بخشی از مقاله
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تاثیر عدالت سازمانی بر بی تفاوتی کارکنان خدمات شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان میباشد. روش مورد استفاده در این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد.
جامعه آماری این تحقیق، کلیه کارکنان خدمات شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان میباشد، که تعداد آنها بر طبق آمار واحد کارگزینی و منابع انسانی شرکت، بالغ بر=N157 می باشد. جهت انتخاب نمونهی آماری، با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران تعداد=n111 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب گردید.
برای جمعآوری از ابزار پرسشنامه های استاندارد عدالت سازمانی کالکوئیت - 2001 - و بی تفاوتی کارکنان، دانایی فرد و همکاران - 1389 - استفاده شد که در مجموع دارای 51 سؤال تخصصی می باشد. برای تعیین پایایی پرسش نامه ها ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که حاکی از پایایی در سطح عالی می باشد.
جهت تجزیه و تحلیل داده از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف جهت تایید نرمال بودن توزیع دادهها و رگرسیون خطی برای آزمون فرضیهها به کمک نرم افزارSPSS بهره گرفته شده است.یافته های پژوهش نشان داد که عدالت سازمانی بر بی تفاوتی کارکنان خدمات شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان تاثیر منفی یا معکوس دارد.
مقدمه
کند کاری کارکنان سازمان ها در ایران گریبانگیر تعدادی از سازمان های دولتی و بعضی از سازمان های خصوصی و غیر دولتی است. سکوت و دلسردی کارکنان به سرنوشت و برنامه های سازمان و درک و تفاهم موثر بین کارکنان و مدیریت زنگ خطری برای کاهش عملکرد سازمانی است که در سطح کلان تر به کل جامعه آسیب می رساند. یکی از دلایل کند کاری، بی تفاوتی سازمانی است
امروزه کارکنان برای سازمانها، مزیت رقابتی واقعی به شمار میروند. از مهمترین مسایل بازاریابی در عصر حاضر ، بیتفاوتی سازمانی کارکنان است. پژوهشات نشان می دهد که بی تفاوتی در کار در هر سطحی از هر سازمانی در جهان وجود دارد، چرا که جزیی از سرشت و غریزه طبیعی انسان است - بیرد ،2008، . - 11 نتایج بررسی ها نیز بیانگیر این موضوع می باشد که، بی تفاوتی کارکنان نسبت به مسائل و مشکلات سازمان، مشکلی است که در ایران نیز گریبان گیر اکثر سازمانهای دولتی و بعضی سازمانهای غیر دولتی شده است
حالتی که تحقق یا عدم تحقق اهداف سازمانی برای یک عضو یا گروهی از اعضا تفاوت نکند، »بیتفاوتی سازمانی« نامیدهاند. بی تفاوتی نوعی انحراف از وضعیت متعادل در سازمان است. نگرش این چنینی به موضوع بی تفاوتی با توجه به اینکه تأثیر زیادی بر سیستمهای مختلف در سازمان، بخصوص بر تولید دارد، بسیار جای تأمل است. بی تفاوتی انگیزه کار و تلاش را از آنها می گیرد و با لطبع کارکنان بی تفاوت، سازمان بی تفاوت را شکل می دهند.
نتایج بررسی ها نشان می دهد که کارکنان بی تفاوت تعهد کمتری نسبت به سازمان دارند و در نتیجه تأثیر مستقیم و منفی بر عملکرد سازمان می گذراند. افرادی که دچار این پدیده می شوند، به آینده توجهی ندارند، زیرا در نظر آنها حال، گذشته و آینده تفاوتی با هم ندارند - دانایی فرد، . - 1390 به نظر می رسد یکی از عوامل موثر بر بی تفاوتی کارکنان عدالت سازمانی می باشد.
نتایج پژوهش های انجام شده درباره بی تفاوتی سازمانی نشان می دهد که بی تفاوتی سازمانی با عدالت سازمانی رابطه دارد - کشاورز حقیقی، . - 1390پژوهش ها نشان می دهد، هنگامی که افراد نگرش مثبتی را نسبت به کار، مدیریت، واحد و یا کل سازمانی را که در آن مشغول به کارند داشته باشند، انگیزه آنان جهت انجام بهتر کار، بیش تر می شود و عکس این قضیه نیز صادق است. نگرش افراد متأثر از ادراکات آنان نسبت به میزان رعایت عدالت در سازمان می باشد.
عدالت سازمانی اصطلاحی است که برای توصیف نقش عدالت که به طور مستقیم با موقعیت شغلی ارتباط دارد به کار می رود. به خصوص در عدالت سازمانی مطرح می شود که باید با چه شیوه هایی با کارکنان رفتار کرد تا احساس کنند که به صورت عادلانه با آنان برخورد شده است - نعامی و شکرکن، 1385 ، . - 83 لذا در این پژوهش به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت و در پایان این پرسش را مطرح خواهیم نمود که عدالت سازمانی چه تاثیری بر بی تفاوتی کارکنان خدمات شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان دارد؟
اهمیت و ضرورت پژوهش:
امروزه با گسترش نقش سازمانها،عدالت سازمانی نیز نقش بیشتری ایفا می کند. رعایت عدالت در تمامی مکاتب و سازمانها تاکید شده است،به طوریکه دیگر مدیران نمی توانند نسبت به این موضوع بی تفاوت باشند و باید به عنوان جزء لانیفک در سازمانها مد نظر قرار دهند. آثار منفی ذکر شده ناشی از بی عدالتی بیانگر ضرورت و اهمیت رعایت عدالت است. آنچه سازمان را بیشتر تضعیف می کند بی عدالتی توزیعی است و آن هم چیزی جز بی عدالتی از جانب مدیر نمی باشد.
مدیران امروز شرکتها ناچارند برای پیروزی در دنیای پر از رقابت امروز به طرق مختلف از جمله تو ابن نوآوری را میتوان بعنوان ترک اصول، فرآیندها و اقدامات ستنی مدیریت یا ترک شکل های معمول سازمانی تعریف کردکه شیوه اجرای کار را تغییر میدهد
تردیدی نیست که شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان، به عنوان یکی از شرکتهای مهم و تاثیر گذار در عرصه ی تامین انرژی نباید از رقابت با سایر رقبای خود در کشور و سایر کشورهای دنیا باز بماند. پس در این رقابت، به سرمایه های انسانی متعهد و با انگیزه نیازمند است. لازم است در این راه، مدیران این شرکت، نه تنها در مورد بی تفاوتی سازمانی آگاه باشند؛ بلکه با توجه به علل بیتفاوتی کارکنان از مدیریت بیتفاوتی سازمانی ایشان غافل نشوند و بر عوامل موثر بر بی تفاوتی سازمانی نظیر عدالت سازمانی آگاهی یابند