بخشی از مقاله

چکیده

بازاریابی در واقع شناسایی منافع مورد انتظار گردشگران است تا کالای متناسب با خواسته آنها ارائه کرد که این کار در جذب دوباره گردشگران در یک مقصد توریستی بسیار موثر خواهد بود. بازاریابی به عنوان یک عامل موثر در جذب گردشگران عمل خواهد کرد. یکی از راهبردهایی که اخیرا در اغلب کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته، توسعه و گسترش توریسم در مناطق دارای پتانسیلهای لازم برای گردشگری است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است و در جمعآوری اطلاعات از روش پیمایشی و مطالعات کتابخانهای و اسنادی استفاده شده است. در این مقاله هدف، شناسایی بازاریابی و نقش آن در گردشگری است. به تفصیل به اصول و مبانی، بخش بندی بازاریابی، ضرورت و مفهوم بخش بندی بازار، معیارها و رویکرد بازاریابی پرداخته شده است.

-1مقدمه

توریسم پدیده ای متناقض و پیچیده است. صنعتی ارز آور، متعادل کننده توسعه اقتصادی در سطح مناطق و برقرار کننده توزیع عادلانه درآمد و همچنین برخوردار از نقش اساسی در ایجاد مشاغل و منابع تکمیلی مستقیم و ثانوی در آمد - لومسدن، - 37 :1380 که می تواند با انتقال ثروت از جوامع دارا و تزریق آن به اقتصاد کشورهای جهان سوم، امید بخش ترین ابزار توسعه برای کشورهای جنوب باشد. » از سویی دیگر توسعه به یکباره و بدون برنامه صنعت توریسم ممکن است کشور را با چالشهای جدی مواجه سازد - ولیزاده، .« - 5 :1385 توریسم به عنوان پدیده ای با سودآوری فراوان به همراه گسترش تکنولوژی ارتباطات در وضعیت کنون جهان از چنان جایگاهی برخوردار گشته که تحت عنوان صنعت از آن یاد می شود.

در واقع توریسم در جهان امروز تنها به عنوان گردش و تفریح مطلق تلقی نمی شود. بلکه یک صنعت است که به مانند همه صنایع دیگر احتیاج به لوازم و ابزارهای خاصی داشته و لذا همانند یک فن و صنعت بخش بندی بازاربه عنوان اولین ومهمترین قدم دربازاریابی یکی ازمهم ترین بخش های توریسم محسوب می شودکه درسالهای اخیرتوسط کشورهای مختلف به کارگرفته شده است.بخش بندی بازاربه عنوان یکی ازمواردی است که می تواندباعث افزایش تعدادگردشگران وتوسعه فعالیت های مرتبط باگردشگری گردد.

-2توریسم - گردشگری - و مفاهیم

گردشگری یا توریسم واژهای فرانسوی که از ریشهی »تور« گرفته شده است به معنی چرخش، پیمودن، طی کردن و گردش نمودن میباشد و اصطلاح توریست برای نخستین بار در میان فرانسویان متداول گشت و در ابتدای قرن نوزدهم در فرانسه معمول بود که تجارت اشراف زادگان فرانسوی برای یادگیری و کسب تجربههای لازم زندگی، به مسافرت میرفتند که به این افراد توریست میگفتند در زمینه صنعت توریسم معادل فارسی واژه« Tourism » در زبان انگلیسی، فرانسه و آلمانی است که به صورت مصطلح در زبان فارسی به صورت گردشگری ترجمه شده است گردشگری مجموعه پدیده ها و ارتباطات ناشی از کنش متقابل میان گردشگران، سرمایه، دولت و جوامع میزبان، دانشگاهها و سازمانهای غیر دولتی ، در فرایند جذب، حمل و نقل، پذیرایی و کنترل گردشگران و دیگر بازدید کنندگان است.

در سال 1937 کمیته ویژه رم جهت بررسی پارهای از مسائل صنعت توریسم تشکیل گردید و در مفهوم توریست تعریفی به این شرح ارائه شد: افرادی که در یک دوره 24 ساعته یا بیشتر به یک کشور خارجی سفر کنند توریست خوانده میشوند. این کمیته مسافرتهای زیر را به عنوان حرکتهای توریستی به شمار میآورد:

1 افرادی که جهت خوش گذرانی، دلائل شخصی و یا مسائل بهداشتی به مسافرت میروند. 2 افرادی که برای شرگت در کنفرانسها مسافرت میکنند.

3 افرادی که جهت انجام کارهای بازرگانی به مسافرت میروند.

4 افرادی که بیک گردش دریایی میروند - مهدوی، 1382،. - 11-12 هر چند که تلاشهای زیادی برای تعریف توریسم.

و تقیم بندی توریستها صورت گرفته است ولی به طور کلی میتوان توریسم را شامل همه فعالیت ها و اقداماتی دانست که فرد به هنگام مسافرت به مکانی خارج از محل سکونتش انجام می دهد.
سازمان جهانی گردشگری - WTO - 1 گردشگری را چنین تعریف میکند: »گردشگری عبارت است از مجموعه کارهایی که یک فرد در سفر و در مکانی غیر از محیط عادی خود برای مدتی که کمتر از 24 ساعت و بیشتر از یک سال نیست، انجام میدهد و هدف آن سرگرمی، تفرج، استراحت، ورزش، دیدار با اقوام و آشنایان، کسب و کار، مأموریت، شرکت در سمینار یا کنفرانس، درمان، مطالعه، تحقیق، فعالیتهای مذهبی و فعالیتهایی از این قبیل است. توریسم به مجموعه فعالیتی اطلاق میشود که در جریان مسافرت یک توریست اتفاق میافتد. این فرایند شامل هر فعالیتی از قبیل برنامه ریزی سفر، مسافرت به مقصد، اقامت، بازگشت و حتی یادآوری خاطرات آن نیز میشود. همچنین فعالیتهایی که توریست به عنوان بخشی از سفر انجام میدهد نظیر خرید کالاهای مختلف در تعامل میان میزبان و مهمان را نیز در بر میگیرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید