بخشی از مقاله
چکیده
تاثیر اقتصادی حمایت از فناوری های نانو در کشورهای در حال توسعه بسیار مشهودتر از کشورهای توسعه یافته است؛ این در حالی است که سیاست های اقتصادی که برگرفته از مکتب های مختلف می باشد سعی در ایجاد بسترهایی دارند که در سایه آن کشورهای توسعه یافته بر قدرت فناوری خود نسبت به کشورهای در حال توسعه روز به روز بیشتر و بهتر عمل کنند. از طرف دیگر سیاست های دولت در برخورد با اختراعات فناوری نیز ارتباط مستقیمی با حمایت از آنها در عرصه مالکیت فکری و حقوق اقتصادی دارد.
در این مقاله سعی داریم با تحلیل اقتصادی ابعاد مختلف حمایت از فناوری نانو و تاثیر آن در حوزه های مختلف اقتصادی به نقش حمایت مالکیت فکری از فناوری های نانو و تاثیر آن در اقتصاد دولتهای در حال توسعه اشاره شود. با این حال این تحقیق با تجزیه و تحلیل مکتب های اقتصادی به نوعی سعی در ایجاد بستری مناسب جهت ارایه اهداف اقتصادی و حقوقی دولتها در برخورد با فناوری نانو دارد.
مقدمه
اهمیت علم و فناوری به ویژه در آستانه قرن جدید؛ بیش از پیش آشکار گشته است. سازمان های مختلف به این نتیجه رسیده اند که استفاده اثربخش از علم و فناوری، کلید کارآیی بالاتر و منافع افزون تر است. دولت ها دریافته اند که بدون برخورداری از علم و فناوری نخواهند توانست در بازار جهانی به رقابت پرداخته و امنیت ملی خود را تضمین نمایند. جوامع به این حقیقت پی برده اند که رفاه و سعادت آنها منوط آن است که چگونه علم و فناوری را به گونه ای شایسته در خدمت رفع نیازهای ملی خود به کار گرفته و سازگار نمایند. صنایع مبتنی بر دانش مانند صنعت اطلاعات، بهداشت و درمان، سرگرمی و خدمات، فناوری نانو، زیست فناوری و... در کانون توجه بازارهای بورس جهانی قرار گرفته اند. در این صنایع تنها نوآوری و توان فناوری عامل موفقیت است.
در یک اقتصاد دانش محور، رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال متناسب با ظرفیت نوآوری تحقق می یابد. این بدان معنی است که دستاوردهای ناشی از طرح های پژوهشی می بایست به طور پیوسته از طریق سرمایه گذاری به محصول، فرایند و یا سیستم های نوین تبدیل گردد. دسترسی به ظرفیت های سرمایه گذاری برای کارآفرینان و پژوهش گران عامل مهمی در ایجاد نوآوری و بهره برداری از توان فناوری در اقتصاد ملی است. سرمایه گذاری خطرپذیر در نظام اقتصادی کشور از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا مکانیزم های سنتی تامین مالی که مبتنی بر وام های کوتاه مدت است نمی تواند به تاسیس و توسعه شرکت های کوچک و نوپا کمک چندانی نماید. لذا فعالیت یک صنعت پررونق سرمایه گذاری خطرپذیر پیش شرط اصلی کمک به این شرکت های نوپا و ارتقای کارآفرینی و نوآوری در نظام ملی نوآوری است.
-1 تشریح اقتصادی فناوری نانو
رویکرد حاکم بر حمایت از فناوری نانو در سازمان جهانی تجارت از تئوری های اقتصادی نشات می گیرد که در کشورهای مختلف بر اساس آن فناوری نانو در پناه حمایت قانونگذار قرار می گیرد به عبارت دیگر تئوری های اقتصادی ساختار حمایت از فناوری نانو را به جهان عرضه کرده و در سیاست های اقتصادی خود لحاظ می کند. از این رو سازمان جهانی تجارت نیز به عنوان یک نهاد تنظیم گر عرف های اقتصادی را مورد ارزیابی و تحلیل قرار می دهد و بهترین آنها را جهت قانونگذاری و انعکاس در موافقتنامه ها انتخاب می کند.
از این رو تحلیل ساختار اقتصادی حمایت از فناوری نانو یکی از مهمترین ضرورت های بحث در سازمان جهانی تجارت می باشد. مکاتب اقتصادی که در تلاش برای توجیه صنعت فناوری نانو در حقوق ملی کشورها هستند، به دنبال توجیه اقتصادی و تاثیر آن بر توسعه داخلی کشورها هستند. از نظر تئوریسین های اقتصادی که در ادامه به بحث های آنها اشاره خواهد شد، فناوری نانو زمانی می تواند مورد استفاده دولتی قرار گیرد که از آن در جهت توسعه اقتصادی گام بردارد.