بخشی از مقاله

چکیده

این پژوهش با هدف » بررسی رابطه ی بین میزان اومانولوژی وکارکردهای مدیریت برمبنای الگوی اداری می باشد.تحقیق حاضر، پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده، جامعهی آماری این پژوهش شامل مدیران و دبیران ،در مقطع متوسطه شهر کرمانشاه بوده است که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 108نفراز مدیران و 313 نفر از دبیران به عنوان نمونههای آماری به شیوهی نمونهگیری طبقهای-تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش دو پرسشنامه بوده است. پرسشنامهی اول، آزمون خودپندارهی راجرز به منظور میزان اومانولوژی از خود، و پرسشنامهی دوم پرسشنامهای محققساخته بوده، که کارکردهای مدیران را در بعد هدف گذاری و برنامه ریزی مورد سنجش قرار داده است.

روایی پرسشنامه اخیراز طریق روایی محتوایی مشخص شد که بر این اساس ضریب توافقی - 0/86 - به دست آمد. سنجش اعتبار پرسشنامهی محقق ساخته و خودپندارهی راجرز با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 0/97 و 0/86 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که:بین میزان شناخت از خود، هدف گذاری و برنامه ریزی رابطهی معناداری وجود دارد اما بین اومانولوژی مدیران از نظر میزان تحصیلات و رشته تحصیلی رابطهی معناداری وجود ندارد.

مقدمه

با عنایت به جایگاه رفیع تعلیم و تربیت و به منظور تحقق اهداف و آرمانهای آن، ضرورت توجه خاص به مدارس امری اجتناب ناپذیر است. بکارگیری عوامل مادی و معنوی نیازمند برنامهریزی و سازماندهی و وجود انسانهایی با توان برقراری روابط انسانی مطلوب است و اصولاً هر برنامهای که خارج از این ضوابط باشد، عقیم است که گاهی نتایج آن را بسیار ضعیف و بالطبع پیامدهای معکوس به دنبال دارد. این برنامهریزی و هدایت نیازمند نیروهایی توانمند، خلاق و دریک کلام مدیر است که از ویژگیهای شاخص علمی و فردی و روانی فوقالعادهای برخوردار باشند، با این ویژگیها و مدیریت صحیح میتوان تغییرات مطلوب ایجاد کرد.

از طرفی با عنایت به تغییرات گسترده و پر شتاب جوامع امروزی، آنچه که باید بدان توجه بیشتر گردد، لزوم به کارگیری اصول و روشهای صحیح برقراری ارتباط اجتماعی و هدف گزینی است که تبیین این شاخصها و اصول زیربنایی، مستلزم بکارگیری افرادی است که مدیر باشند و تجربه مدیریت را با علم مدیریت عجین ساخته تا منجر به دست یافتن به رهآوردهای علمی، اخلاقی و فنی گردد و اگر این دیدگاه با سلامت روانی مدیران که سازماندهنده این جریان هستند عجین گردد، رسیدن به مقصود را راحتتر مینماید. - ارمکی فرجی ،. - 1384 باتوجه به جایگاه رفیع این مدیریت بدیهی است کج اندیشیها و انحرافات آن چه نتایج دهشت باری به بار میآورد.

بیان مسأله

کارکردها پیکربندی و شالوده ی مدیریت بوده لذا از جایگاه والایی در بین صاحب نظران حوزه مدیریت برخوردار است ،مدیریت مغز و جوهره ی هر کار اداری محسوب می شود به خصوص مدیریت در مدرسه ،چون کار برای انسان است لذا نظر به پیچیدگی های خاص انسانها و توانمندی های بسیار متفاوت نیازمند توجه های درون گروهی و حتی فرا گروهی می باشد.»پرمشغله و پرحجم بودن کار دادگستری نتیجهی بیتوجهی مدیریت و به طور کلی سازمان مدرسه در تربیت درست افراد است، اگر مدرسه افراد را درست تربیت کند، میزان مراجعه به دادگستریها کاهش زیادی خواهد داشت.

اگر بر اثر رفتار بد و برخوردهای نامناسب مدیریت و عدم آگاهی او به اهمیت نقش مدیریت آموزشی شاگرد نابهنجاری از مدرسه وارد جامعه گردد، چهرهی جامعه دچار تغییر خواهد شد و کسی متهم نیست، به جز مؤسسات آموزشی و مدیریت آن - .« یک مدیر آموزشی باید از دو جنبهی کلی دارای شایستگیهای بالائی باشد، یکی جنبهی علمی که افرادی آموزش دیده و متخصص و دارای مهارت و شایستگیهای علمی باشند که از طریق جذب نیروهای تحصیل کرده و همچنین آموزشهای مفید و مداوم این امر محقق میگردد و دیگری، شایستگیهای فردی و شخصیتی که سلامت روان و جسم از آن جمله است که اومانولوژی در این راستا مورد پژوهش است. هویت انسانی از دوگونه واقعیت ترکیب شده است، واقعیت مادی و طبیعی که همان بدن و جنبه های این جهانی او است و واقعیت مجرد و فرا طبیعی که همان جهت معنوی و روحانی انسان است ، جهتی که دارای شئونی همچون نفس، روح، قلب و عقل می باشد. در فرهنگ اسلامی تعبیر های فراوانی نسبت به دو واقعیت وجودی انسان وجود دارد، همچون:

خود حقیقی - خود مجازی

خود ملکوتی - خود ملکی

خود مثبت - خود منفی

خود عالی - خود سافل

خود مجرد- خود مادی

خود معنوی - خود طبیعی

از نظر پرداختچی - » : - 1374تنوع و پیچیدگی وظایف و کارکردهای مدیران به گونهای است که تنها افراد مطلع و مجرب و حرفهای و آموزشدیده و خویشتندار میتوانند در مدیریت ، عملکرد بالائی داشته باشند.« و از نظر غفوریان - » - 1384ویژگیهای شخصیتی، بالاترین امتیاز را در ابعاد شایستگی مدیران دارد و بعد از آن مهارتهای علمی قرار دارند.« از جمله ی این مؤلفههای مهم تعیین هدف و برنامه ریزی است. »خودپنداره، طرز پندار یا تصویر دائمی هر فرد راجع به ارزشی که برای خود قائل میشود و رابطهی این ارزش با خود واقعی اوست - .«راجرز، - 1961

اهمیت و ضروت تحقیق

اضرورت و اهمیت این پژوهش از آنجا روشن میشود که چرا علیرغم این همه اهمیت و صرف هزینه و ارائهی سبک و نظریههای مختلف، باز هم مشکلات عدیده بر سر راه مدارس وجود دارد. Caldwell, D.F. Oreilly, C.A., - 1990 - آیا تنها اختصاص بودجههای کلان به منظور تجهیزات و امکانات به آموزش و پرورش برای بهبود عملکرد مدیران واین نهاد گسترده و وسیع ،کافی است؟ واضح است که چنین نیست.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید