بخشی از مقاله
چکیده
معماری امروز جهان سرشار از تنوع و نوآوری است و تعریف های گوناگونی به منظور تبیین معماری پارامتریک ارائه شده است و ایده-های تولید شده برای آنها و دقت در پروژههای دانشگاهها میتواند نمایشی از این فضای متنوع جهانی باشد. طراحی معماری یک امر فرایندی است. معماری معاصر این فرایند را به خوبی میشناسد و هم اندازهی تولید محصول به آن اهمیت میدهد. معماران امروز آگاهند که فرایند طراحی به اندازهی فراوردهی طراحی دارای اهمیت است از این رو تمرکز آنها بر فرایندهای طراحی معماری گاهی بیشتر از فراورده است. در این تحقیق با استفاده از واژگان معماری و اصول طراحی پارامتریک به نوعی ساختارگرایی اشاره میشود.
تأکید این تحقیق بر تاثیر معماری پارامتریک در بناهای سنتی استان مازندران است. در این مسیر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و کمی- کیفی مورد استفاده قرار گرفته و نمونه موردی خانه کلبادیها، خانه آقاجان نسب و خانه نجفیهادر استان مازندران انتخاب و مطالعات میدانی در رابطه با آن صورت گرفته است. دستآورد این تحقیق، روشی جامعنگر در طراحی است که در فرآیندی پارامتریک و با توجه به نقشه ها و مدلهای شناختی کمی-کیفیِ بومی میتواند نقش مهمی در حفظ، نگهداری و ارتقاء ارزشهای پیدا و پنهان معماری این دیار داشته باشد.
کلمات کلیدی: معماری پارامتریک، بناهای سنتی، مازندران، خانه کلبادیها، خانه آقاجان نسب.
-1 مقدمه:
بر اثر نفوذ الگوهای فرهنگی-معماری غربی که تقریباً از دورهی قاجار آغاز و در دورهی پهلوی و بعد از انقلاب اسلامی به اوج خود رسیده است، همواره با کاهش روزافزون ارزشهای معماری ایرانی، بخصوص کهن الگوها روبرو بوده و هستیم. این امر با گذشت زمان و عدم یادآوری گذشته، منجر به از یاد رفتنِ هنر استادکاران ایرانی در حرفهی معماری و همچنین ناشناخته ماندن هویت اصیل این حرفه نزد جامعه شده است. در نتیجه الگوهای غربی و بینالمللی با افکار جامعه پیوندی ناگسستنی برقرار کرده است؛ پیوندی عمیق که جدایی از آن غیر ممکن به نظر میآید و همتی وسیع در جهت پاکسازی آن از ذهن جامعه و جایگزینی آن با معماری بومی میطلبد.
در ساختار معماری بینالملل، دادههای بومی از قبیل فرهنگ و اقلیم در دایرهی توجهات قرار نگرفته و کمتر مورد تاکید بودهاند. عدم شناخت لازم نسبت به این سبک آن را به روش طراحی ناهمگون با معماری ایرانی تبدیل کرده است. میس وند روهه1 معمار آلمانی تبار با بیان جملهی »کمتر بیشتر است«2 با اشاره به معماری بدون تزئینات و اجزای اضافه، اساس این سبک را بنا نهاد. همزمان با غالب شدن تفکرات جهانی و بینالمللی در زمینههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کمرنگ شدن ناهنجاریهای ناشی از اعمال این تفکرات در میان جوامع مختلف، به خصوص با پیشرفتهای حاصله در موج سوم یا عصر الکترونیک با نوعی یکپارچگی یا به بیان دیگر نوعی آشفتگی در جوامع روبرو هستیم.
در نتیجه ارزشهای فرهنگی بومی- منطقهای کمرنگ شدهاند و جای خود را به ارزشهای بینالمللی دادهاند - قبادیان . - 78 :1386در این مقاله با تحقیق در منابع مختلف نظیر کتب، سایت ها و استفاده از مطالعه موردی در چند بنا از شهرهای ساری و بابل از استان مازندران، سعی شده است تأثیر معماری پارامتریک در بناهای سنتی استان مازندران مورد مطالعه و بررسی شود.برای نگارش این پژوهش انگیزه های مختلفی مطرح بوده است که مهم تر از همه، ضرورت شناخت معماری پارامتریک و تأثیر آن در بناهای سنتی استان مازندران می باشد تا از این طریق دیگران بیشتر با این مهم آشنا شوند. اما با وجود این، پژوهش در مورد این مساله بسیار مهم برای علاقه مندان میتواند دلایل و زمینههای کاربردیتری نیز داشته باشد که فراتر از علاقه های فردی است.
-2 معماری پارامتریک:
روش استفاده از پارامترهای اساسی یک فرم مانند طول، جهت و ارتفاع با کمک محاسبات ریاضی و الگوریتمهای پیچیده با به کارگیری کامپیوتر به منظور ایجاد مجموعهای انتزاعی از عناصر برای خلق یک فرم نوین را طراحی پارامتریک مینامند . - Site - در این روش