بخشی از مقاله

چکیده :

هدف از ارائه مقاله حاضر بررسی رابطه هوش اجتماعی بر مهارت های کارآفرینی می باشد. بدین منظور ویژگی های هوش اجتماعی , از قبیل پردازش اطلاعات اجتماعی و آگاهی اجتماعی به عنوان مولفه های اصلی بر روی مهارت کارآفرینی مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از مرور مقالات متعدد در زمینه تعیین رابطه هوش عاطفی بر مهارت های کارآفرینی دانشجویان نشان می دهد که هوش عاطفی یکی از موضوعاتی است که در سالهای اخیر به طور گسترده مورد توجه پژوهشگران سازمانی قرار گرفته است . این هوش عبارت است از »  قابلیت شناخت عواطف خود و دیگران به منظور ایجاد انگیزش در خود و مدیریت صحیح عواطف در خود و در روابط با دیگران«    افرادی که هوش عاطفی بیشتری دارند , از زندگی سالم تر , شادتر و موفق تری برخوردارند و در محیط کار نیز بهره وری بیشتری خواهند داشت. - الوانی, دده بیگی - 1387 , 1

مبنای کارآفرینی خلاقیت است و سازمان ها برای رشد روز افزون و بهره گرفتن سهم بیشتر بازار در دنیای رقابتی امروزه نیازمند افراد خلاق و ویژگی های آنها میباشند تا به هدف و چشم انداز خود جامه عمل بپوشانند. افراد، سازمان ها و جوامعی که نتوانند خود را با تحولات همگام کنند، دچار حالت ایستا شده و با شکست روبرو می شوند، در این میان دانشگاه ها باید به فکر پرورش برونداد هایی باشند که بتواند با حرکتی پویا از دستاوردهای علمی استفاده کرده و خود را از بیکاری نجات دهند .

.1 مقدمه و بیان مسئله

انسان محوری ترین عنصر در حوزه مدیریت است و همواره از گذشته های دور تا کنون توجه خاص دانشمندان علم مدیریت را به خود جلب کرده است. به عبارت دیگر انسان ها در کالبد سازمان ها روح می دمند , و آن ها را به حرکت در می آورند و اداره می کنند. در جریان رشد آدمی دو نیم کره راست - مغز عاطفی - و چپ - مغز منطقی - مغز همواره فعال است. پژوهشگران معتقدند آدمی بر اساس غریزه عمل میکند , سپس سعی می کند برای نتایج و عواقب اعمال خود دلیل منطقی بیان کند . لذا میزان توانایی و ظرفیت افراد در سازماندهی احساسات و عواطف - هوش عاطفی - , نقش اساسی در زندگی فردی و سازمانی افراد ایفا می کند. - زارعی متین و همکاران - 1392 ,2 هوش عاطفی یکی از موضوعاتی است که در سالهای اخیر به طور گسترده مورد توجه پژوهشگران سازمانی قرار گرفته است . این هوش عبارت است از »قابلیت شناخت عواطف خود و دیگران به منظور ایجاد انگیزش در خود و مدیریت صحیح عواطف در خود و در روابط با دیگران« از ادبیات موجود در زمینه هوش عاطفی به وضوح بر می آید که افرادی که هوش عاطفی بیشتری دارند , از زندگی سالم تر , شادتر و موفق تری برخوردارند و در محیط کار نیز بهره وری بیشتری خواهند داشت. - الوانی, دده بیگی - 1387 , 3
عاطفی به عنوان آرایه چند منظوره از توانایی های شخصی و اجتماعی که به طور فعال و موثر در مقابل فشارها و خواسته ها می باشد, تعریف شده است .مدیر موفق امروز به درستی خود و دیگران را رهبری می کند و این رهبری مدیون مهارت فنی و خصوصیات شخصی از قبیل خودآگاهی ,خود مدیریتی ,آگاهی اجتماعی و مدیریت روابط است .رهبران امروز برای انطباق با تغییر باید انعطاف پذیر باشند .از مجموعه توانایی های بشر برای مدیریت موفق هوش عاطفی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مدیریت با هوش عاطفی ,کلیدی برای ایجاد سازمانی می باشد که در امیدوار کردن کارمندان و تشویق آنان برای کار کردن به بهترین صورت نقش دارد. افراد، سازمان ها و جوامعی که نتوانند خود را با تحولات همگام کنند، دچار حالت ایستا شده و با شکست روبرو می شوند، در این میان دانشگاه ها باید به فکر پرورش برونداد هایی باشند که بتواند با حرکتی پویا از دستاوردهای علمی استفاده کرده و خود را از بیکاری نجات دهند .تقویت و توسعه مهارت کارآفرینی در دانشگاه ها می تواند موجب حل معضل اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاه ها شده و در آینده وضعیت شغلی آنان را با توجه به نوع رشته و تخصصی دانشگاهی شان شفاف تر سازد . هریک از دانشجویان باید در طول مدت تحصیل، فرصت ها و مشکلات را در نظر داشته باشند .برای آن ایده هایی را مطرح کنند و برای اجرای ایده های خود، آموزش های لازم را علاوه بر آموزش های موظف رشته مربوط به خود، طی کنند . یکی از عواملی که نقش چشمگیری هم بر موفقیت و عدم موفقیت افراد ایفا می کند، هوش عاطفی است . فرهنگ ما ارزش والایی برای هوش عمومی قائل شده است، اما این هوش عمومی در واقع از هوش اجتماعی نشات گرفته است.

