بخشی از مقاله
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فناوری اطلاعات و عملکرد در کارکنان بانک کشاورزی استان البرز انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را کارمندان بانک کشاورزی که شامل 320 نفر بودند تشکیل میدهند، که از بین آنان با استفاده از جدول کرچسی و مورگان تعداد 174 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده جهت جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای یک پرسشنامه محقق ساخته می باشد. نتایج در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی - ضریب همبستگی پیرسون - مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاضر نشان داد که بین به کار گیری فناوری اطلاعات در سازمان و حقوق مزایا - r=0/832 - ، بین به کار گیری فناوری و اطلاعات در سازمان و جذب و انتخاب - r =0/876 - و بین به کار گیری فناوری و اطلاعات در سازمان و آموزش منابع انسانی - r=0/733 - رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
کلمات کلیدی: فناوری اطلاعات در سازمان، عملکرد
.1 مقدمه
در عصر نوین امروزی، سازمانها در ابعاد و جنبه های مختلف به طور چشمگیر، بر اطلاعات و فن آوری اطلاعات تأکید دارند. اطلاعات قدرت است و هر کسی از آن برخوردار شود صاحب قدرت است. با توجه به این که فناوری اطلاعات در سراسر دنیا در حال رشد می باشد، سازمان ها نیز برای بقای خود نیازمند این فن آوری می باشند و هر شرکتی که این موضوع ر انادیده انگارد دچار افول خواهد شد. فن آوری اطلاعات این امکان را برای فراهم می سازد که یا پردازش سریع اطلاعات، امکان کنترل و هماهنگی ساختارهای پیچیده تر را داشته باشند. علاوه بر این موجب می شود عملکرد سازمان و مدیریت با انجام و باز خورد سریع صورت پذیرد >2@ .>1@، >3@، >4@، >5@ و >6@ عنوان کردند که سرمایه گذاری مناسب بر روی فناوری اطلاعات تأثیر مثبتی را بر روی عملکرد سازمان بر جای میگذارد. همچنین >7@ معتقد بودند که میتوان، از فناوری اطلاعات به عنوان ابزاری نیرومند برای ارتقاء کیفیت و کارآیی کارکنان، استفاده کرد. شاید به دلیل همین است که غالبا بیان میشود که فناوری اطلاعات مهم ترین عامل افزایش بهره وری و کاهش هزینهها است >8@ مشخصه ها و رفتار های کارکنان عامل اصلی پیروزی مدیریت نیروی انسانی است. دلیل شکست بیشتر برنامه های کیفیت ناشی از بی توجهی مدیریت به این مهم و ناتوانی در تغییر رفتار کارکنان نسبت به برنامه های مورد نظر مدیریت منابع انسانی است. سازمان ها باید به گونه ای عمل کنند که مشخصه های مثبت کاری مانند وفاداری به سازمان، غرور کاری، تمرکز بر روی اهداف عمده سازمان و توانایی انجام کار درست به نحوی صحیح، افزایش یابد.
اطلاعات به منزله گنجینه دستاورد های انسانی همچون کلیدی برای رشد دانش و فناوری، تصمیم گیری و مدیریت ،تحقیق و توسعه ، تولید و اشتغال، آموزش و برنامه ریزی و سر انجام ساختن جهانی نو که در آن حداکثر کارایی در استفاده از نیروهای بالقوه مادی و انسانی لحاظ شده است می باشد.بدیهی است با در اختیار داشتن و استفاده از فناوری اطلاعات در زمان مناسب می توان افزایش خلاقیت، فناوری مانع از اتلاف منابع و دوباره کاریهای غیر ضروری و ناخواسته و از همه بالاتر تصمیم گیری های بی ثمر را به دنبال داشت. فناوری اطلاعات یک پیشرفت تکنولوژیکی در جهان محسوب میشود و میتوان از آن به عنوان متحول گر نظام اداری و سازمانی یاد کرد، اما گاهی استفاده از فناوری اطلاعات در یک سازمان نتایج و بازتاب های منفی از خود نشان میدهند. البته این تأثیر منفی حتما دلایلی دارد که باید به بررسی آن پرداخت. اما نکته ی اساسی این است که قبل از این که در یک سازمان از فناوری یا برنامه ای استفاده کنیم، باید بدانیم که فناوری اطلاعات چه میزان تاثیری بر عملکرد های نیروی انسانی می گذارد؟ دراین تحقیق به دنبال پاسخ به این سؤال هستیم که آیا بین فناوری اطلاعات و عملکرد در کارکنان بانک کشاورزی رابطه ای وجود دارد یا خیر؟
فرضیه های پژوهش:
بین به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان با حقوق و مزایای منابع انسانی در کارمندان رابطه وجود دارد. بین به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان با جذب و انتخاب منابع انسانی در کارمندان رابطه وجود دارد. بین به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان با آموزش منابع انسانی در کارمندان رابطه دارد.
.2 روش پژوهش
روش مورد استفاده در این تحقیق توصیفی است و از آنجا که به جمعآوری اطلاعات مربوط به ویژگیهای جمعیتشناختی و توصیف وضعیت موجود میپردازد، از نوع پیمایشی و از طرفی با توجه به اهداف تحقیق که به سنجش رابطه بین متغیرها میپردازد از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان بانک کشاورزی استان البرز می باشد که در حدود 320 نفر برآورد شده است. از بین جامعه آماری پژوهش حاضر، گروه نمونه ای به تعداد 174 نفر بر حسب جدول تعیین حجم مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد.
.3 ابزار پژوهش
جهت بررسی تأثیر فناوری اطلاعات بر عملکرد مدیریت منابع انسانی از پرسشنامه محقق ساخته تأثیر فناوری اطلاعات بر عملکرد مدیریت منابع انسانی استفاده شد. این پرسشنامه دارای 15 سوال و 3 مولفه است که عبارتند از حقوق و دستمزد، جذب و انتخاب و آموزش می باشد. اعتبار و روایی پرسشنامه از نظر روایی، پرسشنامه از جهت روایی صوری و محتوایی بعد از بررسی، مورد تأیید اساتید و مسئولین محترم دانشگاهی قرار گرفت. در زمینه اعتبار پرسشنامه نیز،بعد از بررسی سوالات توسط اساتید مربوطه اعتبار این پرسشنامه با استفاده از مدل آماری آلفای کرونباخ در کل پرسشنامه معادل 0/965 و در مولفه های به ترتیب عبارت بودند از: حقوق و دستمزد 0/635، جذب و انتخاب 0/839 و آموزش0/742 به دست آمد.
.4 یافته ها
چنانچه در جدول - 1 - مشاهده می شود، آزمودنی ها در "فناوری اطلاعات" نمره 21/98 با انحراف استاندارد 4/07 بدست آمده است؛ از طرفی بیشتترین میانگین گزارش شده برای مقیاس جذب و انتخاب نیروی انسانی - 26/23 - و کمترین میانگین برای مقیاس حقوق و دستمزد - 17/64 - گزارش شده است. لازم به ذکر است نرمال بودن داده ها از طریق آزمون اسمیرنف- کالموگراف بررسی و مورد تایید قرار گرفت. فرضیه اول: بین به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان و حقوق و مزایای منابع انسانی در کارمندان رابطه وجود دارد. بر اساس اطلاعات جدول - 2 - ، می توان نتیجه گرفت بین "به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان" و "کیفیت حقوق و مزایا" در سطح 0/01 رابطه معنی داری وجود دارد، به عبارت دیگر می توان با 99 درصد اطمینان فرضیه اول را مبنی بر این که بین به کار گیری فناوری اطلاعات در سازمان و حقوق و مزایای منابع انسانی در کارمندان رابطه وجود دارد را پذیرفت. فرضیه دوم: بین به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان و جذب و انتخاب منابع انسانی در کارمندان رابطه وجود دارد. جدول -3 ماتریس همبستگی بین به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان و جذب و انتخاب بر اساس اطلاعات جدول - 3 - ، می توان نتیجه گرفت بین "به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان" و "کیفیت جذب و انتخاب" در سطح 0/01 رابطه معنیداری وجود دارد، به عبارت دیگر می توان با 99 درصد اطمینان فرضیه دوم پژوهش را با عنوان بین به کار گیری فناوری اطلاعات در سازمان و جذب و انتخاب منابع انسانی در کارمندان رابطه وجود دارد را پذیرفت.