بخشی از مقاله
چکیده
در این مقاله به بررسی تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر اقتصاد جهانی پرداخته می شود. در گام اول به تعریف و بررسی تغییرات اقلیمی پرداخته و سپس تاثیر آن را بر حوزه های مختلف بررسی می نماییم. در این بین روندهای موجود در ارتباط با این تغییرات نیز نمایش داده می شوند. در آخر با توجه به اهمیت موضوع تغییرات اقلیمی و تاثیر شگرف آن بر زندگی بشر استراتژی های رویارویی با آن مورد بررسی قرار می گیرند.
.1مقدمه
امروزه تغییرات اقلیمی و عواقب نا شی از آن یکی از مهمترین بحث ها در سرا سر دنیا می با شد. تغییرات اقلیمی که به آن تغییرات آب و هوایی نیز اطلاق می شود یکی از مهمترین چالش های زندگی بشر امروز در سراسر دنیا می باشد که تاثیرات عمیقی بر جنبه های مختلف زندگی دارد. لذا تصمیم گیری درست در قبال این تغییرات در سطح ملی و بینالمللی بسیار مهم است.
در این مقاله به بررسی تغییرات آب و هوایی و تاثیر آن بر اقتصاد جهانی می پردازیم. پس از تعریف و بررسی علل پدیده به تشریح اثرات آن بر سایر حوزه ها پرداخته ریسک های ناشی از آن ارزیابی شده و روندهای مرتبط با پدیده توضیح داده می شوند. به عنوان نمونه ای از تاثیرات این پدیده بر اقتصاد نویسنده معتقد است که تغییرات آب و هوایی تاثیرات بزرگی بر تولید محصولات غذایی دارد و می تواند عواقب وخیمی بر اقتصاد بسیاری از کشورها و به تبع آن بر اقتصاد جهانی داشته باشد. در نهایت استراتژی های لازم برای مواجهه با ریسک های ناشی از تغییرات اقلیمی ارایه می گردد.
.2 تغییرات اقلیمی
افزایش میزان گازهای گلخانه ای ناشی از فعالیت های بشر سبب گرم شدن کره زمین و تغییرات اقلیمی شده که م شکلات ب سیاری را در زمینه های مختلف به وجود آورده ا ست. تغییرات اقلیمی و عواقب نا شی از آن به دلیل آثار ویرانگر یکی از نگرانی های اصلی اقتصاد جهانی است.
شکل 1 نشان دهنده تاثیرات تغییرات اقلیمی از نظر حوزه تاثیر جغرافیایی، شدت و زمان مورد نیاز برای بازیابی را نشان می دهد. همان گونه که در شکل 1 نشان داده شده است تاثیر این تغییرات می تواند دامن گیر چندین ک شور و یا حتی کل یک قاره شود. به عنوان مثال متا سفانه تغییرات اقلیمی سبب کاهش شدید بارندگی در بسیاری نقاط ک شورهای خاورمیانه شده ا ست. نواحی مرکزی فلات ایران، ک شورهای حا شیه خلیج تا ابد پارس و نیز عراق، سوریه، افغانستان و سایر کشورهای منطقه از جمله نقاط یاد شده می باشند. در سطر دوم در شکل 1 شدت تاثیر تغییرات اقلیمی نشان داده شده است.
جهان در سال های اخیر شاهد قحطی های مختلف از یک سو و سیل ها و طوفان های شدید نا شی از تغییرات اقلیمی از سوی دیگر بوده که تلفات جانی و مالی قابل توجهی در پی دا شته ا ست. طوفان های کاترینا و گوستاو که در ایالات متحده به وقوع پیوستند نمونه ای از این تاثیرات مخرب هستند. در سطر آخر نیز زمان بازیابی به شرایط عادی می باشد که در برخی موارد تا سال های طولانی بازگشت به شرایط عادی طول می کشند.
.3 تاثیرات تغییرات اقلیمی بر سایر حوزه ها
همان گونه که در مقدمه نیز اشاره شد تغییرات اقلیمی بر سایر حوزه ها تاثیر می گذارد. از منظر تکنولوژیک سبب نوآوری در فناوری های کشاورزی شده است. به عنوان مثال ایجاد بذرهای مقاوم و نیز فناوری های نوین آبیاری کشاورزی و بردا ست محصول. از نظر اجتماعی سبب بروز پدیده ای به نام مهاجرین تغییرات اقلیمی و نیز بروز بیماری های واگیردار در برخی نقاط شده است. به عنوان مثال بسیاری از روستاهای کشور عزیزمان به دلیل خشک شدن تالاب ها، رودخانه ها و یا عدم بارندگی و خالی شدن سفره های زیرزمینی از سکنه خالی شده- اند.
از منظر اقتصادی تغییرات اقلیمی و عواقب آن نظیر سیل ها، خشک سالی ها و نظایر آن ها سبب خسارت های سنگین به زیرساخت ها، از بین رفتن محصولات کشاورزی و به تبع آن تاثیر منفی بر رشد اقتصادی می شوند. از نظر زیست محیطی سبب تغییر اکوسیستم و بلایای طبیعی می شود. از نظر سیاسی به اختلافات میان کشورها خصوصا در زمینه منابع آبی دامن زده می شود. به عنوان مثال ایران سالهاست که بر سر حقابه خود از
شکل .1 تاثیرات تغییرات اقلیمی از منظر جغرافیایی، شدت و زمان بازیابی
رودخانه هیرمند با افغانستان دچار مشکل است. بسیاری از اهالی شرق کشور پس از خشک شدن تالاب هامون دچار مشکلات عدیده از نظر معیشتی و زیست محیطی شده اند و امکان بروز تنش های مشابه در بسیاری از نقاط دنیا وجود دارد.
صندوق بینالمللی پول در گزارشی که در سال 2008 منتشر نمود تغییرات اقلیمی را یکی از فجایع جهانی و از جمله بزرگترین مشکلات جهان برشمرد.
مطالعات جدید نشان داده است که تغییرات اقلیمی سالانه باعث مرگ بیش از 400,000 نفر و نیز خسارتی بالغ بر 1,2 تریلیون دلار آمریکا می شود که برابر 1,6 درصد از GDP جهانی می- باشد.[1]افزایش حوادث شدید ناشی از تغییرات اقلیمی به همراه روندهای اجتماعی سبب بروز مشکلاتی برای بیمه گذاران و بیمه کنندگان و بانک ها شده و در بسیاری موارد موجب عدم توانایی در پرداخت دیون گشته است. زیان های اقتصادی ناشی از حوادث مربوط به تغییرات اقلیمی هر ده سال به میزان دو برابر افزایش پیدا کرده است. تولید گازهای گلخانه ای که علت اصلی بروز تغییرات اقلیمی است هر چه سریعتر باید کاهش یابد.پیمان کیوتو که هدفش کاهش تولید گازهای گلخانه ای است اگر چه گامی مثبت است اما کافی نیست.
.4 ارزیابی ریسک های اقتصادی
گرم شدن کره زمین بر آب و هوا، اکوسیستم و به تبع آن بر انسانها تاثیر میگذارد. بررسی ها نشان می دهند که متاسفانه الگوهای آب و هوایی طی 20 سال آینده در نقاط مختلف تشدید می شوند. یعنی سیل های شدیدتر در نواحی پرباران و خشکسالیهای شدیدتر در نواحی خشک.
بحث مهم دیگری که در اینجا وجود دارد اتخاذ سیایت هایی صحیح در زمینه مبارزه با گرم شدن کره زمین است. به عنوان مثال امروزه برخی زمین های کشاورزی برای کشت و تولید بیوسوخت ها استفاده می شوند که اگر چه استفاده از سوخت های فسیلی را کاهش می دهد اما سبب افزایش قیمت محصولات غذایی در دنیا گشته است که کشورهای فقیر را برای تامین مواد غذایی تحت فشار قرار می دهد.
شکل دو روند افزایش دمای کره زمین را نشان می دهد.