امروزه ثابت شده است که وجود عاطفه برای عاقلانه فکرکردن اهمیت دارد و باور قدیمی که عاطفه و منطق را رو در روی هم قرار می داد،کاملاً بی اثر شده است . بنابراین، قیاس هوش عقلی وهوش عاطفی هم به صورت تعاملی برای رشد و پیشرفت آدمی در تمامی دانشگاه شهید بهشتی – اردیبهشت 1395 امور مربوط به زندگی به کار می روند . توانایی شخص برای سازگاری و چالش در زندگی به عملکرد منسجم قابلیت های عاطفی ومنطقی وی وابسته است . تمامی عواملی که باعث می شود تا برخی افراد دارای بهره هوشی بالا، در زندگی و حیطه ی شغلی و اجتماعی خود ضعیف عمل کنند و کسانی با بهره ی هوشی متوسط و حتی پایین در تمامی شئون زندگی موفق باشند، ناشی از هوش عاطفی است . نکته ی مهم در این جا این است که ما می توانیم نه تنها با به کارگیری وجوه مختلف هوش عاطفی، زندگی بهتر خانواده ای صمیمی تر، دوستانی واقعی تر، و محیط غنی تری داشته باشیم، بلکه می توانیم این ویژگی را که در حکم مهارت های عملی و کاربردی است به کودکان مان و دانشجویان مان آموزش دهیم و برای آن ها فرصت های بهتری ایجاد کنیم تا بتوانند با کمک هوش بالقوه ای که دارند، آینده ی روشن تری داشته باشند . بدین منظور، پژوهشگران ابتدا فرضیه ذیل را مطرح می کنند : هوش اجتماعی موجب رشد و توسعه کارآفرینی می شود . سپس براساس آن به تعاریف هوش اجتماعی و کارآفرینی و آن گاه به ضرورت کارآفرینی و ارتباط بین دو مولفه مذکور و در پایان با توجه به مستندات ارایه شده، به نتیجه گیری می پردازند.

فرآیندهای خلاق اغلب نیازمند مشارکت بازیگران، فعالیتها و منابع فراتر از سازمان تنها است. خروجیهای خلاق معمولاً به جای تلاشهای جمعی تلاشهای فردی مبتنی بر روابط بین اجتماعی فراسوی مرزها هستند. توسعه خلاقیت در حال بررسی امکانات جدید و تبعیت از چیزی است که ممکن است اغلب دیدگاه یا گمان مبهم باشد تا اینکه بخواهد حمایت از متحد کردن منابع و فعالیتها جهت افزایش کارایی را دنبال کند. در نهایت کار مدیران و کارمندان خلاق این است که راههای انجام کارها در درون و سراسر سازمانها را اساساً به چالش بکشند. مبنای کارآفرینی خلاقیت است و سازمان ها برای رشد روز افزون و بهره گرفتن سهم بیشتر بازار در دنیای رقابتی امروزه نیازمند افراد خلاق و ویژگی های آنها میباشند تا به هدف و چشم انداز خود جامه عمل بپوشانند. در این مقاله ما سعی داریم تا با مرور مقالات دیگر و استفاده از اطلاعات آنان رابطه بین دو مولفه هوش عاطفی و خلاقیت کارآفرینان را مورد بررسی قرار دهیم. 

.2 مبانی نظری تحقیق

هوش عاطفی. هوش عاطفی - EI4 - که امروزه بیش از هر زمان دیگری مورد توجه اندیشمندان قرار دارد, در برگیرنده مفاهیمی است که ریشه در علم روانشناسی دارند و در اوایل دهه 1990 به عنوان مجموعه ای یکپارچه تحت این نام مطرح شدند. هوش عاطفی به تشخیص و تنظیم احساسات و عواطف در خود و دیگران می پردازند . عبارت مناسبی است برای بیان مفاهیمی که بر استعداد های انسانی متمرکز هستند . - لاجوردی , ,1387ص - 42 هوش عاطفی به معنای توانایی فرد برای اداره احساسات و عواطفش , همدلی با سایر افراد و برخورد مناسب در روابط عاطفی است. سالوی و مایر نیز هو ش عاطفی را به عنوان توانایی یک فرد در تشخیص احساسات و عواطف خود و دیگران , به منظور استفاده از این اطلاعات برای هدایت تفکر و اعمال دیگران تعریف میکند. کسانی که عملکرد سازمانی بالایی دارند از سطوح بالاتری از هوش عاطفی برخوردارند و پیوندی قوی بین قابلیت ها و مهارت های عاطفی شان برقرار است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید