فعالیت رقبا ، هدف از ابداع حمایتی تعیین موارد و نکاتی در ابعاد سازمان - ساختار فرآیند، فناوری، شاخصهای کمی و کیفی منابع انسانی و... - مدیریتی، مشارکتها و راهکارها است که سازمان میتواند از این رقبا بیاموزد و در تعیین راهکارهای بازاریابی و برنامههای خود به صورت توسعه یافته به طور غیر مستقیم بکار گیرد.. به بیان دیگر، قلب تئوری مزیت رقابتی درصنایع مبتنی برنوآوریهای پیشرفته، توان خلق ارزش جدید مبتنی بر تکنولوژی جدید ساخت و اجرا است.
-10-5 تاثیر مزیت رقابتی حاصل از ابداعات بر کارآفرینی
مفهوم کارآفرینی به عنوان نمودی از رفتار کارکنان شرکتکه عمدتاً با استفاده از ابعاد نوآوری، فعالیت و ریسکپذیری، عملیاتی را در سطح بنگاه به دنبال دارند. شرکتهای مربوطه با فرصتهای موجود در بازار و در دست گرفتن ابتکار عمل در بازار موفق میشوند. تکنولوژی مدرن نشان دهنده حضور و حمایت از ایدههای جدید، تجربهی راهحلهای جدید برای رفع مشکلات با کمک خلاقیت است و ریسک، تمایل مدیریت به استفاده از منابع، فرصتها و تعهدهایی است که ممکن است مستلزم شکست شود.
-6 فرضیههای پژوهش
-1-6 فرضیه اصلی
نوآوری بر کارآفرینی شرکتهای پروژه محور تاثیر مثبت و معنیداری دارد.
-2-6 فرضیه فرعی
-1-2-6 تکنولوژی ساخت و تولید بر ابداعتعاملی تأثیر مثبت و معنیداری دارد.
-2-2-6 تکنولوژی ساخت و تولید بر ابداعحمایتی تأثیر مثبت و معنیداری دارد.
-3-2-6 ابداع تعاملی بر مزیت رقابتی پایدار تأثیر مثبت و معنیداری دارد.
-4-2-6ابداع حمایتی بر مزیت رقابتی پایدار تأثیر مثبت و معنیداری دارد.
-5-2-6 مزیت رقابتی پایدار حاصل از ابداعات بر کارآفرینی تأثیر مثبت و معنیداری دارد.
-7 مدل مفهومی
هرچه تکنولوژی در فضای صنعتی افزونتر باشد محصولات جدید بیشتری نیز تولید میشود. بنابراین رشد بازار و عرضه تکنولوژی نوین دو مبحث مهم در این عرصه هستند. قابلیت نوآوری شامل فرهنگ نوآورانه و ابداع در تکنولوژی است و خود ابداع نیز از دو بخش نوآوری اجرایی و نوآوری فنی تشکیل شده است. ظرفیت و توان نوآوری یکی از عوامل بسیار مهم است که بر عملکرد تجاری تأثیر میگذارد