بخشی از مقاله

چکیده:

امروزه گردشگری به عنوان یکی از مهمترین و سودآورترین صنایع در دنیا شناخته می شود بدین دلیل با شناخت توان و پتانسیل مناطق مختلف و سرمایه گذاری و فراهم نمودن شرایط لازم برای جذب گردشگر می توان بر اقتصاد منطقه رونق بخشید. ایران دارای معماری متنوع با تاریخچه ای غنی می باشد معماری هر منطقه براساس اقلیم و فرهنگ دارای ویژگی ها و شاخصه هایی می باشد که می توان از این پتانسیل در جذب گردشگر بهره برد.

با بررسی معماری بومی اقلیم گرم و خشک در میابیم در طراحی های معماری به محیط زیست - و رویکرد همساز و متناسب با اقلیم منطقه توجه گردیده است مانند احداث سرداب، گنبد، گودال باغچه، بادگیر و....که باعث جذب گردشگران داخلی و خارجی و موجب توسعه اقتصادی و شناسایی فرهنگ، آداب و سنن منطقه میگردد. در این تحقیق سعی بر شناسایی معماری بومی اقلیم گرم و خشک و بیان راه کارهای معمارانه با توجه به محیط زیست و اقلیم گرم و خشک و بر الگو برداری و حفظ این الگوها در طراحی های معماری کنونی تاکید می شود.

-1مقدمه :
در دنیای معاصر صنعت توریسم به عنوان یکی از بخش ها و ارکان مهم اقتصادی و اجتماعی کشورها محسوب می شود و با سرمایه گذاری در این بخش و برنامه ریزی های مناسب و منطقی می توان به توسعه ی ملی و بین المللی دست یافت .

به همین منظور شناسایی پتانسیل های گردشگری هر منطقه و سرمایه گذاری هر چه بیشتر بر روی این پتانسیل ها و نیز ایجاد امکانانت و تسهیلات بیشتر برای گردشگران داخلی و خارجی گامی مؤثر در توسعه صنعت توریسم منطقه است .

در هر منطقه ای شناخت جاذبه های گردشگری اعم از جاذبه های گردشگری طبیعی ، تاریخی ، فرهنگی ، اجتماعی ، ورزشی و .... و معرفی این جاذبه ها به گردشگران از راه های مختلف از جمله تبلیغات به شیوه های مختلف می تواند سبب جذب هر چه بیشتر گردشگران به منطقه شود و در نتیجه سبب ورود ارز و کسب درآمد در منطقه و توسعه و بهبود اوضاع اجتماعی و اقتصادی می شود .

از آنجایی که صرفه جویی در مصرف انرژی های فسیلی و حفظ منابع انرژی و جلوگیری از آلودگی هوا در سطح بین المللی به یکی از مسائل مهم تبدیل شده،هم زیستی با شرایط اقلیمی به یکی از تدابیر مهم در معماری و شهرسازی مبدل شده است. - زندیه و پروری نژاد، - 1: 1389 کویر و اقلیم گرم و خشک همواره مفهوم بی آبی و خشکی را در پی خود دارد و آب به عنوان عنصر اصلی و حیات بخش مطرح بوده است.

معماری پایدار به دنبال به حداقل رساندن زیست محیطی منفی از ساختمان ها با افزایش بهره وری و اعتدال در استفاده از مواد،انرژی و فضای توسعه است.اصطلاح معماری پایدار یا معماری محیط زیستی به معماری حساس به مسائل پیچیده همزیستی طبیعت،انسان و مصنوعات اطلاق می شود. - همان - حال با توجه به گونه های مختلفی که در معماری سنتی ایران در مناطق گرم و خشک دیده می شود و نمی توان نمونه آنها را در مناطق دیگر یافت،می توان با مطالعه و بررسی این سبک های معماری و شناسایی برخی از این سبک ها که به نوعی خود جاذبه گردشگری محسوب می شود به گردشگران،می توان ضمن بهبود اوضاع صنعت گردشگری این مناطق،سبب توسعه اقتصادی و اجتماعی هم شد.

-2ابزار و روش تحقیق:

روش تحقیق در پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیل بوده است. برای بررسی تأثیرات شاخصه های معماری اقلیم گرم و خشک بر صنعت اکوتوریسم به صورت مطالعات کتابخانه ای بوده است. روند پژوهش مقاله به صورت مراحل زیر می باشد:

-3 اهمیت و ضرورت تحقیق:
ضرورت شناخت و اهمیت گردشگری و اکوتوریسم بر اقتصاد و تعاملات فرهنگی. تحلیل و بررسی جاذبه های معماری اقلیم گرم و خشک تحلیل مزایای توجه به محیط زیست هنگام طراحی معماری و شهرسازی

-4 اهداف تحقیق:

-1 بررسی و تحلیل جاذبه ها و پتانسیل گردشگری اقلیم گرم و خشک.

-2 آشنایی با ویژگی های گردشگری معماری اقلیم گرم و خشک.

-3 ارائه راهکارهای مناسب و منطقی جهت توسعه توان های گردشگری و ایجاد امکانات و تسهیلات بیشتر در مناطق مستعد جذب گردشگری برای گردشگران است .

-5پرسش های تحقیق:

-1  آیا شاخصه های معماری یک منطقه بر جلب گردشگر موثر است؟

-2 آیا گردشگری بر حفظ و احیای شاخصه های معماری یک منطقه مؤثر می باشد؟ -3 آیا گردشگری بر شاخصه های معماری یک منطقه تأثیر گذار بوده است؟

-6مبانی نظری: تعاریف:

پل روبر میگوید گردشگری عمل مسافرت کردن وطی مسافت نمودن ورفتن به جایی غیر از مکان همیشگی و متعارف زندگی به منظور تفنن و لذت بردن است،حتی اگراین کار شامل یک جا به جایی کوچک باشد یا این که هدف اصلی از این جا به جایی غیر از تفنن و لذت بردن باشد

جهانگردی را مجموعه مسافرت هایی که به منظور استراحت و تفریح تجارت یا دیگر فعالیت های شغلی و یا مسافرت هایی که به منظور شرکت در مراسم خاص انجام گیرد وحرکت شخص جهانگرد از محل سکونت دائم خود درطی این مسافرت موقتی وگذرا می باشد میداند بدیهی است کسانیکه اقدام به مسافرت های شغلی منظمی بین محل کار و زندگی خود می کنند مشمول این تعریف نمی شوند - تقی زاده انصاری، - 13:1381 جهانگردی عبارت از مجموعه تغییرات مکانی انسان ها و فعالیت هایی است که از آن منتج می شوند،این تغییرات خود ناشی از به واقعیت پیوستن خواسته هایی است که انسان را به جایی وادار می کند و در هر شخص با شدت و ضعف متفاوت وجود دارند.

-7شاخص های اقلیمی معماری سنتی ایران در اقلیم گرم و خشک

اقلیم گرم و خشک عمدتاً در نواحی مرکزی شرق کشور قرار دارد که خصوصیات کلی آن به قرار ذیل است:

-1آب و هوای گرم و خشک در تابستان و سرد و خشک در زمستان.

-2بارندگی بسیار اندک

-3رطوبت هوا بسیار کم

-4پوشش بسیار کم گیاهی -5اختلاف بسیار زیاد درجه هوا در شب و روز

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید