بخشی از مقاله

چکیده

با توجه به اینکه هنوز الگوی جامعی برای توسعه ICTدر جهان وجود ندارد ، به همین دلیل چارچوب ها کاملاً متفاوت است و شهرها بر اساس امکان سنجی های مختلف توسعه سیستمهای سخت افزاری ، نرم افزاری ، تربیت نیروی انسانی و غیره را در اولویت قرار داده اند . به دلیل اینکه خروجی های دبیرستان ها مستقیماً با بازار اشتغال مواجه می شوند ، باید در وهله اول ، دبیران مقطع متوسطه با موضوعICT آشنا شوند. به همین دلیل در قالب یک طرح آموزشی سواد عمومی کاربری رایانه و بومی سازی استاندارد ICDL در قالب 128 ساعت آموزش در نظر گرفته شده که در فاز اول آن حدود 60 هزار معلم تا پایان سال 1381 دوره های آموزشی برگزار شده توسط بخش خصوصی را گذرانده اند. همچنین در نظر داریم که در قالب سواد تخصصی استفاده از ابزارهای چند رسانه ای و تولیدی اطلاعات در محیط وب را به دبیران آموزش دهیم.

مقدمه :

در مطالعات تطبیقی ، پژوهشهایی روی شهرهای دیگر و برنامه های آنان در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش انجام و در چارچوب و چشم اندازی برای شهر تهیه شد . همچنین با مذاکره با شهرهای مشابه در حال استفاده از تجارت انجام گرفته هستیم . مطالعات تحلیلی نیز برای تهیه چشم انداز و بیانه ماموریت در طرح توسعه فناوری اطلاعات انجام شده است

.در این راستا از سال 78 طراحی شبکه رشد مطرح شد و این شبکه به صورت پایلوت به اجرا درآمد . همچنین به موازات این اقدامات ، کارهای پژوهشی و دوره های مختلف آموزشی برای کارشناسان برگزار شده است.

از برنامه ها ی آینده وزارت آموزش و پرورش در زمینه ICT، تولید محتوای الکترونیکی و مواد آموزشی مبتنی بر ICT ، تدوین استانداردهای نرم افزارهای آموزشی تولیدی به شکل الکترونیکی ، سفارش تولید مواد آموزشی مبتنی بر IT و نظام پشتیبانی لازم می باشد که با همکاری بخش خصوصی در آینده ای نزدیک به مرحله اجرا درخواهد آمد .

از جمله برنامه هایی که آموزش و پرورش برای تحقیق این مهم دنبال می کنند عبارتند از :

1 -تضمین امکان کسب سواد دیجیتالی در دوران تحصیل هر دانش آموز به عنوان یک ضرورت ملی

2 -تمهید دسترسی آسان به اطلاعات علمی و فرهنگی جهانی چند رسانه ای برای تمام مدارس ، معلمان و دانش آموزان

3 -تمهید دسترسی خدمات پشتیبانی و منابع تحصیلی در شبکه های اطلاع رسانی

4 -فراهم آوردن آموزش برای کلیه معلمان در زمینه IT و ICT

در این راستا سازمان آموزش و پرورش برای پیشبرد و بهبود فعالیتهای مربوط به IT آماده همکاری با کلیه سازمانها ، نهادها و افراد متخصص می باشد.

این شورا جهت سیاستگزاری و نظارت بر روند تدوین ، استقرار و پشتیبانی سیستمهای اجرایی در آموزش و پرورش تشکیل گردیده است . وظایف این شورا عبارتند از:

الف - سیاستگزاری و نظارت بر روند تدوین استقرار و پشتیبانی سیستم های اجرایی در آموزش و پرورش و سازمانهای تابعه

ب - سیاستگزاری و نظارت بر نحوه به کارگیری فناوری اطلاعات در وزارت آموزش و پرورش

ج - سیاستگزاری و تنظیم بر نحوه برقراری ارتباط با سایر سازمانها ذیربط داخلی ، منطقه ای و بین المللی

د - سیاس تگزاری و نظارت بر روند ایجاد ، توسعه و ارتباط با شبکه اینترنت

ه - نظارت بر چگونگی استفاده از ظرفیت های ایجاد شده و - صدور مجوز جهت راه اندازی و توسعه شبکه های اطلاع رسانی

ز - سیاستگزاری و نظارت بر توسعه آموزشهای لازم جهت ارتقاء سطح دانش متصدیان ، کارکنان و مدیران در زمینه فناوری اطلاعات ط - مشارکت و همکاری جهت حسن اجرای تصمیم های

شورای عالی اطلاع رسانی شهر در وزارت آموزش و پرورش تکنولوژی در خدمت معلم برخی ها آینده تدریس را به گونه ای تصور می کنند که کلاس ها به محیطی مناسب جهت مشارکت فعال و بدیهی گویی تبدیل شده است این نوع کلاس ها نیاز به افزایش مهارت معلمان و شاگردان خواهند داشت . عده ای دیگر این کلاس ها را بسیار بغرنج خواهند یافت . در تصویر آنها جوانب غیر ضروری باعث افزایش کار و زحمت آنها خواهد شد در این میان به نظر می رسد که دولت ها نیز طرفدار ترقی و بهبود کیفیت تدریس هستند.

به عنوان مثال از طرف دولت انگلیس اعلام شده که قرار است تا سال 2006 مبلغ 900 میلیون یورو برای ارتقاء تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات - ict - هزینه شود.

در این زمان مبلغ 25میلیون یورو صرف تبدیل تخته های وایت بورد 9 به صفحات نمایشی خواهند شد که می توانند کامپیوتر ، تصویر ، صدا ، فیلم و لینک های اینترنتی را به هم ربط دهند . از همین حالا می توانید نامی برای این وایت بورد پیدا کنید .

با استفاده از این روش جدید ، کلاس درس در کانون تکنولوژی قرار می گیرد . در حالی که زمانی تنها وسیله آموزشی ، تخته سیاه بود که فقط امکان نوشتن را ایجاد می کرد . اما آیا این تکنیک های جدید به واقع در امر یادگیری سودمند هستند ؟

گریس دراگ - Chris Drage - معلم در شمال لندن بر این باور است که تکنولوژی می تواند بسیار سودمند باشد . این معلم که از سال 1983 درگیر ICT است ، می گوید : سیوال اساسی که معلمان قبل از شروع تدریس باید از خود بپرسند ، این است که چگونه می توان با استفاده از ICT فرایند تدریس را به نحو بهتری انجام داد . ما باید تکنولوژی را در خدمت معلمان قرار دهیم نه معلم را در خدمت تکنولوژی . امروزه بسیاری از مردم مزیت و روش از سرعت بالای کامپیوترها را نمی دانند . در گذشته تکنولوژی چندان قابل اعتماد نبود و همین عامل باعث می شد بسیاری از معلمان نسبت به استفاده از فناوری بی میل باشند .

تکنولوژی می تواند رابطه صمیمی و اعتماد سنتی میان معلم و شاگرد را بر هم زند . با این وجود استفاده از تکنولوژی مزایایی دارد که در کل آن را سودمند می نماید

. برای استفاده از روش های جدید باید به تعداد کافی کامپیوتر در دسترس باشد تا دانش آموزان بتوانند در امر یادگیری مشارکت فعال داشته باشند . از طرف دیگر باید آموزش های لازم برای کسب مهارت متوسط معلمان فراهم شود .

در این میان معلمان جوانتر اعتماد به نفس بیشتری دارند ولی معلمان مسن تر در تمام دنیا به نوعی دنبال آن هستند که از ICTاستفاده نکنند دلیل آنها عمدتاً این است که برخی اوقات کامپیوترها کار نمی کنند یا اینکه پرینترها اغلب اوقات خراب می شوند . برخی از مردم چون اعتقاد دارند که تکنولوژی باعث ایجاد پیچیدگی و مشکل می شود ، از آن استفاده نمی کنند . باید برای معلمان دوره های کوتاه مدتی برگزار شود تا با روش های استفاده از کامپیوتر در تدریس آشنا شوند . این دوره های مداوم این امکان را فراهم می کند که معلمان مهارت لازم را کسب کنند و به تدریج نسبت به روش های جدید اعتماد پیدا کنند .

تمام روش های نوین برای بهبود و افزایش کارایی است نه به عنوان جایگزین روش های سنتی . صرف تماشای ویدیو باعث بروز خلاقیت نمی شود ، اما استفاده از این وسیله می تواند در عملی ساختن ایده های نوین موثر باشد .

اگر معلمان امکانات لازم را در اختیار داشته باشند می توانند از روش های موثرتری در تدریس بهره گیرند و تنها در این حالت است که می توانیم تکنولوژی را در خدمت علم و تدریس و آموزش قرار دهیم .

جامعه اطلاعاتی و مدیریت ایرانی از منظ ر فنی ، آنچه زیر بنای جامعه اطلاعاتی است - و به عبارتی جزء لازم آن - ، شبکه اطلاعاتی تا امکان عرضه و تبادل سریع اطلاعات را فراهم کند . این شبکه به طور ساده از کامپیوترهای متصل به هم تشکیل شده است . حال ممکن است این کامپیوترها به شبکه جهانی اینترنت متصل باشند یا اینکه در قالب شبکه های محلی شکل گرفته باشند . بهرحال در تعریف جامعه اطلاعاتی این وسوسه وجود دارد که بتوان گفت اگر در جامعه ای شبکه وجود دارد و کاربران به آن شبکه - در هر سطحی از امکانات - دسترسی دارند ، می توان گفت جامعه اطلاعاتی شکل گرفته است . یعنی صرفاً با تکیه بر بستری که امکان تبادل اطلاعات را فراهم می کند .

آنچه زیر بنای جامعه اطلاعاتی است ، همانطور که از این واژه برمی آید اطلاعات است و برای پاسخ دادن به جایگاه ایران در جامعه اطلاعاتی باید قبل از هر چیز به میزان تولید اطلاعات در شهر توجه کرد . منظور از اطلاعات ، اطلاعات مبتنی بر مطالعات منظم و پژوهش های علمی و نیز آمار است که به طور منظم گردآوری و به روز می شوند . در اغلب شهرها وظیفه گردآوری و انتشار این اطلاعات ، بر عهده مراکز تحقیقاتی و پژوهشی است که فارغ از جهت گیریهای سیاسی یا ملاحظات اجرایی که کم و بیش مدنظر مدیران اجرایی قرار می گیرند ، نسبت به جمع آوری اطلاعات و تحلیل و طبقه بندی آن اقدام کنند و ضعف شهر در این زمینه بارها مورد تاکید قرار گرفته است

هر. چند اخیراً تعداد سایتهای اطلاعاتی فارسی رشد بسزایی یافته است . - که خود مرهون پشتیبانی از زبان عربی و فارسی توسط شرکت مایکروسافت و وضع استانداردهای مناسب در این زمینه است - و از جمله می توان به رشد انفجاری و بلاگهای فارسی اشاره کرد ، اما اطلاعات غیر مستند و ویرایش نشده گر چه می تواند به عنوان بخشی از جریان جامعه اطلاعاتی محسوب شود ، اما نهایتاً نمی تواند مبنای جامعه اطلاعاتی قرار گیرد .کما اینکه در امریکای شمالی نیز جامعه اطلاعاتی به خاطر وجود و بلاگها پدید نیامده است .

بحث دیگر در خصوص حوزه اطلاعات و جامعه اطلاعاتی ، میزان اعتماد کاربران به اطلاعات است و این اعتماد به دست نمی آید مگر در طی یک فرایند طولانی به همراه تجارب مثبت ، به عنوان مثال ، اگر اطلاعات منتشر شده در یک سایت اینترنتی حاوی تلفن و نشانی ، اغلب قدیمی باشند کمتر کسی تمایل به استفاده از آن خواهد داشت .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید